login |

Archer: vége a 9. évadnak

2018. 08. 06. 21:01 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Mivel a finálé június közepén volt, és csak most jelenik meg az írásom róla, így gondolom sejthető, hogy kicsit nehezen ültem neki a premier utáni részeknek. Erre meglepetésszerűen emelkedett a minőség, ami egy 9. évadban járó sorozatnál nem is olyan egyszerű. Persze ezt lehet azzal is magyarázni, mármint a mostani minőséget, hogy olyan, mintha nem is Archert néznénk.

Nyilván 4. falas kikacsintással utalnak rá, hogy Archer kómában van, és csak képzeli a látottakat, viszont ezek mellett egy teljesen random környezetbe helyezett, de mégis a korai évadok humorát felelevenítő szezont kaptunk. A kémes témában egyszerűen már nem volt puskapor, amit ők is konstatáltak a Vice megalkotásakor, közben már kaptunk Magnumot, meg a film noir is befutott tavaly.

Most pedig kincskeresés jutott nekünk. Kalandfilmes közeg, amit az Indiana Jones-történetek ihlettek. Nyilván Lucas és Spielberg pedig az ősrégi kalandfilmekből merített, de az Archer mindenképp Indy-re utalgatott, hiszen még ki is kacsintottak a “semmiképp sem egy arany majom bálvány” szöveggel.

Sőt, ezúttal a készítők is jobban itartották magukat a trailerekben sugallt dolgokhoz, avagy a fő szál végig a kincs körül forgott, csak ugye akadtak közben akadályok. Na meg a Cyril vezetésével érkező német storm troopereket is le kellett nyomni.

Talán az segített, hogy csak 8 részt kellett megtömniük ötlettel és humorral, mert egy pillanatra sem lassított le a szezon, és a felkavart kapcsolatok miatt születő dinamikában még a poénok is jobban ültek. Pam és Archer végig hatalmas volt. Talán csak a Lanához (Danger Zone) köthető dolgokba tudnék belekötni, de igazából felesleges lenne.

A vége mindenképp az volt, hogy a Dreamland közepes, sokaknak talán siralmas minősége után sikerült ismét egy jobb etapot hozni Adam Reedéknek. Újra elszabadult a kreativitásuk, ami kellett Archernek.

8 hozzászólás Ne habozz!

Vox - 2018. 08. 07. 06:47

Egy-két poént leszámítva végiguntam az egészet. Végig azt éreztem, hogy a készítőknek maximum egy jó felütése volt, de addig már nem jutottak el, hogy mit kezdjenek ezzel az egésszel. Egyedül a következő évadot bevezető utolsó 2 perc tetszett, csak már most tartok tőle, hogy ott is csak ennyire lesznek képesek, pedig egy horror-vígjáték simán jöhetne.

Napsugár - 2018. 08. 07. 09:47

Ez a sorozat szvsz sose volt vicces. Láttam pár részt, elmegy, rossznak nem rossz, de nem is jó.
Szerintem sokkal jobb is lehetett volna, de ahogy az előttem szóló tökéletesen leírta, mintha tényleg csak egy felütésig jutnának, tovább nem, ismételve 500x. Hogy mi ezen olyan eszeveszett kult . . . Vagy az egyáltalán?

winnie - 2018. 08. 07. 10:48

a poszt az s9-ról szól, van első évados kibeszélő is, ha gondolod, ott vannak vélemények pro és kontra, de látod, ezért kellett volna belenézned a 9. évadba, mert az már nagyon más, mint a kezdés. ahogy az archer az első évados rajongóinak egy részét elveszítette az utóbbi évadokban, úgy lehet, hogy pont az első évados nemrajongóknak meg ezek a részek jönnének be. simán benne van.

a kérdésedre: persze, hogy kult, de nem hiszem, hogy van olyan ember, aki minden sorozatról el tudja dönteni ezt. ez nem egy emberen múlik, hanem kábé mindenki máson, azon az egy emberen kívül:) nem hiszem, hogy ecsetelnem kéne azt, hogy minden komédia sorozatot milliók és milliók tartanak zseniálisan viccesnek, de senki nem lesz, aki mindet értékelni tudja. drámák esetében objektívabban lehet szemlélni a dolgokat, de a humor szubjektív, teljesen személyfüggő, hogy ki min nevet – pont az ilyen esetekben tud tájékozódni az ember arról, hogy sokan mit tartanak viccesnek. attól nem lesz nézhetetlen egy többkamerás komédia, vagy szinte bármelyik animációs sorozat, hogy én egy pillanatig sem mosolyodom el rajtuk és mindet kukázom – és ezt nem azért írom, mert sokáig az archer volt az egyetlen animációs, amit nézni voltam képes (nézni – nem imádni), de szerencsére azóta megjött a bojack horseman. istenem, nem az én stílusom ez a kettő, majd mások fogják imádni őket. és lehet, hogy mások szerint nem a veep a jelenleg legsírvaröhögősebben zseniális komédia. előfordul.

speranza - 2018. 08. 07. 12:33

Jó ideje halogatom, hogy belevágjak, mert az előző évadok már nem jöttek be annyira, de az Indiana Jones hangulat miatt biztosan nem hagyom ki ezt sem. :)

juhaszvik - 2018. 08. 07. 12:37

a humorra építő sorozatok, legyenek animáltak vagy élőszereplősek, mind tartalmaznak egy plusz faktort (magát a humort), ami miatt bonyolódik a megítélésük.
egy drámai vagy egy romantikus sorozat esetében senki nem mondja, hogy ez nem volt elég megrázó vagy nem volt a szereplők között szikra, csak simán azt gondolják, hogy ez gyenge, és lapoznak tovább (max leszólják a forgatókönyvet, a szereplőket, a készítőket stb.). viszont a humor egy külön támadási felület, ami egy ennyire szubjektív fogalom esetében képes törést okozni a tartalom megítélésében, mondhatni mind a témát, a történetet és a karaktereket képes lenullázni, az adott néző számára értéktelenné tenni.
általában csípem az archert (a durvább humor nálam hangulatfüggő), de egy pillanatra sem jut eszembe, hogy azt gondoljam, másnak is ugyanúgy jönnek le a poénok, mint nekem, de ugyanez igaz fordítva is: attól, hogy valamit nem tartok viccesnek, az nem feltétlenül a tartalom kritikája.

pytta - 2018. 08. 14. 08:28

“A kémes témában egyszerűen már nem volt puskapor”

@human: ezt tényleg képes voltál leírni? Úgy értem, tényleg így gondolod? Hány sorozat és film született a kémes zsánerben? Komolyan?
Ezt a témát végtelen számú epizódban tudták volna variálni, akár egész évados átívelő ügyekkel, akár epizodikusan, ez kb nekem olyan, mintha azt írtad volna egy Doctor Who-kritikában, hogy “az időutazós témában egyszerűen már nem volt puskapor”.

winnie - 2018. 08. 14. 09:09

fogadatlan prókátorként: gondolom, épp ez a lényeg, hogy újat akartak, nem csak mindig egy új küldetés adta sztori keretei között ugyanazokat a köröket végigfuttatni a karaktereikkel. legalábbis, ha ez komédiának veszem, és nem történetközpontú sorozatnak, akkor elég repetitív lehet a kiemelt műfaj kapcsán, még akkor is, ha zajlik a karakterizálás. ld. a james bond-filmek is ugyanazokra a panelekre épülnek. a sztori mindig más, de ott azon van a hangsúly.

pytta - 2018. 08. 14. 09:20

Nagyjából én is belátom, hogy a készítők valószínűleg ezért döntöttek a váltás mellett, de ez pont nem azt támasztja alá, hogy ne lenne puskapor a zsánerben. Egyszerűen ők maguk (a készítők) beleuntak. (Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem kaszálták el az Archert, és adták ki a tematikus évadokat spin-offként? Tudom, mert így többen nézik, de akkor is… Szerintem ez kiszúrás a kémsorozatot megszerető rajongókkal, akik még mindig reménykednek, hátha visszatalál a sorozat a gyökereihez.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz