login |

Pilot: Liza on Demand

2018. 08. 14. 15:01 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bevallom, hogy nekem is csak a tegnapi előzetes alapján ugrott be, hogy kijött már Liza Koshy sorozata, ami nagyjából le sem tagadhatná, hogy a Youtube-ra készült.

Hiába vannak ott a Mary + Jane készítői, ez úgy néz ki (talán nem véletlenül), mint a legtöbb YouTube-er/Instagrammer/vlogger “nagyszabású” produkciója, azok, amikor összeszedik magukat egy szkeccsre, és bevilágítják a jelenetet (de azzal nem spórolnak!), rendesen megvágják, és hasonlók.

A történet középpontjában Liza áll, mármint ez a karakter neve is, aki nagyjából alkalmi munkákból tartja fenn magát. A gig economy kritikája is egyben a sorozat, ahogy a munkára szorulók különböző alkalmazásokon át dolgozzák ki a lelküket éhbérért.

Mondjuk a főhős itt nem is teljesen csak kényszerből teszi ez, hanem a személyisége sincs oda az elkötelezettségért és befejezett munkáért, szóval neki valamennyire kapóra is jön, hogy ide-oda dolgozgat. Úgy kezdünk, hogy egy Ubert vezet, aztán egy puzzle-t rak ki pénzért, miközben egy macskát kéne altatásra vinnie. Csak érzékeltetésnek, hogy milyen sokszínűség várható.

Természetesen a sok random munka rengeteg poénlehetőségre adna okot, míg ugye egy átlagos munkahelyi komédiában eléggé kötött a helyszín, de a Liza on Demand igazából nem él ezzel. Ha a jelenet elején megtippeled a poént, akkor szinte mindig el fogod találni. Amivel igazából nem lenne baj, ha Lizának vagy a vágónak köze lenne a tényleges időzítéshez.

Avagy a legtipikusabb sitcomokra jellemző módon vannak kivitelezve a részek, csak a poénok sosem ülnek. Ezen mondjuk az sem segít, hogy a mindig hatalmasra nyitott és sminkelt szemű Liza semmivel sem több, mint a sorstársai. Vagyis ezt rosszul fogalmaztam, tudom, hogy a YouTube csatornája miért több, mint mondjuk egy Lele Pons-é vagy Amanda Cerny-é, viszont a hagyományos tévés közegben ez a plusz eltűnik.

Nem tudnám a földbe döngölni a sorozatot, de annyira semmilyen, hogy talán még Liza Koshy-rajongóknak sem igazán ajánlott. Legyen egy sima 5/10 a kezdés, de az biztos, hogy nem ettől lesznek a YouTube-sorozatok sokkal elismertebbek. Viszont lehet, hogy a platformon belül jó pár embert rábírt az előfizetésre, szóval üzleti szempontból teljesen érhető a Liza on Demand berendelése.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz