login |

The Sinner: kezdett a 2. évad

2018. 08. 16. 14:50 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Trust me, detective. I know where the monster is.

Bár már kijött a 2×03 is pár órája, most csak az első két, nagyon jól sikerült részre szorítkoznék, de persze kommentben a legfrissebb epizód is szabad pálya.

Főleg, mert ahogy az első évad során, most is bőven van amit beszélni a The Sinner-ről, ami kvázi évados antológiaként egy teljesen új sztorit hoz (csak Bill Pullman nyomozója a visszatérő karakter), szóval bárki becsatlakozhat újonnan. Ezt már csak azért is nyugodt szívvel mondhatom, mert én a kiemelkedően jó véleményeket kapó, és nézettségileg folyamatosan növekvő S1 első két része után kiszálltam belőle – az okokat kommentben részleteztem.

Már az első évadnak is nagyon érdekes volt a felütése, de mint az előbb linkeltem, annak a kezdése nem nagyon jött be a vontatottsága és a bemutató jellege miatt, itt viszont rögtön belecsaptunk a lecsóba. Miután egy kisvárosban egy kisfiú megöli a szüleit, az egyik nyomozó felhívja Ambrose-t, hogy segítséget kérjen tőle – ugyanis a Bill Pullman által alakított karakter régi ismerőse, hiszen ott született.

Az alapfelállás tehát ugyanaz, mint az első részben: tudjuk, hogy ki a gyilkos (legalábbis nagyon úgy néz ki), a kérdés csak az, hogy miért történt. És mondanom sem kell, hogy az okok ismét csak pszichológiai eredetűek lesznek, bár abban bízok, hogy nem csak tankönyvízű levezetést kapunk, mint az első évadban a trigger kapcsán. (Mondjuk már akadtak visszatérő motívumok, amik aggasztanak.)

Magáról az elég felkavaró esetről nem is árulnék el sokat, mert annak ellenére, hogy a gyilkos nem túl beszédes, már az első részben érheti meglepetés az embert (éri is, bár én az első csavart pont kitaláltam), de kapaszkodónak annyit azért érdemes elmondani, hogy a gyilkosság kapcsolatban áll egy rejtélyes, utópisztikus közösséggel (értsd: szektával),

Kezdeném rögtön azzal, hogy nagyon bejött ez az első két részt. Annak ellenére, hogy a készítő, Derek Simonds az nyilatkozta, hogy a 2. évad pitch-ét azzal kezdte a USA csatorna előtt, hogy most többet megtudhatunk Ambrose-ról. Ugyanis többek között az ő, szadomazo-függő karaktere is oka volt annak, hogy nem tartottam ki tavaly a sorozat mellett, és most attól tartottam, hogy végképp a mélyére ásunk a sérültségének.

Azonban (legalábbis eddig) szó sincs erről, Ambrose szinte semmi  karakterizálást nem kapott még, mindössze a szülővárosába való visszatérés kapcsán felvillanó múltfoszlányok jelzik nekünk, hogy valami nagyon nem volt rendben a gyerekkorában, és ha csupán erről lesz szó a folytatásban is, akkor felőlem jöhet. Bár, ha még köze is lesz a visszaemlékezéseinek az ügyhöz, akkor kissé áteshetünk a ló túloldalára.

Főleg, hogy a fő sztori és Ambrose múltja mellett még a helyi nyomozó is kap egy flashback-történetet – ezt már konkrétan azzal a céllal mesélik el, mert releváns lehet a szekta/közösség kapcsán, szóval mondhatni három vasat tartanak egyszerre tűzben az írók, bár a fő eset egyelőre abszolút dominált, később remélem, eltolódnak az arányok, és a múltat sem csak valami vékonyka sztori fogja képviselni.

Mondanom sem kell, hogy bár akadnak egy fokkal könnyedebb jelenetek (mondjuk a nyomozó és az apja között), a The Sinner hangulata továbbra is borongós, igencsak lehúzós, de ilyen téma mellett másmilyen nem is nagyon lehetne, és abban is biztosak lehetünk, hogy a háttérben elég szörnyű dolgok vannak, mint az első szezonban, szóval érdemes felkészülni rá.

Szóval abszolút elégedett voltam a kezdéssel, sima 7-8/10-es szintet ütött meg, mind a hangulatnak, mind a színészeknek, a tálalásnak és a sztorinak is köszönhetően. Már pár hete is írtam, hogy az efféle, a múlt disznóságainak jelen következményeivel foglalkozó sorozatokkal tele van a padlás, de amíg igényes a megvalósítás, addig felőlem jöhetnek mázsaszám az ilyen történetek.

24 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2018. 08. 16. 16:14

Első évadot láttam, elején tényleg picit ritmustalan volt, de összességében nagyon jó szerintem.

Második évad jobb eddig, mert az első rész is már jobban eltalált szerkezetű szerintem, harmadik résszel most végeztem, eddig nyár legjobbja nekem a Condor mellett.

Ötletes, nagyon jól van filmezve szerintem, a Sharp Objects-et nem bírtam olyan borongós, itt legalább tudható, hogy lesz megoldás, valamerre nagyon erősen tart a történet.

MadAve - 2018. 08. 16. 20:09

Eddig nagyon szuper, az első évadot is élveztem. Nagyon meglepett, h szektás vonal felé indult el a történet, erre egyáltalán nem számítottam. Kíváncsi vagyok, milyen beteg dolgok történnek ott. Az biztos, h az igazi anyja már így is elég betegnek tűnik, kiráz a hideg a szigorúságától meg a furcsa szeretetétől, ha szeretet ez egyáltalán, amit a gyerek felé kimutat.

dukyka - 2018. 08. 16. 20:46

Nekem is nagyon bejövős eddig a 2. évad, az elsőnél a pilot után kiszálltam.

Anni - 2018. 08. 16. 21:56

Az első két részt láttam és nagyon tetszik még jobban mint az első. Carrie Cont meg imádom annyira örülök, hogy szerepel ebben az évadban.

Geza Kovacs - 2018. 08. 17. 00:21

Ez jobb, mint az első évad. Az totál abszurd volt, ez fura módon eddig hihetőbb.

Running - 2018. 08. 17. 09:16

Beteg nagyon, az első is jó volt, ez is az lesz, remélem.
Mondjuk az első évadot Jessica Biel miatt akkor is végignéztem volna, ha az évezred legrosszabb sorozat évadja lett volna. :)))

Nina - 2018. 08. 17. 09:59

Jobban behúzott, mint az első évad első két része, bár azt is nagyon kedveltem- hátborzongató a kiscsávó, már amikor megláttam… bármit is kanyarítanak ki a történetből, a kisfiú kiválasztása a szerepre fél sikert ad.

Aleysa - 2018. 08. 17. 15:43

Maga a sztori nem lenne rossz, de ez a gyerek olyan ellenszenves, hogy akár egy sötét verem mélyére is becseszhetnék, aztán jöhet a vége főcím. Semennyire nem szimpatikus, kb csak azért tudnék drukkolni h zárják el valahová csak ne lássam többet.
Carrie Coont kedvelem, de már megint szekta ….mehh
Mondjuk miatta meg Pullman miatt nézem, de annyira nem vagyok elájulva eddig

Norbi - 2018. 08. 17. 20:39

Ti amúgy ezt hol néztétek? Nekem a netflix csak az első évadot dobja fel, a másodikat az istennek sem találom

winnie - 2018. 08. 18. 08:46

norbi: a netflixre majd az évad végén fog felkerülni. kint hetiben megy a usa csatornán, így alternatív módszerekkel érhetőek el a részek, mint a nem netflixes sorozatok esetében.

karit - 2018. 08. 21. 01:52

Micsoda finom eufemizmus. :)

Nagyon jól adagolják az infókat, minden rész azonnal tovább nézős lenne (nincs valami még alternatívabb módszer erre?). Feszültség, misztikum, csavarok, ötpercenként új megvilágítás, remek casting; ez eddig 9/10.

Snoopyzit30 - 2018. 08. 22. 22:03

A kissrác fantasztikus. Komolyan honnan akasztják le ezeket a gyerekszínészeket. Ha belegondolok, ő csak egy gyerek és milyen érzelmeket kell megmutatnia milyen beteg szituációkban, nem?

Mondjuk a szektás dolgoktól mindig kiráz a hideg, de az egész nyomozás és a nyomozó karaktere is nagyon rendben van, a hangulat is nagyon ott van. Jobban tetszik eddig, mint az első évad.

Carrie Coon sem okoz csalódást és most végre a férjével játszhat egy sorozatban. Tracy Letts-et már a Homeland óta bírom, de a Divorce-ban is jól játszott.

Dawnie - 2018. 08. 24. 20:04

Nekem sokkal kevésbé tetszik ez az évad, mint az első. Ez a szektás marhaság annyira fárasztó… A gyereknek sem tudok szurkolni, annyira ellenszenves szegény.

_Peter - 2018. 09. 06. 14:19

Az ötödik résznél vagyok, nem hiszem sietek megnézni a friss hatodikat. Nem köt le a szektás téma, nincs hangulatom a sorozat hangulatához. A színészek jók!

Snoopyzit30 - 2018. 09. 06. 17:33

Az ötödik rész mondjuk nekem is unalmas volt.

Geza Kovacs - 2018. 09. 07. 03:44

Mostanra nekem is kissé sok már a szekta téma. Annak ellenére, hogy már kb. az egész várost átszövi, Pullman nem ütközik akkora ellenállásba, amekkorába szerintem kellene, de támogatást se kap úgy, mint ahogy a dolog súlya alapján kellene. Új szereplő nincs jó ideje, nagy fejlemény a mostani gyilkosságról nincs, pedig látszik, hogy igyekeznek nagyon pszichothrilleresre venni a figurát. Valami fordulat nem ártana már.

Anni - 2018. 09. 10. 22:50

6 rész után nekem még mindig bejövős bár a kezdeti lelkesedésem már annyira nincs meg.

Alapból azt hinném a szekta vezér a csuklyás fazon de hát Vera a teával elvileg kinyírta.(vagy mégsem?)
Az lenne a legnagyobb fordulat ha a csuklyás Marin lenne és a kocsiban valaki más van..
Vagy ha Vera lenne az mert amúgy skizofrén. :D

Kíváncsi vagyok mi lesz.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 13. 07:06

Azt most én sem vágom, most akkor a 6. részben egyértelműnek kellene lennie, hogy Vera kinyírta a szekta vezetőjét? Merthogy a tea meg minden, de közbe meg úgy adja elő a nyomozónak, hogy csak elment valahova a vezetőjük. De miért menne el? Mi okozná ezt a változást? Vagy a nyomozó nyugtázta, hogy Vera kinyírta aztán kész? Totál homályos ez az egész.

Arra egyébként én is gondoltam, hogy a csuklyás az az igazi anyja, de ő nagy valószínűséggel tényleg a tó mélyén pihent az elmúlt években. Még azt is el tudom képzelni, hogy Julian megint csak képzelődött és amúgy ő simán csak elszökött. Az biztos hogy képzelődik egyébként, kérdés, hogy most képzelődött-e.

Még van 2 rész, szóval ki fognak derülni a dolgok. Ez az évad eléggé más, mint az előző, de ott sem volt valami nagy dolog a megfejtés, itt – a szekta téma ellenére – érdekesebbnek tartom a szituációt. Kíváncsi vagyok mit csináltak ezzel a kisfiúval, miért akarta elrabolni őt az a pár, ez remélhetőleg ki fog derülni.

Anni - 2018. 09. 15. 00:02

Nos akkor kiderült ki a csuklyás szóval félig-meddig megleptek. Végre azt is tudni miért akarta elvinni a pár a gyereket. Viszont a rész vége az meglepett.

Szerintem egyértelmű, hogy nem Julian lőtte le Marint hanem vagy az akinek telefonált (talán az apja a főszektás) vagy Vera mivel tudta, hogy oda fognak menni.

De remélem az is kiderül, hogy Julian ölte e meg a párt a teával mert valamiért én ezt se hiszem el.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 17. 08:18

Engem is elvittek az erdőbe a készítők. A csuklyás akkor tényleg az igazi anyja volt. A készítők nagyon azt akarják nekünk sugallni, hogy Julian lőtte le az anyját, ami simán benne van a pakliban, de az is benne van, hogy nem. Most azt várják, hogy izguljunk. Az nekem is megfordult a fejemben, hogy a szektavezérnek telefonált, de az is lehet, hogy a nővéreket hívta fel, mert Kanadából is segítheti valaki. Azt elmondta a nővér is, hogy vagy 500 tagjuk van és egész Kanadáig vannak szervezeteik, szóval lehet hogy ők segítenének neki. Azon meglepődnék, hogy ha a szektavezérrel ők együtt lennének. Egyébként még az sem világos, hogy Vera mivel érte el, hogy a szektavezér elmenjen és ott hagyja Juliant. Lebegtették, hogy megmérgezte, de ez még nem lefutott.

A végére kicsit elfáradt nekem a sztori, a tavalyi Tanetti-ügy az tovább érdekes volt, mint ez. Azért várom az évadzárót, meglátjuk mit kanyarítanak ki így a végére.

Anni - 2018. 09. 20. 19:09

Egy csattanó sikerült a végére amivel alaposan megleptek (Julian apja, ez sose jutott volna eszembe). A nyomozó estéje Vera-val érdekes volt szegény ember eléggé kivan. De meg kell hagyni a két színész között végig ott lebegett a kémia.

De ezen felül olyan kis langyos zárás volt. A szektárol így sok dolog nem derült ki pedig a fél város kapcsolatban áll vele.. illetve, hogy mi az a nagy kőhalom, amit Vera ott fogdosott mindig.

Összességében tényleg gyengébb volt mint az első szezon de nem volt rossz. Ha lesz 3. évad biztos maradok. :)

MadAve - 2018. 09. 21. 14:37

Számítani lehetett rá, hogy nem valami nagy durranás lesz a dolgok magyarázata, de valamiért bennem ez az évadzáró se hagyott nyomot (elaludtam rajta). Lehet nekem vannak túl nagy elvárásaim egy évadzárótól vagy én lettem nagyon negatív, de egy ideje nagyon várok már valami brutálisan nagy csavarra, de nem jön :D
Ez a sorozat elment egy olyan irányba ami már nem érdekelt, Marin megjelenése nekem nem volt érdekes, inkább maradt volna halott, meg ilyenek, meg Vera egyre pozitívabb ábrázolása is lelombozott, azt hittem, zakkantabb karaktert hoznak ki belőle.

Kri - 2018. 09. 26. 11:59

Én is elaludtam az utolsó részen, másnap sikerült megnézni :)
Az 1. évadot nem láttam. Egynek jó volt ez a történet, bár erre szokták mondani egyesek, hogy ezt a sztorit 2 percben is el lehetett volna mondani.
Julian apja meglepetés volt. A párhuzam jó volt Julian és a nyomozó sorsa között. A vége nagyon pozitív lett. Ha igaz történet lenne, érdekelne, hogy 20 év múlva hogyan élnek.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 26. 17:50

Kellemes meglepetés volt az évadzáró, mert már nagyon leült a dolog a végére és elégedetten csettintettem, hogy meg tudtak lepni, mert erre tényleg nem számítottam (pedig ha belegondolok sok ilyen sorozatot láttam már, ahol a családon belül kellett keresni a titkot).

Az nem derült ki valóban, hogy annak a nagy kőnek mi volt a jelentősége, miért volt az bálvány vagy tulajdonképpen mit is reméltek tőle, de számomra a legnagyobb rejtély az maradt, hogy Vera mivel vette rá a szektavezért, hogy otthagyja Juliant? Csak annyi, hogy megmondhatta neki, hogy nem ő az apja a gyereknek? Ez kicsit homályban maradt, mert végig ugye arra utalgattak, mintha a szektavezér csinálta volna a gyereket. A tóban talált hulla is egy szép red herring volt, azért is jár a plusz pont. Ennek a vége jobban tetszett, mint az első évadé. A kisfiú ezek szerint csak önvédelemből ölte meg azt a párt, valójában fogalma nem volt, hogy mit akarnak vele csinálni és ezért nyírta ki őket. Az is tetszett, hogy Vera elfogadta a fiú (bölcs) döntését, hogy visszamenjenek és adják fel magukat. Ami még pozitívum volt nekem az a nyomozó bemutatása, az első évadban enyhén szólva is érdekes volt, itt szimpatikus(abb) lett sokkal. Ami negatívum, hogy a szektáról végső soron nem tudtuk meg a teljes igazságot, a doki ennyi miatt lett öngyilkos? Hogy abortuszokhoz asszisztált?

Remélem folytatják, még gondolom van kinyomozni való ügy (lásd. Cardinal, Bosch, Strike, Shetland, Line of Duty stb. esetében is lehet folytatni még jó ideig)

Ez az évad olyan 7/10 szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz