login |

Making It

2018. 08. 26. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Általában egy efféle realityversenyről nem írnék, de mivel a Great British Bake Off a junkie-k körében is elég népszerű, és mivel két ismert sorozatos arc a műsorvezető (mindketten Parks and Recreation-ösök), így gondoltam megemlítem az NBC-s Making It-et. Főleg, hogy itthon is szívesen díjazza a néző a kreatív és tehetséges embereket.

A Making It két hete indult el a műsorba a humort és saját személyiségüket szállító Nick Offerman és Amy Poehler műsorvezetésével, és a legtipikusabb versengős valóságshow-ról van szó, amiben x ember (jelen esetben 8) szakmájába vagy hobbijába vágó feladatokat hajt végre, hogy a leggyengébb végeredményt produkáló hétről hétre kiessen, s a végére csak a legjobb maradjon. A csavar, hogy ezúttal a szakma nem annyira kötött.

Eredetiben ‘maker’-öknek nevezik a játékosokat, szóval alkotni, barkácsolni, kézműveskedni fognak, szép dolgokat készíteni, ki papírból, ki filcből, ki fémből, ki fából – amihez leginkább értenek, és amit a legjobb ötletnek vélnek. És teszik mindezt békebeli stílusban, mindenféle marakodás nélkül, a The Great British Bake Off által népszerűvé tett hátradőlős, feelgood, egymást segítős hangulatban. (Minderre rásegít, hogy a helyszín is egy csűr.)

Nagyon sokat dob a Making It-en, hogy bár a feladat (quilt, gyerekjáték, fénykép-album készítése) mindenki számára ugyanaz, de a megvalósítás nagyon eltérhet. Nem csak azért, mert mindennek a fantázia szab csak határt (és tényleg, törekednek is a kreatív megoldásokra), hanem mert ahogy írtam, sokan sokféle anyaggal dolgoznak, amik nagyon változatossá teszik a kreálmányokat – és elég nehézzé az értékelésüket, összevetésüket.

Ahogy az lenni szokott, adásonként két feladat van: az egyiknél csak egy győztest hirdetnek, aki olykor esetleg kaphat némi előnyt a fő feladatnál, ami után a kiesésről dönt a két személyes zsűri (Dayna Isom Johnson és Simon Doonan), akik egyébként az alkotási folyamat közben is be-bedobnak, akár a nézőnek is hasznos tanácsokat.

Aki nem ismeri a műsorvezetőket, az lehet, hogy kicsit soknak fogja találni őket, és a felvett karaktereik révén történő bohóckodásukat, de akik kedvelik őket, és még inkább Pyrex-rajongók, azok szerintem imádja majd a komikusokat, akikre a szokottnál erősebben épít az NBC. Nem csak felvezetnek és kommentálnak, hanem interjúrészletek révén is tesznek megjegyzéseket, sőt, kvázi miniszkeccseket és külön játékokat is forgattak velük.

Mindez persze, bár csak minimálisan, a versenyzőktől és az alkotási folyamattól vesz el műsoridőt, s talán ennek is köszönhető volt, hogy annyira a karakterek nem jöttek át a pilotból. Persze mindenki szimpatikus volt és jófejnek tűnt, és sok személyes dolog kiderül róluk, de csak a személyisége és a tehetsége alapján nem nagyon kezdtem el senkinek szurkolni, márpedig ebben a műfajban mindig előny, ha a néző hamar favoritra lel.

Abszolút korrekt volt a Making It, bár nem hiszem, hogy megmarad számomra nézősnek, de ennek inkább csak az az oka, hogy van pár olyan reality ebben a heti kiesős műfajban, amit hamarabb választanék. Persze ehhez hozzátenném, hogy nekem a Great British Bake Off sem lett a kedvencem. Jó és elismerem a műsor erényeit, de van pár, ami jobban bejön.

Viszont a tipikus reality-ktől irtózóknak, a GBBO-rajongóknak, illetve a kreativitást kedvelőknek mindenképp ajánlanám. Az ilyenre szokták mondani, hogy értékkel bír. És jövőre érkezik a 2. szezonja is.

2 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2018. 08. 26. 19:29

Váó!
Önmagában a két műsorvezető miatt is érdemes lenne nézni (Poehler!), de a kézműves téma is nagyon szuper ötlet! Feleségemmel nézős!
Köszi az ajánlást!

El-ahrairah - 2018. 08. 26. 22:43

Gondoltam belenézek pár percre és letoltam mind a négy elérhető részt egyhuzamban.
Nagyon szórakoztató a kreatívkodás, tényleg baromi tehetségesek a “maker”-ek és jó nézni őket munkában.
A műsorvezetőpáros is jó, néha talán kicsit túlzásbaviszik a cukiskodást.

Sosem kedveltem a realityket, nem is néztem egyet sem de ezt valószínüleg végigtolom. Az egy dolog ami nem tetszik benne az a kiesések, tök feleslegesnek tűnik, szívesebben venném ha mindenki bennmaradna és pontozással döntenék el ki nyer a végén.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz