login |

Reverie: vége az 1. évadnak

2018. 08. 13. 14:55 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Reverie is a gift.

Az érdekes és futurisztikus koncepciója ellenére a Sarah Shahi főszereplésével készített NBC-s kifejezetten nagy dudvának tűnt a pilot után, egy totálisan “minek van?”, céltalan sorozatnak. Mármint el lehet nézni, olykor érdekes helyszíneket kínál a virtuális valóságos körítésnek köszönhetően, érzelmekben gazdagnak is mondható, reményteljes és optimista is, de a végeredmény még komfort kajának sem elég, csak egy eseménytelen álomba ringatásnak.

És ennek az ellenkezőjét a finálé sem bizonyította. A pilotban felvezetett múltbéli szál megkapta elvarrását, a negatív szereplőt “letudták” (rajongói kritikákban Big Bad-ként is hivatkoztak rá, ami több, mint vicces) és… ennyi, a többi néma csend. Semmi érdekes, semmi WTF vagy nagy felfedezés, semmi komolyabb dráma, csak egy mini cliff a sorozatzárónak is tekinthető lezárás után, amin ugyan el lehet gondolkodni, de totál felesleges, hisz bárhogy kezelhető lenne.

Sok mást nem nagyon lehet elmondani a nagyon gyenge, évadzáró részről, maximum annyit, hogy most “házon belüli” volt a heti kuncsaft, és hogy az álomvilágban akadtak zavarba ejtő dolgok, de ezek mind csak a felszínt kapargatták, a feszültség már kimaradt a hozzávalók közül, mindent rutinszerűen pörgettek végig, miközben Alexis minimálisan sem érdekes karakterének magánéletbeli szálát is megpiszkálták (komolyan beszopja azt, amikor a szülei hibáztatják? ez annyira komolytalan…)

Engem komolyan megdöbbent, hogy mennyire mentes volt minden ambíciótól a sorozat kivitelezése, pedig tapasztalt írók dolgoztak rajta. Lehet, hogy az volt a baj, hogy rutinmunkának tudták be az egészet? Hogy nem mertek komolyabb kérdésekkel foglalkozni a Reverie-program kapcsán – vagy csak nem akarták túl hamar ellőni a puskaport?

Elhiszem azt, hogy mondjuk kedvelhetőek voltak a karakterek, még akkor is, ha nem tartottam érdekesnek őket (és a sztorijakat sem, ld. most Dylan tragédiája), de azt már kevésbé, hogy a tényleg változatos alapfelállású heti ügyek (továbbra sem fér a fejembe, hogy egy cég ennyi, a VR-be beragadó ember ellenére működhet) kezelése az álomvilágok feltérképezése utána szinte kivétel nélkül a “gyere már ki, kint szükség van rád”-kérésre korlátozódott a profi túsztárgyaló részéről.

Oké, tény és való, hogy én krimis, problémamegoldós szemüveggel néztem a sorozatot, s talán fals elvárásokkal, de ez így összességében nagyon snassz volt.

3 hozzászólás Ne habozz!

bara - 2018. 08. 09. 19:00

A finálét megnéztem, plusz a sorozat legelejét láttam, na ez is ugyanolyan béna volt, csak szerteágazóbb. Családgyilkosság sztori lezárása, valami elrablás, valami támadás, valami össznépi hejehuja, stb. mind pár percben, aztán béna cliff.

Az év múmiája kategóriában egy szavazat a codcase-es néninek! Látszik, mennyire uncsi volt, hogy ez is megütötte az ingerszintet.

bvr - 2018. 08. 12. 15:26

no, hát ugyan rögtön az elején kiszálltam, de ahogy akkor is írtam, arra azért kíváncsi voltam mire futtatják ki, ezért átfutottam az utolsó két részt (persze várható volt hogy nem lesz ebből a műfajt alapvetően felforgató szellemi alapvetés, de akkor legalább nézzük meg hogy a bevett sémák közül melyikhez nyúlnak és mennyit tákolnak rajta)

Maga a heti szál szóra sem érdemes, a családgyilkossági szál lezárása sem különösebben, na de az, hogy az elejétől sejtetett (meg amúgy is, ebben a VR tematikában ez szinte “kötelező”) Hatalmas Csavar annyiból állt hogy egy kb fél perces cliffhangernek szánt valami a végén… szóval ez iszonyat gyenge és egyben gyáva megoldás, hiszen ezzel nem kötelezték el magukat semmi mellett, ebből bármit csinálhatnak. Én a sorozat elején arra gondoltam hogy az évadzárót teljesen erre fogják kifuttatni, azazhogy legalább kiindulás szintjén lefektetik az irányt. De ez így egy limonádé semmiség.
Persze (függetlenül az egyébként is low budget minőségtől) mondhatnám hogy végülis nekem aztán mindegy, eddig sem néztem, ezután sem fogom, másik oldalról viszont meg mégiscsak kb annak szurkolok hogy ezt kaszálják el. Ez a készítői hozzáállás nem érdemel mást csak bukást.

Ennél az is jobb lett volna ha bele se kezdenek az egész “mi a valóság” tematikába (ami persze ordas nagy paradoxon lett volna az is egy VR-ral foglalkozó sorozattól, de mindegy) és megmaradnak egy heti ügyes tingli-tangli szintjén, mert ha egyáltalán semmi mondanivalójuk nincs erről akkor mégis mi a f*sznak erről csinálnak sorozatot…

Biohazard - 2018. 08. 13. 21:26

Amit én nem értek, hogyan tudtak ilyen kaliberű emberkéket megnyerni a sorozat szerepekre? Ki bólintott rá erre, hogy ebbe érdemes pénzt ölni? Van aki szerint ez _tényleg_ tökre érdekes és jó lesz? Egy ‘elvileg’ high concept sorozattól ennyire totálisan 0 tartalmat rég nem láttam. Rengeteg fele mehettek volna, de végül semerre sem sikerült. Felfoghatatlan számomra, hogy mi a fenét akartak ezzel?! :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz