login |

NCIS: vége a 15. évadnak – írta Pamats

2018. 08. 29. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Nemsokára már kezdődik az új szezon, de egy ilyen veterán sorozat nem érdemli meg, hogy ennyi év után kimaradjon egy évados összegzés – hátha még valaki emlékszik, hogy mi történt a szezonban. Ha más nem, akkor most fel lehet eleveníteni.

Sem a tavalyi finálénál, sem az idei évad kezdésénél nem voltam túl lelkes, és eléggé le is pontoztam a nyitányt, de az idei etap talán egy fokkal élvezetesebbre sikerült, mint az előző, bár sajnos nincs magasan a léc egy jó pár évad óta.

Mindennek nyilván egyik oka az, hogy az NCIS pár éve eléggé ellaposodott, ami köszönhető nyilván a történeteknek, meg a néha generikusabbnál is generikusabb ügyeknek vagy a helyenként elég erőltetett, izgalommentes történetszálaknak, és szerintem ebben nagy szerepe van a karaktereknek is, akik miatt sokan, köztük én is kitartóan figyelem a szériát.

E gondolatmenetnél maradva: az elmúlt két-három szezonban elég sok változás történt szereplőfronton, kezdve a 13. évad végétől, Dinozzo távozásától, egészen az idei évad végéig, amikor is egy újabb, a kezdetektől jelenlévő és a sorozat egyik legkedvelhetőbb karakterétől búcsúzhattunk el: a Pauley Perrette által imádni valóan játszott, goth és zseniális Abby Scuito-tól.

Persze jöttek és jönni is fognak majd új karakterek, hogy kitöltsék az űrt, de ezeknek a változásoknak nyilván szerepe van a minőség alakulásában és a sorozat megítélésében, pláne ha Abby-nél maradunk, aki Dinozzo-hoz hasonlóan szerintem a sorozat egyik összetartó ereje volt, még ha nem is annyira mozgalmas, de legalább annyira jellegzetes és szerethető figurája volt a szériának (és úgy általában is az egyik legnépszerűbb női sorozatos karakter az Államokban).

A tovább mögött kisebb spoilerekkel folytatom.

A búcsú egyébként szépre sikeredett és véleményem szerint illett is a karakterhez. Az egész egy véletlenszerűnek tűnő utcai rablással kezdődött, aminek az éppen utcán sétáló Abby és Reeves volt az áldozata. Sajnos Reeves belehalt a sérüléseibe miközben Abby-t védte és ez indította el a dolgokat, ami a lány távozásához vezettek. Bár Reeves karaktere még csak 2 éve volt állandó/visszatérő szereplő, ennek ellenére sokaknak hiányozhat majd, hiszen sikerült valamelyest elmélyíteni a karakterét és a többiekkel való viszonyát is.

Visszatérve az eseményekre, a rablásról persze kiderült, hogy nem véletlen volt, hanem egy Abby-hez kapcsolódó régi, 6. évados ügyhöz volt köze és a lányon akartak bosszút állni. Ami miatt igazán illő volta búcsú az az, hogy Abby-nek sikerült igazán magához méltóan megoldani az ügyet és abbéli elhatározása, hogy a Reeves iránti tiszteletből jótékonysági munkát kezd London-ban is kifejezetten hű volt a karakterhez.

Ha már a távozókról megemlékeztünk, nem mehetünk el szó nélkül az érkezők mellett se. Az előző évad elején megismerkedhettünk Torres-szel és Quinn-nel, de az idei évadra már csak az előbbi maradt és ebből azt hiszem, ki is derül, hogy Wilmer Valderrama karaktere vált be jobban, őt sikerült jobban a sorozatba illeszteni, bár nem tudom, hogy egy esetleges will they/won’t they-kapcsolat Bishop-pal kell-e nekünk.

Idén pedig érkezett Maria Bello, mint Jack Sloane különleges ügynök, aki nem mellesleg remek bűnügyi pszichológus és kiváló profilozó is. Ő Vance kérésére csatlakozik a csapathoz és talán a legjobb új szereplő lehet az elmúlt pár évadban érkezők közül. A múltja, személyisége, és profilalkotóként az ügyekhez való hozzájárulásai és a csapattal való kapcsolata is érdekes dolgokat szülhet. Az ő múltjához kapcsolódnak az évadzáró eseményei és a cliffhanger is, ami a véleményem szerint sokkal jobb volt, mint a tavalyi.

Kisebb változás még, hogy Doki egyéb dolgai miatt idén sokat volt távol, de Jimmy jól helyettesíti a bonceremben. Előbbi száláról jött be még Kasie, aki majd Abby-t válthatja, de az ő személyiségével egyelőre vannak fenntartásaim.

Az esetekre nem térnék ki külön, hozták azt amit ettől a sorozattól várni lehet, viszont a fentebb vázolt karaktermozgások miatt még lehet izgalmas a következő évad. Pontozni most nem pontoznék, de napok kérdése és találkozunk a 16. évad kezdésénél.

5 hozzászólás Ne habozz!

Zora - 2018. 05. 27. 15:20

15×24

Jó rész volt, lesz min izgulni 4-5 hónapon keresztül.

Abby helyett valaki más kéne, mint Kasie, ő valahogy nekem nem bejövős.

Energiavampir - 2018. 08. 29. 18:26

Én, komolyan állandó nézője voltam a sorozatnak, nem a történetek miatt, mert azok jórészt harmatosak..
Hanem pont a karakterek miatt, mikor az első kedvenc Ziva elment, megrogyott az érdeklődésem, aztán Dinozzo, aki ha ne is nagy kedvenc volt, de volt stílusa, felépített karaktere, és most Abby, ráadásul ismert hogy elég csúnya távozás volt
nálam kasza lett így, az új szereplők nem jönnek be.. főleg ez az Abby utánzat szerű szörnyella :)
nekem ennyi volt..elég is volt.

Én is akarok kommentelni... - 2018. 08. 30. 09:39

Én pont ezt az írást vártam, hogy hátha visszajövök.
Nekem már Ziva távozása fájt, Dinozzo már sok volt, otthagytam az állandó sorozatom. De ahogy olvasom, az utolsó utolsó kedvenc is elmegy (jó, ezt olvastam) így végképp elköszönök a sorozattól.
De ahogy olvasom megy is lefele a lejtőn.

Andy - 2018. 08. 31. 09:34

Kasie azért játszik ilyen szétszórt gyengeelméjűt,hogy a csapat majd összarakhassa.

Raynes - 2018. 09. 04. 16:04

Mennyi ideig fog ez a sori még futni? Tervezem befejezni, ha leadták az utolsó részt. Anno a 9. évadot fejeztem be. Nem kaszáltam, csak untam, eltettem későbbre befejezni. Bár lehet lehúzok pár évadot nézni addig is.

Az most biztos, hogy 16. évad lesz, mert be van rendelve, de utána nem tudom meddig fog még futni. Lassan már pályázhat a legrégebb óta futó sori címre. Ahogy nézem a Wikipedián, csak két 50-es évekbeli sori, 1-2 rajzfilmsorozat előzi meg, meg a két Law & Order. A 29. évada futó The Simsonst lehetetlen megelőzni, de még 6 évad, és a Law & Order rekordja dönthető. Értelme nincs sok, 5-10 évad után nincs az a sorozat, ami ne fulladna sablonosságba, önismétlésbe.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz