login |

Waco – írta Sawyer

2018. 08. 10. 21:37 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Waco, Texas, 1993. Az ATF és FBI lerohanja a David Koresh által vezetett Dávidista szekta Mount Carmel Center nevű székhelyét.

Valós események? Igen. 6 részes, tavasszal bemutatott minisorozat (itt a pilotkritika a részletekkel) az amerikai történelem egyik legnagyobb botrányt keltő hatósági rajtaütéséről? Igen. Ez a Waco.

A Paramount Network nagy fába vágta a fejszéjét, mikor ezt a történetet óhajtotta a tévénézők elé vinni, hiszen a hasonló témájú adaptációkkal az a gond, hogy vagy túlságosan unalmasan mutatják be, vagy annyira eltúlozzák, hogy hatásvadászat sül ki belőle, utána olvasva pedig illúzióromboló, ha kiderül, hogy sok minden nem is úgy történt, ahogy mutatták.

Na, itt sikerült úgy összerakni a hat részt, hogy egyáltalán nem untuk, és – főleg, mivel önhibámból utánajártam a sztorinak – tűkön ülve vártam a végkifejletet. Pedig az elején nagyon nem tetszett, hogy flashforwarddal indít a Waco, egy olyannal, amibe aztán csak a második rész végén csatlakozunk be. A tovább mögött spoileresebben folytatom.

Hónapokkal a grandiózus események előtt David Koresh és szektája – khm, törzse – boldog, a külvilágtól viszonylag elzárt életet él, gyűléseket tartanak, zenélgetnek… és fegyverekkel kereskednek?!

E csúnya dolog és legfőképpen a kiskorúak védelme érdekében dönt úgy a megszűnés szélén álló ATF, hogy rajtaüt a székhelyen, és milyen jól fog ez mutatni a televízióban, mikor ügynökeik fegyverekkel és szomorú kisgyerekekkel a vállukon sétálnak ki az épületből – a képen látható arcok azonban másról tanúskodnak, miután katonák potyogtak a tetőről…

Koresh egy jámbor, barátságos, de a hitében rendíthetetlenül bízó prédikátornak van bemutatva, és az eredeti felvételekkel összehasonlítva, Taylor Kitsch remek választás volt e karakterre. A színészi játéka és jellegzetes hanghordozása remekül átadja azt az ártatlanságot, amire a konfliktust később a készítők építették. Ugyanis a Waco egyedisége, hogy bár 93-tól a dávidistákat tüntetik fel az események „mumusaként”, a sorozat egy új megvilágításból próbálja bemutatni a dolgokat, és a néző végül elgondolkodhat, hogy a média és hazugságok mennyire szennyezik be naiv mindennapjainkat.

De ne szaladjunk ennyire előre; nálam erős mínusz pont, hogy a szekta többi tagja minimális karakterizálást kapott, és az első két epizód, amit az alapozásra szántak, nem tárja fel, hogy honnan ez a nagy dávidizmus, azaz hogyan alakultak és miért tartanak ennyien Koresh-sel?

A másik, amire nem kapunk egyértelmű választ, hogy mihez akartak kezdeni a fegyverekkel – míg részükről fegyverkiállítást emlegetnek, sokkal nagyobb arzenálról van szó, sőt, egy lekapcsolt gránátszállítmányról is, ami hozzájuk tartott. És ha már ez volt az akció kiváltó oka, illett volna szentjeink szájából is hallani, mit terveztek velük a későbbiekben.

A hatóság szálát jobban szerettem, és mintha erre már ismertebb, tapasztaltabb színészeket verbuváltak volna össze. Öröm volt nézni Michael Shannont a túsztárgyaló szerepében (ó, a régi szép idők, mikor még a Pearl Harbor kis pilótája volt, nem ám Boardwalk Empire…), de Shea Whigham és Glenn Fleshler is remekelt a gyűlölni való karakterek börzéjén – utóbbit felüdülés volt ilyen pozícióban látni a True Detective sebhelyes fűnyírósa után. John Leguizamo sajnos csak „limitáltan” tűnt fel, de karaktere nagyon fontosnak számított a történet szempontjából.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sorozat alapját két könyv szolgáltatta, az egyik a Shannon által alakított Gary Noesneré, aki az események másik központi figurája volt Koresh-sel „szemben”, illetve az akkor tinédzser David Tibodeau műve. Tibodeau volt az egyike a kevés túlélőnek, akik élve kijutottak az épületből azon a bizonyos napon, őt a sorozatban a betörők rémének, Macaulay Culkinnak az öccse, Rory Culkin alakít – ő azonban nem olyan hatásos az otthonát fenyegető erők ellen, mint fivére.

Újra átgondolva a történetet, nehéz elfogulatlanul véleményt alkotni a szekta törzs és a hatóságok morális döntéseiről, de én mindvégig azt éreztem, hogy itt bizony az Amerikai Egyesült Államok két rendvédelmi szerve a nagyobb ludas.

Az első két rész döcögős alapozása arra enged következtetni, hogy ez egy beépülős történet lesz, de a harmadik felvonás akkora erőteljes fordulattal indul, hogy engem bizony lekenyerezett. Mindmáig vitatják, hogy a Koresh-família vagy a kommandó lőtt-e előbb, a sorozat ezt az utóbbiak cechjére írja – méghozzá két feléjük futó kutya miatt, ami utólag belegondolva elég röhejes.

Innentől aztán teljesen magával ragadtak az események, teljesen átéreztem azt a reménytelenséget, amit Davidék éltek meg abban a házban, miközben az ügynökségek igyekeztek minden eszközt bevetni, hogy hárítsák magukról a felelősséget, és a médiát felhasználva kreáltak hazugságokat.

Persze, “nem szép dolog”, hogy Koresh gyermekekkel házasodott, és minden nőt csak ő tehetett magáévá, de erre az elején ad egy spirituális magyarázatot, ami egyébként nem butaság. És bizony egy idő után elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a mérleget próbáljuk elbillenteni valamilyen irányba: a hatóság vagy David gyermekei a negatív oldal, és ha az utóbbi, akkor is jogos volt-e ilyen eszközökkel térdre kényszeríteni és 51 nap kínszenvedésnek kitenni több tucat férfit, nőt és gyermeket.

Noesner végig igyekszik kiállni a házban ragadtak mellett és józan ésszel, békésen kezelni a helyzetet, de heves felettesei és kollégái ezt folyton megnehezítik. Ez is lehetett az oka, hogy Noesner évekkel később kiadta könyvét, melyben a saját szemszögéből meséli el e tragikus történetet.

A sorozat végig megmarad a realitás talaján, nem kapunk hatásvadász poénokat, szájbarágást, magánéleti drámázást, és nincs töltelékszál, amire azt mondom, hogy feleslegesen került bele. Cserébe becsülettel végig kell nézni a hat részt, és nem kihagyni egyet sem, mert ez egy kerek egész, ami viszont filmben túl tömör lett volna.

Érdekes volt látni, hogyan reagált a nép a katonai brutalitásra, hogyan szenvedte meg Koresh és Tibodeau anyja a túszdrámát, és hogyan élt másfél hónapig több mint 100 ember totális reményvesztettség közepette egy épületben, miközben tankok és katonák tucatjai álltak lesben éjjel-nappal, a kínzásokról nem is beszélve – és tudni, hogy ez nem fikció, hanem a valóság.

Végül, mikor már úgy hitték, hogy a helyzet rendeződik, ismét rájuk támadtak, melynek következményeként családok égtek halálra. Azóta a hivatalos verzió szerint Koresh túszként használta híveit, és tömeges öngyilkosságot követtek el, a befejező rész szerint azonban Koresh ugyan valóban megöl(et)te magát, a lángok a bedobott könnygázgránátoknak köszönhetően csaptak fel.

Hogy mi az igazság, egyértelműen soha nem tudjuk meg. Összefoglalva, a sorozat nagyon jó képi világgal és történetvezetéssel kalauzolja el a nézőt a 25 évvel ezelőtti tragédia helyszínére, központi témája a túsztárgyalói oldal, és szerintem több hasonló minőségi, valós témát feldolgozó minisorozatnak lenne létjogosultsága a televízióban. Nékem ez egy erős 8/10.

25 hozzászólás Ne habozz!

tregzu - 2018. 03. 04. 20:26

Úgy daráltuk le, hogy én ismertem a sztorit, a végét is, illetve az első részben mutatott előzményt is. Nekem tetszett, azoknak is, akik nem voltak képben, szerintem semmivel nem volt gond, talán 1 résszel lehetett volna rövidebb. Kellően bemutatta egyrészt, hogy egy karizmatikus vezető mire képes és érte mire képesek, másrészt, hogy a rendvédelmi szervek úgy általában mennyire fogalmatlanok ha nem az erőszak alkalmazásáról van szó.

Shannon alap, de úgy vélem Kitsch is remek volt.

Nem akarok nagyon SPOILERezni, de ugye nagy port kavart ez a sztori is, belföldön (zömében) USA állampolgárokkal szemben mi engedhető meg, stb…. Ne felejtsük el, hogy mindez bőven 9/11 előtt történt.

_Peter - 2018. 03. 06. 10:14

A Boardwalk Empire arcok miatt néztem bele, a sztorit nem ismertem. Örültem csak hat epizód, mert nagyon nehezen csúszott le. Nem bírom a valláskárosult szektás pedofil prédikálás témát. Jól bemutatták a rendőrök előbb lőni aztán kérdezni hozzáállását és a megvezetett ostoba híveket. Nehéz volt néznem, felfordul a gyomrom az ilyentől. Elolvastam a Wiki cikket az esetről, ennek lett következménye az oklahomai merénylet, amire már emlékszem gyerekkoromból a híradóra.

heidfeld - 2018. 03. 06. 18:21

Nagyon jó 6 rész volt, remek színészekkel. Egészen elképesztő képeket kaptunk.
Igen nehéz a vallási fanatikusokkal. Nem vesznek tudomást a külvilág szabályairól. Legyenek jók, vagy rosszak…És itt tanult, értelmes emberek is úgy követtek valakit vakon, mintha az Úr küldte volna a Földre.
Koresh levette a szex “terhét”. Egyszerűen nem értem, hogy mentek bele, tanult, házas emberek. Másik a fiatal lányokkal folytatott szex kérdése. Nem tudom, milyen törvények voltak Texasban, de ez is egy beteg dolog. De az FBI számára zavaróbb volt a sok fegyver…
A hatóságok töketlenkedése roppant szomorú. Nem tanultak a múlt hibáiból. Nem menti fel őket az sem, hogy nagyon nehéz olyan fanatikussal tárgyalni, aki saját ígéreteit is sem tartja be.
Nagyon megrázó volt az utolsó rész, pedig ismertem a történetüket.

_Peter - 2018. 03. 06. 21:42

heidfeld: A sorozatból kimaradt, érdemes Wikin elolvasni már az beteg dolog volt hogyan került Koresh a szekta élére! Egy részt megért volna talán az is. Már a sorozat történése előtt csinált annyi beteg dolgot kislányoktól kezdve gépfegyveres lövöldözésig, hogy börtönben vagy bolondok házában lett volna a helye neki is és a vetélytársának is.

Alain Prosztó - 2018. 03. 09. 10:19

Nagyon jól megcsinált sorozat, de végig zavart benne a történések kicsit egyoldalú ábrázolása (a dávidistákat túl jó színben tünteti fel, néhol szinte bagazellizálja a szerepüket az eseményekben).

Snoopyzit30 - 2018. 03. 11. 15:45

1,5 részt néztem meg eddig, de megmondom őszintén nem bírom nézni. Amúgy is nagy kitartást igényelnek nálam a szektás filmek, mert képtelen vagyok átérezni ezeknek az embereknek a gondolkodását, motivációját.
És megint egy sorozat, ahol Isten nevében csinálnak undorító dolgokat, ebből úgy elegem van.Nem vagyok egy nagy hívő, egy jó ideje nem járok templomba még ünnepnapokon sem, de komolyan forog már a gyomrom az egész vallás témától. Egy csomó ilyen féreg, mint ennek a sorozatnak a főszereplője csinál amit akar, mert neki Isten azt mondja, aztán kb. le vannak szarva a következmények. Hogy másokat testileg, lelkileg megnyomorít egy életre az már kit érdekel, amúgy meg egy sima elmebeteg bűnözőnek tűnik a fickó, aki még saját magát is meggyőzte ezekről a baromságokról (csak ő szexelhet mindenkivel, mert Isten azt mondta, hogyne).
Az meg hogy a sok birka ember követi, szánalomra méltó az összes, hogy engedték, hogy 12 éves lányt rontson meg. Nem is bírom megnézni, hogy mi lesz még a maradék 4,5 részben.
Tudom, én voltam a hülye minek álltam egyáltalán neki. My bad.

duran6 - 2018. 03. 18. 22:18

Taylor Kitsch simán túllépte saját korlátait ezzel a szereppel. Iszonyat erős jelenléte van. Shannon csak “simán” oké, hogy miért? Elég gyengus néhol a szövegkönyve, nem is, a gyengus nem a jó szó ide, talán egy leheletnyit erőtlen. Plusz még egy kicsit vehették volna sűrűbbre a történések ívét/vonalát. Ettől a két apróságtól eltekintve ez a sorozat csillagos ötös. Jó ég, hány meg hány most futó szarrá hypeolt széria “tudna ölni” a: gyönyörű intróért, a színész-felhozatalért és azok bivaly erős játékáért, stb.
Ez a sorozat nálam ott lesz év végén a top fiveban, és ezt úgy írom, hogy a 6. rész még rám vár…

Carl Friedrich Goerdeler - 2018. 03. 19. 12:10

Egy szóban össze tudnám foglalni ezt az “alkotást”:fárasztó.

A lerohanásig vezető utat túlságosan lerövidítették,hiteltelen volt a támadás utáni állapotok bemutatása,pl:Koresh pajti hol fetreng,hol álldogál egy epizódon belül egy haslövéssel.

Meg kimegy a Thibodeau fiú eltemetni a fatert,és kábé három perc alatt el is kaparja a fa mellé,akkor amikor átadják a tejet Schneideréknek,akkor ő és Noesner ott sétáznak az FBI páncélosai előtt egy méterrel.

Látszik hogy magát valami szakértőnek kinevezettel,vagy anélkül,rakták össze a taktikát bemutatni hivatott jeleneteket.

Egyébként végig az volt az érzésem hogy a túlnyújtva bemutatott drámázás főleg az ostrom után csak arra volt hivatott hogy ennek a képmutató Koreshnek a biblia értelmezését ily módon a néző elé tárja,talán a rendező,vagy a producer egykor maga is Koresh szektás lehetett.

Mate4182 - 2018. 04. 05. 07:24

Nalam baromira bejovos volt az egesz sorozat.
Nem voltak gyengebb reszek, nem voltak unalmasabb jelenetek.
Mondjuk engem a 90es evekkel alapbol kilora meg lehet venni (Jobaratokbol is az elso 5 evad az igazi:D)

Kulon orom volt latni Melissa Benoistot kicsit komolyabb szineszi munka kozben mint amit a Supergirlben hoz.

Pipacs - 2018. 04. 06. 19:47

Nagy hatással volt rám, leginkább azért, mert tudom, hogy megtörtént esetet dogoz fel. A lassú tempó sem zavart, mert felesleges időpazarlás, aránytalanul kiemelt momentumok nem voltak benne, pont ennyi kellett 6 részbe, SPOILER 51 nap bemutatására. SPOILER VÉGE

Aki rákeres videókra, láthatja hogy David karaktere, beszéd stílusa, hanglejtése, stb. mind helyén volt Taylor Kitsch játékában, egyedül az nem stimmelt, hogy neki túl sok értelem sugárzik a szeméből, Koresh tébolyult, kissé ostoba, vagy hogyismondjam, zavarodott tekintetével ellentétben. De minden más rendben volt szerintem.

A végkifejletről – SPOILERES lehet – csak annyit hogy ismét bebizonyosodott számomra, hogy semmiféle erődemonstráció nem vezet jó eredményre, semmilyen cél nem szentesíti ezeket az eszközöket. Pláne, hogy amint kiderült, hasonló helyzetekben hasonló tragédia volt az eredmény. Tagadhatják, ferdíthetik, de igenis ők a felelősök érte (ATF, FBI). Ezek az érzéseim támadtak, így negyed órával az utolsó rész befejezése után.

ender1112 - 2018. 08. 10. 22:39

Tökéletesen bemutatták, hogy mennyi mindent csesztek el a hatóságok; azt viszont már elfelejtették bemutatni, hogy mennyire elcseszett egy figura volt Koresh… (és a hívei is, nyiván).
Amúgy pedig egy picit lehetett volna szikárabb az egész, kevesebb színpadias jelenettel.

Geza Kovacs - 2018. 08. 10. 23:09

Nagyon jó volt, tényleg.

sziki - 2018. 08. 11. 00:43

Zseniális sorozat volt. Nem éreztem, hogy egyoldalú lenne. Aki szerint nem volt ez a sok maszatolás onmagaban elég beteges, arra nem tudok mit mondani.
SPOILER:
Ami a végén történt arra viszont nincs magyarázat. Ilyen szakmai hibákat nem lehet elkövetni egy ilyen szervnél. Döbbenetes.

Thrasher - 2018. 08. 11. 09:35

Én is azt mondom, hogy túl egyoldalú volt.

Jótékonyan említés nélkül maradt a szekta korábbi története, főleg az elmebajos, a vezetésért folytatott belharcaikra gondolok, elsiklottak afelett, hogy a gáztámadás alatt tüzet nyitottak az épületből (ami nem meglepő egyébként egy olyan helyzetben), és még azzal se voltak hajlandóak foglalkozni, hogy vagy két tucatnyi tagot is agyonlőve találtak meg az ostrom után, mert valószínűleg végeztek egymással kínjukban.

Persze több dolgot is pofátlanul elsumákolt az eset után az FBI és az ATF, nem arról van szó, hogy őket próbálom védeni, egyértelműen rosszul kezelték a dolgot.

Szal nem igazán sikerült bemutatni azt, ami valójában történt.

Az is zavart, hogy mennyire kilógott a lóláb Thibodeau és Noesner karakterénél, pont az a két figura volt a legrendesebb, legártatlanabb arc, aki könyvet írt magáról? Milyen véletlen. :p

winnie - 2018. 08. 11. 10:33

de nem az van, hogy a szekta dolgain nincs is nagyon mit magyarázni? azokat elég könnyű megítélni.

a készítők egyébként azt mondták, hogy afféle ‘no bad guy’ változatot akartak bemutatni, bár kérdés, hogy a hatóságok ábrázolására ez mennyire áll.

MadAve - 2018. 08. 11. 11:51

Jó volt nagyon, hamar ledaráltam.
Szerintem meg teljesen mindegy, ki lőtt először, ha a társadalom alapból engedi h egy ilyen elmebeteg idáig eljusson h kolóniát alapítson a sivatagban meg gyerekeket gyűjtsön maga köré háremnek, a hiba alapból ott van. Ha nincs ez az idióta és a többi, aki szó nélkül követi, akkor nincs miről beszélni. Csak a gyerekeket sajnálom. A többi felnőtt ember, szabad akarattal és elvileg annyi ítélőképességgel h el tudják dönteni miben hisznek kivel tartanak. Egyék meg amit főztek csak az a baj h magukkal rántottak ártatlan gyerekeket. Azért vagyok ilyen szigorú mert ha nekem azt mondanák h többet nem aludhatok a férjemmel és még külön barakkban lennék a többi nővel meg bejárna ide a kis diktátor, na tudjátok ki maradna egy percig is. Ha az istenhittel hatna is rám, ennél a pontnál biztos elhúznék. Volt is rá példa, utaltak rá h volt aki elment. És volt elég lehetősége mindenkinek feladni, nem kellett volna idáig fajuljon. Persze a képernyő előtt mindig okosabb az ember :)

Amúgy én is hiányoltam h nem tértek ki rá, h mire kell nekik az a sok fegyver, nyilván vmi félreértelmezett apokaliptikus háborúra készült. Túl szimpinek lett beállítva a szektavezér, nem éreztem benne azt az elmezavart, ami az eredetit nyilvánvalóan jellemezte. Azt értem h együttérzést akartak generálni a bennrekedt hívőkkel de a főgonoszt léci realisztikusabban bemutatni, nem pedig úgy, h a végén még meg kelljen sajnálni. És ez nem a média hatása, aki ilyeneket csinál gyerekekkel, az mást nem érdemel.

Kicsit érzek benne egy kis politizálást, most annyira divat amerikában a hatóságokat piszkálni.
Ha belegondolok, jobban ki lehetett volna bontani a szekta utolsó napjait, lélektanát, milyen belső konfliktusok vannak, hatalmi harcok stb. Volt utalás de sztem elmélyíthették volna.

ender1112 - 2018. 08. 11. 12:43

Akkor lenne könnyű megítélni a szekta dolgait, ha bemutatták volna azokat ;) Nem ugyanaz, ha egy-két szóban megemlítik a mániákus fegyverkezést az apokalipszisre készülve és a lányok/nők Koresh általi használatát, mintha mutatják is olyan részletesen, mint ahogy mutatták a szektások szenvedéseit az ostrom alatt. Nagyon is volt ott bad guy, ezt kár volt megváltoztatni…

Thrasher - 2018. 08. 11. 17:13

“de nem az van, hogy a szekta dolgain nincs is nagyon mit magyarázni? azokat elég könnyű megítélni.”

@winnie: Hát igazából be se nagyon mutatták a dolgaikat. A tagok leginkább csak a “máshogy gondolkozók” ideájának beltartalom nélküli papírmaséi voltak, miközben azért azok a nem a világvégére, hanem sokkal kézzelfoghatóbb ellenségre vártak ott, a tagok pedig szolgává lettek kondicionálva valahogy. Mi csak azt az állapotot láthattuk, amiben (majdnem) mindenki nagyon békésen egyetért, pedig az biztos nem ingyen alakult ki.

Nem mondom, hogy a hatóságok oldalát csak cúnagonosz fasisztákként ábrázolták, de azért ott szigorúbban fogott a toll.

Bob - 2018. 08. 12. 10:32

Egyetlen egy bajom volt a sorozattal, amit már máspok is megfogalmaztak előttem, hogy hiába mondták, hogy probálták pártatlanul bemutatni ami történt, de nekem végig az az érzésem volt, hogy a szektások oldalán állnak a készítők. Több nagyon fontos dolog nem került bemutatásra, vagy nem lett kihangsúlyozva.

És ezt sem értem a szerzőtől:
“Persze, “nem szép dolog”, hogy Koresh gyermekekkel házasodott, és minden nőt csak ő tehetett magáévá, de erre az elején ad egy spirituális magyarázatot, ami egyébként nem butaság.”

Hogy nem butaság? Gyerekekkel házasodni? Erre nem lehet semmilyen magyarázat ‘nem butaság’.

Eddard - 2018. 08. 12. 15:44

@Bob Egyetértek veled teljesen.

Sawyerx - 2018. 08. 13. 17:59

@Bob

“És ezt sem értem a szerzőtől:
“Persze, “nem szép dolog”, hogy Koresh gyermekekkel házasodott, és minden nőt csak ő tehetett magáévá, de erre az elején ad egy spirituális magyarázatot, ami egyébként nem butaság.”

Hogy nem butaság? Gyerekekkel házasodni? Erre nem lehet semmilyen magyarázat ‘nem butaság’.”

Koresh az első vagy második részben kifejti Tibodeau-nak, hogy azért nem engedi nemi életet élni a tagokat, mert a szexualitástól megkergülnek az emberek, és minden ember sokkal tisztábban gondolkodik, koncentráltabban tudja gyakorolni a hitét, ha nem a nőkön/férfiakon kattog az agya. A fiatal lányokat is ezért ő veszi el, lényegében minden nővel csak ő hálhat, ezzel leveszi a terhet másokról. Ezt az írást még tavasszal küldtem el winnie-nek, csak most került ki az oldalra (egyébként pár helyen át lett fogalmazva :D), így felejtettem részleteket, de nem emlékszem, hogy konkrétan Koresh nemi életet élt volna a gyerekekkel. Ez csak a hatóság szájából hangzik el.

A “nehéz elfogulatlanul véleményt alkotni a szekta törzs és a hatóságok morális döntéseiről” résznél a szekta szót én áthúztam, mégis így szekta törzsként került ki, ami kicsit butaságnak hangzik, pedig direkt szerkesztettem úgy, mivel Koresh a sorozatban többször mondja, hogy ő utálja a szekta szót, ők egy TÖRZS.

Bob - 2018. 08. 13. 20:00

@Sawyerx

Úgy gondolom, hogy ez a magyarázat nagyon is nagy butaság. Tökéletesen láthatjuk benne Koresh személyiségét megcsillanni. Sehogyan nem tudja nekem megmagyarázni, hogy miért kellett feleségül vennie egy 12 éves lányt, egy gyereket. Pontosan ezeket a részeket nem járta rendesen körbe a sorozat.Ő egyébként miért nem adta fel a szexet? Legjobb csajozási módszer ez a szektázás, ugye nem is olyan régen bukott le egy másik hálózat, hasonló nemes elvekre épülhetett az is (A Smallville-s csaj volt az egyik kerítő)

Lehet, hogy mivel érzésem szerint nem olvastál utána az eseményeknek, ezért könnyebben átsíklottál ezeken a részeken, és elfogadtad a sorozat magyarázatát.

ez a jelenet szerintem egész jól összefoglalja milyen is lehetett 12 évesen megházasodni

https://youtu.be/NZNgwgFutzM

Sawyer - 2018. 08. 13. 20:25

Dehogynem olvastam utána, csak ennek a kritikának a sorozatról kell szólnia, nem az oldalakon, egyéb könyvekben megjelent cikkekről.
Mivel az ember minden cselekedete körülbelül a szex körül forog (miért dolgozol? hogy legyen pénzed. mire kell a pénz? olyan dolgokra, ami miatt másoknak imponálsz. kiknek imponálsz? a nőknek. miért imponálsz? a flörtért, a szexért, és ez visszavezethető mindenre, a Rick és Mortyban is rengetegszer vágják ezt a néző fejéhez), Koresh annyit csinált, hogy kiskoruk óta arra nevelte a gyerekeket, hogy ne engedjenek a kísértésnek, az ösztöneiknek, vagyis ne keféljenek, ha úgy tartja kedvük, így ne terelődjön a figyelmük más irányba a vallásgyakorlástól. És ennek az egyik “nyomatékosító eszköze”, ha elveszi őket minél előbb, hogy ehhez hozzászokjanak. Te ezt öncélúnak tartod, én valamilyen módon megértem. Félre ne érts, nem azt, hogy gyerekekkel kefél, de erről a sorozatban szó sincs (csak az ATF harsogja), és mint írtam, a kritika a sorozatról szól.

Embere válogatja, ki mit tart már-már olyan dolognak, ami túlmegy az ő megszokásain. A szex megvetése ilyen módon nálam még belefér, a gyerekekkel való dugganat nem, de ez megint olyan, hogy a szekta ezt mondja, a hatóság azt.

Abban egyetértünk, hogy a szektát jobban ki kellett volna fejteni: “nem tárja fel, hogy honnan ez a nagy dávidizmus, azaz hogyan alakultak és miért tartanak ennyien Koresh-sel?”

Sawyer - 2018. 08. 13. 20:29

Illetve hát ja, ilyen helyre beleszületni nem valami jó dolog, főleg, hogy ha tudatában vagy annak, hogy máshol meg sokkal szabadabban élnek az emberek. De a sorozat alapján a gyerekek 18 éves koruk után simán leléphettek volna.
Koresh a nagydarab, szakállas fegyverforgatót is épp az elveik megsértése miatt utasítja, hogy adja fel magát az ATF-nek. Ha valaki normális körülmények közt megszegi a szabályokat vagy önként el akar menni, csak nem veri agyon, hogy átmossa az agyát.

Bob - 2018. 08. 13. 21:08

Hát a sorozat szerint ők egy vidám hippi banda volt akik nem mellesleg imádták a fegyvereket is, gyönyörű :)

Az egyik nyomatékosító eszköze az agymosás volt. Egyébként a tiltás már az Ádám és Éva sztoriban se jött be, egy ilyen elemi ösztönt meg nem lehet elnyomni… Nem tudom mit szóltál volna, ha gyerekkorodban anyukád azt mondja, a csoki egészségtelen, ezért én fogom megenni akárhányszor kapsz valakitől. Nem látom a nevelést itt.

És igen, pontosan ez volt a baj a sorozattal, hogy nem tárta fel a könyveket, cikkeket, a kilépők visszaemlékezéseit stb … éppen ezért a néző elhihette, hogy minden rendben volt velük, és Koresh egy szent volt. Valójában meg sérült volt, az anyja 14 évesen szülte, nem volt apja, aki meg volt az verte…

A másik blokkra reagálva: remélem nem hiszed, hogy ilyen szektákból csak úgy kilépnek emberek, mikor évekig kondicionálták őket, tulajdonképpen egész életük egy zárt közösségben élték, csak az ottani gondolatok hatottak rájuk, és semmi más.Nekik az a valóság. Elég csak megnézni a kilépett szcientologusokkal készült interjúkat.

Kicsit elkanyarodtunk a sorozattól :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz