login |

Pilot-mustra: Who is America? – 1×01-1×02

2018. 07. 25. 15:03 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– I… I didn’t imply anybody here is racist. Of course not.
– I am. I’m racist towards muslims.

A Showtime nagy titokban forgatta és az utolsó napokig mindenféle bejelentés vagy reklám nélkül kezelte Sacha Baron Cohen új, álinterjús sorozatát, a Who Is America?-t, aminek hétvégén ment le a második része, szóval épp itt volt az ideje, hogy megemlékezzek a sorozatról, ami kvázi a Da Ali G Show politikus rebootja vagy spinoffja.

A Da Ali G Show van annyira kultikus alapvetés, hogy sokan ismerjék, de ha mégsem, akkor annyit kell tudni róla, hogy benne a komikus több karakternek elmaszkírozva (Ali G, a kamufekete pózőr, Borat Szaggyijev, a kazah tévés és Brüno Gehard, a meleg osztrák divatfanatikus) valódi emberekkel, sokszor celebekkel készített zseniális kamu interjúkat, amikre később a Borat és a Brüno mozifilmet is felfűzték. (Az Ali G Indahouse más műfaj volt, egy fikció az ismert figurával.)

WHO IS AMERICA? – 1×01 – 6,5/10
WHO IS AMERICA? – 1×02 – 6/10

Baron Cohen az új sorozatára természetesen új karakterekkel készült (köztük állítólag egy magyar bevándorlóval), és a bulváros, átlagemberes megközelítést tematikusra cserélte le, hogy megfejtse, milyen is Amerika. Ehhez 50%-ban politikusokat húzott csőbe, de az első két részben horogra akadt egy mélykonzervatív házaspár, egy reality sztár és egy galériatulajdonos is.

– It’s a fucking terrorist mosque!
– What? Okay. Let me a-address terrorism. Rest assured, I share your concerns, and we will do everything we can to protect these Muslims from it.

Persze az interjúk azért álinterjúk, mert zömében nem arról szól, hogy megszívassanak és helyben hülyévé tegyenek valakit, hanem hogy az alanyok utólag döbbenjenek rá, hogy mekkora marhák voltak, hogy bekapták a horgot. És ez is az erősségük. Éppen ezért lógott ki nekem a Bernie Sanders és Ted Koppel-féle szegmens, hiszen nem őket állították be hülyének, hanem a kérdezőt, magát Baron Cohen-t, ami szerintem elég gyér ötlet. Viccesnek lehet vicces a “nézzétek, hülye vagyok és kötözködök!”-hozzáállás, de ide nem illett.

Nem tudom, hogy a két rész-e az oka, de egyelőre egyik karakter sem emelkedik ki, mint annak idején szinte a kezdetektől Ali G és Borat. Nem csak azért, mert nem zseniálisak, hanem azért is, mert még nem írhatóak olyan jól körül. Illetve helyesbítek, a Moszados Erran Morad elég karakteres, de képtelen vagyok függetleníteni maga a maszk bumfordiságától. Lehet, hogy direkt ez az Uborkaszerű gumifej volt a cél, de nem néz ki emberinek.

A többiek között ott van visszatérőként a neoliberális Dr. Nira Cain-N’Degeocello, aki a konzervatív átlagembereket szívatja lelkesen (ő hozta a legjobb jeleneteket, de nekem túlságosan gyanúsan a trollkodásra megy rá), Billy Wayne Ruddick Jr., PhD, aki a másik oldalról jön be a képbe tudománytalan dolgokkal példálózó bloggerként, illetve egy-egy részben szerepelt még egy olasz divatfotós, valamint egy ex-sittes művész, de utóbbiak annyira specifikusak voltak, hogy talán nem is térnek vissza – gondolom, a magyar csávó is ilyen lesz majd.

Nyilván a feldobott témák is olyanok, amik ma meghatározzák Amerikát, tehát a politikai pólusok, a faji kérdések, a bevándorlókhoz való hozzáállás, a fegyvertartás és a terrorizmus. És ezek adnak is egyfajta képet, ha nem is az országról, de egyfajta emberekről, akiknek az álláspontja közel sem egyedi, szóval kivetíthető egyes csoportosulásokra.

I understand exactly why there was told no weapons here.

Más kérdés, hogy az elérni kívánt hatás szerintem zömében elmarad, mert (ha eltekintünk a beszélgetések megteremtéséhez szükséges mesterséges körülményektől) igazából csak igazolnak olyan dolgokat, amikkel egyébként is tisztában lehettünk. Hogy vannak bigottok, hogy vannak, akik szélsőségesen reagálnak mondjuk a muzulmánokra, hogy pénzért vagy képernyőidőért egyesek (ha vonakodva is) bármit a kamerába mondanak, illetve hogy egyes politikusok az extrémig képviselik a nézeteiket.

Azt aláírom, hogy eddig mindkét részben volt olyan jelenet, amit magam sem hittem el, amihez a célpontnak nagyon le kellett mennie kutyába (vajon hányadiknak találtak rá Jason Spencer-re, hány politikusnak próbálták még letolatni a nadrágját, hogy ugrálva meleggé tegyen egy fiktív terroristát?), de ezek számomra annyira szélsőségesek és “variációk egy poénra”-stílusúak voltak, hogy hamar eluntam a hosszú jeleneteket, és inkább csak kényelmetlenek voltak.

Ez a kényelmetlenség egyébként is fura dolog. A Da Ali G Show-t (ami az első netes sorozataim egyike volt, még DVD-n is megvan) anno biztos, hogy másképp néztem, kevésbé feszengve, itt viszont nem csak az extrém marha politikusok zavartak, hanem a láthatóan feszengő (vagy a marhaságokra rá sem eszmélő), egyébként nem rosszindulatú normálisemberek, akik csak belementek a játékba azért, mert vagy naivak, vagy profitálni akartak, vagy egyszerűen buták.

Ehh, itt nincs helye az érzelgősségnek. És ezért is örültem, hogy utca emberés anyagok is voltak a georgia-i kisváros lakóinak megtrollkodása a tervezett mecsettel nagyon jól sikerült, mint ahogy az első részbeli vacsora is – ezekben a jelenetekben jött elő a komikus Baron Cohen, aki rezzenéstelen arccal remekül improvizál.

Basszus, el nem tudom képzelni, hogy milyen nehéz lehetett neki karakterben maradnia, miközben ennyi marhaságot csiholt ki magából és a beszélgetőtársaiból! Nyilván a rengeteg anyagnak csak egy töredékét használják fel, szóval lehettek botlásai is, de nem semmi nyomás lehet rajta egy remekül haladó interjú esetében annak kapcsán, hogy el ne csessze a dolgot.

Nagyon egyenetlen a Who Is America?, de már rég vártam egy hasonlóan szatirikus, görbe tükör-jellegű műsort (nyilván a Nathan For You is egy nagyon egyedi variáció volt a témára – nem meglepő, hogy Nathan Fielder, mint író és rendező is szerepet kapott), szóval mindenképp maradok, hiszen az altesti humor nem dominál, és még az abszurd és/vagy elnyújtott jeleneteknek is van “tanulsága”, az pedig külön kellemes meglepetés volt, hogy mindkét részben akadt olyan, aki nem jött ki rosszul az egészből és elhajtotta a stábot a marhaságaival.

ui: Mindkét eddigi epizódban volt stáblista utáni, ütős jelenet!

20 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2018. 07. 25. 15:48

érdekes, hogy a címben csak 1×01 van, de a képek és az idézetek mind a második részből vannak.

olvastam valahol, hogy amikor a saját figurája az idióta – mint az első epizódban a libsi figura gazdagéknál -, azzal olyasmi a célja, hogy megnézze, meddig mehet el nagyobbnál nagyobb ökörségekkel, mielőtt az alany gyanút fogna, avagy tényleg képes-e _bármit_ komolyan kinézni a riportalany a “másik oldal” képviselőjéből.
de mondjuk szerintem ez annyira nem tűnik hatásosnak, hiszen végülis inkább úgy jött le az a bizonyos delfines beszélgetés is, hogy hát miért ne hinnék el neki, hogy ilyen hülye emberek is vannak, inkább illedelmesek próbáltak lenni, ahelyett hogy csak úgy megérzésből lehazugoznák. szóval szerettem volna ha a trumpisták rosszul jönnek ki abból a beszélgetésből, de igazából a végén egyenesen szimpatikus volt, ahogy türelmesen végighallgatták.

winnie - 2018. 07. 25. 15:51

célzok a szövegben is a folytatásra, de beírom, ezen ne múljon, csak nem akartam a dupla rész látszatát kelteni.

és igen, amit írsz, mert itt nem igazán dekódolható az, hogy valaki udvarias vagy totál sötét és hiszékeny – ld. ahogy a csaj leintette a férjét többször is.

Col-Lector - 2018. 07. 25. 16:07

Sajnos akkora hihetetlen baromsagnak tunt sokminden az elso reszben, hogy a masodikra mar nem jottem vissza. Lehet, hogy vannak olyan amerikaiak, akik ezeket tenyleg komolyan veszik, de mar tul elborultak benne a poenok, hogy szorakoztato legyen. Tul nagy baromsag.

winnie - 2018. 07. 25. 16:16

Col-Lector: de ha egyszer ilyen a valóság, akkor nincs mit tenni. a baromságok is részei az életnek. ha az egész fikció lenne, lehet, hogy nem lenne annyira érdekes, de így, hogy valóságos, más a hatása. viszont mire gondolsz komolyan vevés alatt?

seven - 2018. 07. 25. 16:18

én csak a Spenceres videót láttam, eskü ha nem tudám hogy egy magasrangú kormánytiszt, azt mondtam volna hogy a világ legbénább, erőltetett, megrendezett valamije.
De így… te jó ég. :D

Csigusz - 2018. 07. 25. 17:06

Imádom!
Pont ma néztem a második részt, vannak benne nagyon súlyos pillanatok. Elhiszem, hogy nem mindenkinek a stílusa, de nagyon kellett már egy hasonló anyag.
Eddig toronymagasan az izraeli ezredes a csúcs. :D

winnie - 2018. 07. 25. 17:33

“I was in the Mossad for… I mean, I was not in the Mossad for 13 years.”

badadada - 2018. 07. 26. 11:22

Mint SBC rajongó, azt mondom, hogy egyrészt zseniális a színészet, bár nem korszakalkotó (az a Borat, ALIG, Brünó volt) másrészt vicces is, de leginkább nyomasztó és félelmetes.

Col-Lector én se értem mire gondolsz. Amikor valaki ilyen reakciókat mutat be álinterjúztatóként az egyáltalán nem baromság! Lehet, hogy nem vetted észre, hogy a megrendezett kereten belül valóságot nézel?

Tulajdonképpen ezek modern Milgram-féle kísérletek. Más kérdés, hogy amikor a kísérleti alany lemond utána az kurva kemény dolog…nem “baromság”.

Col-Lector - 2018. 07. 26. 22:24

En elhiszem, hogy ez a valosag, es tenyleg ilyen reakciok szuletnek stb., de ez mar annyira sulyos butasag aka. baromsag szamomra, hogy emiatt nem nezem tovabb. Tul sok, barmennyire is igaz es szomoru, hogy ilyen letezik, az en vilaglatasomba nem fer bele, hogy csak nezzem os ezt a tomeny elmebetegseget, ami tudjuk, sajnos a valosag.

Bikuci - 2018. 07. 30. 16:05

Gyengének tartom. Több esetben látszik, például (gatya lehúzós képviselő, celeb csaj), hogy szimplán pénzt kapnak a produkcióért. Itthon is jó szám akadnak ilyen egyének. Sajna Amerikáról így nem derül ki semmi. A poénok pedig nagyon gyengék, szánalmasak.

winnie - 2018. 07. 30. 17:03

bikuci: ezt megint nem tudom ertelmezni. marmint az jon le, hogy felreerted ezt a gerilla koncepciot. arra celzol, hogy penzt kapnak, hogy hulyek legyenek? mert akkor nagyot tevedsz. most, hogy kiderult sokak szamara egy ev multan, hogy atveres aldozatai lettek, ez eleg ciki dolog, nem veletlenul fordulnak felhaborodva a sajtohiz.

persze, hogy penzt kapnak, mint minden munkaert, felkeresert – az ember penzt ker az idejeert. meg a falugyules resztvevoi is kaptak kompenzaciot az idejukert, en sem szoktam nyilatkozni anelkul, hogy ne kapnek penzt. de ha arra celzol, hogy penzert csinalnak hulyet magukbol, akkor tevedsz. a celeb csaj konkretan elmeselte (linkeltem reggeli hirben), hogy huztak csobe, kvazi hogy felemlitettek meg a producerek, nem direkt akart hulye lenni. a gatyalehúzós képviselő elvesztette az allasat, ergo tobb havi fizeteset, aminel joval kevesebbet kapott azert a par oras forgatasert.

a musor lenyege, hogy ez amerika a keszitok szerint. nem mondom, hogy uj informacio, sot, pont az ellenkezojet irtam a posztban, de lathattad, hogy az amerikai, ahogy reagalnak a falusiak a mecsetre, ahogy kampanyolnak a gyerekek felfegyverzese mellett a politkusok, es ahogy a gatyalehuzos komolyan kepes ilyesmit csinalni csak azert, hogy kampanyoljon az elvei mellett.

ahogy latod fenn, messze voltam attol, hogy da legyek a sorozatert, szoval nem vagyok elfogult, de ne mondd, hogy nem derul ki semmi amerikarol.

winnie - 2018. 07. 30. 17:06

“Több esetben látszik, például (gatya lehúzós képviselő, celeb csaj), hogy szimplán pénzt kapnak a produkcióért. Itthon is jó szám akadnak”

egyebkent ez a sorozat erossege, ez mutatja azt, hogy mukodik, hogy valamit azert megiscsak megmutat: mert olyan dolgok vannak benne, amire te is azt mondod (ha nem ertem felre), hogy “nem ilyen nincs, nem letezik, hogy ilyen emberek legyenek, biztosan penzt kapnak erte”

Bikuci - 2018. 07. 30. 17:47

Igen, azt mondom, hogy szerintem ezek az emberek tudták, hogy hülyeségbe mennek bele, és ezért pénzt kértek. Azt elhiszem, hogy a következményeket, például a képviselő rosszul mérte fel. Bár ha tudja, hogy több ciklusa nincs, akkor van az a pénz, hogy megéri (persze nem tudjuk, hogy kaptak-e, mennyit kaptak). Szerintem tartalmilag ott bukik meg (és ott nagyon átlátszó), hogy túl egyszerű vicceket csinál. Látványilag pedig ott, hogy látszik, hogy mű arca van. A filmjei szórakoztatóak, és sokat nevettem rajtuk, de szerintem ezzel nem hoz be új dolgot.

Ricsi - 2018. 08. 02. 17:08

Az első rész után nagyon jó cucc!
Biztosan sokaknak nem fog bejönni, de akinek igen, annak nagyon.

Yolandi - 2018. 08. 03. 19:07

A művészeti galériás nőnek saját reality show dukálna. Ő az új hősöm. Semmilyen sz..sággal nem lehetett kizökkenteni a kedves, közvetlen modorából.

Gevin - 2018. 08. 12. 14:43

Sacha Baron Cohen felelmetesen jo megint.

dexike3 - 2018. 08. 16. 19:06

azért “DJ” Rick Sherman performansza nem volt semmi, de benyalták a diszkóban :)

badadada - 2018. 08. 22. 08:16

DJ Rick Sherman is jó volt, de amit a gasztroblogerrel művelt, na az kurvakemény volt. Ott már nem a térdemet csapkodtam, egyszerűen csak levegő után kapkod az ember. Emberhúsevés…gratulálok!
És igen, ennek is lett utóélete a pali “szépen” be is fejezte eddigi pályafutását, bezárta az weboldalát, twitterjét, mindent, “elmenekült”. Köszönjük SBC! (ez itt nem szarkasztikus köszönet, tényleg fontos munkát végez)

Gevin - 2018. 09. 01. 15:31

Az utolsó rész az O.J.-s szegmensen kívül elég gyenge volt, de megbocsájtom, mert az egész évadon szétröhögtem magamat, nálam ezt most legalább eltalálta Cohen, mint anno az Ali G-t.

Az idei év egyik legsokkolóbb, de egyben legjobb “komédiája”.

gab - 2018. 09. 05. 22:28

Akár megrendezett, akár nem, betegre röhögtük magunkat a nagy részén. SBC elég kemény társadalomkritikát fogalmaz meg. A 6-os részben a liberális figura jelenetén a könnyem folyt, annyira sokkoló és abszurd, de ugyanebben a részben a gourmand étteremkritikus jelenete is csúcs.

Az érdekes volt, hogy sok átejteni kívánt embert nem húzott be a csőbe, mégis bekerült a sorozatba, amivel talán azt akarta bemutatni, hogy nem ment el mindenkinek a józan esze. Azért az USA Trump győzelme óta elég gatya mentális állapotban lehet, vagy inkább az ő győzelme a gatya mentális állapot kivetülése. SBC nyilván nem szimpatizál Trumppal, de azért oda tud mondani mindkét oldalnak, odaszúr rendesen mind az elképzelt republikánus és demokrata oldalnak egyaránt, túltolva bemutatva a f_sságaikat.

A South Park legjobb évei jutottak eszembe, amikor nem hittem el, hogy ilyen típusú humor és megközelítés létezhet. A show emellett nem egyenletes színvonalú, de nekem kiemelkedik a humoros sorozatok mezőnyéből. (SBC valódi embereket vesz rá dolgokra, megrajzolni valami vicces dolgot azért egy fokkal egyszerűbb.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz