login |

The Affair: vége a 4. évadnak

2018. 08. 20. 20:32 - Írta: Shannen

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem voltam túl lelkes az évadkezdésnél, féltem, hogy a több ezer kilométer távolságra szétszórt szereplők miatt a sorozat dinamikája jelentősen meg fog változni és nem voltam benne biztos, hogy önmagában, a többiekkel való interakció nélkül érdekelne-e Noah vagy Alison története.

Akkor persze még nem sejtettem, hogy ennél jóval komolyabb változás fog bekövetkezni 2 résszel az évad vége előtt.

Annak ellenére, hogy voltak fenntartásaim eleinte, összességében tetszett az évad, és ellentétben a tavalyi évadzáróval most eszembe se jut a kaszán gondolkodni, annak ellenére, hogy ez a finálé nyugodt szívvel elment volna sorozatzárónak. 

Ez azt is jelenti, hogy az íróknak nagyon oda kell majd tenniük magukat, ha azt szeretnék, hogy ne egy izzadságszagú, erővel “odatapasztott” évadot lássunk jövőre, főleg, hogy abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy már most tudják, hogy az lesz a zárószezon.

De mielőtt arról spekulálnánk, hogy hogyan fogják lezárni az utolsó évadban főhőseink sztoriját, érdemes visszagondolni, hogy miben igazán kiemelkedő a The Affair.

Természetesen nem a történetvezetésben. A négy évad alatt kevés olyan dolog nem történt meg a szereplőkkel, amit egy jó szappanoperában ne láthatnánk. Ez idén se volt másképp. Volt izgulás kitoloncolás miatt, semmiből előbukkanó apuka, megcsalás, kavarás a főnökkel és hasonlók.

Nem ezek miatt szeretjük a sorozatot, hanem a hús-vér szereplők és azok karakterizálása miatt. És azokért a pillanatokért, amelyek annyira valóságosak, mintha csak a saját életünket látnánk magunk előtt. A sorozat többszempontú struktúrája pedig pontosan erre erősít rá. Még négy évad után is elismerően tudok bólintani egy-egy apró különbségen két POV rész között.

Az évad utolsó három része eléggé eltért egymástól, mégis mindegyik megmutatta a fentebb említett erősségeket, a szereplők közti remek dinamikát (4×08), a különböző nézőpontok (különleges) használatát (4×09) és az őszinte, életszagú beszélgetéseket és érzéseket (4×10). A tovább mögött spoilerekkel folytatom. 

Örülök, hogy több mint egy órás volt az évadzáró, mert így jutott idő mindenki történetére és bár sok minden történt, nem éreztem kapkodónak a részt.

Talán megint Noah szála érintett meg legkevésbé, ő önmagában tényleg nem köt le. Antonnal ugyan jó párost alkottak, de a legjobb pillanatokat mégiscsak a Cole-lal kiegészülve szállították. Cole-nál jó volt látni, hogy nem húzzák a végtelenségig Luisa-val a se veled-se nélküled dolgot és rendben megbeszélték, hogy mi lesz a legjobb mindenkinek. A The Affair nemcsak a drámában, de a humorban is erős szokott lenni, szerencsére ebből a fináléra is jutott, még ha csak keserédes mosolygásra is futotta.

Számomra az epizód legkiemelkedőbb része Helen és Noah beszélgetése volt. Ami kifejezetten tetszett benne, hogy fel sem merült bennem, hogy ők bármikor is újra összejönnének a jövőben. Egyszerűen tudják, hogy számíthatnak a másikra, törődnek egymással és ennyi. Szép volt az a pár perc és szívesen megnéztem volna ugyanezt Noah szemszögéből is.

Bár Alison már most sem volt jelen fizikailag, természetesen a lénye átjárta az egész részt. És valószínűleg nem tévedek nagyot, hogy ez a záró évadban sem lesz másképp. Minden jel arra mutat, hogy halálának pontos körülményei soha nem fognak kiderülni, és talán ez így is van jól, ez is hozzátartozik a The Affair-hoz.

Nemcsak Alison nélkül nehéz elképzelni a sorozatot, de túl sok utalást arra sem kaptunk, hogy mire számítsunk az utolsó évadban. Ez egy kicsit meglepő, másrészt ha tippelnem kéne, egy kisebb (vagy nagyobb) időugrással fogunk kezdeni jövőre és remélem, hogy ennél nagyobb tragédia már nem fogja a karaktereket érni és inkább azon lesz a fókusz, hogy hogyan találnak békére akár egy új partner mellett, akár önmagukban. 

19 hozzászólás Ne habozz!

WillTraveler - 2018. 08. 20. 00:20

Az elso post-Alison resz. Az utobbi ket resz zsenialitasaval nyilvan nem versenyezhetett, de osszessegeben jo resz lett! Annyira szepen keretbe lettek foglalva a tortenetek, hogy akar egy sorozatzaronak is elment volna. Ha esetleg felresiklik az utolso evad, en ezt a reszt fogom a sorozat vegenek tekinteni
Ben igy mar nyilvan megussza, lehetetlen lesz bizonyitekot talalni ellene, remelem ellengedjuk a karaktert.
Nem tudom, hogy innen Alison es Vik nelkul hogyan lehet folytatni, kicsit felve bar, de kivancsian varom a lezarast!

_Peter - 2018. 08. 20. 12:14

Ben most annyit ivott nem emlékszik mit tett, vagy ennyire pszichopata még ő ordít Cole-nak hogy ő a hibás és bociszemekkel megjelent a szertartáson is?

Kicsit nevetgéltem a részen, mert Alison anyjának hippiskedése a tengerparton furcsa volt, Cole amikor felkapta az urnát és futott már rendesen röhögtem.

Cole nézőpontján kívül a többi engem már nem érdekel, csak Anton fogalmazására figyeltem fel és Vik idióta szüleire, azt hittem Helen agya eldurran ott.

Wall-E - 2018. 08. 20. 12:37

Az oldalon is nemrég posztolt interjúban a Ben-t játsszó színész máshogy reagál az eseményekre, mint ahogy én is, és ahogy látom ti is értelmeztétek a 9-dik epizódot, miszerint először láthattuk, ahogy Alison elképzelte volna a találkozást, utána pedig, ahogy valójában történt.

A színész nyilatkozatában az volt, hogy a két végletet láttuk, de könnyen lehet, hogy a valóság a kettő között van valahol és szerinte a karakter nem lett volna képes erre, utána pedig a viselkedésre, amit Cole-ékkal szemben mutatott. Az utolsó jelenetnél pedig ezért is nem mutatták az arcát, mert beszélt a készítővel és jobbnak látták, ha van benn talány, hogy valóban ő volt e. Ugye emellé jönnek apró részletek pl. az alibiről, amiket a nyomozó mondott.

Mindettől függetlenül számomra teljesen az adta magát, amit feljebb leírtam, illetve ahogy ti is értelmeztétek ezt a konkrét dolgot.

Az azért jó, hogy a végső monológja alapján Alison valóban élni akart volna, tehát eljutott odáig a fájdalmával, hogy hitt egy új életben, ez valamennyire győzelem a karakternek, még ha ezt egy szívszorító tragédia miatt sosem próbálhatta egyáltalán meg. Illetve pont, amikor végre kiállt magáért, történt ez az extrém, értelmetlen dolog.

Nekem akkor is a kedvenc karakterem volt, úgy érzem, hogy bizonyos dolgaival elképesztően lehetett azonosulni és totálisan érthető volt, hogy Noah belészeretett, azokban a ruháiban a biciklijével, olyan autentikusnak érződött. Fáj az elvesztése nagyon, szerintem ez mindent elmond a karakterről, valamint a színész munkájáról.

A 4×10 is pazar lett, úgy gondolom, hála az égnek a néhány érdektelenebb részlet és szál ellenére az évad összképe abszolút pozitív ismét.

Az ötödik szezonban én új dolgokat szeretnék, találja meg mindenki a helyét a maga módján, Noah-nak akár egy teljesen új nőt, akivel a hibáiból tanulva és érve végre építhet valami újat.

m.m. - 2018. 08. 20. 18:56

Sziasztok!

Remek befejezés volt.
Annyira érett , annyira sallangmentes ,lényegremutató….
Igen az életünk mindenek felett áll…minden másodperce megismételhetetlen…és minden egészségesen töltött pillanat egy ajándék…maga a tökéletesség…
Manapság kezdem csak ezt igazán érezni…

Abszolut megértem Cole-t…hogy elrohant Alisonnal …én is ezt tettem volna a helyében…
Noah pedig egyre érettebb lesz…Helen szintén …a burok amiben élt felhasadt…

nem hiszem hogy kellene még egy 5. évad..de persze kíváncsi vagyok rá…

nargli - 2018. 08. 20. 23:46

Én azért remélem, hogy az 5. évadban jól elkapják Bent… Én a 3. évadnál majdnem föladtam a sorozatot, annyira félrement, de örülök, hogy belenéztem a negyedikbe, mert az újra zseniális volt. És a 9. részt biztosan megnézem még párszor, tényleg egy kamaradarab, borzongatóan jó lett. A második részét, én összeszorult gyomorral néztem az első perctől, ahogy Ben állt az ajtóban, már az feszült pillanat volt…

Gevin - 2018. 08. 21. 00:13

Ez az évadzáró azért egy kissé kabaréra sikeredett. Cole futásán lehetetlen volt nem röhögni, annyira röhejesen nézett ki, ahogy kapkodja a lábát a homokban. Valahogy sokkal erősebb kifakadásra, érzelmi törésre számítottam tőle, azok után, amin keresztülment.

Noah-val hasonlóan vagyok, de azzal egyetértek, hogy a közte és Helen között lévő párbeszéd a sorozat legszebb pillanatait idézte. Én azt sem bánnám, ha végül újra összekeverednének, egyfajta “ezt hozta az élet”, mindketten elcsesztünk mindent, talán az lenne a legjobb, ha egymással maradnánk-mentalitással. Ennek ellenére én is azt éreztem, hogy barátok, akik ott vannak egymásnak.

A Sierra szál volt a másik borzasztóan erőltetett szappanoperás momentum. Összességében eléggé hullámzott az évad, és ahogy fent is említve van, annyi “szappanoperás baromság” történt ebben az évadban, hogy néha fájt nézni.

Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a hármassal, Allison nekem nem fog hiányozni. Abban bízok, hogy valami érdekes megoldással rukkolnak elő a záró évadra.

kukac7 - 2018. 08. 21. 00:24

nem vagyok egy nagy konteo gyaros, de egy dolgon elgondolkodtam.

ugye volt alison visszatero alma, hogy vki kimenti az oceanbol.
ezt ugye bennek elmeselte a konferencian. kesobb, mikor eloszor talalkozott az apjaval, akkor megemliti neki, hogy megmentette az eletet, mikor elmerult az oceanba. aztan mikor az anyjanak ezt emliti, o azt mondja, ilyenre nem emlekszik es az apja nagyon furfangos, gonosz ember.

ami felmerul bennem, hogy mintha tudatos lett volna ez a hazugsag az apjatol, igy probalta manipulalni. de kitol tudhatott errol? talan bentol? nekem volt egy olyan erzesem emiatt, hogy talan felberelte bent, hogy szerezze meg alison vesejet? ezert halt meg? olesre kepeztek ki, akar meg ez is lehetett.

szova csak elmelaztam ezen. :D
de meg az is lehet, hogy ben szemszogebol fogjuk latni azt az estet, ami tenyleg zsenialis resz volt, foleg a valtassal.

Sanna - 2018. 08. 21. 08:38

nekem nagyon tetszett ez az évad, pedig azt hittem, hogy a 3. után ennek vége, de meg tudtak újulni és ez jó

nem lepődnék meg, ha valami más kerekedne ki Alison halálából, vajon úgy történt-e, ahogy a legtöbben gondolják? miért hozták hirtelen be az apját? mi van azzal a pasival, aki megtámadta az irodájában? mi van ha ő tette és nem is Ben?

azt sose értettem, hogy ha egy szereplő ki akar lépni, akkor miért kell meghalnia, írhattak volna egy szép lezárást is neki, igaz így is megkapta (?), csak nem annyira szép, pont ezért tragikus és “fáj” az embereknek, mert Alison már jó úton járt, hogy újra éljen Josie-val, az új munkájával, ahol embereknek segített

ami még nekem furcsa volt, hogy Cole-on kívül senki nem kezdett el gyanakodni, hogy nem öngyilkos lett, hiszen félt a víztől, szinte mindenki elfogadta hogy megtette

andator - 2018. 08. 21. 13:59

Sziasztok!

Megnéztem a 10. részt és már most nagyon hiányzik Alison. Nekem is ő volt a kedvencem. Minden esendőségével, hibájával. Szerettem.
Szerintem ebben a részben a legmeghatóbb Cole jelenete volt. Alszik a temetőben a kisfia sírjánál, élete szerelmének a hamvaival. Már már giccses is lehetne, de Cherry és Cole beszélgetése, vagyis inkább Cherry vigasztaló, támogató szavai visszarántottak a földre. Ugyan mit tudsz mondani a felnőtt gyerekednek, akit annyi szomorúság és fájdalom ért egész életében. Hogyan tudod megmondani neki, hogy muszáj élnie, nem adhatja fel? Szerintem sikerült neki. Ez a jelenet számomra mindent vitt. Végig potyogtak a könnyeim.
Én is azt gondolom,hogy lehetett volna akár sorozatzáró rész is. Várom az 5. évadot. De Alison nélkül, nagyon össze kell szednie magát Treem-nek és Levi-nek, hogy ne legyen érezhető az üresség. Szurkolok nekik.

Bertollnok - 2018. 08. 21. 14:04

Korrekt évad volt, fasza sorozatzáró résszel. Számomra legalábbis a 4×10 jelenti az utolsó felvonást, Alison nélkül az Affair már nem ugyanaz, sőt, lényegében már az idei szezon is átment a “dugunk és/vagy utáljuk egymást” dinamikára épülő, szappanopera jellegű, ide-oda csapongó történetvezetésre, és bár még így is szórakoztató volt, közel sem olyan lebilincselő, mint az első évad.

Akit érdekel Alison ügyének jövője, megtalálja pl. a TheAffair subredditen a készítő ezzel kapcsolatos szavait. Sarah Treem nem csupán azt árulta el, hogy mi történt valójában Alisonnal, de az is kiderül, hogy mit tervez ezzel a szállal az ötödik évadban.

Ennn - 2018. 08. 21. 14:15

Nekem ez nem tette volna meg sorozatzárónak.
Szeretném tudni, hogy az életben maradt karakterek sorsa hogy fog alakulni.
Az összesé.
Cole?
Marad Loisaval? Vagy végleg elmegy Californiába?
Én lehet azt tenném a helyében.
Nem tudnék ott maradni.

Helen?
Lesz még neki helye LA-ben? Vagy visszameg NYY-ba de már az új Helenként? Aki sokkal szabadabb?

Noah?
Ok, ő annyira nem érdekel. Mert hacsak nem lesz egy seggfej az ő sorsa tuti rendben lesz. Az igazgatónő, az írónő vagy a francianő oldalán is meg tudja lelni a boldogságát.

Withney?
Az ő sorsa azért érdekel, mert rohad nehéz élete volt neki is. Szörnyű első szerelem egy abortusszal, akit később az ő tudtával a saját apja ölt meg, aztán meg az az este amikor mindketten be voltak drogozva, aztán meg az az undorító művész faszi. Nem túlságosan szerethető a csaj karaktere, mert önző és idegesítő meg lobbanékony, de akkor is szeretném tudni mi lesz vele.

Shannen - 2018. 08. 21. 21:50

“ami felmerul bennem, hogy mintha tudatos lett volna ez a hazugsag az apjatol, igy probalta manipulalni. de kitol tudhatott errol? talan bentol? nekem volt egy olyan erzesem emiatt, hogy talan felberelte bent, hogy szerezze meg alison vesejet?”

Fú, azért ez elég meredek lett volna még a The Affair szintjén is. :D Meg hát ez rögtön kiderült volna nyilván a nyomozóknak is, ha hiányzott volna Alison egyik veséje.

“ami még nekem furcsa volt, hogy Cole-on kívül senki nem kezdett el gyanakodni, hogy nem öngyilkos lett, hiszen félt a víztől, szinte mindenki elfogadta hogy megtette”

Szerintem senki nem gondolta azt, hogy Alison valóban jól van. Tény, hogy jó úton haladt az utóbbi időben, de ha máskor nem, az LA-i kiruccanása után simán hihető volt, hogy öngyilkos lett. Az meg, hogy pont vízbe fulladt szintén hihető, pont azért mert egyrészt utálta az óceánt, másrészt Gabriel miatt. Az egyetlen dolog, ami miatt nehezebben fogadnám el, hogy öngyilkos lett, az Joanie, furcsa belegondolni, hogy képes lett volna otthagyni a saját lányát, azok után, hogy a fiát egyszer már elveszítette.

“Akit érdekel Alison ügyének jövője, megtalálja pl. a TheAffair subredditen a készítő ezzel kapcsolatos szavait. Sarah Treem nem csupán azt árulta el, hogy mi történt valójában Alisonnal, de az is kiderül, hogy mit tervez ezzel a szállal az ötödik évadban.”

Ha jó videót néztem, akkor én örülök. Mármint – és innentől SPOILER ha valaki nem akar az 5.évadról tudni – ha jól értem, akkor Alison halálának ügye ezzel lezárult, mindenki azt hiszi, hogy öngyilkos lett, de csak mi, nézők tudjuk, hogy ez nem igaz. Ennek főleg azért örülök, mert nem viseltem volna el, ha az utolsó évadban Ben leleplezése adta volna a nagy misztikumot. Fölösleges lett volna továbbhúzni a dolgot. Az viszont tényleg tragikus, hogy a többi szereplő számára nem fog kiderülni soha, hogy mi is történt pontosan, de valahogy ez illik a sorozathoz és Alison karakteréhez is.

Marko92 - 2018. 08. 21. 22:42

Tetszett az idei évad.
A 3. évad nálam is mélypont volt. Amíg Noah (aki amúgy a kedvenc karakterem) a psziché különböző szintjeit bejárta addig Alison és Cole karaktere egy helyben toporgott. Ebben az évadban ezt orvosolták szerencsére.
A folytatást kíváncsian, de szkeptikusan várom.
Noah-nak ott van a főnöke. Látszik, hogy megvan köztük a kémia (jobban, mint a francia nővel) de a kapcsolatukban számomra nincsen semmi izgalom. Szerintem ezt hagyni kéne. Sokkal izgalmasabb lenne, ha újra egy férjes nővel kavarna. Vagy direkt keresne egy nőt, aki az Alisonra emlékezteti.
Helen szála az számomra nem érdekes.
Cole szála pedig oda fog kifutni szerintem hogyan találja meg a lelki békéjét.
Remélem, hogy Noah-nak és Cole-nak lesz még közös jelenetük és azt hogy nem kapunk egy 3. évadhoz hasonló minőséget.

nemkrisz - 2018. 08. 24. 12:18

Ne legyen igazam, de nem hiszem, hogy tud normálisan folytatódni innen ez a sori, hiszen Alison maga volt az affér :/

Hcatti - 2018. 09. 08. 11:19

Talán érdekes szál lenne Ben örlődése a tettének súlyával való küszködése. Beleillene az eddig látottakhoz.

_Peter - 2018. 09. 26. 11:08

Az 5. évadot talán már elkezdeni sem érdemes? Azt pletykálják Joshua Jacksonnak is elege lett.

Anna - 2019. 02. 15. 15:25

Nekem Alison halála öngyilkosságnak tűnt. Az első részben elmeséli, hogy mit szeretett volna. Ha Ben bevallja, hogy házas, de miatta elhagyta a feleségét és élhetnek együtt boldogan. Ehhez képest a második eleje, ahogy történt. Ben hazudott neki a feleségéről. Szerintem Ben alibije valós és úgy történt ahogy Ő meséli. Alison öngyilkos lett, aminek Ben adta a végső lökést. Az egész ahogy Ben megöli és amit mond Alison amikor a vízbe dobja…
Pár résszel korábban mesélte el, hogy az anyja abban hisz, hogy addig születik újjá, amig nem lesz tökéletes az élete. Szerintem az anyjától kapott szobor, aminek nekiesett is ezt szimbolizálta. Öngyilkos lett, hátha a következő életében jobban tudja csinálni.

Nyistas - 2019. 02. 28. 17:04

Nekem már csak az a kérdésem van, mi történt Noah börtönőrével? Az a nyakonszúrás egészen abbamaradt… ő követte -e számomra ez nem volt nyilvánvaló

Renáta - 2019. 04. 20. 00:34

A sorotat hatása alatt vagyok. Magával ragadott az egész. Pár hét alatt megnéztem a 4 évadott. Tudja valaki mikor jön az 5. évad?
Nos Noah és a nyakon szúrás. A börtön után kicsit megbolondult. Gyógyszerfüggő volt, aki beképzelt dolgokat. A börtönben is képzelődött. Szerintem kiderült valamelyik részben, hogy ő szúrta le magát. És Franciaországban jött helyre.
Én arra lennék kíváncsi, mikor ír egy új könyvet, amibe leírja, hogy nem ő ölte meg Cole tesóját, Alisonról és Helenről meg Cole-ról ír-e.
Alison nagyon fog hiányozni. Kíváncsi leszek milyen szálon fog folytatódni. Ben képben marad? Alison apja? Cole hogyan fog távozni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz