login |

Most már biztos, hogy lesz Alapítvány-tévésorozat

2018. 08. 26. 20:11 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: az év híre, hírek,

Egyszer minden megfilmesíthetetlen regény “elbukik”, nem? Az Isaac Asimov-féle, 40-es években írt scifi, a The Foundation (itthon: Az Alapítványitt a hivatalos tartalom) legalábbis igen, ugyanis az Apple berendelte a belőle készítendő sorozatot. Az első évad 10 részes lesz.

Először kábé négy évvel ezelőtt merült fel egy Alapítvány-sorozat gondolata, akkor az HBO-nál kezdte el fejleszteni Jonathan Nolan, utána tavaly augusztusban jött a hír, hogy a jogokat a Skydance Television vette meg, és David S. Goyer, valamint Josh Friedman fejleszti a pilotszkriptet. Áprilisban pedig ismét csak mínuszos hírben jeleztük, hogy az Apple fizetett legtöbbet a produkciós cégnek a projektért. A héten pedig megtörtént a sorozatberendelés. Így megy ez.

Részletek? Azok nincsenek. Kommentár? Max annyi, hogy az Apple nem viccel, hiszen azóta, hogy több, mint egy tucat készülő sorozatáról írtunk, még újabb 3-4 projektet behúztak, szóval 2019 az Apple éve lesz.

Ha pedig valaki nem tudja, hogy mi fán terem Az Alapítvány, azok nem tőlem fognak választ kapni, az Alapítvány ezer éves történelmét ismerhetjük meg, mely során pár számkivetett rájön, hogy csak úgy mentheti meg a Galaktikus Birodalmat, ha ellenszegül annak. (Korábban annyit írtam, hogy az egyik kulcsfigurája a pszichohistória nagy tudósa, aki a jövőbe lát, a birodalom összeomlását jelzi előre.)

De itt a regény magyar kiadásának hivatalos tartalma is, amiből kiderül, hogy miért is tűnt sokáig nagy falatnak az Asimov-mű:

Isaac Asimov világhírű science fiction regénytrilógiája – amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó – azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő. Összeomlik-e a Galaktikus Birodalom, sikerül-e elhárítani vagy legalább megrövidíteni a zűrzavar éveit? Ezer év izgalmas és döntő fordulatait sűríti történelmi regénnyé az Alapítvány-trilógia, a modern tudományos-fantasztikus irodalom klasszikus alkotása.

Szerintetek?

25 hozzászólás Ne habozz!

Hegedda - 2018. 08. 26. 20:30

Szerintem több ezer évet ölel át a történet, rengeteg helyszínnel, szinte már történelmi méretű. Nem kis vállalkozásnak tűnik, főleg ha a regényekhez hűen akarják bemutatni az eseményeket, de ezt az évad végén majd megbeszéljük :D

Banower - 2018. 08. 26. 20:40

Egyelőre óvatos kíváncsiságot érzek.
Nagyon szerettem a könyveket, de tényleg nehéz egy nézők számára is koherens egészként megfilmesíteni a sok időugrás, az így sorra fel- majd eltűnő főszereplők miatt.
Talán ha állandó szálként Hari Seldonra és az ő Birodalommal folytatott játszmáira koncentrálna az Alapítvány és a második Alapítvány megalkotására…
Míg a másik szálon bemutatnák az alapítvány jelentősebb időszakait antológiaként…
Így el tudom képzelni, hogy működhet. Majd meglátjuk.

Dalmar - 2018. 08. 26. 20:41

Ha csak az első könyvet dolgozzák fel 10 rész elég lehet.Bár meg kell hagyni,hogy nagyon nehéz dolguk lesz.
Az ilyen fajta könyvek elég nehezen feldolgozhatóak lásd:Düne(Remélem attól azért színvonalasabbra fog sikerülni.)

cherockee - 2018. 08. 26. 20:44

Goyer. Minőség. Várom. Ehm, na, szóval a léptéke hihetetlennek tűnik, erős átértelmezés kell ahhoz, hogy ez így működjön, de a Blade 3 rendezője-írója majd megoldja. Minden reményem abban van, hogy ragadt rá sokminden a Nolan-ekkel dolgozva.

human - 2018. 08. 26. 21:06

idővel mind elbukik, és az adaptációik is? :D tippre minden évad egy regény lesz. ugye minden évadban új karakterek, szóval fel kell kötniük a gatyát.

sőt, eleinte nem is izgalmas igazán, csak baromi látványosak elvileg a helyszínek. szerintem adaptálhatatlan, de sorozatban még mindig több esély van, hogy talán sikerül, mintha tényleg Roland Emmerich rendezett volna filmet belőle.

dochollywood - 2018. 08. 26. 21:25

Kis túlzással ez az évszázad “tévés-vállalása”.

@ human

Már egy könyvön belül is évtizedes ugrások és új karakterek vannak, nem?

human - 2018. 08. 26. 21:32

doc: igen, de azok többnyire egy történetszálak, egy konfliktusok, nem? legalábbis az alapítvány létrehozása után úgy rémlik új vezető – új probléma a felépítés egy ideig. mondjuk utoljára vagy 10 éve olvastam, szóval lehet tévedek.

Qedrák - 2018. 08. 26. 21:46

ÉNón is inkább egy antológiasorozatut tudnék elképzelni, ahol az egyes problémák köré csoportosul cselekmény, időben esetleg nagy távolságokat átugorva.

jiliac - 2018. 08. 26. 21:50

Elvileg 10 rész elég, kutyafuttában.
Mert az első könyv 3 nagy részre bontható, és az öreg Hari Sheldonon kívül nincs közös pont a szereplők között. olyan 80-100 év eltérés van a nagy fejezetek között. Úgy tudnám elékpzelni, hogy mondjuk az első 2 rész a bevezetés, az alapítvány város létrehozása. És 4-4 rész az első és a második Sheldon-válság megoldása.

Shyllard - 2018. 08. 26. 21:57

Nagyon szeretem az összes Alapítvány könyvet ( és ide vehetjük, akár a Robot sorozatot is, mert hogy egyik jön a másikból). Viszont ennek nem örülök. Jonathan Nolan-nél még pozitívan álltam hozzá, de ennyi kavarás után, meg, hogy Apple… Bízom, hogy nem rontják el, de nagy vállalkozás és David S. Goyer már nem egyszer bizonyított azon a téren, hogy mennyire képes elrontani adaptációkat.

Energiavampir - 2018. 08. 26. 22:04

Szerintem értelmetlen, kb mint egy Rejtő regény..nem lehet jól megcsinálni
persze ettől függetlenül várós!

milesteg - 2018. 08. 27. 03:01

Erre kíváncsi leszek, a könyvek nagyon tetszettek.

No, és ha ezt sikeresen megcsinálják, akkor jöhet a Dűne 1-6 (esetleg 1-8) is juhuhu.

human - 2018. 08. 27. 03:17

Dűne épp filmben készül az új Blade Runner rendezőjével.

jence4 - 2018. 08. 27. 07:16

A regenyek rovidek , az univerzum alakithato ,10 reszes evadokban feldolgozva egy egy korszakot zsenialis film sorozat lehet belole a lenyeg ugyis az a spiral amit az emberi tortenelem idorol idore megtesz

Running - 2018. 08. 27. 07:55

Ha ebből kihoznak valami értelmeset, megeszem a kalapom. Nagyon nagy falat ez, bárhonnan is nézzük, főleg úgy, hogy réteg sorozat lesz.

karit - 2018. 08. 27. 09:14

Szuper hír, bár szerintem instant bukta, ha nem turbózzák meg alaposan a jobbára elnyúlt – de fergeteges – szócsatákból álló sztorit.

(Nagyon kíváncsi vagyok, hogy SPOILER! hogyan adható vissza képileg vattafakk-kompatibilisen a 2.A végének pirospozsgás utolsó mondata.)

Ez a mű anno Rajnai Andrásnak “állt volna jól” (vagy rádiójátékként), Némethy Ferencet az isten is Hari Sheldonnak teremtette.

JKJ - 2018. 08. 27. 09:38

Eszembe juttatja a Gyűrűk Ura megfilmesítéséről szóló híreket. Jogosan kétkedtünk. Később a DVD extrákban volt egy rész, ahol a jó forgatókönyv meggyőzte a készítők közötti kétkedőket. Mint tudjuk, a végeredmény kifejezetten jó lett.

Kérdés, hogy itt össze tudnak-e hozni valami hasonlót. Jó esetben az Apple ezt akarja majd évekig mutogatni, mint a minőség amit tudnak készíteni. Ez lesz az Ő House of Cards-uk. Remélhetőleg Spacey nélkül :-)

kulup - 2018. 08. 27. 10:01

A regényfolyam abszolút kedvenc, 3-4 évente végigolvasom az egész Szukits-féle gyűjteményes kiadást. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ezt rendesen meg lehessen csinálni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok minden kimarad és más lesz, mint a könyvben. Kíváncsian várom.

juhaszvik - 2018. 08. 27. 12:13

számomra az a kérdés, hogy kinek készül. ha fanoknak, akkor ugye minden mondat és mozzanat ott és akkor lesz, mint ahogy a regényben szerepel, de erre el nem tudom képzelni, hogy bárki is rábólintana.
persze sok sorozatnak van regényes alapja, más kérdés, hogy melyiknek mi tesz vagy tett volna jót. nekem például anno nagyon tetszett a game of thrones pilotja, ami hűen követte a regényt, de van sok ellenpélda is, ahol az eredetitől való elrugaszkodás talán segített volna.

és az is érdekel, hogy a technológiai “fejlettségét” hogyan ábrázolják. ugyanis a 40-es években íródott történet egyes megoldásai kissé furán hatnak olvasva is, hát még mozgóképen milyen lehet. szóval felmerült bennem, hogy vajon ezen változtatnak, vagy kapunk egy valamennyire szürreális víziót a jövővel kapcsolatban.
(amúgy nem akarom leszólni a regényeket, sok mindenben korszakalkotó és előremutató)

GodBadka - 2018. 08. 27. 14:09

Ó, szerintem simán megvalósítható/megfilmesíthető, csak hasonló távlatokban kell gondolkodni. 10-20 évadban. Talán többen. :) Az biztos, hogy nagy könnyebbség (már ha az), hogy időről időre le lehet cserélni az egész szereplőgárdát, mert eljár felettük az idő. :)

galocza - 2018. 08. 27. 14:11

alapítványok sztem megoldhatóak. legalábbis jobban-könnyebben, mint a dűnék…

Neoprimitiv - 2018. 08. 27. 22:26

Az első három kötet (az eredeti trilógia) szerintem simán feldolgozható és erőlködés nélkül bővíthető is. Ahogy halad előre a történet, egyre nagyobbak az időugrások az egyes blokkok között és számtalan olyan részlet kerül elő említés szinten, ami akár önálló 5-6 epizódos plot is lehet. A későbbi kötetek viszont szerintem már nehezebben adaptálhatók.

Norm - 2018. 08. 27. 23:49

Nekem már az egy plusz pont, hogy nem kell aggódni, hogy a sorozat hamarabb jön ki, mint ahogy a szerző megírja a könyveket :D (lásd GoT).

MiMi - 2018. 08. 28. 01:28

Imádom az Alapítványt, viszont számomra akkor vált igazán grandiózussá, megismételhetetlenné, amikor Asimov összehozta a Robot univerzummal. A zárójelenet a végén R. Daneel Olivaw-al felülmúlhatatlan. Remélem a sorozatban is az “extended” univerzumot akarják filmre vinni.

Eva - 2018. 08. 28. 12:58

Energiavampir – 2018. 08. 26. 22:04
Szerintem értelmetlen, kb mint egy Rejtő regény..nem lehet jól megcsinálni
persze ettől függetlenül várós!

Rejtőt lehet adaptálni, jelenleg is műsoron van A szőke ciklon a Játékszínben. És a színpad szigorúbb, mint a film, pláne a sorozat.

Várós.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz