login |

Pilot: Disenchantment

2018. 08. 24. 21:35 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Megpróbáltam, de én is elbuktam, mint winnie az ugyancsak Netflixes Insatiable-lel. Pedig itt a Futurama készítője jött, hogy nekiessen a mesék világának. Nem cinikusan, de mindenképp kiforgatva pár klasszikust, meg klisét.

A legfőbb bajom, hogy hiába futottam olyan véleményekbe, miszerint “később beindul”, valahogy mégis sajnálom a Disenchantment-re az időt, mivel az eleje nem szórakoztatott. Volt benne pár okos megoldás, nem is konkrétan poénra gondolok, de egy percre sem kötött le igazán.

Tudom, vagyis látom, hogy igazából nem is a humor volt a fő cél, még ha sok is van belőle a sorozatban, hanem a kaland, a jól összetett történet hatalmas cliffhangerrekkel (rögtön az első rész végének feloldása egy szó szerinti kapaszkodás), viszont valahogy ebben meg nincs igazi lendület.

Talán ki kéne tartanom, de itt valahogy nincs kedvem megadni az esélyt. Abba már bele sem akarok komolyabban menni, hogy milyen ártalmas ennek a sorozatnak is, hogy hosszabb részekkel operál. Szinte biztos, hogy feszesebb, lényegretörőbb, és ettől jobb lenne a végeredmény ha 22 perc felé kellett volna tendálniuk a 28, vagy a pilot 35 perce helyett. Például a Netflix legjobb animációsa, a BoJack is csak 25 körüli játékidővel bír általában.

A történet középpontjában amúgy egy álmodozó, de kemény és szerencsejátékos királylány áll (Abbi Jacobson), egy Luci nevű démon (Eric André) és egy a boldog elf létből kifele vágyó elf, Elfo (Nat Faxon). Mindannyian ismert mesefigura alapok, de teljesen máshogy használja őket a sorozat, felpofozza a csapatot az élettel.

Például a királylányt érdekházasságba akarják kényszeríteni, amit ő szerelemről ábrándozva ellenez, ami brutális következményekkel jár. És talán ez a fajta modern gondolkodás, már-már realizmus az, ami valamennyire feldobja a humort.

Sokak számára vonzó lehet az a világ, amit a figurák köré építettek, vagy az igencsak átívelős történet, szóval kommentekben ne tartsátok vissza, mit gondoltok az első évadról, amit követni fog az ugyancsak 10 részes S2 – ki tudja, talán rábeszéltek valakit, hogy tartson ki. Még az is lehet, hogy engem is sikerül, bár mondom, 3 rész alatt nem voltak képesek rá.

15 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 08. 24. 21:51

csak a szokásos: animáció, esélytelen volt.

tök jó ötletek és poénok vannak benne, nem is annyira ritkán, de nem folyamatosan mosolygós vagy röhögős, inkább csak gegekre utaznak benne, és nem kötött le annyira a két poén közötti időtartam.

de szemben mondjuk a final space-szel, erről biztos, hogy nem írnék nagyobb ajánlót. nyilván meglesznek a rajongói, bőven lehet mit szeretni rajta, de szerintem közel sem annyira dicsérhető, mint az előbb említett űrhajós sorozat. bár, ha a futurama-rajongók rámozdulnak, akkor nyilván nagyobb tábora is lesz.

szóval nem rossz, csak engem az efféle nem érdekel. mármint érdekelt előzetesen, de a végeredmény olyan hatással volt rám, mint a többi animáció egy vagy kettő kivételével, szóval az én vélemény nem mond sokat.

Hallak65 - 2018. 08. 24. 22:21

Fantasy Futuramat vártam, Tale of Despereaux kaptam. Pedig nagyon hiányzik egy felnőttesebb elborult fantasy.

- 2018. 08. 24. 22:56

Geci király volt, főleg a Hansel+Gretel sztori, illetve az utolsó 2 rész. Le a kalappal előttük.

valee - 2018. 08. 25. 03:08

Bepróbálom a hétvégén, de én inkább még mindig azt várom, hogy élesszék fel a Futuramat. :'(

Mordekai - 2018. 08. 25. 08:33

Nekem nagyon bejött. Rengeteg részlet, poén, karakter, kellemes környezet, kellemes hangulat. És szerencsére nem a Family Guy/South Park stb. féle sztereotipikus flegmán okoskodó kritizálás, hanem igazi humor.

humorpalanta - 2018. 08. 25. 09:39

Nekem is nagyon tetszik. Amúgy nagyon kell figyelni a hátteret minden pillanatban, mert ezernyi rejtett poén van.

clegane - 2018. 08. 25. 10:39

nekem jobban tetszett, mint a Final Space.
de igazából annyira nem kiemelkedő ez sem. a poén kevés, de legalább a történet érdekes – ami kb a 7. rész körül kezd kialakulni, addig elég epizodikus.
meg úgy általában egy szerethető cucc, a maga alkalmanként meglepően sötét humorával együtt.

a_n_d_r_e_w - 2018. 08. 25. 11:03

Szamomra nem volt szenvedes, de erosen keteselyes, hogy nezem-e a 2. evadot, ha lesz egyaltalan. Az a bajom, nagyon eroltetetten Futurama akar lenni, foleg a foszereplo harmas, csak mas szinkronhangokkal. Viszont nem annyira bevallalos es naprakesz.

Balumedve - 2018. 08. 25. 13:31

Én is végignéztem, de eléggé középszerű. Egyedül ami egy kicsit kiemeli a vetélytársak közül, azok a néhol nagyon ötletes megoldások és rejtett poénok. A Cliff eléggé felcsigázott, szóval vevő vagyok a második évadra.
Azt még megjegyezném, hogy Bean kegyetlen rondára sikerül. Bizonyára ez volt a cél, de akkor is rossz volt ránézni. Elfo is csak egy zöld maszat volt.

JKJ - 2018. 08. 26. 08:46

Nekem kifejezetten tetszik. Külön kiemelném a zenét, ami mindig felvidít. Szerintem jól eltalálták a hangulatot is, mert bár cseppet sem politikailag korrekt, de nem megy el a family guy és a hasonlók után a durva túlzásokba.

Maga a kis világ is jól ki van dolgozva. Minden képkockán látszik az odafigyelés. Nem tucat munka. A rengeteg apró poén is azt jelzi, hogy a sorozat kiemelt figyelmet kapott az íróktól.

Én adok egy nagy piros pontot a készítőkenk, hogy reálisan ábrázolják az időszakot, miszerint még a királynak is egyszerűen szar élete volt a mai világhoz képest. A kisemberek kilátástalansága, pedig jól van humorforrásként felhasználva. Szegény Bunty :-)

Zoli - 2018. 08. 27. 13:35

Nekem is nagyon bejött a sorozat.
Ha nem szólna semiről, szerintem akkor is nézném, mert annyira magával ragadó a rajzolt világ.
De emellett a humora is teljesen rendben van, nem túl finomkódó, de nincs is túltolva.
Számomra nem okozott csalódást.

humorpalanta - 2018. 08. 28. 11:43

Tudjátok mi az óriási spoiler? A részek elején a bevezetés alatt a képek szépen spoilerezik a későbbi tartalmat. Konkrétan egy-egy képkocka van kicsit megmásítva, de azért felismerhető. Ötletes, de emiatt mindig átlapoztam :D

zolij - 2018. 09. 08. 10:06

Mostanra sikerült végignézni az évadot, az első pár rész kicsit szenvedős volt, de a végére azért egész szépen felpörgött.

Tamás - 2018. 09. 13. 22:37

Szerintem nagyon jó lett.

freel - 2019. 11. 09. 09:43

Jó lett ez. Kicsit szokni kellett a rajz stílusát, de a humora nagyon tetszik. Szórakoztató.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz