login |

Pilot: Sachiiro no One Room – írta Lasden

2018. 08. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Ez a japán sorozat a 2016-os azonos című, Hikaru által írt és rajzolt mangán alapszik. A szerző témájának a nem túl könnyű vagy egyszerű emberrablást választotta, és nem is sikerült problémamentesen eljutni a premierig. A két tervezett csatornából a nem túl megalapozott panaszok miatt (miszerint a széria túl könnyelműen mutatja be az emberrablás témakörét) csak az eredeti megrendelő, (a nem amerikai) ABC maradt, ahol július 8-án meg is volt a premier.

Mielőtt jobban belemennénk a részletekbe, szeretném jelezni, hogy ennek a sorozatnak semmi köze a Stockholm-szindrómához, így az azzal való hasonlítgatásoknak se alapja, se értelme nincs. A kérdéses emberrablás és annak folyománya sem olyan körülmények között történik és zajlik, ahogy azt elsőre gondolnánk.

Adott egy 14 éves lány, akinek az élete tele van szenvedéssel. Nem elég, hogy az iskolában folyamatos bántalmazásnak, zaklatásnak van kitéve, otthon, a tökéletességre törekvő anyja is csak gyarapítja az őt ért megpróbáltatások sorát. Ebből a véget nem érő pokolból “emeli ki” Onii-san, a lány egy rejtélyes csodálója.

Nem tudja, ki ő vagy hogy néz ki, hisz folyton orvosi maszkot hord, a fala pedig tele van a róla készült képekkel. Mégis úgy dönt, hogy inkább elrablója mellett marad, mert 1 nap alatt több pozitív élmény érte, mint életében bármikor. Az új élethez új név is dukál, hogy még jobban nyomatékosítsa az új kezdetet. Így lesz belőle, a boldogság szóból eredő, Sachi.

Ebben a nem mindennapi helyzetben találjuk magunkat már a kezdetektől. Már ennyiből is látszódik, hogy ez egy erősen karakterközpontú sorozat lesz. Bár bemutatásra kerül két nyomozó, akik az ügyön dolgoznak, és az iskola rablás előtti és utáni életébe is betekintést nyerhetünk majd a későbbiek során, a hangsúly főleg Onii-sanon és Sachin, valamint kettejük furcsa kapcsolatának bemutatásával, felvezetésével telt.

Sachiról a két rész alatt több nagyobb és apróbb részlet is kiderül, amiből egy sokkalta borzasztóbb élet sejlik fel, mint elsőre látszott. Ezeket az apró infókat a készítők remekül adagolják a lány naivitása és meglepettsége segítségével, ami abból adódik, hogy végre valaki az ő véleményére/kérésére kíváncsi, és eleget is tesz annak.

Onii-san a másik oldalon viszont eddig teljes rejtély. Azon túl, hogy szereti Sachit és jót akar neki, egyéb motivációk, titkot nem derülnek ki róla, és az a gyanúm, hogy ez nem is nagyon fog változni. Az az igazság, hogy az első rész során végig vártam valami fordulatot, hogy semmi sem az, aminek tűnik, de fellapozgatva a mangát (amit szándékosan nem akarok elolvasni), majd látva a 2. részt, kiderül, hogy a helyzet pontosan az aminek látszik, és innen bonyolódik majd tovább minden.

A 2. részre a rendőr száltól egy kicsit többet vártam, de eddig összesen ha két percet kaptak a nyomozók. Persze látszik, hogy haladnak előre, de az egész ilyetén formájában csak kiszolgálja a fővonalat, mintsem egy önálló történetet alkot.

Az iskola szintén ezt a szintet képviseli. Csak azért van jelen, hogy kitöltsék vele a 20 percet és apró betekintést engedjenek a külvilágban zajló életre – a hangsúly az apró jelzőn van. Persze amíg Sachi és Onii-san oldalán nincs probléma, addig ez sem katasztrófa, de el tudnék viselni többet is belőle. Persze 20 percbe nem lehet mindent bele préselni.

Technikai megvalósítás tekintetében nem véltem felfedezni eddig problémát. A helyszínek, a kamera vagy a színészi munka mind megütik a 2018-as szintet. Bár az 1×02 során voltak furcsa, kínosabb pillanatok, mintha amatőröket néztem volna, de remélhetőleg ez csak az idegenek útkeresésének volt betudható

Reméltem, hogy a 17 éves Jamada Anna megbirkózik a szereppel, mert hát mégis az ő játékán múlik a legtöbb, és nem kellett csalódnom. Persze vannak japán sajátosságai, amikre mindenki saját ízlésének megfelelően fog reagálni, de ezt leszámítva nem lehet rá panasz. (Ezek a sajátosságok egyébként visszafogottak, így az efféléhez nem szokottak is könnyen el tudnak merülni a sorozatban.)

A boldogság színű szoba (durva fordításban) alapvetően egy fiatal lány útkereséséről szól. Egy fiatal lányéról, aki levetve béklyóit megismeri milyen az, amikor valaki megdicséri vagy csak neki akar jót. Ezt az alapvetést hinti meg a Sachiiro no One Room apró történetszálakkal. A kérdés már csak az, hogy vajon az események tényleg Sachi javát szolgálják-e?

7 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2018. 08. 07. 17:36

mennyire játszanak “japánosan” a szereplők? mármint mennyire gesztikulálják/grimaszolják túl a jeleneteket?

a sztori amúgy tetszik, akartam is írni, hogy bepróbálom, de közben belelestem a mangába, és ott ragadtam :)

Killjoy - 2018. 08. 08. 10:16

A sztori felkeltette az érdeklődésem, rákerestem. Tegnap le is tudtam az eddig elkészült három részt. Eddig nagyon tetszik. A lány “japános” játéka elsőre kicsit soknak tűnt, de azután azt is teljesen helyreraktam és már fel sem akadok egy-egy túljátszott érzelmi reakción. Ez most nálam nagyon betalált. :)

juhaszvik - 2018. 08. 08. 14:29

tegnap letudtam a manga felét, nagyon szuper.

amúgy a sorozatban van narráció? (a mangában sok a kimondatlan gondolat)
illetve azt sem értem, hogy mi töltheti ki a sorozatot. a papíros verzióban nagyon kevés a történés.

kietlen - 2018. 08. 08. 19:29

hány részes az első évad?

LasDen - 2018. 08. 09. 09:03

Szerintem az átlaghoz képest nem annyira túljátszott.

@juhaszvik: van narráció.

@kietlen: jó kérdés. Szerintem 10-13 résszel lehet számolni.

Valaki - 2018. 08. 12. 10:47

@LasDen: Nagyon jó írás, tetszik a stílusod. Írhatnál többször is !

LasDen - 2018. 08. 15. 17:56

@valaki
Köszi szépen. Szerintem kissé nyers, de legyen :D És megsúgom hogy pár héten belül megint elkészülhet egy írásom, ha már szóba hoztad :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz