login |

Így jutnak el hozzánk a menő standup komikusok – írta Gaben

2018. 07. 25. 21:00 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: insider, standup

(Gaben még 2006-07 táján publikált nálunk, aztán elragadta a filmszakma, de néha vendégszerzőként posztol, legutóbb például New York-i late night élményeiről írt. Most pedig azt meséli el, hogyan kezdett stand-up comedy eseményeket szervezni Louis C.K. ügynöke jóvoltából. Az apropó ugyebár az, hogy újabb nagy nevű komikus érkezik hazánkba szeptemberben – winnie)

LOUIS C.K.

In medias res: 2016 áprilisában kaptam egy levelet, amelyben az volt, hogy augusztus utolsó hetében szeretné Budapestre bookolni Louis C.K.-t az ügynöke. Ez eléggé váratlanul ért, főleg, mert nem egy megkezdett beszélgetés részeként érkezett az email. Annyi se volt benne, hogy „Helló Gábor” vagy ilyesmi, csak egy kijelentő mondat a szóban forgó ügynöktől, hogy az augusztus 21-i hetet gondolná.

Annyi előzmény azért volt, hogy négy évvel korábban barátaim, Szimler Bálint és Togay Jónás javaslatára írtam ennek a bizonyos Mike-nak, hogy üdv Budapestről, nem akar-e errefelé jönni a kedvenc komikusunk. Semmi válasz. Majd sok év után jött ez a váratlan levél.

Rákerestem a feladójára, és legnagyobb meglepetésemre az APA ügynökséges emailcím egy létező céget és az egyik legmenőbb ügynököt rejtette – Amy Schumer, Kevin Hart és természetesen Louis C.K. turnéjának felelősét. /Így raktam össze az információ-morzsákból az előzményeket: Louie külön kérhette az ügynökét, hogy Budapestre is mindenképp el akar jönni – mégiscsak, Székely nagyapja idevalósi -, és minden jel szerint én voltam az egyedüli magyar kontaktja./

LouicCK

Nem kicsit lettünk izgatottak. Viszont innentől egy hónapokon keresztül húzódó, vánszorgó egyeztetés indult és hosszasan kerestük a megfelelő helyszínt és időpontot. Az augusztus végi dátum miatt a hagyományos színházak kiestek, s végül a Budapest Kongresszusi Központnál maradtunk.

Azonban idáig eljutni nem volt egyszerű: az amerikai ügynökség számára alighanem ez elég hátul szerepelt a prioritásaik között, gyakran heteket kellett várni egy-egy válaszukra. Ezen végül úgy tudtam változtatni, hogy kiutaztam New Yorkba, ahol személyesen találkoztunk Mike-kal egy kávézóban és a füzetemben elkezdtük számolni a jegyárakat, és leütöttük a gázsit.

Kitűztük augusztus 27-re a fellépést. Az augusztus nagyon hamar eljött, de még mindig nem tudtuk meghirdetni az eseményt és elindítani a jegyvásárlást. Most visszaolvasva a leveleket, valószínűleg nem sokat aludtam akkor. Augusztus 8-án például azt írtam a kintieknek, hogy öngyilkosságnak tartom ennyire későn elindítani a jegyértékesítést, de azért csináljuk… És végül 12-én, tehát két héttel a show előtt tudtuk csak elkezdeni.

Az a szerencse, hogy kezdő rendezvényszervező voltam, mert különben lehet, hogy kifaroltam volna. Így viszont mentem az árral. Gyorsan kiderült, hogy nem volt hülyeség, hisz robbant a hír a neten, és 24 órán belül gyakorlatilag minden jegyet eladtunk.

Mi lehet bonyolult abban, hogy egy férfi áll a színpadon egy mikrofonnal a kezében? Főleg úgy, hogy még a mikrofont is ők hozzák! A tovább mögött folytatom – és kitérek a további fellépőkre is, Eddie Izzard-ra és a szeptember elején érkező Anthony Jeselnik-re.

A riderben sem volt semmi extra, tök szokványos dolgokat kértek az öltözőbe, a Kongresszusi Központot nem érték váratlanul a technikai kérések – így csak egy dolog volt, ami fejtörést okozott az augusztusi kánikulában. Egy fekete bárszék. Mindössze ennyit kértek a riderben Louie-nak a színpadra. Mi sem egyszerűbb, hisz bárhol találni egy bárszéket, feketét is bőven!

Na, persze, Murphy törvénye, hogy elfogytak egész Budapesten a fekete bárszékek, így hosszas kutatás után a bárszék-projektet menedzselő Nagy Zolival végül azt a remek ötletet találtuk ki, hogy egy barna bárszéket lefest feketére. Három finalista bárszék közül végül a Madách téri Központban talált szék lett a nyertes és az irodánk erkélyén lebonyolítottuk a feketére álcázás hadműveletét. Izgatottan vártuk, hogy a turnémenedzser mit szól a show délutánján a bárszékünkhöz – végül egy biccentéssel akceptálta. (Zoli amúgy filmrendező és július 27-én kezdjük első nagyjátékfilmjének forgatását!)

Na de a kronológiát megtörtem, hisz előbb az volt, hogy Louie két kislányával vonaton érkezett a Keletibe, Bécsből. Jakab Verával (aki azóta is az első számú kollégám a fellépések szervezésében) vártuk őket, és rettegtünk, hogy egyrészt miket éltek át a MÁV jóvoltából az elmúlt órákban, másrészt pont a Keleti az első, amit meglátnak Budapestből…?! De egy kisimult arcú, mosolygós Louie szállt le a vonatról, akivel aztán negyedóra volt elhagyni a pályaudvart, mert végigfotózta. A kislányai azért csatlakoztak hozzá a turné végére, hogy megmutassa nekik Európát és az óhazát – szóval leginkább egy nyaralás része volt a pesti „hakni”. Emiatt nem is nagyon tudtunk vele szocializálódni, az interakciók a show-ra koncentrálódtak.

A fellépés napján úgy emlékszem, Louie csak akkor érkezett meg, amikor épp az első warm-up komikus színpadra lépett (előzmények Steinmetz Anikó kolléganőnk szájából, valamikor este negyed 9 tájban: „Most hívott a sofőr: Louie meglátott egy kávézót a kocsiból, szóval megálltak kávézni!”). Aztán érkezés után gyorsan átöltözött, majd várta a sorát. A folyosóra behallatszott a nevetés, amit a bemelegítő kollégák váltottak ki, szóval Louie már előre tudta, hogy jó közönsége lesz. Pár perccel a színpadra lépés előtt még megkérdezte tőlem, hogy mi a helyzet az abortusszal Magyarországon, ami kicsit váratlanul ért, de röviden próbáltam kifejteni neki, hogy legális, nincs nagy társadalmi elutasítottsága stb.; nem tudom, hogy kellett-e neki ezt tudnia, és emiatt mondta el aztán a műsorban az erre vonatkozó poénokat, vagy csak kedvesen akart small talkolni egyet, mindenesetre elmondhatom, hogy Louis CK-vel az abortuszról beszélgettem!

négy évvel az első email és négy hónappal a szervezés kezdete után végre eljött a pillanat, hogy Louie budapesti színpadra állt – de a show-ról gyakorlatilag teljesen lemaradtam. Ekkor még annyira bennem volt a stressz, hogy fel-alá járkáltam a backstage-ben, az ajándék italokat szorgosan kóstolgató warm-up komikusokkal (Joe List, Joe Machi, Rachel Feinstein) beszélgettem, vagy csak szimplán kényszeresen rendet raktam. Azért pár percre belopóztam az utolsó sorok mögé és onnan szemléltem, ahogy hullámzik a nevetéstől a ház. („A röhögéstől kitisztult fejű közönség felállva ünnepelte” – írta a Magyar Narancs.) Máig alig hiszem el, hogy sikerült.

/Aki ott volt 27-én, az remélem, arra emlékszik a show-ból, hogy mennyire jó volt Louie, és nem arra, hogy előtte milyen bénák voltunk a beengedéssel. A Tixa rendszere nem tudott még akkor helyjegyeket adni (ennek a lefejlesztését megvárni nem tudtuk, hiszen last minute indultunk az értékesítéssel), így ott a helyszínen, a beengedésnél kapták meg a helyre szólókat a jegytulajdonosok. Ez viszont lassan ment és csúszva indult, rengetegen kinn a napon vártak a bejutásra, és joggal háborogtak. Mindenki beért kezdésre, de emiatt a blamázs miatt még sokáig rémálmaim voltak./

Másnap reggel még a hotel előtt elbúcsúztattuk Louie-t; nagyon kedvesen hálálkodott, kiemelve a remek közönséget. Mi pedig vigyorogva vettük észre, hogy kislányai már a tőlünk ajándékba kapott Ykra-hátizsákokban szállnak be a kocsiba. Búcsúzóul aláírt néhány posztert nekünk – ebből az egyik a Központban tekinthető meg, ahol talán még a kopott fekete festékű bárszék is megvan valahol!

EDDIE IZZARD

Eddie-ről lényegesen kevesebbet tudok mesélni, de csak azért, mert jóval olajozottabban működött addigra már minden – a stábunk és a helyszín nem változott, a britekkel pedig sokkal egyszerűbb volt dűlőre jutni és aztán a részletekről egyeztetni.

Csak egy nagyon rövid ideig féltem, hogy meg tudjuk-e tölteni újra a Kongresszusi Központot, de nagyon jól fogytak már az első pillanattól a jegyek. Aztán eljött a nap 2017 márciusában, és Eddie Izzard magassarkúban, piros körömlakkos kacsóival leszállt a… (wait for it!) ….a vonatról a Keletiben! Ezen már csak röhögtünk Verával, hogy Louie után ismét itt vagyunk ezen a piszkos pályaudvaron egy nemzetközi sztárra várva, mindenesetre Eddie-ék is úgy voltak ezzel, hogy ha már itt turnéznak a környéken, miért is ne legyenek gazdaságosak..

A fellépés előestéjén elvittük Eddie-t és turnészervező kollégáit vacsorázni, és mivel aránytalanul sokáig készültek az ételek aznap este, így volt lehetőség vele már hosszabban is beszélgetni. Két dolog maradt meg leginkább: kábé fél órán keresztül próbáltunk valami tweetet kitenni közös erővel (műkörmökkel pötyögni nem is olyan könnyű!), majd főleg politikáról volt szó. Egyrészt a magyarországi viszonyok érdekelték, másrészt a brit helyzetről és főleg a Brexitről volt szó. És a maratonfutásairól, amiből Budapesten is kivette a részét: a show hajnalán elment a Margitszigetre és lefutott egy félmaratont.

Én egy félmaratont gyalog se nagyon szoktam megtenni, de ő aznap este letolt még egy remek show-t a Kongresszusiban! (55 évesen tette mindezt.) Eddie-nek azóta könyve jelent meg, lefutott még sok maratont, írt egy filmet, amit épp most forgatnak a főszereplésével, és van egy új show-ja, amit majd ugyancsak szeretnénk elhozni Budapestre.

ANTHONY JESELNIK

Eddie után eltelt másfél év, és mi nem tudtunk elhozni újabb komikust ezidő alatt. Nagyon sok mindenkivel tárgyaltunk, de mindig volt valami, ami miatt mégsem sikerült. Jellemzően két fő ok miatt: vagy nincs megfelelő időpont és/vagy helyszín, vagy (előbbivel is összefüggően) nem tudnánk gazdaságosan kihozni a bulit. Legnagyobb szomorúságom, hogy Ricky Gervais nem jött össze egyelőre. Másokra, itthon kevéssé ismert komikusokra volt lehetőség, de különböző okok miatt végül nem mertük bevállalni őket.

Márpedig muszáj kevésbé ismerteket is elhozni, mert a legnagyobb nevek vagy nagyon drágák, vagy meg kell várni, mire méltóztatnak európai turnéra menni és akkor hátha. Szóval a mostani, Anthony Jeselnik-fellépés szervezése abból is fakad, hogy azt gondoltuk, itt az ideje újra mozgósítani a stand-upra éhes közönséget, és kideríteni, hogy vajon mit tudunk kihozni egy közepesebb ismertségű, ám baromi vicces komikusból.

Volt azért némi segítségünk: tavaly a Tixa.hu-val közösen csináltunk egy felmérést azok között, akik jegyet vettek Louie vagy Eddie fellépésére, és több mint 500-an válaszolták meg a kérdéseinket, amit ezúton is köszönünk mindenkinek. A legfontosabb kérdés persze arra vonatkozott, hogy ki az a komikus, akinek budapesti fellépéséért pénzt áldoznának – és mivel multiple choice lehetőség volt, így azt gondolom, egy elég komoly piacfelmérés született. Ez alapján azért kiderült, hogy Anthony Jeselnik nem ismeretlen idehaza, sőt!

Azért nagyon nagy kérdés volt a helyszín – ha megnézitek a többi európai teret, ahol fellép, gyakorlatilag mind sokkal kisebb. És az amerikai helyszínek nagy része is. Mi mégis megpróbáljuk ismét a Kongresszusit, ami 1700 férőhelyes a pótszékek nélkül. Néhány napja indult a jegyértékesítés és egyelőre nagyon bizakodóak vagyunk. Van némi nyomás rajtunk, mert ez az ügynökség, ahol Jeselnik is van, rengeteg kedvencünket képviseli, és emiatt is fontos bizonyítaniuk most ezzel a fellépéssel.

A jegytükör kialakításánál szempont volt, hogy legyenek megfizethető helyek, így 5500 forinttól kezdődnek az árak, és ezt további 20% „early bird” kedvezménnyel lehet megvenni július 30-ig.

Várunk mindenkit szeretettel!

17 hozzászólás Ne habozz!

Draco44 - 2018. 07. 25. 21:56

Érdekes egy ilyen nézőpontból is megtudni egy esemény hátterét, jó lett az írás, köszönjük! :)

Bence - 2018. 07. 25. 22:08

Igen, köszi, lehetett volna még részletesebb :)

clegane - 2018. 07. 25. 22:08

voltam Lajoson meg Eddien is! jók voltak :)
(a sorbanállás ijesztő volt, de az esemény kaliberéhez képest nem tűnt annyira meglepőnek, kis morgással hamar eltelt, szerencsére jó idő volt.)

Jim Jeffries-t kéne megcsípni :)

a Louisnak írjál már egy emailt, hogy remélem nincs nagyon elszontyolodva, mert azért szeretjük a botrány ellenére is.

morty - 2018. 07. 25. 23:05

Azóta bánom, hogy lecsúsztam C.K.-ről… :(
Remélem kilábal ebből a hokibotrányból és végre lesz tőle valami anyag újra.

@clegane

Igen kb ő az az ember akit ettől függetlenül ugyanúgy lehet szeretni mert az ember azon lepődött volna meg ha nem csinál vmi idiótaságot, vhogy ezt jobban “elviccelhették” volna még ha magán a dolgon nem is illik viccelődni…. de hát ő mindig ilyen témákat boncolgat :D

A új jövevények így hirtelen névről nem ugranak be de majd elmerülök a munkásságukban és ha bejön akkor megyek :)

boom - 2018. 07. 25. 23:07

Én ott leszek most az biztos és Jim Jefferies-nek én is örülnék, meg persze C.K.-nak, Gervais-nak vagy Craig Fergusonnak is. Azt lehet tudni, hohy kik leszenk a felszopóemberek Jeselnik elött?

morty - 2018. 07. 25. 23:18

Ja Anthony Jeselnik most esik le h ki ő :DD hát ő nagyon betegen űzi a fekete humort irány a tixa :D

morty - 2018. 07. 25. 23:19

@boom
Jim Jefferies-t én is adnám tekintve, hogy végignéztem a sorozatát is :D

sorry a sok a kommentért

Claire8310 - 2018. 07. 26. 08:05

Köszi a beszámolót, nagyon érdekes és tök jó, hogy így alakult. Remélem tényleg sikerül Eddie Izzard új showját is elhozni, sosem gondoltam volna, hogy Izzardot láthatom Budapesten, nagy élmény volt :)
Csak így tovább!

Csigusz - 2018. 07. 26. 09:11

Köszi a beszámolót és a szervezést is! :)
Louie-t anno nem itthon néztem, mert a pár nappal korábbi dán állomásra kiruccantam egy családtag meghívására (akkor még magyar dátum hírben sem volt), viszont Jeselnik-re az első nap le is csaptam a jegyekre, nagyon jó választás, hogy őt szervezitek. Erős lesz na. :D

Louie jöhet bármikor, őt nem lehet megunni, de nekem az ‘előzenekarai’ közül is tetszett a hölgy stílusa. Ricky nyilván nagyon szuper lenne, esetleg Aziz Ansari bár nemtudom ő jár-e standup turnékra egyáltalán.

Datsyuk - 2018. 07. 26. 10:00

Köszi a beszámolót! Jó volt olvasni mi történt a színfalak mögött. Én is ott voltam Louie estjén ami zseniális volt :)

Én úgy hallottam, hogy Bill Burr tervez most kelet európai turnét. Erről lehet valamit tudni?
Nekem Ő jelenleg bent van a top 4-ben akit szívesen látnék Budapesten (Louie, Chappelle, Gervais, Burr).

Gaben - 2018. 07. 26. 10:25

@Datsyuk: B.B. már egyeztetés alatt, fingers crossed!

goodjohnwin - 2018. 07. 26. 10:26

Jeff Dunham is klassz lenne!

zenit - 2018. 07. 26. 15:51

Nagyon köszönöm Jeselniket, szerintem álmodni sem mertem volna, hogy ha nem én megyek valahova New York-környékére, akkor láthatom élőben.
A jegy bezsebelve, alig várom az eseményt!
Bigup!

PMAdams - 2018. 07. 27. 00:21

Erről most az jutott eszembe, hogy idén 10 éve ment el George Carlin. Őt nagyon megnéztem/hallgattam volna élőben. :(

Sniper - 2018. 07. 29. 21:53

Következő évekre:

1. Whitney Cummings
2. Wanda Sykes
3. Jerrod Carmichael
4. Dave Chappelle
5. Pablo Francisco
6. Dylan Moran
7. Jim Jefferies

bendeguuz5 - 2018. 07. 30. 21:42

Uhh óriási pacsi,hogy összehoztátok Jeselniket.Ja,Bill Burr mondta,hogy jön kelet európába,úgyhogy bizakodó vagyok.Jeffries és Ricky a másik 2 legjobb .kb csak ezt a 4 szeretem,de örülök,hogy igen jó neveket hoztok el,nem az agyonhypolt béna standuposokat

Tomi - 2018. 09. 05. 07:10

Köszönjük a szervezést, nagyon jó volt az öreg Anthony :) Egyedül azt sajnálom, hogy nem voltunk többen és nem sikerült megtölteni a kongresszusit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz