login |

Doctor Foster: az 1. évad

2018. 07. 27. 21:05 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Angliában nem túl gyakran ütik meg a sorozatnézettségek a 10 milliós álomhatárt, a Downton Abbey óta a Call The Midwife jár ott konstansan, plusz a Broadchurch is felkapaszkodott idővel ebbe a magasságba. És a Doctor Foster, ami szinte azonnal a sztratoszférában indított nézettségileg, és azóta sem akar csökkenni.

Az okok ismeretlenek. Mármint, hogy egy ilyen egyszerű alapsztorival, hogy robbanhatott ekkorát.

Már volt egy írásunk a Doctor Foster-ről, amiben az első évad rövid ajánlója mellett a 2. évados premierről volt szó, és gondoltam, hogy ha már megvolt a magyar bemutató, akkor még egyszer nem árt felhívni rá a figyelmet – már csak azért is, mert nagyon ritka, hogy ennyire bejöjjön számomra egy (papíron semmi extra) pilot – de akkora érzelmi töltet volt benne, hogy nagyot ütött. Plusz akkor egy külön posztban a 2. évadról is ejtenék pár szót.

Szóval mit is tud ez a sorozat? Egy (látszólag) idilli körülmények között élő párral nyitunk, ők pedig egy reggeli szeretkezéssel, majd jöhet a reggeli-készítés, hogy a fiuk indulhasson az iskolába. Azonban elég egy buta véletlen, a feleség nem találja a sálját, a férje pedig felajánlja neki az övét – és minden összeomlik körülöttük. Ennek az apróságnak köszönhetően örökre megváltozik az életük az 5 részes első szezon végére.

Az ok? Egy szőke hajszál. A köztiszteletben álló orvosként dolgozó feleség pedig sötét hajú. Mindez persze nem kellene okot adnia a gyanakvásra, de a fülbe történő bogár-elültetésre tökéletesen alkalmas, és mondanom sem kell, hogy innentől kezdve minden egyes férjével kapcsolatba álló és lépő szőke nőre másképp néz, ott is gyanús jeleket vél felfedezni, ahol nem kéne, sőt, a paranoia annyira elhatalmasodik rajta, hogy követni kezdi a férfit.

Innentől kezdve pedig végképp nem tudni, hogy kiben és miben bízhat Dr. Foster, aki annak ellenére, hogy értelmes és okos nő, eléggé fejest ugrik a nyúlüregbe, pedig pontosan tudja, hogy ha ott azt találja, amire számít, akkor azt nehezen tudná feldolgozni.

Mivel sorozat lett a történetből, az annyira nem spoiler, hogy tényleg van valami a háttérben, azonban ennek felgöngyölítéséig és kezeléséig eltelik némi idő, miközben érzelmek kavalkádján küzdi át magát a főhős, aki amellett, hogy totális megalázottságot érez, teljesen tanácstalan, sokáig maga sem tudja, hogy mit tegyen, lenyelje mindezt vagy sem, mennyire tartsa szem előtt saját, és mennyire fia sorsát, meg egyébként is, mit tegyen a férjével, akit szeret, és akiről pontosan tudja, hogy nagyon szereti őt.

És talán ez az egyik legkardinálisabb tényező ebben a lélektani drámaként induló, és később valami másba átforduló szezonban. Nem arról van szó, hogy a másik fél elhidegült volna tőle, hogy a kapcsolatuk rutinná vált volna, és ez okozott volna mindent. Szóval jogosnak tűnik a fene nagy őrlődés, és az azt követő, olykor cseppet sem racionális tettek Dr. Foster részéről, de egyszerűen beleőrül abba a kérdésbe, hogy “MIÉRT???”.

A házassági dráma (ami eskü, hogy nem hajazott langyos melodrámára, nekem tényleg nagyon valódinak tűnt annak ellenére, hogy biztos lesznek olyanok, akik ezen vagy azon felhúzzák a szemöldöküket) mellett pozitív volt, hogy a főhős “doktorságát” sem hagyták lógva, a munkahelyi történet is elég komoly szerepet kapott az őt beszippantó spirálban, és egyes páciensek is kiemelt szerephez jutottak, és nem csak abban, hogy bemutassák, hogy jó orvosról van szó.

A tettek mellett bőven rágódhatunk morális kérdéseken, eléggé el nem ítélhető cselekedeteken, azon, hogy a cél mennyire szentesíti az eszközt, illetve, hogy mennyire feszegethetőek az orvosi titoktartás határai. Abban is biztos vagyok, hogy a főhős nem mindenki szimpátiáját fogja elnyerni, bár az már kevésbé kérdés, hogy a néző kinek a pártjára fog állni.

A szuper pilot után szinte végig tartotta a szintet a szezon, nem egy csúcspontja és váratlan húzása volt a sorozatnak, és ehhez az sem kellett, hogy bűnügyi történetbe vagy vérengzésbe torkolljon. Nyilván mindennek a katalizátora a főhőst alakító Suranne Jones zseniális játéka volt

Negatívumként szinte csak azt tudom megemlíteni, hogy az első két részben háromszor vagy négyszer elég fura véletlenek hoznak össze szereplőket ilyen-olyan szituációkban – vagy lehet, hogy némelyik csak nekem tűntek véletlennek? Ettől még egyik-másik megoldás kicsit erőltetettnek tűnt, de ha valamit, akkor ezt képes voltam elnézni a sorozatnak.

Nem néztem meg rögtön 2015-ben a Dr. Foster-t, de végig ott volt a várólistámon, és amikor végre sorra került, akkor már tudtam, hogy az elmúlt időszak egyik legjobb sorozatélménye volt. S tényleg minden flikkflakk, provokáció vagy gimmick nélkül tette mindezt, pusztán zsigeri emberi érzelmekre alapozva.

Az 1. évad egyébként abszolút lezárt (már amennyire le lehet zárni egy ember életét), nem kiáltott folytatás után, de ekkora sikert nem volt értelme nem meglovagolni. És szerintem a fináléig kitartó nézők közül kevesen fogják megállni azt, hogy ne nézzenek bele az S2-be, már csak azért is, hogy lássák, mégis merre indulnak el. Az, hogy mennyire fogja érdekelni őket az új irány, az persze más kérdés. Nemsokára kitérek erre is.

17 hozzászólás Ne habozz!

vikkancs - 2017. 09. 20. 16:36

Nagyon szeretem. Az első évad is jó volt, de a második még egy szintet lépett szerintem.

Viry80 - 2017. 09. 23. 12:22

A címe és a leirás miatt én is sokáig gondolkodtam rajta, hogy belekezdjek e az első évadba. Végül is Suranne Jones miatt döntöttem úgy, hogy adok ennek a sorozatnak egy esélyt. A Scott & Bailey után (amit imádtam) kiváncsi voltam rá, hogy egy teljesen más szerepkörben hogyan domborít. És nem bántam meg! A történet, a karakterek egytől egyig megkapó volt, az első rész után már csak úgy “daráltam” a többit, annyira kíváncsi voltam mi sül ki belőle

Reeka - 2018. 07. 05. 12:24

Baromi jó ez a sorozat, mind a két évadja, lezárás is van, eléggé felkavaró… de az egész sorozat tele van megrázó pillanatokkal, nagyon jó dráma, kiváló alakításokkal!

reenata - 2018. 07. 19. 15:46

Omg, nincs is jobb sorozat egy angol drámánál. Még csak az első évadot néztem meg de jó kis érzelmi hullámvasút ez. Jól fel lett építve és az utolsó rész elég wtf. Suranne nagyot alakít. A második évad is ki lesz végezve egy nap alatt.

Vattacukor - 2018. 07. 27. 21:52

Nem tudom miért, de nekem nagyon nem jött be, az első részt néztem meg félig, és annyira untam, hogy azóta sem pótoltam.

Lajosék a másodikról - 2018. 07. 27. 22:20

DI Anne Oldmant látva elkezdek röhögni, hiába próbálkozik a színész. Pedig a My Mad Fat Diarys csaj is régi szerelmem.

Snoopyzit30 - 2018. 07. 28. 06:22

Én anno azért nem néztem ebbe bele, mert azt hittem ez valami full orvosos sorozat. Most viszont elkezdem. Köszi az írást!

Ancsa - 2018. 07. 28. 09:17

Nah, erre bevásárolok, meglátjuk.
Köszi az ajánlót!

Mikilós - 2018. 07. 28. 10:47

Nem nézem a sorozatot, de látom, hogy szerepel Jodie Comer. A Killig Eve-ben fedeztem fel, és basszus ez a csaj rohadt jól játszik. Számomra felfoghatatlan, hogy miért nem jelölték Emmy-re mikor Ő sokkal jobb volt, mint Sandra Oh.

FrankLuck - 2018. 07. 29. 15:45

Az ezredik noszogatásra csak megfogtatok engem is – szerencsére. Most néztem a pilotot, szuper volt, már jöhet is a következő rész.

eszemix - 2018. 07. 29. 22:06

Két nap alatt ledaráltam. Remek sorozat! Nagyon jókor jött ez a kis emlékeztető ajánló. Köszi!

Edit - 2018. 07. 30. 19:54

Nagyon tetszett a sorozat, kiváló volt az ajánló. Szerintem az angol dráma iskolapéldája. Remek karakterek, feszes tempójú, nincs üresjárat.
Köszönöm hogy felhívad rá a figyelmet!

FrankLuck - 2018. 08. 05. 17:32

Wow, szuper vot az első évad, igazán nem vagyok darálós (max realityknél), de itt az utolsó 3 részt egyben toltam le, egyszerűen nem lehet abbahagyni. Remélem a második évad is tartja a színvonalat.

Ancsa - 2018. 08. 19. 22:10

Megnéztem mindkét ėvadot.
Az első valami fantasztikus volt, zsigerbe markoló. A második sem volt rossz, de nem hozta számomra az első színvonalát. Mondjuk a vége hatalmasat ütött…

Snoopyzit30 - 2018. 09. 01. 13:40

@Ancsával tudok egyet érteni. Az első évad még nagyon jó, de a második az valami erőltetett, túlírt valami, olyan banális és hihetetlen fordulatokkal, ami nagyon visszahúzta az élményt. A 2. vége tényleg ütött, de valahogy már olyan tragikomikusak voltak az események egymás után, hogy nem tudtak meglepni az alkotók.

Aki még nem nézte meg, annak inkább azt ajánlom, hogy csak az első évadot nézze meg. Még az első évadban értettem Gemma motivációit, hogy miért hagyja, hogy lábtörlő legyen, de a 2. évad már totális abszurditás, még a valóság látszatát sem akarja fenntartani. Sajnos.

1. évad 9/10
2. évad 5/10

FrankLuck - 2018. 09. 14. 22:01

Igen, a második évad a közepén tényleg kisiklott, az utolsó rész már jobb volt, de sajnos az első évad nyomába sem ér.

speranza - 2018. 10. 12. 19:28

Három epizódon vagyok túl, és teljesen magával ragadott a főszereplő színésznő játéka. Még sosem láttam ezelőtt semmiben, de nagyon bírom, ahogy az egyik pillanatban esendő, a másikban meg egy okos, kemény csaj, a helyzettől és a történésektől függően. A sorozat tényleg realisztikus, tulajdonképpen semmi rendkívüli nem történik benne (legalábbis eddig), mégis kíváncsi vagyok a folytatásra és ez Suranne Jones érdeme.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz