login |

Code Black: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is

2018. 07. 22. 16:20 - Írta: Casey Novak

4 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Hát, ennek is vége. Mert minden jót kaszálnak! Megyek tüntetni a MySpace-re.

Jól van, hülyülök, szokásomhoz híven, de az tény, hogy hiányozni fog a Code Black, pár évad még belefért volna. Valahogy jó arányban voltak az érdekes nyavalyákkal küzdő páciensek és a szintén érdekes magánéleti nyavalyákkal megáldott dokik meséi, és rég komáltam ennyire kórházas sorozatot.

Azt írom, hogy hiányozni fog, de már az évad során és a második évadban is hiányzott picit a Code Black kezdésének és első részeinek különlegessége.

Megvolt most is a varázslat, csak sokkal kisebb arányban, mert Rob Lowe. Tavaly is kilógott a sorból a karaktere, de még reménykedtem, mert gondoltam újoncként majd belejön, mint kiskutya az ugatásba, de nem. Ethan Willis a finálé utolsó percéig borsó volt a paplan alatt, vagy hogy mondják ezt normálisan. Zavart, na. Minden alkalommal, mikor képernyőre került, mintha egy másik sorozatra váltott volna a csatorna, ahol az okos, bátor és leleményes Willis a főszereplő, a megmentő, a magában szenvedő hős.

És jót vigyorogtam a fináléban, mikor kvázi ebből a hősségéből próbálták meg kigyógyítani. Vagy ráéreztek az írók a karakter eltúlzottságára, vagy csak véletlenül szaladtak bele ebbe a pofonba, nem tudom, de így is, úgy is vicces.

Alapvetően jó évad volt, nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, Jesse epizódja kegyetlen volt, valamiért őt minden szezonban meg kell szívatni, ez már hagyomány, Leanne és Ariel hol aranyos, hol torokszorító perceket kaptak. A harmadévesek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, nagyon szépen felépítették az ívüket, az első/másodévesek meg… ők is voltak. Elliot és Diego (rá kellett keresnem a nevekre) hozták a peres szálat, ami annyira nem dobott fel, de a lezárása tetszett.

Ja tényleg, a szerencsétlen Diego. Akartam szeretni, annak ellenére, hogy azt a tipikus „hú, de undok, utáljuk – ja, de szegénynek nehéz gyerekkora volt” utat járta be, de amiért ő mégis egy fontos szereplő volt, az a hobbija, a kamerázás, ami egy cuki kis meta vonalat hozott a sorozatba.

Ugye magát a Code Black-et egy azonos című dokumentumfilm ihlette, ami egy roppant forgalmas Los Angeles-i kórház mindennapjait és orvosait mutatta be. Három éve nem tudom rávenni magam, hogy megnézzem, pedig tényleg érdekelne. Van valaki, aki látta? Vélemény?

Az utolsó rész tipikusan kódblekkes volt, nem tudom elönteni, hogy nem tudnak finálékat írni, vagy túlzottan is tudnak. Mármint jó volt, de van olyan sorozat, ahol egy évad alatt sem történik ennyi minden, mint itt negyven perc alatt. És ez nem feltétlenül jó. Időugrás, katasztrófa, másik katasztrófa, szerelmi szál, mindjárt három is, mert a romantikából sosem elég, nagy vallomások, családegyesítés, #metoo pillanatok, na meg Rob Lowe.

És sajnos egy picit mindegyik sztori el lett hanyagolva a zsúfoltság miatt, (kivéve Rob Lowe), fele ennyi elég lett volna, de a sorozat lezárásának tulajdonképpen szép volt, jó volt, ütős volt, és a repülős dolgot megmagyarázták az írók azzal, hogy a negyedik évadra helyszínváltást terveztek, aminek ez lett volna az apropója.

Nem akartam részletezni, de muszáj egy picit spoilereznem a tovább mögött.

Tegye fel a kezét, aki nem szúrta ki az évszázad leggagyibb, legidegesítőbb és legfunkciótlanabb hallucinációját a felbukkanásától számított egytized másodperc alatt?

Komolyan, basszus, még füst vagy mi a franckarika is volt a csávó körül, mikor megjelent! A színész arrogáns, mindentudó vigyora, a lehetetlen párbeszédek, és az, hogy Willis-en kívül a kutya se nézett rá, pláne nem szólt hozzá, annyira nyilvánvalóvá tette az egészet, hogy szinte nevetséges volt.

Bár én nem nevettem, csak halkan a tenyerembe temettem az arcom. Az egy dolog, hogy Willis idegösszeomlása olyan semmilyen módon lett felvezetve – nem, az nem felvezetés, hogy mindenki kérdezgeti, hogy jól van-e, ő meg egyértelműen azt hazudja mindig, hogy igen – de az, hogy 5 perc múlva már betegekben turkál a drágám, pedig még most engedték ki a dilifogdából (mert azt mondta, hogy jól van…), azért necces.

Totál értem, hogy mit akartak ezzel a szállal, de nem jött össze. Rob Lowe-val elérték, hogy halványan örüljek a kaszának.

Willis-t egész évadban körbelengte egy szappnaoperás légkör, az apjával, testvérével, annak bajtársaival való kavarás, Rox miatti szenvelgése többrendbeli szándékosan elkövetett versmondással súlyosbítva, ehh… Nem a magánélet előtérbe hozása a probléma, a többi dokinál ez csöppet sem zavart, egyszerűen túl nagy hangsúlyt fektettek erre a karakterre, ami marhára nem illet a sorozat eredeti légkörébe.

De ha valamelyik szolgáltató megmenti, ígérem, nem panaszkodok többet. Bár egy LeanneJesse spinoffnak lehet jobban örülnék.

4 hozzászólás Ne habozz!

ingis - 2018. 07. 22. 17:11

Én nagyon szerettem, sajnálom, hogy vége :(
Ariel is nagyon felnőtt a sorozatban betöltött szerepéhez, Mariót is szerettem, pedig eleinte tényleg hozta számomra az utálatos karakterek egyikét. Leanne és Jesse, na hát róluk aztán még lehetne beszélni. Jó ötlet lenne a spinoff ;)
Willist és az ő problémáit én sem tudtam minden helyzetben komolyan venni…

Van rá esély, hogy valamelyik más szolgáltató megmenti vagy inkább ne ringassam magam ilyen hiú reményekbe?

winnie - 2018. 07. 22. 17:24

alapból azt mondanám, hogy nem, de ez azon sorozatok közé tartozott, amik nem a nézettsége miatt lett kasza. nem volt a nézettek között, de akadt bőven gyengébb, de berendelt a cbs-en. de egyelőre nem írtak ilyesmiről, talán épp azért, amiért itthon sem folytatódik már egy ideje, nem siker nemzetközileg.

Deny - 2018. 07. 22. 23:01

Nekem is hiányozni fog, idén januárban fedeztem fel a sorozatot, és azonnal beszippantott. Pörgős volt, és talán orvosilag az egyik legpontosabb sorozat, amit láttam. A karakterek nagyon szerethetőek voltak, pedig a magánéletükre nem is volt úgy kihegyezve a sorozat, mint más kórházas drámák.

Ez az évad volt talán a leglightosabb. Ethan nem zavart az előző szezonban, itt viszont borzasztó idegesítőnek találtam. Bevallom, én nem kapcsoltam rögtön a hallucinációnál, de mentségemre szóljon, hogy azt a részt hullafáradtan néztem meg, így a figyelmem nem volt a topon.

A vége kicsit összecsapott lett, ennyi eseményt talán jobb lett volna két részre széthúzni, de nem panaszkodom, mert az utolsó jelenetek így is ütöttek.

Számomra Mario karakterfejlődése volt a legjobb, Diegót először utáltam, de a végére egész érdekes karakter lett belőle. Kíváncsi lennék, mit kezdtek volna vele egy 4. évadban.

Egyetlen karakter volt, akit nem tudtam elviselni, mégpedig Campbell. Egyszerűen bármit csinált, nem tudtam megkedvelni.

Az biztos, hogy a sorozat hozott jó pár emlékezetes részt, a legjobb nekem az “Unfinished Business” volt, amit szerintem sosem fogok elfelejteni.

Én örülök, hogy ennyit megélt egyáltalán, már a berendelésnél éreztem, hogy ez lesz az utolsó évad, így nem ért váratlanul. Sajnálni fogom, de már megbékéltem a kaszával, és nem panaszkodhatom, ugyanis a showrunner volt olyan okos, hogy lezárja a sztorit, így jár neki a pacsi.

Csilla0422 - 2018. 07. 28. 20:24

Nálam valami miatt nehezen indult el a sorozat. Az első résznek többször rugaszkodtam neki. De Marcia Gay Harden maradásra bírt. Amit aztán nem bántam meg, hiszen a leghitelesebb kórházi sorozatok egyike a Code Black. Ezért is álltak ki mellette az amerikai orvosok és nővérek.

Peregtek az események elég rendesen és bizony nem féltek a főbb szereplők kiírásától sem. Remek karakterek, sokszor szívszorító történetek.

Deny, az elején nem szerettem Campbellt, de aztán a végére az egyik kedvenc karakterem lett. Angust viszont bármennyire is igyekeztem nem sikerült megkedvelni.

Nekem Roxi – Ethan szála is tetszett még ha Ethan viselkedésével nem mindig értettem egyet.

Talán valaki át fogja venni a sorozatot, mert ez kitűnik az összes többi kórházi széria közül. Ha meg nem, akkor marad az újranézés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz