login |

Egynyári kaland: a 3. évad

2018. 07. 18. 21:18 - Írta: Desmond Wallace

23 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

A 2. évad se volt igazán a szívem csücske, de az idei adag legfeljebb annyira volt kalandos, mint egy gyomorrontás. Az első három epizód kifejezetten szenvedés volt számomra, mivel nyoma sem volt annak a nagybetűs nyári hangulatnak, ami miatt megszerettem anno ezt a minisorozatot. Bővelkedett azonban mindenben az Egynyári kaland, amire nem voltam kíváncsi: budapesti kliséparadicsomban a nyári hónapokban.

Az évadnyitó rész maximum arra volt jó, hogy elmenjen egy kicsit az életkedvem, hiszen az életvidám hangulatnak nyoma sem volt. Helyette kapott a néző egy fiataloknak szóló Szomszédok-epizódot, amelyben mindenki szenved valami miatt. Tényleg ilyennek kell lennie egy nyári sorozatnak?

Ráadásul az eredeti csapatból már csak ketten (Bence és Zsófi) maradtak, a Balaton pedig ment a levesbe. Persze jöttek új karakterek, de megmondom őszintén, egyikük se pótolta számomra Dórát vagy Gábort. A harmadik évadra romantikus közhely-gyűjtemény lett az Egynyári kaland, amely nem a felhőtlen szórakozásra, hanem az értelmezhetetlen és kínos jelenetekre fókuszál.

Eddig úgy ekéztem az évadot, hogy az már egy traktornak is a becsületére válna, de szerencsére a 3×04-től javuló tendenciát véltem felfedezni, és az évad második fele már tartalmazott értékelhető elemeket. Innentől már nyomokban spoilerek is előfordulhatnak.

Az első három részről tényleg nem szeretnék bővebben írni, mert túl sok emlékezetes jelenettel nem szolgált számomra. A 3×04-ben viszont volt egy egészen vicces dalocska, ami feldobta egy picit a hangulatot, a 3×05 vége pedig kifejezetten szórakoztató lett azzal a nagy veszekedéssel. S végül a 3×06-tal elérkeztünk az évad legjobb részéhez.

A Balaton visszacsempészett valamit az igazi nyári hangulatból a fináléra, és ha ezzel az epizóddal indult volna az évad, akkor nem sok okom lenne a panaszra. Ez az 52 perc, amit Gábor lagzija köré szőttek, valóban életvidám jelenetekkel volt átszőve. Ezért az egy epizódért viszont nem nagyon éri meg végignézni a teljes évadot.

Pontozni nem igazán tudnám az Egynyári kaland 3. szezonját, szóval ezt most kihagynám. Összességében csak azt tudom mondani, hogy ez a sorozat már csak a címében emlékeztet az Egynyári kalandra. Ez van, ha a limonádé túl komolyan veszi magát. Előfordulhat persze az is, hogy csak nekem nem fekszik Zomborácz Virág stílusa, és valójában egy remekművel van dolgunk, amit csak egy műértő réteg tud értékelni.

ui.: A retró főcímnek vajon mi értelme van egy fiataloknak szóló sorozat esetében?

23 hozzászólás Ne habozz!

nfsu17 - 2018. 07. 18. 21:31

Akkor jól van, nem nekem van ízlésficamom.
A másik topikban már leírtam, hogy az első rész értékelhetetlen lett, a többiről meg már kedvem sem volt írni.
De sajnos én olyan vagyok, hogy nézem akkor is, ha amúgy nem jó, mert várom, hogy jó legyen. Sok esetben ez nem is jön be, akkor persze kasza.

De itt valamit mégis láttam (előre?).

Nem is nagyon ragozom túl, én is így láttam, mint Desmond.
Minden egyes résszel egyre “jobb” (azért ez erős túlzás, mert az első évad hangulatát még az utolsó rész sem érte el, szóval volt honnan javulnia) lett és tényleg a 6. utolsó rész lett az, amire azt mondtam, hogy ez gyorsan eltelt és jól esett.

Most hogy ez direkt volt így, vagy így sikerült, mindegy is, én nem ehhez szoktam.
Erős első rész…közepes közép, majd jó cliff a végén.
Nekem valahogy ilyenek jutnak mindig, érdekes volt látni ilyet, ami részenként lett jobb.
Persze már most nem tudom miről is szólt az évad és nem is fogom várni a következőt. Jön, aztán próba ott is.

Cápi - 2018. 07. 18. 22:39

Tényleg kliséhalom és nyomokban sem emlékeztet az első évad hangulatára. Az is bugyuta volt, de azt a balatoni hangulatot nagyon szerettem. Heti nézősben viszont még így a 3. évad is jó volt, remélem a negyediknél már valami értékelhető, valóban nyári témával állnak elő.

Chat Noir - 2018. 07. 18. 22:41

Nekem a 2. évad óta a kedvenc sorozatom, és Dóra hiánya, vagy sokkal inkább ahogyan kiírták nagyon zavart, de különben tetszettek az új karakterek, Laura szerintem nagyon jól el volt találva, sokat tett hozzá Bence jellemfejlődéséhez. Mondjuk én a tinédzser nézőpontot képviselem, és ezért is érzem azt, hogy ez A magyar tinisorozat, ami nekünk szól, osztálytársaimnak is tetszett ez az évad, szóval a célközönséggel szerintem rendben van. Az én szememben vicces és ötletes volt végig az írás, ráadásul a finálé óta mindenhol Bud Spencer alakú foltokat kezdek észlelni. :)

Marcipáncica - 2018. 07. 18. 23:47

Én annyira nem tudok azonosulni az írással. Nekem a második évadnál például sokkal jobban tetszett. Nem bánom hogy a kiírt szereplők helyett kaptunk újakat, mert a végére kifejezetten szívembe zártam őket. Szinte odáig jutottam hogy az eredeti páros sztoriját követtem a legkisebb lelkesedéssel, a többieken viszont jókat mosolyogtam. Összességében nekem tetszett, nem biztos hogy ezer részen keresztül nézném, de ez a 6 könnyen lecsúszott.
off: A Bud Spencer alakú foltok valóban mindenhol jelen vannak!!! :)

Lui - 2018. 07. 18. 23:57

Teljes mértékben egyetértek az írással. Botrányosan gyenge évad, közepes zárórésszel (az első ,de még a második évad leggyengébb része is köröket ver rá a 3. évad legutolsó (legjobb) részére.

Kár, mert szeretni akartam , de nem ment.

Alamuszi Nyuszi - 2018. 07. 19. 07:28

Azért megnyugodtam, mert tavaly talán még Nálatok is azt olvastam, hogy a második jobb, mint az első, én meg a második közepén kaszáltam az egészet. Igen, az első nem életszerű helyzetekkel volt tele, de pont benne volt az a nyaralós-balcsis hangulat, ami még egy középkorú embert is meg tud érinteni, nem csak a szigorúan vett célcsoportot (értelemszerűen én a középkorú vagyok, nem az ifjú célcsoport)
Egyébként anélkül, hogy láttam volna az eddigi három évad felét, szerintem a szereplők cserélődése lett volna a legkisebb gond, ha ki tudnak nekik találni újabb nyaralós, lazulós sztorikat. Szerintem azzal, hogy az úszó vb miatt dobták a Balatont, eleve tökön lőtték magukat a készítők, mert az a tippem, hogy azoknál is, akik a sorozat fanjai voltak és vannak, nagy szerepet játszik ez a Balcsis-nyaralós vonal, és több hülyeséget ezért néztek el még a második évadban is. Már pedig igazi tini világot elég ritkán sikerül vászonra vinni, magyar adónak meg különösen, arról meg ne is beszéljünk, hogy az MTVA-nak meg mennyire lehet ehhez affinitása (nem hiszem, hogy a fiatalok tömegével ülnek a Duna elé, szóval, talán nincs is értelme :-D), olyat, ami hiteles, és nem csak a túlkoros készítők gondolják azt, hogy sikerült megjeleníteniük az igazi fiatalokat.

Kissur - 2018. 07. 19. 08:02

Belefutottam valamelyik részbe, de annyira kínos, unalmas, és kényelmetlen volt, hogy azonnal eldöntöttem, hogy ez nem kell nekem. Viszont a héten megnéztem a #Sohavégetnemérős című 2016-os Wellhello filmet, ami sokkal inkább tűnt egy Egynyári Kaland évadnak, mint maga a sorozat. Mondom ezt úgy, hogy a Wellhello nem nekem ír dalokat. De abban a filmben abszolút átjött a nyári feelgood hangulat.
A sorozatnak meg azt üzenem, hogy dobják a főcímet, húzzanak le a Balatonra, és legyen inkább antológia. Ja meg jöjjenek új írók.

totoro - 2018. 07. 19. 08:05

A második évadtól bőven jobb. Valóban nehezen indul, de részről részre alakul, és a hatodik rész meg egyenesen tanítani való, milyen jól lett felépítve, magyar vígjáték sorozattól nem is tudom láttam -e ilyet, egy jófajta feelgood szituációs komédiát kaptunk, ami nem csak nálunk, de globálisan is erősen hiánycikk mostanában.

- T - 2018. 07. 19. 08:29

Én pont a 3. részig láttam ezt az évadot. Aztán abbahagytam. Totál unalomba fulladt. Ezek szerint érdemes belenézni a 4-6. részbe?

Sancho Pansa - 2018. 07. 19. 08:33

Rég rossz, ha csak egy rész a jó… Mondjuk , ha jó a hatodik rész, akkor azt lehet, hogy megnézem, de ilyen kezdés után nincs az az isten, hogy visszaszálljak a sorozatba. Abszolút felejtőssé vált, kasza a 3×01 után.

winnie - 2018. 07. 19. 08:36

totoro: stílus- és készítőváltás volt, minden azon múlik, hogy kinek melyik megközelítés jön be. az első évad kommerszebb, ifjúsági jellegű volt, klasszikus megközelítésű, ezért hatott sokakra. a folytatás pedig nem csak az új szereplők miatt modernebb lett, kevésbé kommersz.

Desmond Wallace - 2018. 07. 19. 08:37

“Ezek szerint érdemes belenézni a 4-6. részbe?”

Elég az utolsót.

Gavroche - 2018. 07. 19. 09:00

Csak annyit akarok hozzátenni, hogy Piti Emőke szuperjó volt az egèsz èvadban, nekem ő kifejezetten kellemes meglepetés volt, nagyon remélem, hogy sokkal többet fogjuk majd mèg látni más produkciókban is.

kisanna - 2018. 07. 19. 10:13

tényleg gyengécske volt, és hiányoztak az első évad főszereplői is. viszont az utolsó résznél nem esett le, hogy az utolsó, vártam a folytatást, aztán rájöttem, hogy nem lesz, így nekem teljesen lezáratlan maradt, hiányérzetem van. kár érte amúgy.

HumminGirl - 2018. 07. 19. 10:14

Én a harmadik évaddal szálltam be az eyecandy factor (Fehér Balázs Benő <3) miatt és bár az eleje nem volt kiemelkedő nekem kezdettől fogva tetszett az évad és tényleg fokozatosan javult, bár talán nálam az 5. rész nagy "leleplező" jelenete volt a csúcspont, a 6. rész inkább már a lazulós lezárás volt, bár a "feeling" tényleg ott volt a legerősebb.

Ez után reverse sorrendben néztem, a 2. évadot pörgettem le a finale után és az is abszolút rendben volt nálam. Talán azért mert a 3. évadban a Levi-Luca duót jobban megkedveltem, mint például a Zsófi-Bence kettőst, ezért is inkább a második évadra voltam kíváncsi, hiszen ők ott debütáltak.

Ezt követően kezdtem el az első évadot, amit 3 rész után kaszáltam. Dórával a második évadban sem volt bajom, de nem volt egy kiemelkedően érdekes karakter, inkább cask hozta a kötelező jó csaj klisét. Na az Aranyéletes csaj kb. mint aki ott sem volt, semmit nem adott hozzá a történethez, a magát eszméletlen nagy művésznek tartó önképzett hipszter Vecsei Miklós-t meg alapból nem szeretem. Ehhez jött még hozzá, hogy történet itt még tényleg nem is nagyon volt (ne tényleg nem mintha a 2. és 3. évad annyira komoly sztorival operált volna), apró kis semmiségeből építkeztek a részek, nem is akartak összeállni egy egésszé, ahogy mondjuk a 3. évadnak a végére sikerült szerintem.

Ezért nálam a sorrend reverz: legjobban nekem a 3., legkevésbé pedig az 1. évad tetszett. :)

Dawnie - 2018. 07. 19. 14:04

Azok közé tartozom, akiknek ez az évad tetszett eddig a legjobban. Gábor gyermeteg karaktere nekem egyáltalán nem hiányzott. Kicsit talán felnőttebb lett mostanra a sorozat. Nem is tudom, miért hívjuk tinisorozatnak, amikor egy tini sincs benne. Az ötödik rész végén a csoportos összezördülés zseniális volt. Az Antilope Kid zenék is nagyon passzoltak. Várom a folytatást!

kovg1987 - 2018. 07. 19. 16:16

hm, érdekes dolog ez az ízlés, mert nekem meg pont hogy ez az évad tetszett a legjobban, és részben pont azért, mert otthagyták a Balatont, amiben már nem éreztem több évadot és azt, hogy újat tudnának mutatni. Szerintem az új karakterek jók lettek, az új színészek közül mindenkinek a játéka tetszett (továbbra is a Bencét és Zsófit megszemélyesítőket érzem a csapat leggyengébb tagjainak), az első évados gyermekbetegségeket meg mostanra végleg levetkőzte a sorozat. A kémia, a párbeszédek bejöttek, az élethelyzetek is jók voltak, volt benne humor bőven, és még sorolhatnám. Én várom a folytatást. :)

sehrezad - 2018. 07. 19. 20:25

Szkeptikus voltam Budapest miatt, és sajnáltam a Balatont, de azt vettük észre, hogy valami miatt szívesen néztük végig, szórakoztató volt (nekem jobban, mint a második évad) – ez meg elég, minden hibája ellenére.

Hallak65 - 2018. 07. 29. 19:32

“Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

Én két dolog miatt nézem. Mert magyar, és Walters Lili aka Luca. A csaj valami durván ellopta a showt. A legtöbbet az ő karaktere fejlődött és neki még a színészi teljesítménye is értékelhető volt. A többiek csak úgy elvoltak néha már az irritáció határán. Őket nem is igazán fejtették ki és a konfliktusaikat 3 percben oldották végig fel.
Valaki ismer olyat, aki úgy beszél mint a Bence? Olyan…vontatottan..hogy…alig…győzi…kivárni…az…ember…a…végét…
De alapjáraton jó volt. A végén már élőben néztem a streamet.
De hiába volt Bp, annyira még sem volt jelen. 3 helyszínre emlékszem: a kávézó, a lakás és a cég. Ennyi erővel bárhol játszódhatott volna a sorozat.
De a következőnél visszakapjuk már a Balatont. Kíváncsi leszek ki fog visszatérni pont emiatt.

Hallak65 - 2018. 07. 29. 19:34

Benyelte a kommentem vagy csak lassú?
A lényeg ha nem dupla :)
“Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

Én két dolog miatt nézem. Mert magyar, és Walters Lili aka Luca. A csaj valami durván ellopta a showt.

Raisen89 - 2018. 08. 03. 00:08

Egyet kell értenem. Az első évad még kellemes kis “egynyári kaland” volt, a második még türhető volt. De ez a 3.évad már egy gagyi lett. semmi feelingje nem volt neki, ami az első két évadban megvolt. úgyhogy ezért kár volt. kiherélni az egész sorozatot a fő irányelv elhagyásával.

Kopasz gyerek - 2018. 08. 23. 20:24

Hallak65#

Nálam pont ő a legirritálóbb karakter. Persze, hogy benne lesz a következő évadban is…

rita - 2019. 03. 09. 10:54

Imádtam.nagyon jól eltalált az egész sorozat.
Nálam 1,2,3 a sorrend. Az első évad még csak egy élvezhető limonádé de a második és a harmadik évad is hatalmasat megy.
Várós a negyedik!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz