login |

Slasher: a 2. évad (Slasher: Guilty Party) – írta Sámán

2018. 07. 23. 20:40 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: antológia, Kanada odavág, kritika,

Már a Slasher első évadja is szimpatikus volt, sőt szerettem, mert kilógott a jelenlegi sorozatos, kaszabolós horror/thriller felhozatalból. Jobbnak éreztem, mint a hasonló témában mozgó riválisait. Megvoltak persze a maga hibái, viszont mindenképp megéri bepróbálni az első pár részt. A második szezon, a Guilty Party viszont egyenesen kötelező, és mivel évados antológia a sorozat, még előismeret sem kell hozzá.

A slasher műfaj révén nyilván a Scream-hez hasonlítgathattuk, de utóbbinál a készítők maguk sem feltétlen tudták, hogy mit akarnak a végére kihozni az egész történetből, itt ez meg sem fordult a fejemben, se az első, sem pedig a második szezonnál.

A szálak mindkét esetben rendesen fel voltak vezetve, nem éreztem, hogy fél távnál ellaposodna a dolog, és a lezárás megvalósításával is elégedett voltam. Nem maradtak bennem olyan kérdések, amelyek a gyilkos kilétét, és annak cselekedeteit megkérdőjelezik. És az egyik legfontosabb különbség, hogy a Slasherben egyik karakter sem érinthetetlen, különösen a második évadban nem. Bármikor, bármelyikük áldozatul eshet.

A második évad egy visszaemlékezéssel kezd, és egy 5 évvel ezelőtti nyári táborozást elevenít fel, amikor is pár, a táborban dolgozó felvigyázó megöli társát, és elrejti annak holtestét. A jelenben viszont visszatérnek a helyszínre, hogy jobb helyet találjanak a lány maradványainak, mert a tábor jövőbeni bővítése miatt könnyen a nyomára bukkannának. Odautazásukkal pedig mindannyiukban elkezdenek felelevenedni az emlékek.

A különbség annyi, hogy nyár helyett most tél van, a táborhely pedig elég problémásan közelíthető meg, főleg ebben az évszakban. A helyszín viszont nem teljesen üres, lakik itt pár a külvilágtól elvonult figura egy közösséget alkotva, akikről idővel egyenként kiderül, hogy miért is élnek teljesen elszeparálva mindentől. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mindkét csapat múltjában van fekete folt.

Ennyi az alapsztori, ami bőven elég alapanyag ahhoz, hogy egy jó kis véres horrort kapjunk. Olykor egészen kegyetlen és durva gyilkosságokat is láthatunk, a 2. évad már egyenesen a Netflix-re érkezett, szóval nem szabtak gátat a készítői kreativitásnak. Szóval aki esetleg érzékenyebb, az jó, ha felkészül arra, hogy itt olykor premier plánban megmutatják a trancsírozás folyamatát.

A múlt eseményeire később is visszatérünk, folyamatos flashback-ekben láthatjuk, még mi történt, s ezek remekül illeszkednek a jelen szituációihoz, ráadásul egyre másra kapjuk a részleteket az öt évvel ezelőtti tragikus gyilkosságból, s kiderül, hogy közel sem annyira egyértelmű, hogy mi történt. Plusz a gyilkosság előtti időkre, az azt kiváltó okokra is visszapillantunk, minden résztvevő szemszögéből megismerhetjük a történetet, és azt, hogy kinek milyen sérelme vezetett a gyilkossághoz.

A tábor többi lakójának múltjába is betekintést nyerhetünk (szinte mindenkiébe, volt akire nem volt idő, vagy nem érezték olyan fontosnak, volt akinek pedig ideje nem volt, hogy jobban megismerjük, mert lesújtott rá a Kaszás), így rakják helyére egy nagy kirakós összes darabját.

Érdekesség, hogy a Slasher: Guilty Party-ban nincs kimondott főszereplő, tulajdonképpen mindenki egyenlő félként van jelen, vagy épp az adott rész kicsit jobban koncentrál valamelyik szereplőre (azért, hogy a karakter kicsit jobban körvonalazva legyen és jobban megismerjük), és ennek is köszönhető, hogy mind az áldozatok, mind a gyilkos kiléte kiszámíthatatlan lehet, és azt sem tudhatjuk, hogy ha kiderül valami, akkor az tényleg igaz, vagy csak félrevezetés.

Én bátran merem ajánlani a Slasher 2. évadját annak, akit szereti a műfajt és nem riaszt vissza a korhatáros tartalom. A történet jól fel van építve, szépen lassan adagolják az információkat, de minden részletre fény derül, nem marad nyitva kérdés. (Természetesen a gyilkos sem kedvtelésből mészárolgat, mert egy elborult szociopata. Mindennek megvan a maga oka.)

Összességében szerintem a Guilty Party jobb volt az első évadban látottaknál. Persze engem a zárt környezet, a havas táj, összezárt szereplők triumvirátussal mindig meg lehet venni, és magához is tud láncolni.

Egy esetleges 3. évadról nincs még semmi konkrét hír, de a gyártó honlapján azt írják, hogy “nemsokára érkezik”, ami lehet, hogy wishful thinking, de tavaly a 2. évadot is nem sokkal a premier előtt jelentették be, és még előzetest sem nagyon adtak ki hozzá.

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 07. 23. 20:45

annyira szerettem volna írni erről a szezonról, ezért is került ki ilyen későn a kritika (ezért elnézést sámántól) – lehet, hogy majd fogok is idővel, de basszus, így kell csinálni egy slasher sorozatszezont. lehet, hogy tényleg csak az antológia mivolta miatt működött, de nekem nagyon bejött. simán jobban, mint az első szezon, pedig az is kiemelkedett a scream, dead of summer és mégnemtudommivolt közül. jobban bejött, mint a harper’s island.

remélem, az a harmadik évad nem csak pipe dream, de nagyon nem örültem, amikor bejelentette a netflix a katee sackhoffos űrhajós sorozatot, hogy azt is aaron martin csinálja…

Insane - 2018. 07. 23. 22:36

Nekem meg pont az első évad tetszett jobban. Leginkább azért, mert itt a karakterekről rendre kiderült, mindegyikről egyesèvel, hogy mennyire rohadék dolgokat követtek el, mindig pont azelött mielött meghaltak volna, így mindenféle szimpátiám elszállt velük szemben és nem tudtam őket sajnálni. Ez nekem nagyon sokat el vett az élményből. Ezt leszámítva nem volt rossz, de nekem az első évad jobban működött.

Mikilós - 2018. 07. 23. 23:17

Nekem is ez jobban bejött. Bár, már az 1. évadra alig emlékszem, csak a gyilkos van meg ott, de az indítékait elfelejtettem.
Itt bár, mindenki bűnős volt, de azért volt kiért ízgulni. (Kedvencem Paula Brancati volt, Ő neki drukkoltam, hogy életben maradjon.)
Az évad abszolut lekötött, a vége szerintem csavaros volt, én az elejéntől kezdve Ő rá tippeltem. (Aki látta tudja, nem akarom leírní a színész/színésznő nevét, látni kell.)
Nagyon sokat hozzáadott az élvezethez, hogy télen néztem meg. Bár, pont akkor kezdett el esni a hó nálunk mikor végeztem a sorozattal, de akkor is jó volt.
Horror, Slasher rajongóknak kötelező.
8/10 az évad.

dongatto - 2018. 07. 24. 11:52

Annyira izgalmas volt a 2ik èvad hogy le se bìrtam tenni. Tènyleg ùgy volt hogy mondom ez a gyilkos tuti, 1 rèsz mulva màr el is kapàltàk. Nem lehetett olyan könnyen kitalàlni mint az első èvadban (szàmomra).
Remèlem lesz 3ik èvad valami hasonlò izgalmas storyval. :)

Gery89 - 2018. 07. 24. 12:33

Én imádtam mindkét évadot :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz