login |

Orange Is The New Black: a 6. évad – írta Péterbencze Ákos

2018. 08. 06. 14:49 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Jenji Kohan a negyedik évaddal elérte a sorozat csúcspontját. A maga elbűvölő módján bontotta ki kedvenc női fegyenceink drámáját, hogy tökéletes érzelmi katarzisban zárja le és egyben üsse fel a következő szezon alaphelyzetét. Innen nem hogy nehéz, de mondhatjuk, hogy lehetetlen volt megugrani a saját maga által magasba emelt lécet, amely tavaly nem is sikerült. A kritikusok az ötödik felvonást kedvelték a legkevésbé de KIT ÉRDEKELNEK a kritikusok?

Kohan egy eddig nem látott status quo-t felállítva dobta a lázadás kellős közepébe (anti)hőseinket, ezzel felborítva a széria bevett időbeli struktúráját, hogy végig a kialakult szituációról tudósítson. Nem hiszem, hogy a fejéhez lehetne vágni, hogy ismételte volna önmagát. A szezon végkimenetele pedig elvezetett minket a legújabb etaphoz, azon belül is a szigorított börtönhöz.

Eleinte úgy látszott, hogy Kohannek sikerül is felülkerekednie az újabb kihíváson (az első epizód egy folyamatosan robbanó kreatív tűzijáték Crazy Eyes legjobb pillanatainak esszenciájával), egy olyan nyitánnyal, amely minden kételyünket eloszlatta azzal kapcsolatban, hogy kifogyott az ötletekből. Három részig ment is a szemfényvesztés, és nagyon úgy tűnt, hogy ezúttal megkapjuk az eddigi legerőszakosabb, komorabb, morális fertőben dagonyázó évadját az Orange-nek.

Nem így történt.

Nem gondolom, hogy öt baromira szórakoztató év után bárki is a szemére hányná Kohannek, hogy kezd kifogyni az igazán jó sztorikból és poénokból, hiszen egyáltalán nem rossz ez a hatodik évad. Azt viszont elismerhetjük, hogy vesztett az erejéből. Elkezdett fakulni.

Ez leginkább az újonnan behozott karaktereken és a hozzájuk írt történeteken valamint a motivációkon érződött igazán. Konkrétan egyik új szereplő sem ért a közelébe sem az öt évad alatt megismerteknek. Mindannyian kétdimenziós skicceknek tűntek, akiket egyértelműen azért implantáltak a cselekmény szövetébe, hogy előrébb gördítsék azt. Ezzel nem is lett volna akkora probléma, ha közben szeretett, ellentmondásos hősnőink szolgáltatták volna azt a mélységet, amelyet korábban felfedeztek önmagukban a rácsok mögött töltött hosszú évek alatt.

Nem mondom, szórakoztató baromságokban és szikrázó dialógusokban most sem szenvedtünk hiányt (bár egy fokkal érezhetően lejjebb csavarták a humort a keményebb környezet hatására), de megkapó sorsokban és sokkoló visszatekintésekben azonban igen. Kohan lehet, hogy szimplán belefáradt a múltbeli történetek előcitálásába vagy úgy gondolta, hogy a kevesebb ezúttal több lesz.

Sajnos azonban az új karakterek motivációinak bemutatása egyszerűen sovány az eddig felállított minőségi mércéhez képest. Se szimpatizálni, se gyűlölködni, se együtt érezni nem tudunk velük, annyira érződik, hogy a jelenlétük mesterséges (ezt ellensúlyozza Freida és T jelenléte az új figurák flashback-jeiben), nem karakter- hanem cselekményközpontú. És sajnos tovább rontja az összképet, hogy hát, izé… egyikük sem túl jó színész. Nem ripacsok, nem tehetségtelenek, inkább csak olyanok, mint akik a középszerűség mocsarába ragadtak valódi karizma nélkül.

A szezon végére (a legtöbb cselekményszálon ugyan kiszámíthatóan) azonban sikerült realizmussal kevert optimizmussal egy igazi OITNB-s fináléba kifuttatni az évadot. Ez viszont maga után vonta annak a következményét, hogy minden pozitív végkifejletre jutott egy negatív. Így mindenki saját kedvencétől függően, lehet, hogy nagyobb arányban hagy keserű szájízt és igazságtalanságot maga után, mint felszabadultságot és mosolyt – ezt már mindenki döntse el magának.

Az viszont biztos, hogy Kohannek megint sikerült egy olyan új szituáció alappilléreit lefektetni, amelyet egyszerűen látni akarunk, legalábbis én biztosan. Lassan pedig időszerűvé válik elgondolkodni rajta, hogy a következő évad egyben lehetne az utolsó is egy igazi, tökéletes zárással.

30 hozzászólás Ne habozz!

A. - 2018. 08. 06. 15:48

Először is nagyon köszi a kibeszélőt!
Az előző évadot imádtam, egyik legjobb évadnak tartottam, aztán miután megvolt a dara, rákerestem a neten a kritikákra, és teljesen ledöbbentem a negatív véleményektől.
Nem is értem igazán, mi volt a probléma vele másoknak.
Új évad: fura volt, nem tudtam hova tenni az egész helyzetet.
“Konkrétan egyik új szereplő sem ért a közelébe sem az öt évad alatt megismerteknek”
Ezzel viszont nem értek egyet, Carol (mind az időskori, mind a fiatal) óriási volt, illetve tetszett a Carol-Barb backstory is, bár elég morbid lett.
Idáig jutottam az olvasásban, folyt.köv.

Stuffy - 2018. 08. 06. 16:32

A hosszú kritikát is várom majd.

Nekem felemás volt ez az évad.
Tavaly megkonnyeztem a finálét. És nagyon vártam, hogy hogyan tovább. És hát valóban elég durva volt a Max…

Az új karakterek kellettek is meg nem is.
Nekem a régiek maradnak mindig is a legjobbak. Vártam is,hogy egy-két szerep mrgkapja a backstoryjat de ehelyett az újaknak jutott..
Kivétel a Carol /Barb. Ők egyedül a fényes kivétel.

Zenék tener nagyot csalódtam idén. Nem volt egy jó szám sem.

Hiányoztak a többiek, de tény, hogy így is sok szereplő mozgott, szóval értem a döntést.

A vége pedig szintén tetszett is meg nem is.
Sok kérdést nyitva hagyott, szóval a következő évad nagyon sűrű lesz.

clegane - 2018. 08. 06. 16:53

nem vitt még rá a lélek hogy az előző évad első 3 része után folytassam, az már annyira értelmetlen időhúzásnak tűnt.

A. - 2018. 08. 06. 16:55

Az évadzárón totál össze..tam magam, elég komor volt az évad, tényleg azt hittem, hogy mindenkinek reszeltek, Piperre iszonyatosan dühös voltalm, hogy tessék, az ő ötlete volt a meccs, és most miatta ki tudja, milyen vérengzés lesz, lerágtam a körmöm, és erre mészárlás helyett egy akkora feelgood kickballozást vágtak le, elképesztő hullámvasút volt. Mesteri volt, ahogy végig építették a feszültséget, és így futtatták ki végül.

A. - 2018. 08. 06. 16:56

@Stuffy: és Badison?

Peterbencze Akos - 2018. 08. 06. 17:02

“Mesteri volt, ahogy végig építették a feszültséget, és így futtatták ki végül.”

Ennek a szalnak az elvarrasa kulon tetszett, viszont ugye epp ezert tudtuk, hogy Taystee viszont megszivja a birosagon – es utobbit jobban sajnaltam, mint amennyire elobbinek orultem. Forditva vartam, talan ezert is okozott meglepetest.

Azt viszont nem mondanam, hogy vegig mesterien epitettek a feszultseget, mert a negyedik resztol kb a tizedikig, rettentoen leult az evad. Alig haladt a cselekmeny, szinte csak jelentektelen aprosagokkal epitettek ezt a ket szalat. Kb az utolso reszekig meg csak fel sem merult (bennem legalabbis), hogy Piper pont igy kerul “early release”-re.

Egyebkent sokakkal ellentetben nekem tetszett a tavalyi evad. Az viszont valoban igaz, hogy sok karakterrel nem tudnak mar mit kezdeni. Az ujak meg fele olyan erdekesek csak, ha egyaltalan.

Peterbencze Akos - 2018. 08. 06. 17:05

“és Badison?”

Az evad legidegesitobb karaktere es szinesze, egy idegesito karikatura. Egy ilyet szigoritott bortonben mar felfalt volna a rendszer. Nekem nem volt hiteles, foleg az idiota stiklijeivel a vege fele.

A. - 2018. 08. 06. 18:37

Peterbencze Ákos: a feszültségépítést az utolsó részre értettem én is.
Badisonnál egy idegesítőbb alak volt, az a nő, akit Rosa ütött el valamelyik fináléban (nem jut eszembe a neve)
Daddy jó karakter lehetne, de a backstory elég semmitmondó volt. Kicsit úgy éreztem, hogy egy Boo-pótlék.
Amúgy nem gondoltam volna, hogy meghúzzák, hogy a csapat egy részét az egész évadból kihagyják.

Stuffy - 2018. 08. 06. 19:45

A. köszönöm,hogy te reagáltál a hsz-emre:)

Jajj ne is mondd, igaz nekem az akcentusa nem tűnt fel,csak az angol anyanyelvűek írták,hogy a falra másztak tőle.

Nekem se daddy ( jó név.. se Badison

Viszont Lorna lakótársa nagyon vicces és van benne potenciál, Adeola asszem a neve.:) van egy kis akcentusa.

na a végén én is izgultam,erre tessék,pff semmi, csak az a bizonyos eset,amit sajnáltam, ziccer.

A. - 2018. 08. 06. 20:14

Stuffy: Lorna lakótársa, tényleg, ő nem rossz. Nekem is hiányoztak a többiek, remélem visszakapjuk őket.
Zenék terén egy maradt meg, amikor Frida megérkezik a B blockba, és beadták a Cocomo (vagy hogyishívják) számot:DD

zhaoman - 2018. 08. 06. 22:41

az egyik legjobb beszólás szerintem : The floor is lava. hangosan felnevettem. a Cocomo is jó poén volt.

wanderlust - 2018. 08. 07. 10:01

Én még nem fejeztem be az évadot, de egyet értek a kritikával. Az 5. volt a mélypont, ez jobbnak tűnik egyelőre, de valóban megfakult az egész. Sajnálom :( Az új “gengszterek” szerintem csapnivalóan játszanak, rossz nézni pl. Carolt is, annyira erőltetett. Az új őrök viszont egész szórakoztatóak.

Hockenbush - 2018. 08. 07. 16:42

még mindig nem tudom eldönteni, hogy mi akar lenni ez a sorozat, ennek ellenére minden visszásságával marha szórakoztató, kb sosem szoktam bingewatcholni most meg valahogy sikerült

spoileres: csak nehogy arra fusson ki (valamelyik) következő évad hogy Piper visszajut valahogyan
pont az volt jó a végében, hogy hajlandóak voltak haladni a sztorival, elég gagyi visszalépés lenne

Edrick - 2018. 08. 07. 21:59

@Hockenbush:

“spoileres: csak nehogy arra fusson ki (valamelyik) következő évad hogy Piper visszajut valahogyan
pont az volt jó a végében, hogy hajlandóak voltak haladni a sztorival, elég gagyi visszalépés lenne”

Először én is ettől féltem, de úgy összességében 3 lehetőséget látok:

1.: Piper visszajön (ezt írtad Te is), de a jelenlegi események tükrében furán venné ki magát, ha valami mondvacsinált dologgal visszahoznák

2.: Maradunk a börtönnél Piper nélkül, ami elég furán jönne ki, ha kezdettől fogva Piper kvázi maga a “központi vezérkarakter”

És utolsó – ezt rebesgetik, de csak pletyka, úgyhogy kezeljük is úgy: Piper életét követjük tovább a börtönön kívül, ami viszont én azért nem tartanék jónak, mert akkor van egy rakat szereplő, akik nem kaptak, hát.. “kielégítő” befejezést, de még búcsút sem.

Szóval hogy hogy lehetne megoldani, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, azt meg nem mondom.

Danee - 2018. 08. 08. 13:51

Tetszett az évad.
A következő évad szerintem marad a börtönben, de mellette Piper életét is nyomon követhetjük. Nem hinném, hogy a börtön hanyagolva lenne, nem lépnék ezt meg, hisz alapból erről szól a sorozat – oké, hogy anno Piperrel lett bevezetve, de már rég nem róla szólt.

Az idei évadban Badison nagyon rosszul megírt karakter volt szerintem. Ahogy fentebb írta valaki egy egyszerű karikatúra. Innentől mondjuk szerintem nem zavar sok vizet, hogy a nagy főnöknénik a túlvilágra átslisszoltak. Daddy karaktere tetszett. A többinek számomra se szaga se bűze. De ettől még lekötött az évad, 2 nap alatt simán ledaráltam.

A régi karakterek engem is megleptek, hogy nem jöttek vissza, de nem tudták mindet egy börtönbe átrakni, ez ésszerű. Lehet valaki nem is akarta folytatni, valakiben meg nem láttak elég potenciált.

Peterbencze Akos - 2018. 08. 09. 09:58

“…de nem tudták mindet egy börtönbe átrakni, ez ésszerű. Lehet valaki nem is akarta folytatni, valakiben meg nem láttak elég potenciált.”

Szerintem a hianyzo karakterek a jovore erkezo evadban ternek vissza (legalabbis egy reszuk tuti). Ugyanakkor fura volt, hogy parat megmutattak kozuluk egy-egy jelenet erejeig, ami ertelmezheto elvarrt szalkent (kiirjak oket), vagy egy emlekeztetokent, hogy “Hello, meg itt vagyok, bar iden nem fogtok latni”.

marcilu - 2018. 08. 09. 19:21

Én szerettem az előző évadot, nagyon.
Most viszont erőltetettnek éreztem a fordulatokat, kezdve az elején a félreértéseket a vallomások kapcsán, Cindy kavarásával, folytatva minden karakteridegen lépéssel. Szerencsére azért voltak jó pillanatok és erős pillanatok:
Caputo és a zsiráf szerelme :)
Tystee minden belendülése verbálisan – hihetetlen, mennyire okosnak és meggyőzőnek írták ezt a lányt, imádom.
Az új lányok közül Adeola az akcentusával, a zavaros összképpel nagyok érdekes volt.
Flores deportálásától a szívem szakadt meg, csak ott is logikai bukfencet éreztem – miért deportálták, talán nem volt “legal”?
Az új őrök és a “fantasy inmate” – rettenetes és jó sztori.

Még mindig lelkesen várom a következő évadot, bár nézés közben valószínűleg nem fog úgy magával ragadni, mint régen.

A. - 2018. 08. 09. 19:29

“Caputo és a zsiráf szerelme” hehe, én is így szoktam rájuk hivatkozni:) cukik voltak.

dzsoker76 - 2018. 08. 09. 19:50

Hozzák már vissza Pornmustachet, hihetetlen hogy egyre sza.abb színészeket(?)tesznek meg fegyőrnek.Azért mert valaki duci attól még nem lesz automatikusan humoros.

Tiger27 - 2018. 08. 10. 07:50

Megírnátok, hogy ki ölte meg az 5. évadban Piscatellát, mert már rohadtul nem emlékszem rá…. :(
Ezer köszönet!

Stuffy - 2018. 08. 10. 16:01

Tiger : Natoli ölte meg, véletlenül,hirtelen:D

Csilla0422 - 2018. 08. 10. 18:04

Nem tudom. Volt olyan rész, ami nagyon tetszett. De olyan is, ami nagyon rossz volt.

Badisonnak egyedül a neve volt jó. A karakter, a története viszont borzalmas volt.

Sok régi arcot jegeltek és ők hiányoztak. A testvérháború is elég fölösleges volt. Viszont a múltjuk nagyot ütött.

Nem tudom, hogy miért, de az új arcok közül egyedül a gyerekgyilkos anyuka volt szimpatikus.

Az őrök, Diaz, Mendoza szála végig lekötött, minden percét imádtam.

Taystee viszont nagyon megszívta, őt sajnálom is. Elárulták, becsapták és még más helyett viszi el a balhét.

rapguruz - 2018. 08. 13. 20:06

Nekem vegyes érzéseim vannak igazából.. OITNB szinvonalhoz képest közepes nálam az évad… Viszont ami sokszor szemet szúrt, hogy ez lenne a MaX? Nekem nem tűnt szigorúak. Hát érdekes..
A vége? Szerintetek? Valószínűleg Piper meglathatott valamit ami történt a szerelmével és vissza fog kerülni.. Én ezt tartom valószínűnek..

Stuffy - 2018. 08. 15. 15:35

Rapguruz. Nem fog. A vége az, hogy egy perce visszanez Alexra és látja, hogy minden rendben van. Azért mosolyog akkor.
A 7.evadban már a kinti életét kovethetjuk nyomon

Memphis - 2018. 08. 27. 13:14

Szerintem komoly esélye van, hogy Piper maximum egy rövid cameo erejéig jön már csak vissza a következő évadban, hasonlóan mint most Healy, Boo, Ouija, Lolly, és korábban mások is.

Piper most a visszaemlékezését szeretné megírni, és a számítógép előtti ücsörgés ábrázolása messze nem annyira izgalmas jelenet, mint a karácsony estéjén a börtönudvaron verekedni, az igazgató-helyettes irodájába betörni, vagy használtbugyi-csempészetre épülő börtönbandát szervezni.

Az elmúlt évadok premierje mindig június elején volt (általában az első vagy a második pénteken), kivétel most a legújabb évad: premier július 27-én. Ez történetesen a Pipert alakító Taylor Schilling születésnapja. Ez szvsz nem más, mint egy gesztus, amolyan búcsúajándék a sorozatból kiírt Schilling részére.

Cs_ - 2018. 09. 18. 11:21

Nekem ez az évad kb értelmetlenné tette az egész sorozatot, meg a ráfordított időt. Az első rész még nyomokban valóságot is tartalmazott, ügye Piper Chapman karaktere valós, az ő fegyház élményeiből megírt könyv a sorozat alapja. A további évadokban időnként időnként felívelt a sorozat, mire az ember megunta volna, addigra történt valami, de ez az utolsó…

Korábbi évadokban is voltak már kínos logikai bukfencek és nagyon belassult, üres párbeszédekkel kitöltött, kb nulla cselekményű részek, de ebben az évadban gyakorlatilag a végét leszámítva minden epizód ilyen. Az első részekben az össze-vissza vallomások, meg félreértések, meg karaktergyilkosságok. Hú mekkora dráma volt már, hogy Mendozáék beköpték Ruizt, hogy ő volt a vezér! Kb az összes túszul ejtett őr és 300 rab tudott róla, nyilván még az őrök sem mondták el ezt, egy rabnak kellett bemártani…
S hová lett Chapman horogkeresztjéből lett ablak a karjáról?! Nem mintha ennek az egész billogozásnak lett volna bármi értelme korábban…, de eltűnt.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 29. 12:14

Direkt nem olvastam eddig kommenteket, nehogy spoilerbe fussak, de aztán az 5. rész felénél meggondoltam magam, mert annyira unalmas és rossz ez az évad eddig számomra, hogy nem bírom már nézni. Szóval eljöttem mégiscsak kommenteket olvasni, alulról kezdtem. Valahogy a @Cs_ által leírtak megerősítettek abban, hogy nem kéne ezzel már tovább szenvednem. Az első 1-3. évad zsenialitásából (de még a 4. is jó volt) már nem maradt semmi, de semmi. Még tartogatom a gépemen kicsit, talán majd még folytatom az 5. résztől egyszer, de nem most…

Már az előző évad is nagy csalódás volt, de muszáj kaszálni.
Nagyon kár érte, de elfogyott a szufla ebből a sorozatból.

Pietro - 2018. 11. 10. 06:36

“S hová lett Chapman horogkeresztjéből lett ablak a karjáról?!” – ott volt az, ráadásul pot akkor villant, amikor Ruizzal beszélt Piper a hitgyülekezetben

Nekem sokkal jobban tetszett ez az évad az előzőnél. Jó érzékkel választották ki a kihagyott karaktereket, talán csak Boot hiányoltam. Az újak közül Badison katasztrofális, mind a karakter, mind a színésznő, de a többiekkel meg voltam elégedve. Főleg Carolt találták el. Szóval ebben én sem értek egyet a kritikával. A harcoló testvérpár történetét jól kitalálták, és remekül fűzték össze hőseinkével. Számomra kellemes meglepetés volt

Rabyn - 2018. 11. 22. 19:28

Nekem azt mondja el valaki, hogy az összenött szemöldökű csajszival mi az isten történt? Nem úgy volt, hogy szabadon engedik őt is?
Piper nem fog hiányozni, szerintem simán mehet úgy tovább a sztori, hogy megy látogatni Alexet és ő mesél, hogy mi-hogy történik épp.
Érdekes lesz, hogy a testvérpár helyét ki-kik fogják átvenni vajon, mert hát vezető az mindig kell.

Chris - 2018. 11. 30. 00:37

@Rabyn: Ott a volt a buszon amelyikbe ültették őket az amerikai idegenrendészet felirat, gondolom azért kerültek azok a rabok külön sorba mert visszatoloncolták őket a hazájukba. (Bár a wiki szerint abba az intézménybe kerültek amit Caputo exe demózott a végén, de hát az még csak egy látványterv volt.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz