login |

Ghoul: az 1. évad

2018. 08. 28. 21:46 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Bárcsak úgy kezdhetném, hogy végre egy jó horrorsorozat, de hát sosem tudnék hazudni nektek. Mondjuk a Netflix és a Sharp Objects-et is jegyző Blumhouse közös produkciója a végére kicsit javít az összképén, de ennyire ne szaladjunk előre.

A történet egy fiatal kihallgatóról, speciális katonanőről szól, aki még az egyetemi évei alatt feladtak az apját az államnak. Most az első tényleges megbízatása, egy ismert terrorista vallatása közben kénytelen ennek a tettének súlyával is szembesülni. Miért? Mert egy szörny emlékezteti.

Az a helyzet, hogy az alapból az epizódszám (3) alapján egy jó minisorozat is kisülhetett volna. Valami eldugott, titkos bázison elkezdik kihallgatni a terroristát, és idővel “kiszabadul” belőle valami szörny, egy Ghul. Hogy kerül oda, mit akar pontosan, és miért? Ezek jó alapok lennének egy fosatós horrorhoz.

A probléma a részekbe pakolt töltelékben keresendő. Mondjuk már a részek száma és hossza is gyanúsan arra utal, hogy egy filmet szabdaltak szét, amibe kellett kis töltelék, hogy 140 perces legyen sima horror létére. Nyilván erőteljes szimbolika, hogy az állam egy Fahrainheit 451-kaliberű diktatúra, könyveket és ideológiát égetnek, aminek a végrehajtói ellen egy ősi folklór szörnyet idéznek meg a terroristák.

De az az igazság, hogy nincs kedvem tovább gondolni, mert sokáig halál unalmas volt ez a sorozat. Ezerszer bejáratott kliséket vettek elő, és sajnos még a kivitelezésükkel is volt gond. Konkrétan az első rész után úgy éreztem, hogy a sok lassított felvétel, túlhúzott feszültséggel teli jelenet közben bealszom. Miután elkezdik a vallatást, utána kicsit beindult, de pont azt nem tudta átadni, hogy a bűneik súlyai miatt összeroppannak a katonák, helyette inkább olcsó jumpscare fesztivál lett belőle.

Azt lehet, hogy értékelnem kéne, hogy egész jól nézett ki a sorozat, pedig nem amerikai, hanem indiai produkció, és aki olyan félős, mint én, azt párszor talán meg is ijesztik majd, de sajnos a végeredmény egy 5/10 magasságára futotta csak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz