login |

Nailed It!

2018. 08. 03. 14:56 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Száznál több kábelcsatorna van Amerikában, és szinte mindegyik gyárt magának reality-ket, még a Golf Channel és a Weather Channel is. Hihetetlen a valóságshow-s zaj, amiből szinte esélytelen kitűnni. De nem lehetetlen. A Netflix is száznál is több projektet futtat, aminek ugyan csak kis hányada reality, de a sok saját és vásárolt premier között egy nem digitális platformokra jellemző műfajban még nehezebb kitűnni. A Nailed It!-nek mégis sikerült.

Én nem vagyok közösségi oldal-fogyasztó, a meme-ek nagy része is elkerül engem, így gőzöm nem volt arról, hogy mi az a Nailed It!-meme, de elnézve a példákat nagyon aranyos. És lehet, hogy ez is segített abban, hogy ez az amatőr cukrászokat “szívató” vetélkedő ekkora visszhangot kapott. Meg is érdemli, mert tényleg vicces.

A Nailed It! alapvetően egy epizodikus cukrászverseny, amiben lelkes maszek cukrászok, hobbi sütögetők szerepelnek, akik nem tartják tehetségtelennek magukat, és akik az egyes epizódokban kapnak valami brutálisan kemény feladatot, hogy rekreáljanak egy cikornyás, elég komplikált süteményt vagy egyéb terméket édes műalkotást. Ők pedig megpróbálják, hogy aztán általában ne sikerüljön 100%-osra a végeredmény. (Innen a cím, mert a fenti linken látjátok, hogy általában a Nailed It!-felkiáltással a nagyon félresikerült darabokat díjazzák az önkritikus emberkék.)

Már ebből is ki lehet találni, hogy az egész műsor kifejezetten humorosra van hangszerelve. A versenyzők az első megdöbbenés után poénra veszik a dolgot, nem stresszelnek (de közben azért megpróbálják a legjobbjukat nyújtani), a műsorvezető (Nicole Byer, komikus, aki imprózik ezerrel, hiszen nincs szkriptelve, kíváncsi lennék, mennyi dumáját vágják ki) pedig mindeközben csinálja a műsort, magas hőfokon ég, darál, poénkodik hol magában, hol a játékosokkal, hol zsűritársával, az ugyancsak jófej Jacques Torres-szel.

Ekképp némiképp harsány, némiképp alázós (nem rajtuk nevetnek, hanem velük, ugyebár), de mindenképp jó hangulatú a sütögetés, és ha valaki azt gondolná, hogy a végén bárki is (versenyző, néző) rossz szájízzel állna fel, akkor az téved, hiszen az egész Nailed It! azért jó szándékú, és tele van szívvel.

Epizódonként (30 perc) három versenyző és két feladat van (az elsőben választanak 3 édesség célpontból egyet-egyet, a másodikban konkrét, közös feladatot kapnak), valamint egy győztes, de senki nem esik ki, csupán az első körös legjobb kap egy arany séfsipkát, amiben a folytatásban sütnie kell, a többiek pedig segítséget kérhetnek, például az adott epizód vendégzsűrijének tanácsait pár percig, vagy le kell állnia egy ideig, vagy a műsorvezető zavarhatja egy ideig az ellenfeleket.

Amellett, hogy elég szórakoztató, tipikusan feelgood a reality, talán az lehet a sikerének a titka, hogy emberközeli. Nem csak a szó szoros értelmében, hanem azért is, mert überprofik parádézását látjuk benne, hanem bár ügyeskezűeket, de mégiscsak bénázást. Olyan bénázást, amit a laikus sütögetők frankón át tudnak érezni. Láthatjuk, hogy a szuper kaják elkészítése nem ujjgyakorlat, mint a legtöbb gasztroreality-ben, hanem igenis marha nehéz, szaktudást megkívánó tevékenység.

Már a 2. évad is lement pár hete a reality-ből (idézőjeles második, mert a 6+7-es epizódszámból az jön le, hogy 13 részes volt az eredeti berendelés), nyilván a folytatás már kevésbé lesz meglepetés a jelentkezők számára így, hogy ismerik a formátumot, de a lényeg nem fog változni. Csak az a kérésem, hogy hozzák vissza Sylvia Weinstock-ot, aki az 1×01-ben vendégzsűrizett. Akár állandónak is.

2 hozzászólás Ne habozz!

jenga - 2018. 08. 03. 15:38

Az első évadot láttam, jó volt.
Mondjuk azért durva, hogy olyan dolgokra kapnak 1-2orat(már nem tudom mennyit), amit egy profi is 1-2 nap alatt csinálna meg.

zolivoros - 2018. 08. 25. 09:51

óriási köszönet az ajánlásért, zseniálisan sírva röhögős és nem csak az elkészült remekek miatt :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz