login |

Pilot-mustra: Castle Rock – 1×01

2018. 07. 31. 21:04 - Írta: winnie

74 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Remember The Dog? The Strangler? Sure you do. How about all the others that didn’t make headlines?

Nem egyszerű megítélni ezt a sorozatkezdést, pedig a Hulu 3 résszel nyitotta meg új, évados antológiasorozatát, a Castle Rock-ot. Mármint én megítélem, majdnem 8/10-es volt számomra a kezdés, de ha megkérdeznétek, hogy mivel akarom ezt alátámasztani, akkor gondban lennék.

Egyszerűen arról van szó, hogy szerintem másképp fogják azok megítélni, akik ismerik Stephen King régebbi regényeit, és másképp, akik nem King-olvasók. Mert a Castle Rock első szezonja pont olyan, mint egy King-könyv, amit nem King írt, mégis ismerős helyszínen játszódik – pár ismerős szereplővel.

CASTLE ROCK – 1×01-1×03 – 7,5/10

Tegyük tisztába, hogy mi is ez a sorozat. Castle Rock egy visszatérő helyszín Stephen King könyveiben (mint Derry vagy Jerusalem’s Lot), itt játszódott például a Cujo, A holtsáv, a Halálos árnyék vagy a Hasznos holmik. És értelemszerűen a Castle Rock helyszíne is Castle Rock.

Azonban a sorozat csak a várost, annak lakóit, no meg a kingi misztikumot veszi kölcsön, a történet teljesen eredeti, a mában játszódik (bár erőteljesen a múltban gyökerezik, ahogy az a flashback-ek által kiderül), egy olyan helyen, ahol 20 évvel korábban valóban megtörténtek azok a szörnyűségek, amikről olvashattunk.

A sztori egy váratlan halálesettel indul, ami a helyi börtönnel kapcsolatos, és ennek következményeképp valami (vagy inkább valaki) igen nyugtalanítót fedeznek fel a fegyintézet egy rejtett zugában, valami olyasmit, amivel lehet, hogy valami ősi erőt szabadítanak el.

A vezetőség megpróbálja a felfedezést elhallgatni, hiszen az igen rossz fényt vethet a börtönre, de pechükre egyesek azon vannak, hogy erre fény derüljön, és meg is indul némi nyomozgatás az ügyben, miközben ezzel párhuzamosan egy múltbéli fura gyilkosságra és eltűnésre derül fény.

My clients are all dead.

Szívesen folytathatnám azzal, hogy a sorozat főhőse egy halálraítéltekkel foglalkozó ügyvéd, de őt elég sokáig nem ismerjük meg, és vele annyira nem is lehetne eladni a Castle Rock-ot, nagyjából az összes többi szereplő érdekesebb nála, bár elismerem, André Holland (alias Henry Deaver, hátha ez is ismert név) abszolút szimpatikus átlagember, aki lehet, hogy nem is annyira átlagos, ha a rejtélyes múltját tekintjük.

Van nekünk mellette ugyanis még egy Alan Pangborn-unk (szia, Hasznos holmik!) Scott Glenn alakítja a volt seriffet, egy Jackie Torrence-ünk (szia, Ragyogás!) via Jane Levy, Terry O’Quinn pedig a Shawshank fegyház nyugalmazott igazgatójaként narrál baljóslatúan – rájuk neveik és/vagy foglalkozásaik alapján indulhatunk be. És akkor még nem is beszéltünk Sissy Spacek-ről és Bill Skarsgard-ról, akik ikonikus King-karaktereik révén lettek világhírűek.

Az alapkoncepció szerint Castle Rock egy velejéig romlott hely, amit idővel bizonyítanak is azzal, hogy visszatekintenek a múltjára. Azonban a jelen kapcsán sajnos csak egy idegenekre furcsán tekintő, álmos amerikai kisváros jut nekünk, amit ugyan körbeleng valami nyugtalanító, de közel sem olyan miliőről van szó, amitől a frász jönne az emberre. Egyelőre legalábbis.

Ugyancsak megfoghatatlan a Castle Rock-ban a műfaja. Oké, hogy azt írja a Hulu, hogy pszichológiai horrorról van szó, de ennek semmi nyomát nem láttuk eddig, mindössze egy sejtelmes építkezést kapunk több zsáner mentén, amit bevallom, kifejezetten élveztem, hiszen szerintem elég igényesen tálalják, de ettől még nem ijesztő vagy elborzasztó a sorozat, és akit nem kap el a hangulat, az csak egy-két meg nem válaszolt kérdés és rejtély miatt nem hiszem, hogy kitartana.

Mint írtam a hangulat mellett az ismerős környezet és a regényszerű szerkezet is simán lecövekelésre késztetett a Castle Rock mellett, és nem csak az visz előre, hogy tudom, hogy évados antológia révén ez a szezon kvázi minisorozatként funkcionál. (Egy esetleges második évadban egyes karakterek vissza is térhetnek az új sztoriban.)

A Stephen King-rajongók a hangulat mellett jó pár easter egg-re is fognak lelni, de ezek zöme azért elég triviális kikacsintás (a maradék pedig nagyon hardcore-oknak való), még véletlenül sem lehet azt mondani, hogy a sorozat csak ezekről szólna, így a nem King-rajongók sem fogják magukat kirekesztettnek érezni.

Mondom, komolyabban nem tudom érvelni amellett, hogy bejött a kezdés, a King-hívószón kívül nem is nagyon tudom mivel ajánlani, teljesen lutri, hogy ki miként fog reagálni a Castle Rock-ra, szóval a fentieket akár a falra is lehet kenni. Szóval van egy olyan érzésem, hogy az 1×04 után vissza fogunk még térni a kérdésre.

74 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 07. 31. 22:50

Én hatalmas King-fan vagyok, de én sem tudnék mit mondani a sorozatról. Egyáltalán nem állt még össze teljesen a sztori, de a hangulat iszonyúan elkapott, és bár valóban nem volt horrorisztikus eddig, folyton jelen volt (számomra) valami irtó creepy hangulat, és ez végig magával ragadott.

Eddig jobban tetszik, mint a Mr. Mercedes, ami bár szintén jó, sokkal döcögősebb.

Shannen - 2018. 07. 31. 22:57

Én nem olvastam egy King könyvet sem, bár filmet többet is láttam, de a sorozatban felbukkanó nagyon egyértelmű utalásokon kívül (pl. Shawshank) nem sok egyébre kapom fel a fejem. De ettől függetlenül remekül működik így is, sőt.

Nagyon elkapott a hangulat, gyorsan lecsúszott az a 3 rész és kíváncsian várom a folytatást.

Alapból szertem a kisvárosi rejtélyes sorozatokat, de azok többsége elég középszer vagy még rosszabb, ezen viszont azért érződik, hogy minőségi darabról van szó (elég csak a színészekre rápillantani).
Ha tartják azt a szintet, amit itt így évad elején, akkor jó kis nyári kikapcsolódás lesz ez.

mrmackey - 2018. 08. 01. 02:06

Akkor ez a sorozat önálló epizódokból áll, amik kis szkeccsek önmagukban, nem áll össze egész történetté. És ezek szerint nem is szól semmiről. Asszem, kihagyom.

A Mr Mercedes egyébként egy bűnrossz valami volt, komolyan sajnálom, hogy egy percet is pazaroltam rá az életemből.

dukyka - 2018. 08. 01. 04:41

20 perc után éreztem, hogy ez engem nem érdekel, ki is kapcsoltam. Nagyon középszerűnek tűnt.

Claire8310 - 2018. 08. 01. 08:00

Amióta bejelentették az egyik legvárósabb sorozat volt nálam, egyelőre nem csalódtam. A hangulat rögtön elkapott, és nagyon megfogták Kingnek ezt a kisvárosi atmoszféráját, mag a “mindenkinek van egy titka” aspektust. Bill Skarsgardot már említettem, hogy remek, van valami creepy annak az embernek a nézésében is, André Holland-ot eddig csak hébe-hóba láttam, egyelőre nagyon jó ő is. Scott Glenn meg megérdemelt volna egy jobb hajvágást. :)
Szóval nálam olyan 8/10 körül mozgott az első három rész.
(amúgy King olvasó vagyok, ha ez számít)

winnie - 2018. 08. 01. 08:25

mr. mackey: hogy ne szólna semmiről?! nagyon is szól, sőt, elég konrét dologról. csak nem akartam leírni a sztorit, ellőni a poénokat, felfedezéseket.

és önálló epizódokról vagy szkeccsekről pedig szó sincs (ez nem tudom, honnan jött. ha abból, hogy antológia, az azt jelenti, hogy lezárt lesz a sztori, és jövőre újabb jön). az egész egy nagy, komplex történet (erre utaltam azzal, hogy jóformán nincs kiemelt szereplő, hanem sokan egyenrangúak), egy sokkoló és misztikus stephen king-regény 10 vagy 13 részben remek alakításokkal, aminek már az első perceiben is csak kapkod a néző, hogy mi történt – vagy legalábbis én idén még nem lepődtem meg így.

de mint írtam, az teljesen valid, hogy valaki 1, 2, 3 rész után nem látja semmi értelmét tovább nézni, mert nem érzi, hogy szólna valamiről.

scz - 2018. 08. 01. 11:14

Hangulata tetszik, átjárja a kingi misztikum, ahogy szépen megfogalmaztad, és kifejezetten kellemes élmény felfedezni elrejtett dolgokat, pl. az újságcikk a “disappeared shopowner” és társai.
Meg külön öröm Azt is látni, smink nélkül :)

Col-Lector - 2018. 08. 01. 11:17

25-30 percet bírtam belőle, olyan semmilyen lett.

Cressida - 2018. 08. 02. 23:28

Rengeteg King könyvet olvastam már, a könyvekhez hasonlóan a sorozat is nagyon tetszett. Bíztam benne,hogy jó lesz, és nem is kellett csalódnom. Nagyon várom a folytatást.

Python - 2018. 08. 03. 01:34

Nem úgy építkezik, mint egy King regény, de a hangulat az ott van nagyon! Teljesen beszippantott az eddig látottak alapján. Jó sokeaster egg van benne, van itt kikacsintás a Remény rabjaira, a Halálsoronra, hogy legyen spoiler allert is. :P ;)
A szereplőgárda az valami nagyon ütős. Tudtam, hogy jön majd a sorozat, de nem vártam annyira. Be volt tervezve, de nem gondoltam, hogy ennyire beszippant!

Eddig nálam 7,5-8/10 -es skálán. Az különösen tetszik, hogy eddig nem az a tipikus horror, hanem inkább olyan misztikus alkotás, mint az Évszázad vihara. ;) Aztán ki tudja, hogy mit fognak kihozni belőle. De az eddigiek alapján a nagyon várós az évad folytatása!

dexike3 - 2018. 08. 03. 10:59

csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy nagyon hangulatos kis sorozat. valóban érződik, hogy nem Stephen King munkája. talán majd, ha lesz 2. évad akkor bevonják őt is.
még a 4. részt nem láttam csak a fenti hármat, de nagyon jó, hogy a fő karaktereknek van valami ismeretlen teszem azt természetfeletti a múltjába, amit lehet boncolgatni, csepegtetni. remélem nem függenek majd össze a dolgok, csak párhuzamosan történnek(/tek) az események. még valami állatos vonal jó lenne az egészbe, így is tisztelegve a mester előtt.
az indító eseményt majd nevezem a hét jelenetére is…

Python - 2018. 08. 03. 11:04

Trailer magyar felirattal:
https://www.youtube.com/watch?v=XQ739ZVYJG8

Python - 2018. 08. 03. 11:11

dexike3: A 4. rész végén lesz nagy meglepi, és elkezd beindulni a történetszál. Egyre inkább összefüggéseiben kiteljesedni a sok külön karakter, akik bizony valahogyan nagyon is kapcsolódnak egymáshoz. Legalább is nekem ez a megérzésem. ;)

Candy - 2018. 08. 03. 14:29

Nekem nagyon bejönnek a Kinges filmek,sorozatok.Olyan jó,és misztikus hangulata van ennek is,és amit imádok benne(ük),hogy ha nem tudnám,1-2 tárgytól eltekintve simán azt hinném,hogy 90-es években járunk.A képi világa nem egy 2018-as hangulat.(vagy ez jellemező a mai amerikai kisvárosokra,mintha a múltba ragadtak volna?) mindenesetre ezért is szeretem King megfilmesített alkotásait.

AlfStokes - 2018. 08. 03. 15:16

Dexike3: Ahogy neztem, Stephen King executive producer. Barmit is jelentsen ez, biztos be volt vonva a keszitesbe :)

Lenny - 2018. 08. 04. 14:41

4. rész is pipa de ez eddig nem nagyon győz meg.

MadAve - 2018. 08. 05. 14:52

Megvolt a 4. rész, bár a pilot utáni részek nem voltak számomra annyira félelmetesek, talán hozzászoktam a légkörhöz, nem tudom, de tetszik, és nagyon érdekel a folytatás.
Rengeteg még a kérdés, a miértek, de biztos fokozatosan fény derül sok mindenre. Azon se csodálkoznék, ha nyitva hagynának dolgokat a fantáziánkra bízva, remélem, nem szájbarágós magyarázós lesz a vége, bár az eddigiek alapján egyáltalán nem is feltételezem, szépen lassan csepegtetik az infót.
Az biztos, hogy végig kell néznem az évadot, hogy érdemben is meg tudjam fogalmazni, mit érzek az egésszel kapcsolatban, addig csak élvezem a wtf-ek és a hidegrázós jelenetek sorát.

Chris - 2018. 08. 08. 16:53

Ez a Jackie Torrance ez ki? Sem a Ragyogásból, sem a Fekete házból nem rémlik még említés szintjén sem a neve. Még csak az első két részt láttam, kiderül később? Vagy csak véletlen névegyezés?

mercury - 2018. 08. 08. 20:57

@Chris, ha a ragyogásból sem rémlik, akkor vagy nagyon rég láttad a filmet vagy nem figyeltél eléggé. “All work no play makes Jack a dull boy” Semmi?
Egyébként remélem már nem spoiler, de pont az 5. részből kiderül/van erre utalás.

Maga a sorozat engem teljesen berántott. Külön vállon veregetem magam, ha magamtól veszek észre valami easter egg-t. Van, hogy néha leállitom a részt és rákeresek egy-két névre vagy utalásra,(netán bibliai idézetre :D) ami egyébként sokszor csak a könyvolvasóknak kikacsintás, de akad egy-két apróság, ami más megvilágitásba helyezi az adott személyt vagy szituációt. Emiatt az az érzése támad a nézőnek, hogy kicsit kezd összeállni a kép.(Aztán remélem a végén nem lesz nagy pofára esés.)
Talán ezért is jobb hetiben nézni, mert nem kerülik el annyira a figyelmem a finomságok, mintha ész nélkül habzsolnám az évadot. Habár nem az a fajta elvetemült rajongó vagyok, akinek ideje lenne képkockáról-képkockára, kimeritve, felnagyitva nézni a részeket.
Viszont a rejtélyek már egyre jobban érdekelnek és emiatt néha elgondolkodom a darán. Rég vártam már igy sorozatot minden héten.

Chris - 2018. 08. 08. 22:49

@Mercury: A filmet annyira nem vágom, valóban nagyon régen láttam, de a könyvet olvastam legalább kétszer, az sokkal inkább megragadt. Viszont ezt akkor sem tudom összerakni. Node majd akkor az 5. résznél figyelek, hátha bekattan. :)

Claire8310 - 2018. 08. 09. 09:54

Továbbra is bejön így az ötödik rész után. Derülgetnek ki dolgok és még is egyre zavarosabb lesz, a hangulat és a feszültség továbbra is csillagos ötös.

Az ötödik részben volt egy furcsa páros mutatva kb. két másodpercre, ha jól láttam az egyikük Rory Culkin volt. Gondolom ő még igen csak szerepet fog kapni az eseményekben, és nem egy random srác lesz a bokor mellől.
Nálam egyelőre továbbra is hozza a sorozat azt, amit vártam tőle.

Chris - 2018. 08. 09. 13:08

Most látom mekkora hülyeséget írtam, a Fekete ház az a Talizmán folytatása volt, a Ragyogásé az Álomdoktor.
(Elnézést az offért.)

Eny - 2018. 08. 12. 08:44

Megvettek kilóra ezzel a sorozattal. Olyan hangulata van, ami egyből berántott és nem enged…legszívesebben egyből nyomtam volna le egymás után a részeket, kb 10 perc szünettel köztük, h elgondolkodhassak is egy picit a történteken, jeleken..

Lenny - 2018. 08. 13. 23:18

Végre történt valami a 6. részben.

kivi25 - 2018. 08. 20. 01:32

ZSeniális sorozat az biztos.Nagyon tetszett?Tudd esetleg valaki kimondottan hasonló sorozatokat AJÁNLANI? Hozzáteszem nem voltam stephen king fanboy soha mostanáig :)

Peti1899 - 2018. 08. 23. 11:22

Brutálisan jó volt ez a 7. rész.. Amit Sissy Spacek, ebben a részben eljátszott az díjakért kiállt. Egészen elképesztő volt, ahogy maga a rész is. Bár továbbra is csak gyűlnek a kérdések a fejemben. De ha így folytatják, és rendesen letudják zárni ezt.. akkor ez a sorozat, egy kötelező darab lesz mindenkinek. Idáig egészen biztosan az.
Plusz a hét sorozatepizódja meg is van nekem:)

Claire8310 - 2018. 08. 23. 20:27

Ez a 7. micsoda rész volt… nem térek magamhoz. Az eddigi részek baromi jól felépítették, hogy ez így üssön. Nem véletlen The Queen a címe (több rétegben is igaz, Sissy Spacek zseniál) és az egész az On the Nature of Daylight-tal befejezve. Gyönyörű.
Nemcsak hogy heti legjobb lesz, valószínű nálam all time favorite is.

rvtull - 2018. 08. 23. 22:16

OMG!!! Ez 7. rész zseniális volt!
Így kell felépíteni egy story-t és ráépíteni egy ilyen részt. Eldobom az agyam, imádtam!

JshooterHUN - 2018. 08. 24. 01:10

King. Sohasem Ő a félelmetes, hanem Te.

kulup - 2018. 08. 24. 13:06

Biztos én nem figyeltem vagy csak nem értem a magaskultúrát de nekem ez a 6-7. rész csak egy nagy zagyvaság volt. Össze-vissza ugráltak az időben, egyáltalán nem értettem, ki kivel van. Az creepy svéd csóka, aki maga lenne a gonosz, csak néz, mint egy birka, de semmit nem csinál, csak táncol az öreglánnyal vagy fürdővizet enged neki. A néger srácot meg bezárták az erdőben egy kocsiban lévő süketszobába, azóta semmi hír felőle. Ráadásul aki bezárta az nem süket, csak poénból jelel és a szolgája fordít. Tiszta Twin peaks, még ott se tudtak ennyi marhaságot kitalálni. Ja, és mindent legalább kétszer el kell mondani valamint két mondat között legalább 5 másodperc a csend, ezek így beszélnek :-) Mivel King, ezért még megnézem ezt a 3 részt de semmi jóra nem számítok.

Ida - 2018. 08. 25. 09:01

Kulup: “Biztos én nem figyeltem vagy csak nem értem a magaskultúrát”.
Teljesen követhető, ha valaki látja is a filmet, nem csak nézi. :)

Shannen - 2018. 08. 25. 16:45

Igen, ez a 7.rész nemcsak a sorozat tekintetében volt kiemelkedő, hanem tuti, hogy nálam benne lesz év végén a Top5 legjobb sorozatrészben, amit idén láttam.

Remekül felépítették az egészet, Sissy Spacek meg persze maga volt a csoda. Külön plusz pont a záró aláfestő zenéért. Bár tetszik eddig az évad, de azért nem hiszem, hogy évek múltán nagyon emlegetném a sorozatot, viszont fix, hogy ez a rész még sokáig meg fog maradni.

kulup - 2018. 08. 25. 17:38

Pedig kifejezetten szeretem ha oda kell figyelni, de ennél úgy látszik nem sikerült. Maradok a Barátok köztnél :-)

Valaki elárulhatná azért, hogy pl. mi a túrónak kergeti a sakkfigurákat és a svéd gyereknek mi a szerepe.

oroszlánfóka - 2018. 08. 25. 20:21

Nekem nagyon nem tetszik ez a sorozat. Az én ízlésemnek lassú, vontatott, zagyva és az atmoszférája sem vonzott be. Nem értem a B. Skaarsgard által játszott figura súlyát sem. A karakterek számomra érdektelennek tűnnek. Nem érzem a Gonoszt eddig, pedig 7 epizód elment. A vársoka hangulatán semmi extra nem érződik.

winnie - 2018. 08. 26. 05:44

igen, ez érthető, erre a kritikában is utaltam, hogy közel sem lesz közönségkedvenc, sokakra nem fog rátalálni, viszont szerintem elég hamar kiderül lejön a stílusa, és szerintem kár 1-2 részen túl maradni. tudom, hogy reménykedik az ember, de időkidobásnak tűnik, hogy ennyi zseniális sorozat között olyanra pazaroljuk az időnket, ami nem tetszik.

Zoli221 - 2018. 08. 26. 22:48

rakjuk már össze ezt a hetedik részt, mert nekem nem világos :D

Mi azt láttuk hogy BS hazajön,leveszi a cipőjét, felakasztja a kabatjat, csinál rántottát meg furdovizet Ruthnak, DE igazából az Allan volt,csak Ruth hallucinalt-ez valós észrevétel?

winnie - 2018. 08. 27. 11:29

Zoli221: nem kell spoiler tag, mert lement már a hetedik rész – ha lenne, akkor azt hihetnénk, hogy előre fele, még le nem adott részekről írsz, amit meg eleve nem javaslunk:)

dexike3 - 2018. 08. 28. 09:07

@Zoli221:
pont ezért volt nagyon jó rész a legutóbbi, mert kb. annyit tudok mint a “jóasszony”. simán benne van a pakliban, hogy valóban utazik az időben a tudata, de az is hogy Alzheimer-es vagy a kettő keveréke, ki tudja. viszont nagyon jó volt az a jelenet, amikor megjött a végén Alen. érdemes lesz átállni a Hulu release-re, mert az hamarabb kerül ki, mint az HBO-os.

MadAve - 2018. 08. 31. 22:03

azt hittem nem lehet überelni a 7. részt, de a 8. is nagyon ott van. a színvonal folyamatosan nő, pedig eddig sem panaszkodhattunk

@zoli221: az bs volt és ruth a volt férjét hallucinálta oda v keverte össze az idősíkokat v mi, alanre azt hitte h a volt férje, azért lőtte le

oroszlánfóka - 2018. 09. 01. 22:50

No, ez egy komoly epizód volt, megérte kitartani. Volt durvulás rendesen, a vége pedig rendesen vérfagyasztó volt…

dexike3 - 2018. 09. 05. 06:41

igen, mindig nő a tét, baromi misztikus a sok magyarázat nélküli szál. vagy így vagy úgy, de Henry baromira ráfog faragni a fináléra.

JshooterHUN - 2018. 09. 06. 13:12

Na és melyik Henry?

Claire8310 - 2018. 09. 06. 19:23

Na ez a 9. olyan rész volt, hogy mikor jött a stáblista nem akartam elhinni, úgy érződött max 20 perc telhetett el a kezdéstől. Huh. Van mit bogozgatni és átgondolni.

És ha jól láttam végre Christine is feltűnt a parkoló kocsik között.

Claire8310 - 2018. 09. 07. 21:58

Na, kicsit ülepedett a dolog. Ha elhisszük, amit a The Kid mondott a mostani részben (és hát egy teljes részt szántak rá, szóval feltételezem igaz) akkor ha jól értem, a két Henry átlátogatott egymás valóságában, és amíg a nem számunkra megfelelő realitásban vannak, addig nem öregszenek? A gyerek Henry eltűnt 11 napra, de neki 27 év telt el, ugyanez a helyzet Bill Skarsgaard Henryével, azért nem öregszik mert nem a saját világában van.
Vagyis ki a főgonosz? Van egyáltalán valami gonosz entitás vagy csak a Henryk körül csoportosul valami? Mert hát az effekt, hogy Skarsgaard besétál valahova és elkezdik egymást gyilkolni az emberek az megvan, de a másik Henryvel talán ilyen nincs.

Nem tudom elég lehet-e egy rész itt a végén, hogy mindent lezárjanak, és valami kerek véget kapjunk, annyi nyitott dolog van még. Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Ja és amúgy mikor a Kid mondta, hogy meg tudja fixálni Ruth-ot, csak kell hozzá Lacy kocsija, az is igaz lehet (ha a története igaz, mert hát a kocsiban lehetett a cókmókja, ami között valószínű ott volt az Alzheimer chip is.
Újra kell majd az apróságokért is nézni az évadot egyszer.

Anni - 2018. 09. 07. 22:32

Claire8310 ez a chipes felfedezés nagyon jó tényleg újra kellene nézni. :)

Nagyon jó volt ez a rész tényleg elrepült.
Én még ezt a párhuzamos világot illetve 2 Henryt értem is, hogy nem öregszenek a másik világban nade.. erre, hogy hogy nem emlékszik a gyerek Henry most? vagy ha visszatérnek a saját világba minden kitörlődik? és Bill eddig miért adta a zoknit? illetve Mollynak mi ez a képessége?

Sok kérdés merült fel bennem is.. de ezek a jó sorozatok, amik ezt váltják ki.

karit - 2018. 09. 07. 22:48

“de a másik Henryvel talán ilyen nincs”

Dana, a rendőrnő szerint Henryt már a gimiben is Fekete Halálnak csúfolták, vonzotta a halált.

(Végül is, amikor a börtönőr berambózott, Henry ott volt az irodában… Elég Hatodik érzékes csavar lenne, ha kiderül, hogy ő az igazi mumus, de ennél biztos csalafintábbak az írók. The Kid viszont sokakhoz hozzáért, akik aztán hamar meghaltak, de volt, mikor elég volt, hogy a közelükbe ment, pl. a szülinapos családhoz.)

“Újra kell majd az apróságokért is nézni az évadot egyszer.” Vajon korábban is megvicceltek már “odaátos” jelenetekkel?

Claire8310 - 2018. 09. 07. 23:43

Igen jogos, hogy az eredeti Henry sem tiszta, főleg hogy a halálok nemcsak a Kid kiszabadulásával indultak, hanem Henry érkezésével is.

Na meg igen Molly. Ő is volt már itt is ott is egyszer, biztos még ez is be fog játszani. Na meg mi lett Rory Culkinnal meg Odinnel?
Főleg. hogy az északi mitológia utalások is befigyelnek már több részen keresztül, az sem lehet véletlen.

monya - 2018. 09. 08. 09:40

A fináléra úgy érkezem a 9. rész után, hogy megérte :) remélem, a zárás sem okoz csalódást. Nagy a kísértés, hogy újranézzem előtte az eddig történteket.

Sawyer - 2018. 09. 09. 16:45

Hát a pilot elég semmilyen volt, max még egy rész, oszt’ meglássuk’.

pluhi - 2018. 09. 10. 21:07

Ahogy Manuel mondaná: Que? Ha ebből kihoznak valami értelmeset a fináléban, megemelem a kalapom.

Hades - 2018. 09. 11. 09:27

Valami ilyesmire tippeltem már az elején, hogy a Kid is egy Henry, már az elején is gyanús volt, csak nem tudtam, hogy és miért. A 9. rész eléggé helyrerakta a dolgokat.
27 évente kerül egymáshoz közel a két dimenzió és van átjárás. Nyilvánvaló, hogy az idegen személyek bajt okoznak a másik oldalon. Eddig követhető. Viszont már az elején The Kid miért nem szólt Henrynek? Persze lehet, hogy megviselte a 27 év és kicsit becsavarodott. Ki szólt Deaver atyának és Laceynek hogy be kell zárni a Henryket? Van egy “jó” entitás, és mellette esetleg egy “rossz” ami az egész kavart okozza?
Illetve adoptált Henry miért csak 11 nappal később ért vissza 27 évvel a másik oldalon, illetve Kid is miért 27 évvel korábbra ért át? Bár az erdei “látomások” alapján idősíkok között is van átjárás.

karit: lehet tényleg adoptált Henry a mumus? Elvégre Molly is csak az ő közelében zavarodik meg igazán. Talán rajta keresztül akar átjutni valami?

Cruz - 2018. 09. 11. 09:39

A dimeniókapu megnyílásakor kést szorongató lányról nem beszéltek.
Ki lehet ő? Ő is olyan zavarodottan néz maga elé.
Illetve Molly sérülését ő okozta vagy tényleg a rendőr/börtönőr srác eltévedt golyója? Nem világos.

dexike3 - 2018. 09. 11. 18:21

@Cruz:
az a lány nem az első eset Castle Rockban, aki megölte a családját, amiről Henry Deaver II. apja beszélt az egyik kazettán?

Cruz - 2018. 09. 12. 09:13

@dexike3

Hú, köszi, arra a részre nem figyeltem eléggé ezek szerint!
Végigpörgetem mégegyszer a kazettás részt, thx!!

dexike3 - 2018. 09. 14. 05:54

érdekes befejezés volt. valami ilyesmit vártam, bár a csattanó lehetett volna jobb is. következő évadban nyitnak egy újabb fejezetet Castle Rock történéseiben?
Ti hogy látjátok akkor a Henry Deaver II. egy interdimenzionális szörny lenne (torz pofa)?

Hades - 2018. 09. 14. 09:52

@dexike3: Szerintem Henry II. igazat mondott a másik világról, és az itt töltött 27 év alatt változott át valami mássá. Így lehet hogy ez az első évad afféle eredettörténete egy leendő gonosz lénynek.
Mondjuk így kérdés, hogy a másik Henryvel miért nem történt ugyanez.

Másik nagy rejtély, hogy egy évvel később Henry hogy a fenébe karácsonyozik vígan otthon, miután meggyanúsították gyilkossággal és a rendőrőrs lemészárlása során elszökik.

Claire8310 - 2018. 09. 14. 10:41

No cops = no problem :D
Igen én is ezen lamentáltam hogy végig hazudott a Kid és manipulálta Mollyt és ott van pontosan ahol akart lenni, vagy igazat mondott.
Valamelyik készítő azt nyilatkozta, hogy az az arc, amit látunk az az 300 éves Kid arca, mert hogy régebb óta van ebbe a ciklusba beragadva, mint elismerte. Tudja fene.
Ahhoz még csak nem is kell szörnynek vagy démonnak lenni hogy 27/300 év alatt eltorzuljon a személyisége. Főleg hogy ha a számára rossz valóságot tudja manipulálni (börtön jelenet az kemény volt)

Hát nem vagyok igazán elégedett a lezárással, csalódott sem, csak voltak dolgok, mint pl. Ruth “time walker” sztori felvezetése, aminek végül nem lett (egy zseniális epizódon kívül) semmi történet változtató hatása. Vagy az Odinos vonal…
Ennek ellenére, hogy voltak hibái, nekem nagyon jó kis élmény volt ez a 10 rész. Érik nagyon az az újra nézés.

MadAve - 2018. 09. 14. 10:53

Hű, az évadzáró felénél kezdtem aggódni, h ugye nem csak ennyi, h a másik dimenzióból jött át a Kid és emiatt vannak a rossz dolgok is, mert az túl lapos lett volna, és stephen kingre ez nem jellemző? Így vártam egyfajta csavart, ami félig-meddig bejött, de azért nagyobb csattanóra számítottam. Nem vagyok lenyűgözve, de csalódott sem, van 1-2 dolog, amit remélem, a 2. évadban kifejtenek:

– miért mondta rory culkin henry-nek, h ne menjen az erdőbe? vmit tud, látott, de mit?
– a Kid hogyan tud a gondolataival összeugrasztani másokat, h legyilkolják egymást? ha csak simán átjött a másik dimenzióból, erre nem gondolom, hogy feltétlenül képes lenne
– a szörny arca a Kidnek, mikor henry ráfogta a fegyvert
– ruth és az idősíkok
– a bábu, ami a börtönigazgatónőnél volt
– a sakkbábuk szimbolizmusát még mélyíthetnék, sztem fogják is

meg sok más kérdés, van elég nyitott dolog a 2. évadra, ja és az utalás lacey sorsára, meg az utolsó mosoly sokat sejtet :)

Babesz - 2018. 09. 14. 16:10

Többet vártam az utolsó résztől, de mondjuk ha azt nézem hogy King könyveinél is mindig csalódok a végén akkor megsem lepődöm :D Nem tudom mennyi köze van Stephen King-nek a sorozathoz, de annyira tipikus hogy ígéretes felvezetés után a vége számomra néha olyan semmilyen :D Ettől függetlenül nagyon szuper volt, imádtam a sorozatot, remélem a következő évad is lesz ilyen jó :) A csúcspont mindenesetre számomra a 9. rész volt.
Szerintem Kid igazat mondott és simán megzakkant az évek alatt a zárkától. Ki ne zakkanna meg? Kapják be hogy simán ennyivel zárták le és nem mutatták meg tényleg van e odaát.
A 2. évadnak nem másik sztorija lesz? Nem arról volt szó hogy minden évad különálló és nem pedig folytatásos lesz?

Cruz - 2018. 09. 14. 17:22

Amikor az adoptált Henry lelöki az apját, mindketten, tehát az apja leesés előtt, majd az adoptált Henry is látja a Kid-et, amint alattuk áll a sziklán, sőt a leesés után ahogy nézi, hogy mi történt…tehát mindenképp igaz, hogy ott volt az eseménynél a közelben.

Más. A végén a mosoly. Csak nekem túl élénk a képzeletem? Bill Skarsgård=Krajcáros…

winnie - 2018. 09. 14. 19:22

“A 2. évadnak nem másik sztorija lesz? Nem arról volt szó hogy minden évad különálló és nem pedig folytatásos lesz?”

ezt mondták. vannak színészek, akik már máshova szerződtek.

MadAve - 2018. 09. 14. 19:38

micsoda? a 2. évad nem ezt folytatja? ohhh, ez akkor most kicsit kiábrándító, de hát ez van, maradt a sok kérdés…

winnie - 2018. 09. 14. 20:58

ezt mondtak az elejen, illetve azt, hogy uj sztori lesz, de abba at tudjak vinni a szalakt.

a mostani interjukat nem olvastam meg.

Anni - 2018. 09. 15. 00:09

Azt szeretném hinni, hogy a Kid igazat mondott és tényleg csak haza szeretne jutni de az a mosoly a végén.. lehet tényleg ő az ördög vagy gonosz. És ha tényleg ő a gonosz akkor meg mit akart az adoptált Henryvel az erdőben?

Jó lenne ha ezt a szálat vinnék tovább valahogy a 2. évadban.

Bikuci - 2018. 09. 16. 13:22

Hát ez így egy nagy marhaság volt. Az utolsó részt is csak 10 percessével néztem, ha volt időm. Ki van zárva, hogy a 2. évadot megnézzem.

kulup - 2018. 09. 16. 16:06

Az utolsó rész nem sokat javított az egészen, továbbra is egy zavaros baromság. Most nagyon divatos az alternatív valóság, de csak ettől még nem lesz jobb semmi. Normális sztorit kellett volna írni inkább.

sziszko - 2018. 09. 16. 19:19

én sajnáltam azt a nyomorult srácot, csak haza akart jutni, persze, hogy bekattant miután vagy 30 évig egy ketrecben tartották, a sötétben…

BadSector81 - 2018. 09. 18. 14:21

2. rész után nagyon tetszik a hangulat, a vegyes fogadtatás ellenére biztos maradok végig

hadzsime - 2018. 09. 20. 13:04

Ez a sorozat pont olyan volt mint egy Stephen King könyv. Érdekes alapötlet, jó karakterek és egy iszonyúan rossz befejezés.

Desmond Wallace - 2018. 09. 23. 15:47

Bejött az évad rendesen.
A lezárás egy picit kevésbé, de legalább lehet agyalni a nyitva hagyott kérdéseken.

Frag - 2018. 09. 25. 21:15

Kezd derengeni miért nem olvasok már Kinget manapság.. Annyiszor eljátszotta ezt már velem a könyvekben, állandóan ilyen nyitott szarra hagyja a befejezéseket. Oké, hogy néha szeret az ember elgondolkodni dolgokon a lezárásoknál, de nála ez már-már mánia.
Az évad végére több kérdésem lett mint az első rész után és konkrét választ semmire sem kaptunk kb.
Annyira imádom az ilyen oldschool King atmoszférát, a misztikumokat de valamilyen szinten megválaszolhattak volna alapvető dolgokat.
Meh..

Snoopyzit30 - 2018. 10. 05. 10:02

Huh, én egy nagy darán vagyok most túl, néhány óra alvással megszakítva, de lenyomta egybe a 10 részt. Az 1-4. rész határozottan jó, szerettem minden percét, remek alapozás. Aztán az 5. az kicsit unalmas volt, a 6. már egy fokkal jobb, de a 7. az nagyon jól volt megkomponálva. Az íróknak nagy pacsi, mert itt azért ki kellett találni a dolgokat, nem kicsit. Tetszett a több idősíkos vonal is, de a 8. résztől meg lett egy csomó kérdés. Aztán az írók ugye elhintették hogy talán mégsem Kid a rosszfiú és még arra is gondoltam, hogy Molly mindenképpen segíteni fog neki átjutni és valahogy ő is át akar majd menni, merthogy abban a másik világban ő meghalt ugye, de így akkor élhetne ő ott boldogabban átvéve annak a Mollynak a helyét. LOL! Ezt kicsit túlgondoltam, abszolút nem ez lett. Persze az írók akarták hogy elhiggyük, hogy Kid jófiú valójában, de akkor a 7. részben az anyjával csak nosztalgiázott ott a lakásban? Én ott még azt hittem, hogy Kid az valójában a papnak a reinkarnációja vagy mi, mert végig arról dumált, hogy a halált kell legyőzni vagy valami ilyesmi. Aztán ugye jött a felismerés, hogy az nem a pap, hanem egy másik Harry. A végén amikor kimennek az erdőbe én azt hittem, hogy azért mondja a haldokló srác a rendőrsében Harrynek, hogy ne menjen az erdőbe, mert attól félt, akkor Harry kerül át valamilyen módon újra egy rossz idősíkra, ahol volt a pincébe zárva 11. napra vagy mit tudom én. Én ezt teljesen úgy értelmeztem, még amikor a Kid mondja is Harrynek a cellába zárva, hogy “majd neked is vissza fognak térni az emlékeid szép lassan” tehát arról a másik világról fognak visszatérni az emlékei, az a 11 nap amikor átment ugyebár. Mondjuk ha a kis Harry sem öregedett, akkor ki tudja hány évig volt ő is oda bezárva a pap ketrecébe? Viszont amikor visszajött a saját idejébe, akkor 11 nap telt el.
Visszatérve az erődben történtekre az lett a nagy csavar, hogy a Kid az mégiscsak gonosz? Az mondjuk tuti, hogy az az átjáró ott van a városnál már több száz éve és nem ők az egyetlen átjárogatók, mert folyamatosan történtek a szarságok, így ez erre utal.

Ezt a sorozatot még egyszer majd végig kell nézni. A hangulat engem nagyon elvitt, még a hiányos és sok kérdést hagyó zárás ellenére is, nálam simán
8/10

Bird - 2018. 10. 13. 13:01

Nagyon bejött, bár azért megkellett várjam az utolsó részt, hogy mindent felfogjak belőle (már amennyire mindent fel lehet fogni). A 7. rész valami zseniális volt, Sissy Spacek egy csoda, és ahogy azt a részt megkomponálták, csak ültem utána is a képernyő előtt és pislogtam (elég ránézni az imdb értékelésekre a részeknél, a 7. kimagasló mindegyik közül).
A vége viszont nagyon what volt. Valahogy logikusabbnak tűnt volna, hogy hazajuttatják a srácot, legalább megszabadulnak tőle és ő is boldog lesz, de ahogy Henry visszakapta az emlékeit, hirtelen… agreszív lett? Idk, nagyon nem értettem, hogy azt úgy miért is kellett, de oké. A többi viszont mind remek volt az egész évadból.

NatoLocator - 2018. 10. 13. 22:54

@Bird – igen, én is ezt nem értem, miért nem lehetett volna visszaküldeni a Kidet a saját világába? Akkor nem kellene folyton a lukban őrizni, és helyreállna a világ egyensúlya is. Bár azt sem értem, miért kell lejárni hozzá meg etetni és a körmét vágni? Ha halhatatlan, akkor ennie sem kellene…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz