login |

Attack on Titan: kezdett a 3. évad – írta Scat

2018. 07. 24. 14:58 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nos, kissé több mint egy év után, de kezdetét vette a harmadik évad. Előreláthatólag ez az etap kétszer annyi epizódot fog tartalmazni, mint a második, úgyhogy decemberig nyomon követhetjük Eren kalandját.

De először frissítsük fel az emlékeket dióhéjban. Hol is ért véget a második szezon? A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A mangát ismerőket kérjük arra, hogy ne spoilerezzenek a várható eseményekről!

Kifejezetten sok mindenre derült fény, arra, hogy ki is a páncélos és a kolosszális óriás, és miért tették azt, amit. Megtudhattuk, hogy létezik egy másik civilizáció is, egyrészt visszaemlékezésekből, másrészt a vár romjánál talált konzervdobozból, és az emiatti Reiner-Ymir párbeszédből. Plusz Reinerék, elmondásuk alapján többen vannak, valakikhez tartoznak, nem csak úgy, saját kútfőből jöttek el Erenért.

Illetőleg megtudhattuk, hogy Eren mitől más, mint bármelyik ember, aki óriássá tud változni: attól, hogy képes irányítani őket. A sorozat „dominátorként” hivatkozik erre a képességre. Illetve Historia kilétére is fény derült, bár, azt, hogy ő mit tud a falról, még nem sikerült kideríteni.

Most pedig folytassuk a harmadik évaddal. A történet érezhetően nem sokkal azután vette fel a fonalat, ahol a második évad véget ért. A felderítő osztag Erent és Historiát egy eldugott kunyhóban őrzi, miközben előbbi képességeivel kísérletezgetnek, hogy hol van a határ, utóbbitól pedig azt várják, hogy újból emlékezzen. Bár, lehet, ezt csak én várom el.

Eren-nel akarják betömni a Mária falon esett rést, az egész tanulmányozás erre megy ki, hogy Annie-hez (tudjátok, az első évados nőstény óriás) hasonlóan ő is megtanulja „megkeményíteni” a bőrét, kvázi falat építve maga köré. Ezzel kapcsolatban egyébként találgatnak is a második évadban Hanji-ék, hogy Annie keményített bőre, összetételét tekintve azonos a falakéval. Az első évad végéből pedig tudjuk, hogy a falban óriások vannak. Rakjuk össze a kettőt, és felvetül a kérdés, hogy az óriások miért emeltek falat az embereknek? A rejtélyek továbbra is adottak az animében.

A nyitányban továbbá az is felsejlik, hogy egyfajta politikai játszmákba fognak keveredni a szereplők, ugyanis egyrészt, végre láthattuk, ki is uralkodik az emberiség felett, igaz, nem szólalt meg. Másrészt az atyát megölték, és nagyon úgy tűnik, hogy a Katonai Rendőrség tette. De kinek a parancsára? És miért? Úgy látszik, az Egyház sok mindenki előtt titkolózik. Harmadrészt pedig a rendőrök el akarták fogni Erent és Historiát, igaz, ezúttal kereket oldottak. Viszont adja magát a kérdés, hogy ki akarja elkapni őket?

Őszintén szólva, ennek örülök, mindig is érdekelt, hogyan és kik irányítják az emberiség maradékát, remélhetőleg ezt a politikai szálat okosan és fordulatosan sikerül felépíteni. Csalódnék, ha olyan lenne, mint mondjuk a Knightfall-ban.

A rész során még Eren átad egy levelet Hanji-nak, amiben leír valamit, amit Ymir és Berthold beszélt egymás között. Ha feltételezzük, hogy ez nem egy képernyőn kívüli csevej részlet, akkor valószínűleg az szerepel a papíron, hogy Ymir 60 évig kóborolt óriásként a vadonban, mielőtt betért az emberiséghez. Ez újabb kérdéseket vet fel.

Végül, de nem utolsó sorban, felbukkant Kenny (szintén el akarja fogni Erent és Historiát), akit tudom, hogy a manga olvasói nagyon vártak már, legalábbis netszerte ebbe botlottam bele. Össze is tűzött a felderítőkkel, közülük is személyesen Levi-vel, akivel jól láthatóan közös múltjuk van. Persze, én tudom, hogy Levi honnan jött, ezért ez engem nem lepett meg, viszont az alapsorozatban ez ugye nem derül ki. Legalábbis konkrétan még nem.

Sok irányba indulhat el a történet, remélhetőleg sikerül is kihasználni a helyzetet. 24 rész csak elég lesz hozzá. Plusz, megmaradtak a rész közbeni háttérinfók a reklámszünetnél.

Végül még megjegyezném, hogy az első részben endinget nem kaptunk, ellenben az opening szerintem felemás. A képek jók, viszont a zene, az valami borzalom. Ízlések és pofonok.

29 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2018. 07. 24. 16:17

Na, az S;G 0 mellett a másik adaptáció, amit nagyon vártam idén.

Az opening nekem elég nagy csalódás volt, mert Linked Horizon stílusát vártam megint… Bár tény, az évad első feléhez jobban illik a lassabb opening.

Jól össze volt rakva az első rész, ugyanakkor meglepő is volt, mert alaposan át lett strukturálva a történet a mangához képest. Bár sejteni lehetett, mert a mangaka is mondta, hogy személyesen részt vett az évad munkálataiban, és lehetősége volt megváltoztatni pár dolgot ebben etap-ban, amivel nem volt elégedett. Így összességében vagy 7-8 fejezet történései lettek belesűrítve egy részbe, de meglepően jól működött. Szerintem azért csinálták, hogy kevesebb epizód is elég legyen az adaptációhoz. Szerintem el akarnak jutni mindenképp a manga “sorsfordító” 86. fejezetéig

Scat - 2018. 07. 24. 18:08

Oldalsávba kikerülhetne? Mégiscsak hónapokig tart majd, ne kelljen keresgélni a kibeszélőjét.

winnie - 2018. 07. 24. 18:13

persze, minden kikerül, heti egyszer vagy kétszer frissítek, kitolom nemsokára.

Danee - 2018. 07. 24. 18:42

Én pár hónapja daráltam az első két évadot, mert nagyon aánlották, pedig előtte nem voltam Anime-s. ( gyerekkori Pokemon nem ér :) ).
Irtóra bejött. És valószínű rávesz majd más egyéb animekre is.

Az opening nekem is meglepő volt zenei téren. Maga a rész tetszett, kíváncsi vagyok hova fut majd ki a történet, mivel a mangákat nem olvastam.

Scat - 2018. 07. 24. 20:15

@winnie: Köszi.
Esetleg ha a címben át tudnád javítani nagy kezdőbetűre a nevem, az lenne a csúcs :)

LambSkewers - 2018. 07. 25. 00:36

Számomra is nagy csalódás volt ez az opening, de mivel csak 1 évet kellett várni a 3. évadra, így lenyelem a békát és nem panaszkodok többet.

Mindig nagy öröm Levi-t látni a képernyőn, nagyon hiányzott a jelenléte a 2. évadban, alig várom, hogy lássam ő és Kenny jeleneteit!
A politikai részre remélem max. fél évadot szánnak, szerintem az bőven elég lenne rá. Ehh mit mondjak még? Ja igen, azt hiányoltam, hogy nem osztották meg a nézőkkel, hogy Eren titánja miért lett olyan gyenge, vagy miért szakadt le Eren fél arca. Lehet csak nem figyeltem és mondták? Az biztos, hogy kihagytak egy kis plusz infót, mert a mangában azzal kísérleteznek, Eren hányszor tud átváltozni, tud-e írni, vagy beszélni titán alakban. Ezt nagyon hiányoltam, mert emlékeim szerint ilyen csonka titánról még nem volt szó, vagy arról, hogy az attack titán mire képes a zúzáson kívül.

Racket - 2018. 07. 25. 10:27

Ennek az arcnak most az endingjét kapta a Linked horizon, szóval akik azt várták lesz új szám. Szerintem ehhez a részhez tökéletes az opening.

Scat - 2018. 07. 26. 17:44

Nem mondták, miért lett Eren titánja olyan gyenge, de azt megemlítették, hogy kisebb és véznább is, mint szokott. Ennél jobban nem rágták a szánkba, de igazából én nem is hiányoltam.

Eren eddig akarattal még egyszer sem tudta normálisan kihasználni az óriás alakját, talán a Reinerrel vívott küzdelem állt a legközelebb hozzá, de ugye akkor még nem tudtuk, hogy tudja irányítani is őket, ergó, nem használta ki teljesen a képességeit.

Van egy olyan gyanúm, hogy szerintem soha nem is fogja tudni, mert akkor elég OP lenne a karakter.

Hououin Kyouma - 2018. 07. 29. 21:05

2. rész:

Hát nem tudom, mi ez a katyvasz, amit az anime művel, de nagyon durván össze lesz így csapva ez a szál, ha így megy tovább :( egyértelműen látszik, hogy gyorsan túl akarnak lépni rajta, mert kevésbé akciódús :(

Silver-sama - 2018. 07. 31. 15:45

20 fejezetet bele kell sűríteni valahogy 12 részbe.

Scat - 2018. 08. 01. 00:29

1×02

Tetszett. Pörgős volt, és közben árnyalták is a világot. Ami megfogott, hogy hiába van egy fal mögött minden város, mégis vannak köztük nézeteltérések. Mintha sok kis városállamból állna az egész.

Amúgy ez a Rod Reiss szerepelt már az animében? Csak mert nekem nem rémlik, mégis úgy beszéltek róla a szereplők, mintha tök nyilvűnvaló lenne, hogy eddig is tudtak róla.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 01. 14:17

Nem szerepelt még Rod. Ez a része a legjobb példa az anime összecsapottságára. A mangában sokkal jobban fel volt ez építve.

Jól mondta Silver-sama, 20 fejezetet akarnak az első 12 részbe sűríteni, ami azzal jár, hogy össze lesz csapva :(

Csak összehasonlításképp, az előző évad csak 14-15 fejezetet dolgozott fel 12 részben, és szépen meg is volt csinálva.

Ennek a 20 fejezetnek nagyon kevés részében volt igazán akció, ami sajnos a nézők nagy részének unalmas lenne, mert az AoT-ot igazán akcióval lehet csak eladni. Ezért nemes egyszerűséggel kihagyták a felvezetést az animében, hogy egyből az akció közepére ugorjanak :(

LambSkewers - 2018. 08. 01. 22:57

@Scat valamelyik nap újraolvastam azt a chaptert, ahol tesztelik Eren képességét és egyértelművé vált számomra, hogy miért hiányoltam annyira az infókat. Csak nagyjából emlékeztem miket is teszteltek. Minden spoiler nélkül, nem tud a végletekig titán formában maradni és ez ad egyfajta izgalmat és sürgetettséget, főleg egy többszöri átváltozás után. Mármint, manga olvasóként én így érzek.

3×02
Én az öcsémmel nézem az animét, ő nem olvasta a mangát. Kétszer kérdezett rá, hogy Rod kicsoda, vagy láttuk-e már, tehát csatlakozok a fentiekhez. Ez az átka egy lassabb arc-nak. Megértem miért sietnek, csak sajnos tök érdekes és fontos dolgokat is kihagynak.

Scat - 2018. 08. 03. 22:07

Amúgy szerintem az ending is elég semmilyen lett.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 04. 00:45

Tényleg, arról szót sem ejtettem, pedig azzal meg vagyok elégedve :) személy szerint megcserélném az openinget és az endinget

Hououin Kyouma - 2018. 08. 05. 21:09

3:

Na végre, egy szépen kidolgozott epizód, amelyben nem volt kapkodás. Emellett jó pár új infó kiderült a múltról is

Scat - 2018. 08. 15. 19:37

Pótoltam az utolsó kettő részt. Be kell vallanom, tetszik, amit látok, viszont ha 1-2 részen belül meg is döntik a királyt, na az aztán kapkodás lesz a javából. Annak nem feltétlenül örülnék.

Scat - 2018. 08. 16. 22:36

Ja meg egyébként azt honnan tudták a felderítők, hogy ha egy óriás megeszik egy alakváltó embert, akkor elnyeri a képességét? Meg, hogy igazából ettől függ, hogy visszatudnak-e változni?
Ezt is úgy jelentette ki a sorozat, mintha marha nyilvánvaló lenne, főleg, hogy nekem nem rémlik, hogy erről korábban bárhol is szó lett volna. Én emlékszem rosszul vagy itt nem csak a politikai szálban ugrálnak az infókkal?

Darksaber - 2018. 08. 17. 13:44

Eren hallotta meg Ymir és Bertholdt beszélgetését erről. Amit aztán leírt papirra Hanjinak.

Scat - 2018. 08. 18. 02:16

Áh, akkor nem azt, amit a fenti cikkben tippeltem. Köszi.

Hououin Kyouma - 2018. 08. 19. 21:09

5: Ismét szépen elkészített epizód, a puccsjelenet elég pazarra sikerült :)

Na, de a kövi rész lesz majd igazán érdekes az anime-only nézőknek :D

Danee - 2018. 08. 29. 22:48

Huh, 6. rész eléggé sok új infót hozott. De akkor egy szérumtól lesz valaki óriás?

Hououin Kyouma - 2018. 09. 01. 11:14

@Danee

Igen. Ezt már az előző évad is elhintette, amikor Ymir múltját megmutatták

tDr1v3r - 2018. 09. 15. 08:36

Danee: Igen. Pontosabban gerincvelo-folyadek van a fecskendoben.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 14. 20:06

A 24 epizódról szóló hírekkel ellentétben, a mai az utolsó rész. 2019 áprilisában fog visszatérni a sorozat

Qedrák - 2018. 10. 14. 20:55

Ennek azért van egy kis átverés szaga. :)

Mármint úgy értem, hogy beharangozták a 24 részt, erre valójában az inkább kétszer tizenkettő.

Hououin Kyouma - 2018. 10. 14. 22:12

Hivatalosan sosem lett bejelentve a 24 rész

Scat - 2018. 10. 17. 18:04

Meglepett, hogy kettészedték az évadot, nem számítottam rá. De legalább nem egy oltári nagy cliffet hagytak a végére, az is valami.
(nem tekertem át az endinget, láttam a jelenetet, de azt ki tudom várni, nem fogok tűkön ülni)

Hououin Kyouma - 2018. 10. 17. 21:22

Az a jelenet amúgy is majd csak valahol a 20. rész környékén fog majd jönni, ismerve azt, hogy mennyire képesek elhúzni a csatajeleneteket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz