login |

Poldark: vége a 4. évadnak – írta nargli

2018. 08. 28. 15:00 - Írta: vendegblogger

39 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Go! Go! See, what we brought her to!

Debbie Horsfield nem finomkodott, amikor a tengerből félmeztelenül kiemelkedő Ross Poldarkkal indította ezt az évadot, úgyhogy most én sem fogom vissza magam. Hölgyeim és uraim, a Poldark eddigi legjobb szezonját láthattuk.

Volt itt minden: széteső házasságok, reménytelen szerelem, politikai játszmák, korrupció, álhírek, karaktergyilkosság, párbaj. És ami a legfőbb, egy végzetes mondat, ami az összes főszereplő életét megváltoztatja, örökre.

A tovább mögött spoilerekkel mutatom be az évadot, és hogy mi történhet ezután. Előtte már csak egy kérésem van: amikor George-ról írok, mindig képzeljétek oda azt a mondatot is, hogy Jack Farthing zseniális színész. És akkor most lássuk az S4-et!

Caroline és Doktor Enys történetszála szívszorító és felkavaró: amilyen tökéletes boldogságban kezdték az évadot, olyan nagy tragédiát kellett átélniük. Pár hónapos kislányuk halála megrengette a házasságukat, de ahogy eddig mindig, most is visszataláltak egymáshoz. Gabriella Wilde játékát kell kiemelnem, visszafogott, de erőteljes alakítást nyújtott, éreztem a fájdalmát.

Morwenna és Drake az a szerelmespár, akinek szerintem mindannyian drukkoltunk, hogy találják meg a boldogságot. És ha van karakter ebben a sorozatban, akinek rettenetes véget kívántunk, akkor az Osborne, a lelkész.

Csak azt sajnálom, hogy a sorozat keretei miatt, a lelkész gyilkosának, Arthurnak nem jutott elég tér, így nem láthattuk azt az utat, ahogy szende könyvtárosból dühödt férj lesz, aki még gyilkolni is képes. Így azután, egyszer csak ott volt. De ez nem változtat azon, hogy a rettenetes lelkészt végre elérte a végzete.

Elizabeth és George egész évadban mindent megtesznek, hogy látszólag tökéletes házasságuk ne omoljon össze. A nő kibontakozik George mellett, élvezi a kényelmes és fényűző életet, amelyet Ross soha nem tudott volna megadni neki.

Gyakran úgy tűnik, hogy cinikus és szívtelen lett George oldalán, de ez csak a felszín. Elizabeth mindent azért tesz, hogy a gyermekei boldogságát és boldogulását biztosítsa. És ekkor jön Geoffrey Charles óvatlan, de végzetes mondata: “Is he not the spitting image of Uncle Ross?”

És ezzel minden megváltozik örökre. Elizabeth beveszi a szörnyűséges szert, hogy koraszülést idézzen elő, és bár egészséges kislányt szül, ő maga vérmérgezést kap, amelybe belehal. George álarca pedig lehullik. Megrázó erővel törnek föl mély érzelmi, amelyeket mindvégig elrejtett. Senkit sem szeretett úgy, mint Elizabeth-et.

Felesége halálával az egész élete, vagyona, pénze, karrierje, Ross elleni ádáz áskálódása értelmét vesztette. Hiába terjesztett álhíreket, hiába vett meg vagy tett tönkre embereket, és hiába a sok ármány, most itt áll egyedül, és minden értelmét vesztette. Hogyan fog innen talpra állni? Elizabeth halálával minden összeomlott.

Demelza és Ross történetszálát is nagyon szerettem ebben az évadban, de éppen ezért volt vele egy hatalmas problémám. Még pedig az, hogy a néző szájába rágták, hogy mit is lát: elmondták, megmutatták, jó hogy le nem rajzolták, hogy Ross a tragikusan fiatalon elhunyt Hugh Armitage szellemével küzd, Demelza pedig még mindig azzal az eszményképpel, amit Elizabeth jelent Ross számára.

Amikor még láttuk is, hogy Ross gondolatban Hugh-t lövi le párbajban a szörnyűséges Monk helyett, nem hittem a szememnek. Ennél sokkal többet kellett volna a színészi játékra és a nézők beleérző képességére bízni.

Ezzel együtt fenntartom, hogy a 4. évad csúcspont a sorozat történetben. Lendületes, érzelemgazdag, izgalmas. Ismerős környezetbe hív, de minden epizódban ad valami újat. Most pedig elérkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy hogyan tovább? És ez bizony nagyon érdekes lesz.

A könyvsorozatban ezen a ponton jön a 10 éves időugrás. A színészek viszont számtalan nyilatkozatban elmondták már, hogy a sorozat következő évadában nem ugranak előre az időben. Akkor mi lesz? Minden jel arra mutat, hogy az 5. évad különleges lesz, és bemutatja azt az időszakot, amelyet a könyvekből nem ismerhetünk meg.

Azaz Debbie Horsfield a 8. kötetből kinyerhető információmorzsák segítségével ír egy „saját” évadot, és elmeséli a kimaradt 10 évet. Én ezt már izgalommal várom, mégpedig azért, mert a mostani évadzáró visszaemlékező jelenete is nagyon jól sikerült. Az a régmúltat idéző jelenet, amelyben Ross elmondja, hogy bevonul katonának, George és Francis pedig epekedve nézik Elizabeth-et, a könyvekben konkrétan nincs benne, mégis hangulatos, a történetbe illeszkedő jelenet.

Milyen kérdések lehetnek érdekesek egy ilyen ötödik évadban? Például: Sam megtalálja a boldogságot, lesz valaki, akit szerethet? És Rosina? Szegény lány, az első vőlegénye gyanús körülmények között vízbe fúlt, a második ott hagyta az oltár előtt. És Drake és Morwenna vajon tényleg tudnak majd együtt élni? Mi lesz Geoffrey Charles sorsa? Elzüllik vagy lesz ereje folytatnia az életét?

És a legdrámaibb kérdés: Milyen lesz Ross és George kapcsolata? Elizabeth-et mindketten őszintén szerették, és a halála már örökre összeköti őket. Hogyan tovább? Jövőre kiderül!

39 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2018. 07. 30. 15:50

Végül mégis befejezték a 7. könyvet. Nagyon erős rész volt. Az egész rész tetszett, ahogy feldolgozták Morwenna és Drake kapcsolatát, Carolinaés Dwight, Elizabeth halála , Ross és George ellentéte az egész részen keresztül, Ross és Demelza beszélgetése. Mind- Mind erős jelenetek voltak. A visszaemlékezésért pedig külön plusz pont.
A 8. részben sem annyira öregek a szereplők, szóval simán lehet, hogy azt dolgozzák fel. Vagy ők költenek valamit sztorit a köztes időre.

dorgo - 2018. 08. 04. 15:27

Az évad utolsó része nagyon tetszett, nagyon szép volt, ha lehet ilyet mondani ilyen drámai esemény után.
Az a jelenet amikor (aki nem látta az utolsó részt, annak spoiler!) Elizabeth halála után Ross elgondolkodva néz a távolba, majd oldalra nézve ott van Demelza, bennem azt a benyomást keltette, hogy igen, meghalt a kedves, de ott van az, aki mindig mellette volt, van, lesz, mint egy erős bástya.
De az is lehet, hogy már csak én költök hozzá a jelenetekhez. :D A beszélgetésük nem tetszett, valószínűleg, mert már másképp játszódott le a fejemben. :)
Viszont az első olyan évad amikor nem lett új kedvencem. A könyvet én is szívesen olvasnám magyarul. Remélem sikerül a fordítás és a kiadás. Drukkolok.

Snoopyzit30 - 2018. 08. 06. 07:38

Nekem is tetszett az évadzáró és bár sajnáltam Elisabeth-et, amiért meghalt, de a karakter iszonyatosan megfáradt volt szerintem. Azon nagyon csodálkoztam, hogy milyen könnyen belesimult a “szegény emberek nyomorgatása” közegbe, amiben George létezik. Szeme sem rebbent semmire, amit George csinált kivéve, ha személyesen érintette (mert mondjuk a gyerekeiről volt szó). Szóval Elisabeth minden szinten nagyon távol állt mondjuk Demelzától.

Ami még apró negatívum nekem, az amúgy tök jó sorozatban, hogy totál súlytalan volt a párbaj jelenet. Azt senki sem gondolhatta, hogy Rossnak komolyabb baja esik, vagy csak én vagyok ilyen és az a jelenet nem is arról szólt? Na mindegy, lapozzunk. Várjuk az új évadot.

Isaac - 2018. 08. 18. 09:17

Én sajnálom Elizabeth-et , mert jó “hullámtörő” volt George szándékai mellett. A végére megbékélt azzal ,milyen ember a férje és a lehetőségeihez mérten irányította is őt. Példának tudom felhozni,mikor a nemkívánatos lakókat akarta úgy eltüntetni ,hogy házukat lerombolva tulajdonképpen megszűnnek szavazók lenni. Erre ő alternatívaként felhozta, másik kerületbe költöztetni őket,mintegy jótékonysági tettként,ami ugyanúgy megoldja a problémát,viszont emberségesebb. Az évek alatt rájött ha teljesen szembehelyezkedik vele,úgy jár mint a szikla,mely egy darabig bírja a víz rohamát,de az lassan felemészti őt. Inkább olyan irányba terelte ambícióit,ami másnak kevésbé árt és neki is hasznos. Nekem tetszett az évad, igazat adok azoknak ,akik a negatív szereplőket emelték ki,tényleg brillíroztak a szerepeikben (George,Tiszteletes) ,az ember néha szívesen megcsapta volna őket. Várós az ötödik évad is :)

ChristineJane - 2018. 08. 28. 15:30

Szuper írás lett, köszi! Már most várom az 5. évadot. Előreláthatólag az lesz az utolsó évad, igaz?

LilyCat - 2018. 08. 28. 15:42

Én Elizabeth-et nagyon nem bírtam ebben az évadban…

nargli - 2018. 08. 28. 16:01

Egyébként Kedves Olvasók, nagy bejelentés következik. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában még idén megjelenik a Poldark első kötete. Fordítani végül nem én fogom (köszönöm, hogy drukkoltatok:)), mert mire én jelentkeztem, fordító már volt, de én fogom szerkeszteni a kötetet (ugye, milyen jó, hogy drukkoltatok?:)). Nagy izgalommal várom, és én is nagyon fogok dolgozni, hogy szép szöveget kapjatok. Mindezt azért nem a bejezésbe írtam, mert a Poldarkról lesz még egy különleges bejegyzés nemsokára, amint lesz időm a szerkesztés mellett.:)

Marcipáncica - 2018. 08. 28. 16:56

@nargli:
nagyon gratulálok!! :)
Jó írás lett, szerintem is az eddigi legjobb évad.
Ennek már csak azért is nagyon örültem, mert a harmadikkal rettentően leült számomra a történet…
Nekem a kedvencem Caroline- Dwight párosa, illetve Morwennának drukkoltam, szinte hihetetlen hogy a többi szereplőhöz képest őt mennyire meggyötörte az író. Nagyon kíváncsi leszek én is a hogyan továbbra, főleg a két férfi főszereplő viszonyának alakulására. Remélem egy év múlva meglátjuk.

nargli - 2018. 08. 28. 17:45

Marcipáncica: köszönöm!:))

Igen, én is úgy érzem, hogy Morwenna aránytalanul sokat szenvedett, de most már révbe ért.

ChristineJane: a tervek szerint jövőre vége a sorozatnak, de erről majd még beszélünk.:)

n4nom4n - 2018. 08. 28. 18:39

Az összes évadot bírtam, de ez a 4. tényleg nagyon adta…

salinger - 2018. 08. 28. 19:32

Jaj, ez nagyon jó, mármint a leírás, a 4. évadot még nem láttam, de most már meg kell néznem! Kösz!!!

eandre - 2018. 08. 29. 01:03

https://www.bustle.com/articles/80724-changing-sansa-starks-game-of-thrones-trajectory-was-the-best-move-ever

Bocsi de annyira Sansas az a bizonyos kép h muszáj volt megosztanom. 😃

nargli - 2018. 08. 29. 08:53

eandre: Bocs, de ez a Poldarkhoz hogyan kapcsolódik?:)

Marcipáncica - 2018. 08. 29. 09:06

Mindkettőn kapucni van. :D
Mondjuk még azt is bele lehet magyarázni hogy mindkettő elég hányattatott sorsú karakter…
Ja, és sorozatos… :D

nargli - 2018. 08. 29. 10:04

Igazad van, én ezt nem gondoltam át ilyen alaposan!:D

Marcipáncica - 2018. 08. 29. 10:29

Kicsit off: rémlik valami olyasmi hogy a sorozat Aiden nélkül menne tovább. Ugye ez csak kacsa? Vagy ami még jobb: rosszul emlékszem??

ChristineJane - 2018. 08. 29. 12:07

nargli, nem jól figyelted meg a képet, eandre-nak teljesen igaza van!:)

nargli - 2018. 08. 29. 15:18

ChristineJane, eandre: igazatok van, hibáztam, bocsánat!:)

Marcipáncica: én is emlékszem ilyen hírre. Szerintem ez még akkor volt, amikor azon gondolkodtak, hogy a 10 éves ugrás után hogy lehetne folytatni. Csakhogy Aidan karizmája nélkül sehol nem lenne a sorozat. Én ezért örülök neki, hogy most az 5. évad után befejezik. Aztán pár év múlva megint előveheti a BBC az eredeti szereplőkkel.

Nagyon sok potenciál van még a sorozatban: jönnek a napóleoni háborúk, Ross Párizsba megy, lesz postakocsi rablás és sorozatgyilkos is garázdálkodik majd Cornwallban. Szóval, én a BBC helyében nem hajítanám messze a sorozatot!

LilyCat - 2018. 08. 29. 15:29

Aidan nélkül tényleg sehol nem lenne a sorozat!

nargli - 2018. 08. 29. 19:01

Snoopyzit30: a párbajnak szerintem az volt a legfőbb értelme, hogy átérezzük, hogy Ross Hugh-val küzd, csak aztán valóban sok izgalmat elvett az, hogy még Hugh-val is megküzdött Ross gondolatban.

Egyébként abszolút meghalhatott volna Ross, itt jönne a 10 éves időugrás, a következő könyvekben a gyerekei már felnőttek, az ő sorsuk is érdekes lesz. Én amúgy végigizgultam a párbajt, de oké, én elfogult vagyok!:)

Klári - 2018. 09. 03. 13:05

Nekem is a kedvenc sorozatom!
Lebilincselő! ( szó szerint :D )
Mikor kezdődik az 5. évad?

nargli - 2018. 09. 03. 15:00

Az 5. évad jövő nyáron jön. Szeptember 10. körül kezdik forgatni. Amikor én épp Cornwallban leszek, ha nem láttok vendégbloggerkedni már idén, akkor ott maradtam a stábbal.:D

Klári - 2018. 09. 03. 16:07

:D
De jó Neked nargli!
Addig Nagyon sokat kell várni! Kezdhetem elölről megnézni! :)

Marcipáncica - 2018. 09. 03. 19:57

nargli, néha 1-2 képet azért feltöltesz majd valahova? :)

IamSherLocked - 2018. 09. 05. 14:50

Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de Eliazbeth-et nem értem. Azt tudjuk, hogy szereti a fényűzést, és ebben nem illettek össze Rosszal, de hogy George-ot nem szerette, az biztos, csak a pénzét, és azt se hiszem, hogy George immorális tettei gyönyörködtették volna, mégis úgy kezdte el támogatni George-ot, és úgy örült vele együtt a taktikai lépéseinek (aminek a részleteibe George sose avatta be), mintha mélyen egyet értene vele. Amit látott, hogy nagyon gáz, abban megpróbálta kicsit terelni George-ot, de… ez neki elég, és jó és boldogságot okoz? Rosshoz fűződő érzéseit pedig egyszerűen polcra tette. Tényleg ennyire csak a gyerekei és a pénz számított neki? Vagy én vagyok ennyire kevéssé praktikus?

Nagyon kíváncsi vagyok, Caroline és a doki hogy fognak boldogulni, mert az sok szempontból nem ideális házasság, ahogy kiütközik, például, hogy a mindennapokban milyen életet szeretnek/szeretnének élni, az nem egyezik. Az élet pedig, leírni is blőd, de nagyrészt mindennapokból áll.

Demelza problémái tetszenek, Ross reakciója is rá. Kíváncsi vagyok, hogy hat Elizabeth halála az ő kapcsolatukra.

A lelkész halálának nagyon örültem, Morwenna reakciói nagyon érthetőek. Az mondjuk kevésbé, hogy ott hagyta a gyerekét…

A visszaemlékezés nekem nagy meglepetés volt, nem tudtam, hogy George valaha rajongott volna Elizabethért. Az pedig valóban érdekes, hogy kiderült, George-nak szíve is van, amibe Elizabeth belefért (ha más nem is :D).

Mondjuk az, hogy mindenki meghal a sorozatban, aki nagy problémát jelent valakinek abban, hogy valamivel megküzdjön, valamit feldolgozzon (Tésztakép, Lelkész, Elizabeth), az mintha egyszerűbbé tenné a dolgokat, és kevésbé lehet vele azonosulni.

Azt azért nem értem, hogy 10 évet miért nem lehetne előreugrani az időben ugyenezekkel a színészekkel. Tart már ott a technika és a színészet is. :)

Hmm, hmm, ha akkor kezdik el forgatni, és neked esetleg van olyan könyved, ami bemutatja a forgatási helyszíneket, akkor… :))) KÉPEKET, ALÁÍRÁSOKAT KÉREK! :P

nargli - 2018. 09. 06. 12:00

IamSherLocked: rendkívül érdekes, amit a szereplők haláláról írsz. A Lelkész esetében egyetértek veled teljes mértékben. Mondjuk ott Morwenna tényleg olyan aránytalanul sokat szenvedett, hogy Osborne-nak csúnya véget kellett érnie, mint egy népmesében. Így állt helyre a világ rendje.

Elizabeth és Tésztakép esetében azonban én éppen ellentétesen látom. Meghaltak, így a szereplők már soha nem tudják rendezni velük a kapcsolatukat. Elizabeth örökre ott lesz Demelza és Ross között, mint egy elérhetetlen eszménykép. És Ross örökké féltékeny lesz Tésztaképre, mert nem tudta nemes küzdelemben visszahódítani a feleségét.

És Ross és George között is örökre megmarathat a feszültség, mert ketten okozták Elizabeth halálát (oké, Elizabeth közreműködésével, de akkor is), és ezt nem hiszem, hogy valaha föl tudják már oldani. Szóval, egyrészt tényleg “elhárult az akadály” ezekkel a halálesetekkel, másrészt Winston Graham azért a konfliktus kellős közepén hagyta még élő szereplőit, nem lesz könnyű folytatniuk.

KÉPEKET, ALÁÍRÁSOKAT igyekszem szerezni!:)

Marcipáncica: addig is, amíg Cornwall szikláiról (és talán Ross Poldarkról:)) nem lesznek képek, a blogomat, és ezt a bejegyzést ajánlom:

https://puffcinq.blog.hu/2018/09/06/poldark_reggelik

:)))

nargli - 2018. 09. 06. 12:01

Eltűnt a hozzászólásom.:(

ChristineJane - 2018. 09. 06. 12:08

Gratulálok a szerkesztéshez, nargli, és én is kérek KÉPEKET!:D

LilyCat - 2018. 09. 06. 12:09

Én is várom a KÉPEKET!:D

nargli - 2018. 09. 06. 16:06

Visszatért a hozzászólásom!:) Oké, lesz beszámoló, KÉPEKKEL!:D

Marcipáncica - 2018. 09. 07. 07:53

nargli:
a szmájlik miatt fennakadhat a szűrőn egy-egy komment…
Arra amit írsz: George elvileg nem tudja hogy Elizabeth pontosan miért és hogyan halt meg, nem? Nekem az utolsó részből alapvetően így jött le, hogy Dwight-nak összeállt a kép, de ő nem mondta el senkinek. Vagyis pontosítok: zavarosan zárták ezt le, mivel Ross-nak volt valami “mit tettünk” jellegű mondata (nem tegnap volt, elnézést nem végom szó szerint), ami meg furcsa… mivel ezzel Ross feltételezi hogy George számára is tudott a helyzet. Szóval szerintem a sorozatban ez a dolog kissé zavaros, gondolom a könyvben egyértelmű hogy ki mit tud.

hamupipacs - 2018. 09. 08. 21:00

Marcipáncica: nekem anno úgy jött le, hogy ez egy két értemű mondat.Ross arra érti, hogy ő adta a jótanácsot a gyerekvállalásra és a zavaros időpontokra. George pedig úgy érti, hogy az állandó féltékenysége, bizalmatlansága indította be korán a szülést. Ami akkoriban veszélyes üzem volt a fertőzések és a műtéti twchnikák hiánya miatt.

Marcipáncica - 2018. 09. 11. 10:18

@hamupipacs: köszönöm, így valóban teljesen logikus.
Olvastátok a mai bejegyzést? Elkaszálták a Poldarkot, az 5. évad lesz az utolsó.

ChristineJane - 2018. 09. 15. 23:24
nargli - 2018. 09. 25. 15:11

Sziasztok!

ChristineJane, aranyos vagy!:)

Marcipáncica, hamupipacs: ha arra a mondatra gondoltok, hogy Go! Go! See, what we brought her to!, amit idéztem is, azt George mondja Ross-nak és nekem egyértelműen azt jelenti, hogy ő maga az állandó féltékenységével, Ross pedig a puszta, Elizabeth-et fölkavaró létezésével taszította a nőt a halálba.

Egyébként bocsánat, igen, az 5. évad most lezárás lesz, de én nagyon reménykedem benne, hogy a BBC előveszi majd még a történetet, amennyire lehet, az eredeti szereplőkkel. A maradék 5 könyvben is rengeteg potenciál van.

LilyCat - 2018. 09. 25. 15:12

Jó az a kép rólad a bányában!:))

ChristineJane - 2018. 09. 25. 15:16

nargli: én azért azt is hozzátenném, hogy George nem ostoba. Ha Elizabeth életben marad, talán elfogadja, hogy Valentine az ő fia, de pontosan tudja, hogy mi az igazság, ahogy Valentine is rá fog jönni, szerintem…

toxigen - 2018. 12. 29. 20:38

Sziasztok!

Édesanyám most fejezte be a sorozatot, nagyon tetszett neki.
Ezzel együtt a Downton Abbey-t, a Place to call home-ot, és a Upstairs Downstairs-t nézte végig.
Ezekhez hasonló sorozatot keresek neki, örülnék ha tudnátok segíteni ebben.

Köszi!

Szegletiné Éva - 2019. 07. 25. 23:25

Mindenkinek jó estét kívánok! Én mondhatni teljesen véletlenül csöppentem bele ennek a sorozatnak a nézésébe, bár úgy tartják, hogy véletlenek nincsenek! Kezembe került egy júliusi Tv újság,amiben szembeötlött egy kép ami ezt a filmet reklámozta! Aidan Turner és Eleanor Tomlinsont ábrázoló képpel és rövid leírással! Felkeltette a figyelmemet és délután rákerestem és rátaláltam erre a fantasztikusan szép, jól megrendezett,csodálatos szereplőket felvonultató sorozatra! Szerencsémre, eddig már 4.teljes évadot tudtam végignézni úgy,hogy a magam ideje szerint tudtam mozizni,nem kellett várnom a folytatásokat! Mit mondjak, nagyon tetszik!! Csak azért sajnálom, hogy nem előbb tudtam róla,mert a kommenteket olvasgatva látom,hogy véleménycserére is lehetőség volt!! Ami nagyon jó, mert,van kivel megosztani az érzéseket, amiket kelt az emberben egy-egy rész és persze olyanokkal,akik tudják miről van szó,hisz ugyanezt nézik! Köszönöm az összefoglalót és kiváncsian várom,a többi évadot!!! Jó éjt!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz