login |

Sugar Rush

2018. 08. 12. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Filóztam, hogy írjak-e a Netflix cukrászos versenyreality-jéről, mert egy műfaj n+1. képviselőjével nem nagyon szoktunk foglalkozni, de mivel megnéztem (mert 20-30 percre olyasmit kerestem, amit lehet felületesen nézni a szabadban, és ez friss premier volt), gondoltam, miért ne.

Oké, elismerem, hogy volt egy egészen sunyi, másik okom is a posztra. Így megemlíthetem a Sugar Rush című angol sorozatot, amit az elmúlt évben junkie-vá válók jó része szerintem nem ismer (kvázi Fucking Amal: The TV Show), pedig annak idején nagyon szerettük. (12,5 éve írtunk róla, a blog egyik első kritikája volt. Adjatok neki egy esélyt!)

Szóval a Sugar Rush egy epizodikus cukrász, vagyis édességcsinálós verseny. Epizodikus, mert nem egy tucat, fogyatkozó játékosból marad az évad végére egy győztes, hanem mert minden adásban 4 játékost morzsolnak le az epizódok végére feladatok révén 2 döntősre, akik közül a jobb elviszi a pénzt. Azt, hogy cukrászos, nyilván nem kell magyarázni, hiszen már magyar verziója is van a The Great British Bake Off-nak, de más kajás kábelcsatornákon is van pár hasonló valóságshow. Akkor ebben mi a különleges?

Csak annyi, hogy ez olyan epizodikus verseny, amiben párok vannak (akik profi cukrászok), és ami időre megy. Az első körben cupcake-et kell csinálni valami érdekes megkötés vagy téma alapján (a premierben: váratlan, meglepő íz), a másodikban egyéb édességet (a premierben: kinéz valaminek, de más az íze), és a végén jön egy torta. Az első két feladatra 1,5-1,5 órájuk van a játékosoknak, a harmadikra pedig 3 – plusz az első kettőből megspórolt idő. Az egész tehát ad némi taktikázásra lehetőséget, aki akarja, az feláldozhatja a tökéletességet, ha bízik a továbbjutásában – hogy a döntőben tökéleteset nyújthasson.

A Sugar Rush érdekességét nem is annyira az időfaktor adja, hanem annak kezelése, miszerint nem állítják meg az órát, hanem az idő megy tovább az első kör után, így fordulhat elő, hogy az elsők már a második feladatot csinálják, míg a többiek még az elsővel szenvednek, s épp ezért az is előfordulhat, hogy az utolsónak végző megkóstolása után kiszórják a feladatot leghamarabb elvégzőket (minidráma!), mert övék lett a leggyengébb végeredmény, és így az azóta végzett munkájuk is mehet pocsékba.

Ártalmatlan, ami a szívén, az a száján gasztroversengés a Sugar Rush, amihez a zsűri (Adriano Zumbo és Candace Nelson) sem ad hozzá semmit, bár nem is vesz el, bár a műsorvezető (Hunter Marsh) olykor kicsit sok, olykor viszont legalább kritikusabb a maga laikusságával. A legjobb talán az benne, hogy a profik fantáziáját beindítják a feladatok, érdekes látni, hogy mi mindennel képesek előállni annak ellenére, hogy szorítja őket az idő.

Nyilván a reality elég pörgős (bár 50 percesek a részek…), az idő nem kellemetlen elütésére tökéletesen alkalmas, igazából negatívumot nem is nagyon tudok mondani róla, s csak azért nem nézem tovább, mert engem az epizodikus valóságshow-s versenyek sosem hoztak lázba. Hiába mutatják be ugyanis a versenyzőket (akiknek egy része jó párt alkot, élvezet nézni őket), mire megismerném őket, már ki is esnek, vagy legalábbis vége az adásnak és sosem látom őket, valahogy jobban szeretek egész évad során szurkolni nekik. Vagy ellenük.

Igazából annak, akit érdekel a műfaj, nem tudok olyasmit mondani a Sugar Rush-ról, ami miatt ezt kéne választani más hasonlóval szemben. Aki meg évados cukrászversenyt akar, és kipipált az angol (valamint az ausztrál, kanadai és egyéb) Bake Off-okat, annak ott van az ugyancsak a Netflix-re áttelepített ausztrál Zumbo’s Just Desserts, a Food Network-ös Best Baker in America, vagy Buddy Valastro-val a TLC-s Next Great Baker, ami talán itthon is elcsíphető.

1 hozzászólás Ne habozz!

rary - 2019. 12. 08. 10:00

Karácsony előtt tökéletesek ezek a műsorok, kicsit ráhangolódni az ünnepekre. Én a Zumbo’s Just Desserts-et kezdtem el, de ez is sorra kerül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz