login |

Safe: az 1. évad

2018. 07. 14. 15:20 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Európa is létezik, kritika, minisorozat,

Nothing stays hidden forever.

Ahhoz képest, hogy az angol-francia gyártású Netflix-es Safe nálam első napos dara volt és végig is néztem (ami azt jelenti, hogy be is jött a sorozat), sajnos nem írtam róla rögtön, így az emlékeim eléggé elhomályosultak. De, annak ellenére, hogy nem egy kritikai bombáról van szó, sőt, nem is nagyon olvasok szuperlatívuszokat erről az átívelős krimiről, és abban is biztos vagyok, hogy Michael C. Hall-nak nem ezt az alakítását fogjuk emlegetni, nagyon bejött.

A Safe Harlan Coben története alapján készült, aki krimiregényeket szokott írni, de mostanság orientálódik a tévés műfaj felé (ld. a tavalyelőtti The Five). Ezt pedig azért kell kiemelnem, mert ez a 8 részes évad tényleg egy az egyben olyan, mintha az ember egy bűnügyi témájú könyvet olvasna. És ezt főképp a felépítésére, szerkezetére értem.

A történet pofonegyszerű, eltűnik egy tinilány, az apja pedig elkezdi keresni. Persze ennél jóval komplexebb, szerteágazóbb, modern krimiregénybe illő a sztori, sok kisebb-nagyobb történetszállal, red herring-ekkel, más bűnügyekkel, titkokkal és hazugságokkal, múltbéli csúnyaságokkal – de a végére minden nagyon szépen összeáll, ami nekem ezúttal kifejezetten imponált.

Maga az epizodikus felépítés is elég nyerőnek bizonyult számomra, ugyanis nem 100%-osan lineáris tálalásban látjuk a sztorit, flashback-ek révén vissza-visszaugrunk az eltűnés éjszakájára, hogy más és más szemszögből lássuk az eseményeket, egyre előrébb görgetve azokat, így értékelve azt át, amit addig tudtunk – így némi How To Get Away with Murder-es vibe-ot kapunk szerkezetileg. Persze ez csak a részek elejére igaz, mert elég hamar visszakerülünk a jelenbe, ahol Apu folytatja nyomozását, amiben egy nyomozó ismerőse segíti.

És miközben a nyomozgatók sokáig sötétben tapogatóznak vagy folyton zsákutcába jutnak, a részek előrehaladtával előttünk bontakozik ki a kép és az események idővonala, rakódik kifele a puzzle, hogy ennek megfelelően a fináléban meg is kapjuk az események teljes krónikáját, akkor hull le a lepel (majdnem) minden disznóságról, hogy aztán persze maradjon csavar a legvégére is.

(A csavarok kapcsán egyébként megjegyezném, hogy helyenként túl tisztességes játékot játszik a sorozat, mert amellett, hogy természetesen vannak előre nem igazán kitalálható szálak és mindenki meg fog lepődni némelyik húzások, akad olyan is, amit “telegrafálnak” számunkra, legalábbis egyeseknek biztos szöget fog ütni a fejébe az, amikor valamin a kelleténél tovább időzik el a kamera, vagy látszólag lényegtelen dolgot beleszőnek egy dialógba.)

A könyves hasonlatnál maradva, nem mondanám azt, hogy a Safe egy ponyva, mert az egyrészt némiképp dehonesztáló, másrészt pedig manapság azt a címkét a Banshee által képviselt stílusra szoktuk ráaggatni. Egész egyszerűen popcorn, egy olyan krimi, ami elég régóta hiányzik a mozikból. Az 1×07-es csúcspont után nagyon szurkoltam, hogy ne szúrják el, és miután nem tették, Twitter-en azt írtam, hogy nálam az évad egyik legjobb újonca lett, és ehhez most is tartom magam: pont belevágott az ízlésembe.

De tényleg, elég jól volt felépítve abban a tekintetben, hogy részről részre jobb lett, kikövezve az utat a csúcspontig. Több erős alakítás is van benne, de biztos, hogy nem nagyon fogják Michael C. Hall-t kiemelni, aki végülis csak egy visszafogottan aggódó apuka. Nem annyira tipikus karakter, mint elvárható lenne, de nagyobb tikkje nincs, ami miatt kilógna a többiek közül – annak viszont örültem, hogy kifejezetten aktív szereplő, nem csak sodródik az eseményekkel.

Nem mondanám, hogy a Safe túlságosan mélyére menne a karaktereknek, nem az a lélekbúvár sorozat, inkább a plot hajtja előre a történetet, és a kapcsolati háló inkább csak papíron komplikált, s erre természetesen erőteljesen építenek is, ami a rejtély illeti. (Annyiban kicsit túlzásba is viszik, hogy bizonyos szereplők életkora, hogy ki kinek a kortársa, számomra egyáltalán nem volt tiszta.)

Annak ellenére, hogy azt mondom, hogy nekem nagyon bejött a Safe, nem ez lesz az az átívelős krimi, amit ajánlgatni fogok jobbra-balra. És nem csak azért, mert olvastam pár véleményt tőletek (áthozom a kommenteket ehhez a poszthoz), hanem mert én sem éreztem benne olyasmit, amihez szuperlatívuszokat használhatnék. Inkább…, nem tudom, gördülékeny volt, szerteágazó, a kíváncsiságot felkeltő, egyszerűen nézette magát a sorozat, és tényleg nagyon szórakoztató volt.

Ehhez az is hozzájárult, hogy a hangvétele, főleg az elején, elég egyedi volt, hiszen az értelemszerűen lehangoló fősztori mellett behoztak egy már-már abszurdba hajló, némiképp a Hóbortos hétvégére hajazó szálat, hogy oldják a hangulatot, ami azonban némi komikum ellenére is megmarad borongósnak.

Mint írtam, ez a szezon olyan, mint egy könyv: van eleje, közepe és vége. Igen, ezt nevezik minisorozatnak, és ezeket szokták manapság folytatni. Ezúttal nem sok értelme lenne. Legalábbis Michael C. Hall-lal, mert ha nagyon akarják, akkor valamelyik szereplő köré kanyaríthatnak valami új sztorit, de persze az erőltetett lenne.

Az ötletgazda, Harlan Coben sem zárja ki, hogy lesz 2. évadja (“soha ne mondd, hogy soha!”), de alapból miniként adta el a projektet. Szóval, aki a nyitott finálétól, a cliffhanger-öktől vagy a lezáratlanságtól fél, annak a Safe abszolút biztonságos választás lehet.

15 hozzászólás Ne habozz!

Szivarosfrici - 2018. 05. 11. 23:17

Nem volt rossz. De annyira nem is nyűgözött le. Dexter és a haverja jó volt a többiek erős közepes. A nyomozónőt pedig már a Sherlockban se nagyon vágtam miért van benne.Szerintem ő elég középszer és még csak szépnek se mondható úgyhogy ehhh….De azért Michael C. Hall-t jó volt látni.

kisanna - 2018. 05. 13. 16:59

ledaráltam hétvégén, elég kis lötyi volt, a vége csalódás mondjuk, de azért egynek elment.

sorozat/gyilkos - 2018. 05. 16. 20:12

Közepes színvonalon letolt eltűntgyerek nyomozós, egy nem rossz, de nem is idevaló Michael C Hall-al (sajnos kizárólag creepy figurát tud hitelesen hozni) néhány jó, és néhány kevésbé jó szereplővel, egész korrekt, néha redherringes családi drámai szálakkal.

A végső nagy csavar viszont gyenge és hiteltelen, de hogy ez a színészek, vagy a forgatókönyv sara, azt nem tudom eldönteni, valószínűleg mindkettő egyszerre.

Szokásos szigorom szerint ez egy 5 pontos sorozat. Nézhető, de akinek van saját élete, nyugodtan kihagyhatja.

kulup - 2018. 05. 18. 20:02

2 részen vagyok túl, ez nekem tetszik.

Peppper - 2018. 05. 24. 13:23

Vegigneztem, bar mar az elejen ereztem hogy nem az igazi, de annyira raerek most hogy vegul kitartottam.
En altalaban erosen elfogult vagyok az eltuntszereplos krimikkel, plane a britekkel, de ez nagyon nem jott be.
Michael C Hall szerintem kifejezetten idegesito volt, egy percig nem volt hiteles nekem a szineszi jateka. De valojaban az egesz tortenet nem volt hiheto, a vegso csavart meg meg en is kitalaltam, pedig en vagyok az akit siman meg lehet vezetni az utolso percig altalaban.

Nem igazan ajanlom senkinek, elpazarolt ido.

zsambalazs - 2018. 05. 30. 09:46

Nem a legjobb, de nézhető. Különösen a brit kiejtés miatt tetszett. :)

D - 2018. 07. 14. 17:00

Nemtom, en rohogtem az eroltetett British Englishen.
A sorozat egynek elmegy, de a vege valoban hiteltelen.

Adam - 2018. 07. 14. 17:02

Nekem Hall akcentusa volt zavaró, majdnem abba is hagytam.
Nagyon hallatszott rajta, hogy nem természetes, hanem tanult.

Adam - 2018. 07. 14. 17:03

Közben már “D” is említette… akkor nem vagyok egyedül.

winnie - 2018. 07. 14. 17:17

az a “gond”, hogy mig van tipikus amerikai akcentus, addig angol nem nagyon van, igy ezerfelekepp beszelhet egy brit, ergo o is kepviselhet egy dialektust:)

eppen ezert en angol akcentusminosegen meg nem nagyon akadtam fenn (amerikain sokszor), es ahogy olvastam, tobb amerikai kritikaban is szova tettek, ellenben egy random angol kritikaban (google eleje) ez van: “here’s something about Michael C Hall’s British accent that doesn’t quite ring true, but I’m finding it hard to put a finger on it. It is definitely a British accent. If you heard it out of context and were asked where it was from you would say Britain. Where in Britain, though – geographically, in the social hierarchy – would be tougher to pinpoint. It’s like a generic British accent that Hall, best known for being Miami serial killer Dexter, has produced. Technically sound but synthetic, rather than living-breathing real.”

Geza Kovacs - 2018. 07. 14. 22:59

Jó, hogy írtátok, fel volt írva de még nem szántam rá magam. Viszont pont most vártam volna egy 10/… rövid értékelést a végére ezért, erre lemarad. :-) Mind1, a szöveg alapján meg a kommentek alapján azért így is simán kimarad.

mSO - 2018. 07. 15. 00:52

Michael C Hall arca amúgy nagyon érdekesen változott a gyógyulása óta. Mindig amikor meglátom, azt hiszem, hogy CGI-vel fiatalították vissza az arcát, mert a tekintetéből amúgy sokkal öregebb valaki néz vissza.

winnie - 2018. 07. 15. 07:34

geza kovacs: nem szoktam osztalyozni nem pilotirast legtobbszor, de mivel az egyik legjobb ujoncom, ezert el lehet kepzelni:)

koponyanyimonyok - 2018. 07. 15. 16:07

“az a “gond”, hogy mig van tipikus amerikai akcentus, addig angol nem nagyon van, igy ezerfelekepp beszelhet egy brit, ergo o is kepviselhet egy dialektust:)”

Szerintem ez lenne a recieved pronunciation kb.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 02. 19:38

“gördülékeny volt, szerteágazó, a kíváncsiságot felkeltő, egyszerűen nézette magát a sorozat, és tényleg nagyon szórakoztató volt.”

Ezek a jó szavak erre a sorozatra valóban. Nem az év sorozata, de mint ilyen nagyon szórakoztató volt. A végén én is valami nagyobb titkot vártam, de nem lepett meg semmi, az iskolatűzről végig szó volt benne. Ennek ellenére soha rosszabbat. Ahogy a Sharp Objects-nél ennél is azt mondom, hogy köszönöm jó volt és ne folytassák semmilyen erőltetett dologgal.

8/10

(mivel idén nyomtam le újra egy Six Feet Under darát, így külön öröm volt Michael C. Hallt újra látni.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz