login |

Colony: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Necridus

2018. 07. 30. 21:34 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Alig egy hete jelentette be a USA csatorna, hogy Josh Holloway és Sarah Wayne Callies (Lost+Prison Break-kombó!) idegenmegszálló sci-fi drámája nem tér vissza új évaddal a képernyőkre. Az évadzáró előtt pár nappal született a döntés, így az utolsó rész olyan is lett, amilyen… kegyetlen sok cliffhangerrel megtöltött és folytatást követelő.

A Colony egy különleges posztapokaliptikus sorozat volt, ami egyszerre tartalmazott politikai, szerelmi, akciódús és sci-fi szálakat is, emellett gyakran igen látványosra is sikeredett. A színészek – néhány jelenettől eltekintve – rendben voltak, segítségükkel lenyűgözően mutatta be a kvázi 21. századi nácizmust és az azzal szembeni ellenállást az első két évadban, majd a harmadikban kitűnően vezette fel az űrlényes-háborús fantáziavilágot, amit kétségtelenül érdemes lett volna befejezni.

Jobb, ha máris spoileresen folytatom. De csak a tovább mögött.

A májusi évadpremierben és azt követően még pár erdőben rohangálós, bujkálós rész erejéig a Bowman család ugye a Los Angeles-i kolónián kívül próbált meg túlélni Alan Snyder társaságában, aki egy pillanatra végre megbízhatónak tűnt, mégis hamar hátba is szúrta őket, s így okozta Charlie halálát, ami ezután rányomta az egész család sorsára a bélyeget.

A még rengeteg potenciált magában tartogató fiú halála után a család egy a semmiből jövő időugrást követően, fél év elteltével látszólag beilleszkedve élte életét Seattle-ben. Bram végre tinédzser lehetett, bulizott, barátnője lett, Gracie iskolába járt, Katie és Will is munkát kapott.

A nyugodt, békés Seattle-i kolóniába azonban Snyder, majd később Broussard is követte őket, aki egy orvost hozott magával, a Peyton List által alakított Amy-t, akire úgy tűnik, akármelyik sorozathoz csatlakozik, hamar lecsap a kasza – ígéretes karakternek indult, de a zárás miatt sajnos nem igazán bontakozhatott még ki.

Az új karakternek mellé még Kynes-t kaptuk, aki egy ideig Seattle-t vezette, de Snyder az évad vége felé leváltotta. Végig úgy tűnt, hogy emberséges, s cseppet sem olyan vezető, mint utódja, azonban az évad végére felmerült a kérdés, hogy vajon kivel dolgozik, az emberekkel, az embereket „védelmező” űrlényekkel, vagy az azokat támadni készülő másik alien fajjal.

Ugyanis a kolóniák, a valódi problémák történetéről idén kaphattuk a legtöbb információt: a falakat egy űrlény faj építette, akiket üldöz egy másik faj, s ezért emberek segítségével akarnak harcolni, így akarják túlélni a támadást.

Az úgynevezett kívülállók a legnagyobb fegyvereik, akik korábban kiképzett katonák, csakúgy, mint Will vagy Broussard (éppen ezért nem támadták meg őket a drónok).

Eközben Bram is katonának állt, de a legfontosabb, hogy felnőtt. Gracie-t elvitte szüleitől, mert nem akarta, hogy baja essen, ha esetleg ők lebuknak. Átköltözött a testévérével barátnőjéhez, s elhivatottan végezte munkáját.

Még anyját is képes volt elzavarni, és ridegen közölni vele, hogy nem érdekli, mi történik velük. Bár van egy olyan érzésem, hogy a nem létező folytatásban visszatért volna családjához, és ez az egész katonásdi csak azért van, hogy egy álcát építsen fel magának.

De nem csak Bram vált ki a családból, hanem Will is, aki Charlie halálát képtelen volt feldolgozni, ezért elhidegült a többiektől, majd összeállt Broussard-dal, majdnem megölte Syndert, amihez még Bram segítségét is kérte.

Katie-vel való utolsó találkozása is abszolút hűvös volt, nem értek egymáshoz, nem mondták egymásnak, hogy szeretik egymást, a férfi „csupán” bevallotta, hogy képtelen kimászni a gödörből, mire felesége bátorította, hogy még menthető a családjuk, s koncentráljon arra.

Katie karakterében pont ez nem tetszett idén, hiszen ő végig csak ezt csinálta. Minden jelenetben a zsebre dugott kezeivel állt és beszélgetett, de valódi akcióban nem igazán vett részt.

A Colony egyik legnagyobb erénye számomra, hogy ebben a posztapokaliptikus világban képes valódi érzéseket, igazi lelkiállapotokat ábrázolni. Ugyanis a történtek után tényleg kihalt volna a legtöbb emberből minden pozitív érzés, folyamatosan csak a szenvedés, a rettegés lett volna úrrá rajtuk.

Ez az, amit Josh Holloway zseniálisan adott át idén, amit viszont a kevésbé tehetséges Sarah Wayne Callies-nek (Katie) és Alex Neustaedternek (Bram) nem sikerült annyira.

A sorozat utolsó perceiben Will és még másik 149 kívülálló Snyder parancsára felbukkant, hogy segítsenek a csatában az űrlények ellen, ennek azonban mindegyikük lefagyasztása lett a következménye. Bram a barátnője házának kertjéből nézte végig Gracie társaságában, ahogy megtámadják a kolóniát, miközben Snyder az irodájából bámulta, hogy az érkező fényes lövedék nem tud áttörni a Seattle felett lévő burkon.

Katie a gyerekekért ment, azonban a falakon kívül ragadt, ahol már nem volt semmilyen védőpáncél a feje fölött, így az utolsó másodpercekben az egyre erősebb fényben és szélben nézte, ahogy becsapódik a lövedék tőle alig pár száz méterre.

Az írók még két évadnyi történettel készültek, ez is magyarázza, hogy mennyi cliffet hagytak maguk után.

Katie túlélése, Bram új élete Gracie-vel, Will és Broussard sorsa, Amy nagyobb jellemzése, Snyder újbóli vezetése, Kynes trónfosztottságából következő felépülése, a megszálló alienek közelebbi bemutatása, s az egész belebegtetett és épphogy csak megkezdett űrlénytámadás.

A sorozatzáró egy gyengébb 8/10, mert az első fele szinte egy helyben toporgás volt a második felében történő feszült jelenetekhez képest, az egész sorozat pedig számomra simán 9/10.

Rettentően szórakoztatott, s nagyon sajnálom, hogy nem kap folytatást, de talán még reménykedhetünk egy lezáró filmben, esetleg papíralapú folytatásban valamikor.

14 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2018. 07. 27. 20:26

Tudom, hogy azt írtam nemrég, hogy nem fáj a Colony kasza, hát most hogy láttam az utolsó részt most fáj. Látszik, hogy felpörgették az eseményeket, az elején még kicsit olyan érzésem volt, mintha 2-3 részt megint átugrottak volna, de aztán elég jól összeállt a kép. Jó lett volna egy hosszabb záró epizód, de ha az írók nem tudták előre a kaszát, akkor ez tulajdonképpen csak egy évadzáró, abból meg szerintem kihozták a kötelezőt.

Annyira, de annyira lehetne folytatni ezt a sorozatot. Nagyon sok van még ebben a történetben. Iszonyatosan kár érte!

Ha lesz írás még az évadról, akkor ott majd részletesebben is kifejtem, de most csak a csalódás van, hogy vége lett. ;-(

Mate4182 - 2018. 07. 28. 12:38

Snoopyzit30 – teljesen egyetertek, nagyon nagy kar ezert a sorozatert.

Az elso reszek ota nezem es hiaba volt mindig is … egy ,,tompabb kes a fiokban” mindig elokelo helye volt a kedvenc listamon.

Az evadzarorol leri hogy nem tudtak a kaszarol amikor csinaltak… tul sok kerdes lett nyitva hagyva.
Ha lenne 4. evad akkor kijelentenem hogy a 3. evad zaro resze az eddigi legjobb evadzaro mert mar most kaparnam a falat a kovetkezo reszert … hat nem lesz

antares69 - 2018. 07. 30. 22:09

Én nem csalódott, hanem dühös vagyok a kasza miatt, mint a fiam kicsi korában, mikor elvették egyszer tőle a vattacukrot! Nagy kedvenc volt, évadról évadra egyre nagyobb léptékű lett a sorozat, most kellett volna jönnie a totális kibontakozásnak, világok háborújának!
Aki még nem írta alá:(The Expanse-nál és a Lucifer-nél már volt értelme:)

https://www.change.org/p/bring-colony-back-for-season-4

cherockee - 2018. 07. 30. 23:33

@Necridus:

“kvázi 21. századi nácizmust”:

Nem volt ebben sok nácizmus, ez fasizmus. A kettő nem ugyan az, annak sem tisztán az általunk ismert formája.

Egyébként hatalmas kár a sorozatért, olyan témával foglalkozott, ami szerintem hiánypótló (nem űrben játszódó, nem egy mindent eldöntő csatára épülő háborús konfliktus, vagy háború utáni helyzet), még ha némelyik rész kevésbé lett is frappáns, egészében mindenképp értékes és egyedi volt.

Nekem egyébként nem tűnik ennyire lezáratlannak a történet, azt tudhatjuk, hogy nem lett egy tiszta helyzet, hanem vannak ellenállók, vannak légiósok (az outlier-ek), vannak erőforrások de vannak korai meglepő csapások (a politikai vezetés nagyszámú megölése egy beszivárgó által), vannak rejtélyek, izgalmas lenne a folytatás, de szerintem amit elkezdtek a 3. évadban emberi oldalról az megérkezett egy nyugvópontra, eldőlt, mindenki megérkezett valahova.

pearl - 2018. 07. 31. 09:00

Aláírtam. Remélem segít. Kell, hogy legyen folytatás.

winnie - 2018. 07. 31. 09:35

nyilvan vesztenivaloja nincs az embernek, szoval miert ne, de az effele nem nagyon szokott sokat nyomni a latban, inkabb csak hamis remenyt taplal. tobb kell ennel, meg ugye a csatorna mutogathat az alairokra, hogy hol voltak ok, amikor nezettseget kellett volna generalni.

ennel sokkal tobbet segithet az, ha streaming szolgaltatok latnak nezettsegnovekedest. pl. a magyar netflixen is fent van a sorozat. ha az alairok mindegyik elkezdene nezni a colonyt netflixen, akkor az biztos, hogy nagyobb figyelmet generalna.

Lalolib - 2018. 07. 31. 13:43

Sajnálom a kaszát, az egyik kedvencem volt ebben a sivár sorozatdömpingben, mely mostanság ránk zúdul.
Remek volt a történetvezetés még akkor is, ha néha szerintem indokolatlanul nagyot léptek (pl. a Seattle-i beilleszkedés). Nekem Callies is nagyon tetszett, sőt a harmadik évad közepéig (szintén a Seattle-i váltás) egészen kiválót alakított. Utána az írók szorították be egy olyan szerepbe, mely már nem Katie volt.
Holloway is bizonyította, hogy jó színész, Jacobsonnak meg nem is kellett.
Azon meg nem csodálkozom, hogy egy kicsit kusza lett a vége, talán időben kéne közölni az alkotókkal, hogy kasza. Mert így nem csak velük van kiszúrva, de a nézőkkel is.
De ilyennel már eddig is találkoztunk – talán erről is lehetne írni néhány gondolatot. Mert elfogadom, hogy kaszálnak egy sorozatot, de talán azt előre közölni kéne, hogy az alkotók le tudják zárni a történetet.

CaTo - 2018. 07. 31. 16:30

Először is köszönet az évadzáró írásért, nagyon jó összefoglalás és értékelés.
Én is ledöbbentem a kaszán, bennem nyitott kérdések tömege maradt, egy csomó dolgot nem sikerült logikailag a helyére tennem, pl. még mindig nem világos, hogy mire kellett annyi élőmunka az űrbéli factory-kban, hogy miért kellett a kívülállókat lefagyasztani, és pontosan mit is reméltek tőlük (látva, ahogyan a hírszerzés és az erdőben kipróbált két harcos meghalt). És egyáltalán, ki ölte meg a hírszerzést, a gazdák vagy a morkok? Ha egy mork, akkor ő hogy került oda?
Ha a morkok a gazdákat akarják elpusztítani, akkor miért a kolóniákat támadják, és a gazdák mit nyernek azon, ha az emberi kolóniákat megvédik? Kik azok a “lovagok”, akik az utolsó pillanatban megjelennek Broussard-nál, eddig hol voltak, és mit akarnak. És jól értem, hogy Kynes a morkokkal akart szövetkezni a gazdák ellen? Ha igen, hogyan volt velük kapcsolata? Mi lett volna a célja a páncélnak, amit Broussard-ék megszereztek?
És így tovább, de lehet, hogy ti tudjátok a válaszokat, vagy a fejetekben összeállt, hogy miről is szólt pontosan a Colony. Én azért vagyok mérges a harmadik évadra, mert ált. úgy szokás, hogy az évad végére az évad rejtélyei megoldódnak, csak azon az áron, hogy új problémák keletkeznek. Én ezt ebben az évadban nem így érzékeltem, de lehet, hogy csak bennem nem állt össze.
Ezzel együtt is, amit az előttem szólók a sorozat erényeiről írtak, azt mind aláírom. Nagyon jó sorozat volt, izgalmas is és elgondolkodtató is.

Elar - 2018. 08. 05. 14:53

Szerintetek van esély a Season 4-re?

Valahogy azt érzem nincs. Az Expanse esetén azért lógott a levegőben…

winnie - 2018. 08. 05. 15:17

az expanse estében a kasza hírrel egy időben rögtön jelezték, hogy a stúdió (aki gyártja) megpróbálja tovább értékesíteni. általában ez jelzi, hogy van esély. a colony-nél nem volt ilyen hír, de persze semmi sem lehetetlen.

Zoli - 2019. 05. 13. 15:37

Folytatást követelek! :)
CaTo hozzászólásával teljesen egyet értek! Tudni akarom a dogokat! :)

YooRick - 2019. 07. 01. 01:22

Annyira tipikus, a kib*szott “V” inváziós filmet is el kellett kaszálni mielőtt beindult volna… bosszantó, elkapod a cselekményt, megfog a történet, erre valami barom úgy dönt, hogy vége… helyette majd jön valami moslék amiből csinálnak majd 8-10 évadnyi agymosó szemetet… Írjátok alá a petíciót és terjesszétek! Hátha lesz esély legalább tényleg egy másfél órás filmre ami lezárná vagy ilyesmi ha már nem lesz folytatás…

YooRick - 2019. 07. 01. 01:23
winnie - 2019. 07. 01. 04:49

vagy jön (illetve jött) valami sokkal jobb a helyére.

(a petícióknak azért nincs ilyenkor jelentőségük (amellett, hogy a színészek és az írók már rég mást csinálnak és nem érnének rá), mert a nézőknek nézniük kellett volna, nem később búsongani amiatt, mert nem nézték – azért döntöttek úgy, hogy vége, mert nem nézték annyian, mint kellett volna. itthon is elérhető volt netflixen és ment tévében, akinek fontos volt a sorsa a sorozatnak, az nézte ezeken a platformokon (aki csak letöltötte, az nem tett semmit a folytatásért), de a netflix nem mentette meg, így ott sem nézhették elegen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz