login |

Egynyári kaland: vége a 3. évadnak – írta Bence

2018. 07. 29. 14:50 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

A közmédia fiataloknak készült sorozatának harmadik évadjához olvashattunk már egy negatívabb kritikát, gondoltam a második (a pozitív) oldal képviseletében én is felszólalnék, hátha lesz, aki egyetért velem.

Az új szezonban a legfőbb újdonság – az előzőekhez képest –, hogy a Balaton helyett Budapesten játszódik a történet (leszámítva a legutolsó epizódot). Azt kell, hogy mondjam, ennél jobb dolog nem is történhetett volna az Egynyári kalanddal.

A fővárosi lét több új szereplőt és szituációt eredményezett, akiknek köszönhetően egy remek történetet követhettünk végig, aminek alakítására nem lehet panasz, az előző évadhoz hasonlóan ez is Zomborácz Virág munkája, amin egyre inkább lehetett érezni, hogy az író-rendező is igazán közel került a sorozathoz, szinte már szerzőinek is lehetne nevezni azt, ami az első évadra abszolút nem volt igaz.

A sztori közelebb jár a valósághoz, mint bármikor korábban, tökéletesen illusztrálja, hogy nem mindennek happy end a vége. Ezzel a kaland elvesztette a „limonádé-jellegét”, ám ez számomra egyáltalán nem hiányzott. A tovább mögött spoilerek nélkül folytatom.

Reális betekintést nyerhetünk abba, hogyan kezelik a ranglétra legalján álló gyakornokot a munkahelyén; vagy egy párkapcsolatba, ahol az egyik fél akar lenni a domináns, kora és anyagi helyzete révén. Kiemelném továbbá a sorozat ívét, ahogy az elején kevésbé érthető célzatú szexuális kapcsolatok az ötödik rész végi hatalmas konfliktusra futottak ki, míg a fináléra ezeknek a megoldására való törekvéseket tartogatták.

A már ismert főszereplők szintén egyre inkább saját magukénak érzik a karakterüket, mindannyian kiválóan játszanak. Az új főszereplők közül a leginkább eltalált karakter Enikő volt, akit Piti Emőke tökéletesen formált meg.

Levente lakótársa, Ákos is érdekes figura, azonban őt túlságosan egysíkúnak éreztem, ez a fináléban sem változott meg. Ugyancsak ez volt a problémám a Szalay Bence által megformált Dáviddal. A két fiú karaktere talán nagyobb kidolgozást igényelt volna, a színészek játékára azonban egyik esetben sem lehet panasz.

A mellékszerepekben szintén remek alakításokat láthattunk. Pelsőczy Réka (Karolin) hatalmas beleéléssel játszotta a szigorú, elvált, kemény főnökasszonyt, Kiss Diána Magdolna az egyedülléttől rettegő, zsarnokoskodó barátnőt, Járai Máté (Norbert) és Mészáros Máté (Márió) pedig üde színfoltjává váltak az évadnak a parodisztikus karaktereiknek köszönhetően.

A könnyed, szórakoztató és társadalomkritikát nem nélkülöző harmadik évad után kíváncsian várom a folytatást, ugyanis a közmédiának VÉGRE sikerült egy olyan sorozatot alkotni, amely igazán minőségi munka.

Ui. Kevés magyar sorozatról mondható el, hogy a sorozatban elhangzó zenék ennyire telitalálatosak, ezért mindenképpen pacsi a készítőknek!

15 hozzászólás Ne habozz!

len90 - 2018. 07. 29. 17:04

Én is azok közé tartozom akiknek pozitív a véleménye a sorozat alakulásáról, szerintem eddig évadról évadra jobb let az összkép és tényleg itt a fórumon eddig megjelent kritikák indokolatlanul negatív hangvételűek voltak. Sokan mintha azt kritizálnák, hogy a történet és a karakterek tartanak valahova, és hogy 21-22 évesen már nem azokat a köröket futják, amit 18-19 évesen, pedig ha mi visszagondolunk, pont ebben a korban a mi világnézetünk és személyiségünk is óriásit változott…

Ugyanakkor azért úgy érzem ez a kritika viszont már kicsit a ló másik oldala. Én nem éreztem a társadalom kritika aspektusát a sorozatnak és azért olyan nagyon életszagúnak sem nevezném és ez nem is feltétlenül a sorozat, készítő dolga, egyszerűen 6 epizódban nem lehet akkora ívet bejárni, amekkorát szeretnének, főleg úgy nem ha eddig minden évadban a szereplők 1/3-a új volt, akiket valahogy 6 rész alatt a 0-ról fel is kellene építeni. Valaki erre fent is rájöhetett, mert a 4. évad már 8 részes lesz, kicsit több teret engedve a készítőknek, hogy elmerüljenek a karakterekben és mélyebb problémákat is boncolgathassanak.

Igazság szerint nekem minden magyar sorozattal az a bajom, hogy túl pozitívan festi le a mai magyar fiatal pályakezdők problémáit, bocsi de én a saját tapasztalataimból tudom, hogy pl. Luca vagy Ákos nem lenne ennyire gondtalan és motiválatlan az életben, ha tényleg ergo a semmihez konvergáló bevételéből kellene ma eléldegélnie Budapesten. Bár mondjuk az nem derült ki, hogy Ákosé-e a lakás mert akkor mondjuk az az ő helyzetén sokat dobna a többiektől kapott lakbér (ami nincs kizárva lévén a szülei meghaltak, szóval örökölhette tőlük), de ha jól emlékszem főbérlőként hivatkoztak rá, a főbérlő meg nem azonos a tulajjal. Meg mondjuk Luca apja elvileg elég vastag, úgyhogy ő akár támogathatja a lányát anyagilag, de engem mindig zavar ha úgy ábrázolják ezt az élethelyzetet, mitha a Bikás parknál (WTF még cask nem is egy turista gazdag terület) nyenyerészésből vagy biciklis futárkodásból az ember kényelmesen, márkás ruhákat vásárolva élhetne a mai Magyarországon. Meg eleve, hogy bármely sorozatban a történet fókusz pontjában mindig a tanulatlan, betanított / alkalmi munkások álnak (Luca, Bence), akik mondjuk már rengelkeznek egy diplomával vagy szakmával, jelen esetben Levi meg úgy vannak ábrázolva, mintha nekik a semmiből dőlne a pénz, ők élnek, mint Marci hevesen úgy, hogy láthatóan sosem kell dolgozniuk menni, ebben az évadban Levit egyszer sem láthattuk, hogy munkába ment vagy onnan jot volna, de volt egy telefonhívása, amiben kiosztotta a főnökét, hogy ő ugyan be nem megy dolgozni aznap…WTF megint, miért hiszik, hogy ezt a mentalitást bárki aki beosztottként dolgozik megengedheti magának? Enikő meg még erre is rátetézett, őt rendszeresen láttuk, hogy két szalmaszálat nem tesz keresztbe a munkahelyén, ellenben előszeretettel használja szerelmi odúnak az iroda több helyiségét, amiket alkamanként teljesen szét is csap bármi következmény nélkül…bocsi, de nekem ez minden, cask nem életszagú…

Shaikon - 2018. 07. 29. 17:36

Szerintem bűn rossz lett ez az évad.Pont a limonádé elvesztése miatt .Párom szerint olyan lett mint az éjjel Nappal Budapest .

Ronaldo - 2018. 07. 29. 17:48

Érdekes, hogy leírsz dolgokat problémának, utána meg elmagyarázod, hogy szerinte ez és ez a magyarázat. Akkor végül is mégsem hiba, nem?

“Enikő meg még erre is rátetézett, őt rendszeresen láttuk, hogy két szalmaszálat nem tesz keresztbe a munkahelyén”

Nem tudom, milyen helyeken dolgoztál, de ez az embertípus (látszat embereknek hívom őket) szinte kötelező tartozék többnyire a multiknál.

Ronaldo - 2018. 07. 29. 17:53

Kíváncsi vagyok miben találta meg a közös metszetet az ÉNB-tel. Ja tudom, mindkettő Bp.-en játszódik és fiatalok vannak benne.

vbalazs91 - 2018. 07. 29. 18:32

Szerintem is jó lett ez az évad, mondjuk, hogy a 2.-nál jobb-e, azt nehezen tudom eldönteni, mert más, de talán egy szint. A bajom az volt, amit itt már említettek, hogy kevés a 6 rész, mert nem lehet ennyi idő alatt igazán kibontani mindent.

Viszont a zene szerintem kifejezetten jó volt, nagyon komoly pozitívum számomra.

Azt is adom, hogy néha (anyagilag) nagyon gondtalannak tűnnek, pedig ezek alapján pont, hogy parázni kéne, miből is élnek meg. Ez egy kicsit felületesen lett kezelve, de lehet, a játékidő csak ennyit engedett.

Az örömteli, hogy maradnak a szereplők, mert ugyan többnyire mindig csíptem az újakat, de elég szar elveszteni azokat, akik már az ember szívéhez nőttek, ráadásul érződött, hogy az ő kiválásukat nem mindig tudták értelmesen megoldani (pl. Dórát úgy állították be, ami a 2. évados énjéhez képest tök idegen), és az is valóban igaz, hogy sok időt elvesz, hogy nulláról felhozzanak karaktereket.

len90 - 2018. 07. 29. 19:12

@Ronaldo,

nem látom, hogy ellentmondtam volna magamnak azzal, hogy felhoztam lehetséges magyarázatot a logikátlanságokra, inkább arra akartam rávilágítani, hogy kis odafigyeléssel ezeket akár meg is lehetne magyarázni, fel is lehetne oldani, de ez nem történt meg.

Egyébként nekem is nem kevés multis tapasztalatom van, és jelenleg is a multik logikátlan hierarchiája árnyékolja be mindennapjaim, így egyet értek veled, hogy a “látszat emberek” tényleg mindenhol ott vannak, én head count-oknak hvom őket, ha ki van adva az aduász, hogy egy csapatba kell 10 ember, ott akkor is 10 ember lesz, ha 2 abból semmit nem csinál és a másik 8 végzi el a 10 ember munkáját a vezetőség elégedett lesz, hogy minden meg van oldva, a head count meg ki van maximalizálva, holott azzal a 2 emberrel is tényleg csak többen vagyunk…külön öröm amikor még elő is léptetik őket a nagy semmire…de ebbe ne menjünk bele. Amit Enikő kapcsán ki akartam emelni, hogy az office le-trashelését viszont már azért szerintem senki sem úszná meg aki mondjuk nem egy nagy fejes gyereke…főleg mivel itt is evidens volt, hogy külön takartó szolgálattal dolgoztatnak, ők egyből panaszt emelnének, ha nem csak az átlagos használat után kellen takartani, hanem orbitális tivornyák mocskát kellene éjről éjre eltüntetni…

Amúgy én sem értem, hogy hogy hasonlthatja valaki az ÉNBP-hez, múltkor nosztalgikus hangulatban újra megnéztem a Tolvajkergetőket és nekem ha valaki ismeri az ottani Imre klán jutatta eszembe az ÉNBP-t, azért az messze nem ez a szint!

Marcipáncica - 2018. 07. 29. 19:22

Szerintem is jobb lett az évad mint a korábbiak. Üdítő kis limonádé, de nekem valahogy most teljesen jól esett.

Hallak65 - 2018. 07. 29. 19:42

“Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

Én két dolog miatt nézem. Mert magyar, és Walters Lili aka Luca. A csaj valami durván ellopta a showt mind színészi játékkal, mind karakterfejlődéssel.
Miatta biztos jövök még vissza. Remélem elkezdenek a többiekkel is valami hasonlót művelni, mert vétek rosszul voltak kidolgozva a többiek és a saját konfliktusaikat egy huszárvágással oldották fel, míg a Luca csaj részről részre fejlődött és épült a karaktere, míg a végére ő lett a legszerethetőbb.
Csak Bencét utálnák ki végre, mert ez a beszédstílus a sírba visz. Nem…ismerek…még…egy…embert…aki…vontatottabban..beszélne…az…életben…mint…ő.

Bence - 2018. 07. 29. 20:08

A társadalomkritikai aspektust én a különböző gagek használatában látom. Gondolok itt az építésziroda főnökeinek viselkedése (lenézés, mind szakmai, mind nemek szempontjából; gátlástalanság), értelmiségi szakemberek viselkedése (egy konferencián a kaja az első), taxisofőr (aki nemcsak lehúz, hanem még elsírja búját-baját az utasnak), munkaügyes irodista (aki láthatóan a számítógépet sem tudja kezelni)….

Mijáú - 2018. 07. 29. 20:12

Ennek a sorozatnak a pikantériáját a gondtalanság, a nyár és a Balaton adta, na ezt cseszték el a harmadik évadban.

Chat Noir - 2018. 07. 29. 20:30

Csak azért írok, hogy aki végig olvassa a kommenteket, több pozitív visszajelzést találjon. Szerintem valóságos az, ahogyan a karakterek egymással beszélnek, nyilván tévéműsor lévén bizonyos fokig lehet csak ezt vinni, de ilyenek a mai fiatalok, legalábbis az én barátaim tudnak azonosulni a sorozat világával.

Bence - 2018. 07. 29. 21:27

Chat Noir

Én is egyidős vagyok a karakterekkel, abszolút tudtam menni velük.

Thomas - 2018. 07. 30. 00:02

Én szóról-szóra Desmond Wallace kritikájával értettem egyet, ebből az évadból tényleg csak az utolsó rész elől álltam fel elégedetten, a többi csak egy valaha szerethető sorozat árnyéka volt. Persze nem akarom azt mondani, hogy az 1. évadban olyan jó lett volna a történet, az mindig hasonló szinten volt, de akkor még a hangulat és a szerethető karakterek miatt bőven a pozitív tartományba került az összkép. Egy kis limonádé volt, de lehetett szurkolni Bencének és Zsófinak. Aztán a karaktereket leépítették (Zsófiból egy kommunikációképtelen, hisztis, idegesítő csaj lett a 2. évadra, Bencéből meg egy tesze-tosza szerencsétlen a harmadikra), lecserélték (többnyire idegesítőekre), a felhőtlen, nyaralós hangulatból meg munkahelyen szenvedés lett, komolyan, csak azért tartottam ki, mert olvastam, hogy most újra a Balcsin forgatnak, hátha még visszajön valami a korábbi hangulatból.

Nikolka - 2018. 08. 03. 02:30

Ma este értem az évad végére. Én is abba a táborba tartozom, akiknek összességében tetszett az évad. Mondjuk én nem tudnám rangsorolni a 3 évadot, nekem mindegyik tetszett.
Elsőnek Enikőt emelném ki. Baromi jó karakter volt, óriási kedvenc lett. A színésznő pedig nagyon tehetséges. Nálam lopta az évadot.
Lucát szerettem már az előző évadban is, de most talán még szerethetőbb volt. Nagyon jó egysorosai voltak. Az utosló részben mikor hárman ébredtek az ágyban. + Jók voltak a jelenetei a portással.
Zsófit nem szerettem az előző évadokban, most is kicsit sok volt az elején de végül egész normális lett.
Levi kicsit szenvedett az elején, de Enikővel szuperek voltak.
Ákos is nagyon szimpatikus volt. És Laurát említeném még meg. Tökéletesen hozta a színesznő.
A nagy összeveszés oltári jó jelenet volt. Luca és Ákor jelenetei is nagyon cukik voltak. A főnöknőt is bírtam. A lánybúcsú is mókas volt.
Gábort hiányoltam, de remek jeleneteket kapott. Az esküvő megható volt, a tánc vicces. Viszont szerintem baromi vicces jeleneteket kaphatott volna Pesten. (Olyan lett volna, mimt a Fresh Meatben Howard Londonban)
Negatívumként kiemelném, hogy a fővárost jobban kihasználhatták volna, mint anno a Balatont. Luca kaphatott volna vicces jeleneteket ott a nagy városban.
És én hiányoltam több Levi-Luca jelenetet, ők nagyon jók együtt. És ha már tesók, ki kellene használni ezt a történet szálat. Luca amúgy nagyon hanyagolva volt az évad elején. De egyetértek. Óriási karakterfejlődésen ment át. De a többiek is azért pozitív irányba változtak.
A zenéket pedig én is külön kiemelném!

Mina - 2018. 08. 19. 21:53

Nekem alapvetően valahogy mindegyik évad tetszett a maga módján.
Az első évadban Dóra és Péter volt a kedvencem és Zsófi volt az akit utáltam, már akkor is.
A második évadban valahogy Dórát is elkezdtem nem megszeretni és Zsófit még jobban megutálni, Péter pedig valami előző évad idegen volt abban a néhány percben is amit szerepelt az évadban. Levi szerethető volt már nagyjából az első felbukkanáskor. Luca hihetetlenül irritáló volt.
A harmadik évadra Dóra eltűnt, Bence továbbra is semleges maradt, Levi karaktere egyre szánni valóbb lett a szememben, Dávid azonnal beállt a semleges sorba Bence mellé és a két favoritom lett Enikő és Ákos. Ami érdekes, hogy számomra Ákos miatt Luca valamennyire elviselhető, szerethető lett. Bence új csaja hihetetlen irritáló, de a prémet még mindig Zsófi viszi. Hihetetlen milyen alávaló, mocskos módon bicskanyitogató egy karakter. Pro a színésznőnek mert olyan könnyű volt utálni, hogy olyan a mesében sincs. Még mindig ez az olyan eszeveszetten megfelelni vágyó, megalázkodó, gerinctelen, téveszmés, főnökösködő – ami mellesleg mocskosul rosszul állt neki és ezt az egyet hiteltelenül tudta hozni a színésznő az első évadban különösen -, de idegesítővé és felháborítóvá vált a viselkedése meg úgy minden egyes megnyilvánulása már az első jelenettől kezdve. Az egész évad során senkit nem gyűlöltem annyira mint Zsófit.
Neszeltem, hogy forgatják a negyedik évadot, remélem Enikő és Ákos lesznek, mert ők lettek az egyenes ági kedvenceim. Életszagú figurák, de nem machete nyitogató módon, hanem még hihető módon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz