login |

Pilot-mustra: Joe Pera Talks With You – 1×01

2018. 07. 13. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ó, hát az Adult Swim nem semmi egy csatorna! Képesek olyan totális képtelenségeket csinálni, mint a Trap Universe, amiről az ember el sem tudja képzelni, hogy jöhet ki valakinek a fejéből, totális extrémbe hajló szatírákat, mint a Mostly 4 Millennials – és olyan sorozatokat is, mint a Joe Pera Talks with You, amiben egy öregember beszél olyan dolgokról, mint a vas, a tánc vagy a visszaalvás.

Tegyük is rendbe, hogy miről van szó. Joe Pera egy komikus. Aki egy teljesen normális, 30 körüli srác (itt egy interjú vele), viszont a standupos karaktere egy lassan és tétován beszélő nagypapi (itt egy talkshow-s fellépése). És ezt a karaktert vitte át az Adult Swim-re pár különkiadás erejéig, mint a Joe Pera Talks You To Sleep, ami nagyjából át is adja a Talks With You stílusát.

JOE PERA TALKS WITH YOU – 1×01-02 – 6,5/10

Adott egy michigan-i tanár ember, aki az első részben a vasról kezd el beszélni a székében ülve, a másodikban egy étkezdében kezd rá elmélkedésre a reggeliről, de nem valami passzív fejtágításról van csak szó, hiszen “történet” is van emellé, és más karakterekkel is kapcsolatba kerül, ld. szóba elegyedik a vendégekkel és barátokkal, ami révén megtudhatunk pár dolgot róla.

De nem is ez a lényeg, hanem a stílus, az, hogy ilyen végletekig jámbor és kedves dolgot nem nagyon lehet látni a tévében, ilyen sorozatokat senki nem csinálna, aki ép ésszel rendelkezik, mert ugyan ki nézné? Persze nem az ismeretterjesztés a lényeg (az nincs is nagyon), hanem ennek az embernek a bemutatása az életén, élethelyzetein és ismerősein keresztül.

És ugye mindez mégiscsak egy komédia. Pera nem harsány, hanem tipikus deadpan komikus, aki faarccal adja elő a karakteréhez illő poénokat, amik előtt nem hívja fel a figyelmet, hogy “Most jön a nevetés!”.

Persze kérdés, hogy ki milyen stílusra fogékony, de ezt az egzisztencialista prezentálást nem tudtam nem szeretni. Lásd, az 1×02-ben én már azon dőltem, hogy egy klasszikus műsorvezetői narrációt úgy vettek fel, hogy a kamera az étkezdében volt, Pera pedig az utcán sétálva vezette fel az aktuális témát. Az egészben volt valami nagyon bájos amatörizmus.

Lehet valami abban a jellemzésben, amit olvastam valahol, miszerint minden epizód egy kis Wes Anderson-filmnek tűnik, a főhősről, bármennyire is álmosító az előadásmódja, lerí, hogy mennyire fontosnak tartja a témákat, amikről beszél, mennyire lelkesedik értük, mennyire beindítja valami új infó, és ez a kontraszt, hogy hanghordozásban és testbeszédben semmi ilyesmit nem látni rajta, nagyon érdekes, humoros élménnyé teszi a sorozatot.

Abszolút nem bántam meg ennek a 9 résznek a megnézését, nagyon megfogott az a melankólia, ami körbe lengi ezt a komédiát. És a továbbiakban akad még ‘Joe Pera felolvassa önöknek a templomi hirdetményeket’ és ‘Joe Pera megválaszolja a hideg időben űzött sportokkal kapcsolatos kérdéseiket’ című epizód is.

3 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 07. 14. 01:53

Joe Person Talks You to Sleep, ha jól emlékszem, az Informercials része volt.
Az pedig nagyon megérne egy írást, mert olyan nálam örök kedvencek vannak benne, mint az Unedited Footage of a Bear, Too Many Cooks, Live Forever as You Are Now
with Alan Resnick, This House Has People In It vagy NewsHits, hogy csak egy párat említsek a legjobbak közül.

De az nem kifejezés, hogy elég elvont videók néha. Szóval írnék róla szívesen, de őszintén azt sem tudom, hogy kezdjek hozzá. Általánosságban írjak róla? Vagy emeljen ki a kedvenc epizódjaimat? Néhány epizód talán önmagában is megérné az írást.

De a kérdés, hogy egy ilyet mennyire vennék szívesen a blogon.

winnie - 2018. 07. 14. 05:19

én nagyon, mert jó téma, de szerintem felvezetéssel azzal, hogy mi ez, plusz videókkal, ismertetőkkel lenne érdemes, szóval nem kritika, inkább ajánlós poszt lehet. nem tudom, hogy a részek önmagukban mennyire kívánnak mg külön posztot, de ha igen, akkor csak még jobb – 1-2-3 bekezdés plusz videó formában.

LaCRossE - 2018. 07. 14. 12:39

És akkor már ott van a rég dédelgetett álmom, hogy írjak olyan youtube, legtöbbször amatőr emberektől érkező websorozatokról, mint a Marble Hornets, EveryManHYBRID, Daisy Brown, CatGhost vagy épp AlanTutorial (Alan Resnick mondjuk nem épp amatőr).

De ezek azok a dolgok, amikhez picit félek hozzányúlni.

Igen, az Informercials ajánlóként jól működne, mert közel sem az összes élvezetes. Vagy évekre lebontva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz