login |

A város és város között-könyv

2018. 07. 16. 17:03 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, könyv,

Ha már nemrég írtunk kritikát a The City and The City című angol minisorozatról (itt az előzetese is), akkor úgy kerek a dolog, hogy megemlítjük az alapjául szolgáló könyvet is, ami megjelent magyarul. Főleg, hogy az író az itthon is ismert névnek számító China Miéville, akitől olyan műveket olvashattunk korábban, mint a Konzulváros, a Kraken, az Armada vagy a Vastanács.

A könyvet az Agave adta ki A város és a város között címen, a fogyasztói ára 3 680 forint, és íme a fülszövege, valamint a sorozatos borítója, ha valakinek felkeltené a figyelmét Philip K. Dick, Raymond Chandler vagy Franz Kafka neve:

Valahol Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke BesĽelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik.

China Miéville egyik legfontosabb művét tartja kezében az olvasó, ami a megjelenését követően elnyerte a Hugo-, Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díjakat, illetve 2018-ban a BBC Two sorozatra adaptálta David Morrissey főszereplésével.

5 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 07. 16. 18:19

Raymond Chandler neve még csak vonzana, Kafkáé viszont már nem, az a futurisztikus világ pedig, amiről gromit írt a sorozat kritikájában, végképp nem az én világom… sajnos. :)

Hegedda - 2018. 07. 16. 20:43

Köszi az ajánlást, jó sorozat volt.

cherockee - 2018. 07. 16. 20:51

A könyvet olvasókat kérdezem, hogy mi maradt ki a sorozatból, a nagyvonalakat illetően, mert az alap felvetés érdekes volt, majd a vége ahogy látom nem csak nekem volt meglepő, és kellemetlen.

A világról mögötte számomra meglepően keveset tudtunk meg, felületesen az egyik a kommunizmus, a másik a fasizmus akart lenni, vagy mennyire volt ez a könyvben jobban kifejtve? Nekem a sorozat csak hangulat volt, nem igazán tartalom.

uzhuj - 2018. 07. 17. 09:34

@cherockee
A sztori utolsó harmada elég eltérő a két médiumban. Borlú felesége sem egy jelentős motiváció vagy sztoriline a kötetben. Borlú számára is más a kimenet a végén. Meg a könyvben Borlú nem is igazán akarja ezt a nyomozást, szabadulna tőle ahogy csak tud.

A fasizmus vs kommunizmus dolog nem igazán erős a könyvben. Vagyis hát ennél kevésbé egyértelmű, többrétűbb a különbség. A mögöttes világról valamivel többet tudunk meg, de a karakterek számára sem teljesen egyértelmű, hogy ez az egész kétvárosos dolog honnan jött meg mi pontosan.

cherockee - 2018. 07. 17. 11:00

@uzhuj:

Köszönet, nem tudtam, hogy a vége eltér, és azt sem, hogy gyakorlatilag a feleség szála ami itt a játékidő felét adja ki, az ott nem is ennyire erős, Borlú is akkor kb. tök más, mert itt közepesnél jobban megszállott nyomozó lesz a végére, talán az első részben vonakodó csak.

Általánosságban ugyan úgy elmondható, hogy “álomszerű”, nem konkrét? Igazából a sorozatnak voltak jó részei, hangulata nagyon jól volt megalkotva, jó fényképezés, egész jó színészi munka, csak közben nekem lógott az egész a levegőben, a könyv is ennyire, nem találok szavakat, inkább csak érezhető, mint érthető?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz