login |

Sharp Objects: 2 rész után

2018. 07. 16. 21:21 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit vakarom a fejem, mert valamennyire ugyanazt tudom írni az HBO és a Blumhouse új sorozatáról, mint winnie, csak nekem sokkal pozitívabb volt a pilot kicsengése. A második rész pedig simán fenntartotta az érdeklődésem, bár most nem volt olyan erős a cliffhanger.

A történet röviden ugye annyi, hogy egy erősen alkoholista újságíró visszatér a szülővárosába, hogy eltűnt gyerekek sztorijáról írjon. Na meg az apaként tetszelgő szerkesztőjének az is a célja ezzel, hogy gyerekkori traumáit is feldolgozza a tudósítás közben. És ezekből nem egy van, hatásuk pedig nagyon mélyre nyúlik főszereplőnk személyiségébe.

A Sharp Objects eddigi két része főleg erre koncentrált: nem annyira arra, hogy a nyomozás mennyire halad az eltűnt lányok ügyében, a rendőrökkel kapcsolatot kiépítő főszereplő alapján belefolyunk azért abba is, hanem a közösségre tett hatásán. Arra, hogy ki miképp reagál az esetre, élén az újságírónkkal és annak anyjával, hiszen a jelek arra utalnak, hogy ők is hasonló korú családtagot veszítettek el.

Ami miatt nekem baromi erős volt a pilot hatása, hogy engem néha technikai dolgokkal is meg lehet venni. A “kisváros, sötét eset”-hangulat jó alapozás, de magában édeskevés lenne. Oké, az elfuserált “hőst” alakító Amy Adams-szel már javult a helyzet, de az i-re a pontot a vágói munka tette rá.

Egyszerűen nem tudok elmenni amellett, hogy milyen zseniálisan keltik életre a főszereplő sötét gondolatait a vágással. Lehet, hogy a sok alkohol miatti enyhe képzelődését is jelképezik ezek a jelenetek, de egyelőre sokkal inkább az emlékek előtörésének, a megzavart memóriának, és a trauma hatásának érzékeltetését érzem bennük.

Őszintén szólva nem tudnám teljes szívvel ajánlani a sorozatot, mert hiába hasonlít a True Detective-re a hangulatában, itt a nyomozás kevésbé hangsúlyos, és nincs benne a könnyen fogyaszthatóvá finomított nihilizmus, ami sokaknak eladta azt. Ezek miatt, ha úgy ülnek le sokan, hogy “az XY utódja” azok lehet csalódni fognak a hype után, mivel nem annyi pop az egész.

Viszont mindenképp különleges és minőségi darab a Sharp Objects, aminek érdemes adni egy esélyt, hátha.

24 hozzászólás Ne habozz!

ender1112 - 2018. 07. 16. 22:01

Nincs itt semmi hátha, ez a sori nagyon jó. A hangulat az nagyon ott van, szvsz nem TD-és, de miért kellene annak lennie?

Bonny - 2018. 07. 16. 23:08

Én is imádom! A vágás és a zenei aláfestés együtt nagyon pazar összképet eredményez.

winnie - 2018. 07. 16. 23:33

ender1112: csak td s1, de nem kéne annak lennie, viszont az sem véletlen, hogy a déli, fojtogató miliő miatt ez ugorhat be egyeseknek.

bvr - 2018. 07. 17. 02:47

hát a trailer meg a leírás alapján már sejtettem hogy ez nálam mérsékelt siker lesz, de hát egy HBO dráma azért felkelti a kíváncsiságomat. Most ezt a 2. részt még megnéztem, de (bár elismerem hogy abszolut minőségi a sorozat) részemről ez asszem ennyi volt. Bizonyos aspektusai érdekelnek, de összességében nekem ez baromi lassú mert ennyit ebben a nyomott atmoszférában én nem szeretnék elmerengeni.

(ezt már a pilotnál is be akartam írni, de akkor most: szerintem se visz ehhez a sorozathoz közelebb a True Detective S1 analógia. Persze lehet hangulati hasonlóságokat találni, de szerintem még ott is egész mások az arányok. A különbségek meg sokkal jelentősebbek. De persze a hasonlat sose egzakt dolog, nyilván mindig el lehet mondani mellé hogy miben és mennyire, mondjuk az meg kérdés hogy akkor ez így mennyire hasznos hasonlat)

dukyka - 2018. 07. 17. 02:49

Nekem is nagyon tetszik. Rég vártam már ennyire sorozatrészeket.

len90 - 2018. 07. 17. 09:33

Nekem is abszolút bejön, olyannyira, hogy a könyvet is megvettem és elkezdtem olvasni, pedig sorozatjunkie lévén olvasni mostanság nem sokat szoktam…

Macsi - 2018. 07. 17. 12:36

Hát nekem sem tetszik,túl nyomasztó, lassú,nem halad a nyomozás. Nézni fogom mert érdekel ki a gyilkos ,de baromira nem érdekel a főszereplő elcseszett gyerekkora. Nem tud vhogy meghatni, kifejezetten idegesít. Az anyját is felpofoznam, a két rendőr a szimpatikus karakter és ennyi. Nekem nagy csalódás.

turosz - 2018. 07. 17. 13:21

Még csak a pilotot láttam, de nagyon tetszett. A hangulat, a zene, a szereplők egyben teljesen bevontak arra a szűk egy órára.
Én nem éreztem semmi TD-t benne, eszembe sem jutott a párhuzam, akkor inkább már a Rectify és a Coben-féle The Five keverékének mondanám.
A halványabb nyomozati szál meg nem zavar, mert jelenleg különösebben nem is érdekel a ki a tettes vonal, a karakterek és hátterük számora sokkal érdekesebbek.

human - 2018. 07. 17. 13:36

“Nézni fogom mert érdekel ki a gyilkos ,de baromira nem érdekel a főszereplő elcseszett gyerekkora. ”

szerintem ne pazarold akkor az időd, csak olvasd el a neten valahol, hogy ki a gyilkos a könyvben. mármint ezt nem bántásból, de láthatóan a főszereplő problémáira és gyerekkorára koncentrál a cucc

Macsi - 2018. 07. 17. 14:11

Human: Igazából az időmbe belefér. Az a része érdekes hogy ki kicsoda,elejtett fèlmondatok, utalások. De annyira kár hogy a múltat ide is belekeverjük.lehet a végén lesz jelentősége és összeérnek a szálak. De az a része nekem nem jön be.

Macsi - 2018. 07. 17. 14:45

Jah es mérhetetlenül bosszant az alkoholizmus. Gyenge,gyáva jellem aki iszik,nem old meg semmi problémát csak önmagát pusztítja az ember vele. Lehet ezért is vagyok csalódott,nekem rossz nézni ahogy kínlódik. Az erős,bátor nőket bîrom. Filmen és az életben is :)

Snoopyzit30 - 2018. 07. 17. 20:13

@Macsi: “Gyenge,gyáva jellem aki iszik,nem old meg semmi problémát csak önmagát pusztítja az ember vele”

M.o.-on 1 millió ember alkoholista, és még 1 millió egyéb függő, szóval arról lehetne vitatkozni, hogy ki mért iszik, de ezt hagyjuk is…

Visszatérve a storyra nekem is nagyon bejön, a 2. rész sem vont le a lelkesedésemből. Nem is érdekel annyira, hogy ki a gyilkos, nézek elég sok olyan nyomozós sorozatot, ami másról sem szól. Itt a körítés, azaz a hangulat simán eladja az egészet nekem.

winnie - 2018. 07. 17. 21:13

én semmit sem tudok az alkoholizmusról, de abban biztos vagyok, hogy nem jellem kérdése, annyi minden kiválthatja, nem csak az ital szeretete. ez olyan mint a depresszió, nem lehet csak random kikapcsolni – és itt most szívesen írnék okosakat, de mint írtam, nem vagyok jártas benne, csak tévés műveltségem van.

de ha a sharp objects és a főhős karaktere, akkor itt vannak jóval akutabb jellemvonások és “rossz szokások”, mint az alkoholizmus.

winnie - 2018. 07. 17. 21:15

macsi: egyébként ezeknél a sorozatoknál szerintem óhatatlan, hogy a múltban gyökerezzenek a szálak, ez az egyik legkedveltebb toposz az átívelős krimiknél. alapból valahogy nem érzem, hogy ha valaki nem csak random ölni akar, akkor többször is gyerekeket ölne. és a random pszichopaták inkább az epizodikusakba vannak száműzve, ahol dettó kapnak némi múltat.

már, ha a gyilkosságok kapcsolatban állnak mondjuk a főhőssel

szasza - 2018. 07. 17. 22:35

Két rész után azonnal nézném tovább! Nagyon-nagyon tetszik!

Macsi - 2018. 07. 17. 22:42

1 m alkoholista? A 10 milliobol? Most mondjam hogy ezért is tart itt ez az ország ahol,többek közt. Akarattal le lehet tenni,cigit,drogot. Csak hát erősnek kell lenni, nem az álomvilágba menekülni.

Winnie.biztos nem random gyilkos lesz, a lányok szerintem sem véletlen lettek kiválasztva.

winnie - 2018. 07. 18. 05:51

macsi: egy kisebbség nem igazán hat arra, hogy hol tart egy ország. ez inkább fordítva működhet, az ország tartása válthat ki hatásokat. (más kérdés, hogy egyrészt alkoholizmus akkor is volt, amikor az ország máshol tartott, plusz például a skanindináv jóléti államokban némelyikben dettó elég magas az alkoholizmust emlékeim szerint)

“Akarattal le lehet tenni,cigit,drogot. ”

igen, ahogy depresszió ellen is csak elég szép dolgokra gondolni:)

van egy olyan érzésem, hogy ez egy hatalmas tévhit a részedről. ha ennyire egyszerű lenne, akkor az efféle szerektől minden áron menekülni vágyóknak könnyebb lenne az élete. akinek nincs vagy nem volt ilyen problémája, az így, félvállról veheti és azt hiheti, hogy “csak akarni kell”, de ezzel kvázi az áldozatot hibáztatja az ember, hogy ő nem akarja. ez szerintem nokomment.

ha más nem, vannak jó sorozatok a függőségről, amik szolgálhatnak jó ábrázolásmóddal.

SpentRocket - 2018. 07. 18. 08:05

Tegnap én is megnéztem a második részt. Valóban kicsit megpörgethették volna a történetet, de még pont nem lépték át a határt, ami miatt letenném/nem nézném tovább.
Azt a véleményt már az első rész után sem értettem, hogy van akit zavar az, hogy alkoholista a főszereplő. ?? Ez egy sorozat, kitalált történeteket mutat be, kitalált szereplőkkel,kitalált problémákkal, amik sokszor viszont megfeleltethetőek valós problémákkal. És nem kell egy sorozatnak megoldást adnia egy problémára. Láthatóan ez a sorozat nem is akar megoldást adni. Ez egy sztori, elmesélik és kész. Lehet rajta gondolkodni, lehet a gondolkodás után következtetéseket, tanulságokat levonni (akár a saját életünkre is), de nem rágják a szánkba a megoldást. Szerintem ezzel nincsen baj.
Ugyanez a helyzet az anya karakterével. Hűha! Ha ilyen anyám lenne… De láthatóan a lánya semmit nem tud kezdeni vele (egyelőre), és ez ellen nem is akar tenni (egyelőre). Azért ebben a történetszálban nagyon gyűlik a feszkó, kíváncsi vagyok kirobban-e…

winnie - 2018. 07. 18. 11:59

SpentRocket: ennyire mások vagyunk. van, aki azt nem érti, hogy lehet valaki depressziós vagy alkoholista. ha nem vagyunk abban a cipőben, akkor nehezebb átérezni. de vannak témák, felkavaró dolgok, amit nem mindenki néz szívesen. nem megoldás kérdése ez, sőt, talán azé, hogy túlságosan valóságos.

lehet, hogy valaki nem akar sorozatgyilkost nézni egy sorozat főszerepében (nyilván ez nem analógia az alkoholizmus kapcsán, de mondhatnám, hogy sokféle dologgal ugyanez a helyzet, ld. például bulímia, homoszexualitás, vagy kövérség – hiába jó egy sztori, ha valakit valamiért nem érdekel vagy taszít egy karakter), más egy olyan sorozatot nem néz, ami egy abortuszkritikán játszódik – én például a raising hope pilotkritikájában kételkedtem abban, hogy maradok-e a sorozat mellett a kisgyerekkel való bánásmód miatt (maradtam! – de például gyerekek közti versenyreality-t képtelen lennék a sírások miatt). más ezeken csak röhög, de őt talán más témák érintik kényelmetlenül.

az 1×03 után biztos lesz megint olyan, aki elgondolkodik azon, hogy jó-e neki, ha ezt a karaktert tovább nézi. és lesz olyan, aki azt mondja majd, hogy nem, amit megint meg lehet majd érteni.

Caeiro - 2018. 07. 18. 22:23

Érdekes ez a fanyalgás, hogy az alkoholista főhős mennyire gáz. Pedig láttunk már nem egy főhőst (aki szintén az volt) ld. ha már emlegettétek a True Detective-t! A különbség csak annyi, hogy ott férfi volt az érintett, nem nő. És akkor elérkeztünk egy újabb társadalmi sztereotípiáig, az alkesz nő az egy b**** k****, egy férfi meg csak azért iszik, mert…( azaz neki szabad, sőt, ettől lesz neki egyénisége!).

Nálunk a szűkebb családban volt alkesz, nem kívánom senkinek, ennél talán már csak a drogos rokon lehet rosszabb. Az alkohol már rövid távon is képes az ember személyiségét szétcseszni, de hosszútávon az egész családra súlyos következményekkel jár.
ÉS igaz, sajna Mo-n 1 millió alkoholbeteg van (már nem trendi alkoholistázni) de a csodálatos társadalmunk inkább elfordul, mint hogy segítsen – állam bácsiról már ne is beszéljünk, mert végképp átmegyünk az off-ba.

A soriról annyit, hogy meglepően bejött a hangulata, egyenlőre jól lavírozik, engem abszolút leköt. Hány részes lesz?

PositiveRush97 - 2018. 07. 18. 22:49

Értem azt amit a többség ír, hogy nem jó egy ilyen karaktert nézni, aki magát roncsolja, engem érdekes módon nem visel meg pedig érzékenyen érint, nem is egy alkoholista rokonom van / volt, sajnos, még mindig jobb a tévében követni ráadásul választhatóan mint ilyen embereket az életedben látni, illetve segíteni próbálni a gyógyulásukat eredménytelenül, nem egyszerű a leszokás, sokaknak minden segítség ellenére sem megy, és természetes van aki le sem akar szokni. A sorozat folytatására maradok, nagyon érdekel, hogy hova fut ki ez a sztori, de nekem még mindig elég vontatottnak érződik, már nem annyira mint az első rész, de csak 8 rész az egész 55-60 perces részekkel, ezt nézve nagyon lassú, pedig nem is túl pörgős sorozatra számítottam, de már mindegy mert érdekel, várom a folytatást, az igaz, hogy van egy sajátos, feszült hangulata ami végig fent tartja az ember érdeklődését és a vágás is nagyon művészi de azért ennyi nem elég (nekem), minden esetre várom a folytatást :)

winnie - 2018. 07. 19. 05:48

careiro: egyrészt, ha megnézed, akkor nincs fanyalgás, csak volt egy megjegyzés múlt héten, másrészt ez nem annyira sztereotípia miatt történik, illetve épp az ábrázolás miatt lehet a hatása, hogy nőket ritkán mutattak be így (hiszen ritkán voltak ők a főszereplők), pedig ez valóban nem genderspecifikus. és mivel valamivel szemben az ember nem indifferens (ld. iszik a férfi), ezért érzelmileg is negatívabban érintheti a dolog.

winnie - 2018. 07. 19. 05:49

“Hány részes lesz?”

az 1. évad 8 részes.

winnie - 2018. 07. 19. 05:52

“a vágás is nagyon művészi de azért ennyi nem elég (nekem)”

itt azért fontos megjegyezni, hogy nem csak a külsőségek miatt ilyen, hanem funkciója is van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz