login |

Pilot-mustra: Dietland – 1×01

2018. 07. 26. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Dietland az a sorozat, ami csupán leírás alapján egy fikarcnyit sem tűnt érdekesnek, mert egyrészt képtelenség belőni annyiból, másrészt valami tipikusat képzeltem el, hogy aztán a pilot jelezze, hogy a valóság pont az ellenkezője, egy nagyon nem tipikus, kreatív, bizarr és valamilyen szinten elvetemült drámáról van szó, amit jóformán lehetetlen ajánlani. Naná, hiszen AMC.

Amikor megnéztem egy részt belőle, hogy írjak róla, inkább hozzácsaptam még egyet, hogy tisztább képet kapjak. Aztán még egyet. És még egyet. És még mindig sötétben tapogatózom. Egy biztos, nem könnyű darab, de azért rá lehet érezni. És az is biztos, hogy nem rossz, bőőőőven van mögötte gondolat és tervezés. Kérdés, hogy ezt mennyien fogják értékelni. (És igen, tudom, hogy pár nap és finálé, épp ideje volt kiraknom a posztot…)

DIETLAND – 1×01 – 6/10

A Dietland főhőse egy női magazinnál dolgozó (nincs köntörfal) kövér nő. Hiába tehetséges író, testsúlya miatt nincs kirakatba téve, nem trendszetter, nem tudósít divateseményekről, csak a levelező/tanácsadó rovatot írja – a főszerkesztő nevében. Szóval alapjában véve láthatatlan. Plum Kettle (így hívják) éli csoportterápiás, önsanyargató életét, és filózik azon, hogy bevállaljon-e gyomor bypass műtétet, amikor marha furcsa események kezdenek történni körülötte. (És nem a helyenkénti animációkra gondolok.)

Egy rejtélyes goth lány kezdi őt követni, belebotlik egy, a lapnál működő titkos szépségszalonba vagy -raktárféleségbe, előkerül valami szektaszerű tevékenységet folytató (kamudiétás?) fogyiszaki, ráadásul még a nagyvilágot is furcsa gyilkosságsorozat rázza meg, amiben látszólag önjelölt igazságosztók (terrorista?) szervezete, a Jennifer végez brutális módon arra érdemesekkel, mondjuk erőszakolókkal vagy pedofilokkal – idővel ez is közvetlen kihatással lesz a női magazinra.

Persze szinte minden a főhős keresztül történik, de ettől még nagyon széles spektrumban kap ide és oda az első rész, utána muszáj megnézni a másodikat is, hogy halvány gondolatunk legyen arról, hogy mit is akar ez a feketén komikus szatíra, ami nem egyszer az arcunkba nyomja, hogy a szépség fájdalmas és drága, éppen ezért a főhőst is megpróbálják a szépségipar ellen fordítani.

Annak ellenére, hogy sokáig nincs fő csapásiránya, hiba lenne elintézni a sorozatot azzal, hogy zagyvaság, túl átgondoltnak tűnik ahhoz, hogy ilyesmit állítani merjek (aztán persze lehet, hogy engem vernek át a palánkon). Nagyon női, nagyon provokatív, nagyon erős saját hanggal bíró – és természetesen nem arra megy ki a játék, hogy azt üzenjék vele, hogy a műtéti út révén valósíthatja meg az álmait az ember. Lehet, ugyanis, hogy az álmaink akkor valósulnak meg, ha mások álmait valósítjuk meg.

A Dietland kapcsán nyilván ki kell térni Julianna Margulies-re is, aki miatt (a kezdetekben legalábbis) nem érdemes nézni a sorozatot. Nem azért, mert ne lenne tanulságos és vicces a leereszkedő, belül nyilván ugyanúgy szorongó főszerkesztő karaktere, hanem azért, mert ő eléggé mellékszereplő, inkább csak ironikus karikatúrának tűnik az első részekben. Később persze változhat a helyzet.

Nyilván központi kérdés a Dietland-ben az énkép, fogyikultúra, illetve a testsúllyal kapcsolatos problémák, a társadalmi elvárások, valamint azok alakítása és sugallása, és mondanom sem kell, hogy feminista megközelítésű a sorozat, de még azt is megkockáztatom, hogy akik ezt a fogalmat szitokszóként kezelik, mert csak és kizárólag az extrém változatokkal azonosítják az egyébként rengeteg árnyalattal bíró kifejezést, még azoknak is bejöhet az elég egyedi és különc (vagy különcködő?) stílus.

Persze lehet, hogy egy csomó mindent félreértek a sorozatban (nem lepődnék meg rajta), de a magam részéről még maradok némiképp vonakodva, mert hajt a kíváncsiság, lemaradva ugyan, de nagyjából hetenként leszalad egy rész. Mert érdekes. Tényleg. És szerintem egészen addig maradok is, míg nem mozdít meg bennem már semmit.

7 hozzászólás Ne habozz!

eszemix - 2018. 06. 07. 22:57

Nekem ez az első dupla epizód eléggé bejött!

Nik91 - 2018. 07. 27. 12:18

Az előzetesből tényleg nem derül ki igazán, hogy miről fog szólni az egész, de megéri belevágni. Engem berántott a dupla epizód, azóta is kitartok, bár a mostani részek már nem annyira intenzívek érzelmileg számomra, de meglátjuk hova fog kifutni az utolsó részben.

Marci - 2018. 07. 27. 12:50

Rohadt jo sorozat. Vegre.

FrankLuck - 2018. 08. 07. 22:01

Szintén lemaradozva, de kitartok, nem egy tipikus darab, az tuti, nekem a Braindead ugrott be róla elsőre (kb. annyi a közös bennük, hogy mindegyik nyáron megy/ment + egyik sem tipikus).

kisanna - 2018. 09. 14. 18:09

valaki nézi ezt? elmondaná, miről szól? :D

Clarie - 2019. 01. 10. 17:33

Felirattal néztem végig a 10 részt, ma fejeztem be…ez valami szörnyűség volt. És nem igazán tudnám megmondani, hogy miről szólt.

Mikka - 2019. 06. 28. 13:02

Én most kezdtem el nézni. Pasi vagyok és kurvára bejön. A főszereplő zseniális, Julianna meg mint Szörnyella a 101-ben. És akkor még a terror csajokról nem is beszéltem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz