login |

Preacher: vége a 3. évadnak – írta Necridus

2018. 08. 29. 21:00 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Az AMC elborult képregény-adaptációja idén a harmadik évadjával tért vissza, hogy sokkolja a nézőit Jesse Custer szürreális történetével. human a kezdést erősnek címkézte, én továbbmegyek, mert ki kell mondanunk, hogy az egész évad bitang jó volt!

Akcióban minden eddiginél gazdagabb szezont kaptunk, de nem volt mentes az idei etap a karakterizálástól sem, s emellett még a múlt is bemutatásra kerülő, ráadásul új erőket és új szereplőket is hoztak be a Preacher-től már megszokott mindfuck megvalósítás mellé.

Hogy az elborultságot részletesebben is bemutassam, a tovább mögött folytatom, spoileresebben.

Ugye az évad elején Tulip halála miatt utazott Jesse és Cassidy Gran’ma-hoz, Jesse vudu nagyijához, aki lelkeket vacsorázik, hogy hosszabb élete legyen. Tulipot feltámasztotta, de Jesse-t magához kötötte, így szolgáival, Jody-val és T.C.-vel folyamatosan feltépték a múlt sebeit, melyek közé Jesse szüleinek halála, halálig tartó küzdelmek kényszerített vezetése, gyilkolás, első szerelem és a nagymama szolgájává válása tartoznak.

Flashbackek segítségével ismertük meg mindezt, melyeknek a lezárása Jesse menekülése a farmról, amit a készítők egy amolyan félig fekete-fehér stílusban párhuzamba vontak a jelennel, amikor Jesse visszatért, hogy végezzen Gran’ma-val és a birodalmával. Bejött, azt kell, hogy mondjam.

Cassidy eközben tetszhalottat játszva, feldarabolva kényszerült elhagyni a farmot, s egy vámpírszekta közepébe csöppent, melynek férfi vezetőjével, Eccarius-szal romantikus kapcsolatba lépett. Hamar rájött, hogy szeretője a frissen átváltoztatott vámpírokat felfalja, hogy olyan képességekre tegyen szert, mint az átváltozás vagy a repülés.

Meg is buktatta őt, a szekta vezetője lett… egészen három percig, amikor az addigra átváltoztatott, Grail-es Hoover jelent meg, esernyőt adott Cass-nek, hogy megvédje a napfénytől, mert a Grail abban a pillanatban feltépte fejük felől a házat, így a szekta szinte teljesen elpusztult. Hoover és társai elfogták Cass-t, s magukkal vitték a Grailbe.

A fentiek ellenére mégis Tulip ment át a legkalandosabb történeten idén. Mert meghalt, feltámadt, majd még egyszer meghalt, ismét feltámadt, csatlakozott a Grail-hez egy akció erejéig, elfogták, s elszállították a pokolba, de egy halom náci elállta az útját, akikkel ő mindössze egy ablaktörlővel küzdött meg – a legbadass-ebb AMC-s női karakterért járó díjat a TWD-s Caroltól elkapkodva évad közben többször is találkozott a kutyajelmezes, motoron csajozó Istennel, akinek legtöbbször ellentmondott, bemutatott, vagy csak simán beszólt neki.

Az évadban még igen sok szerepet kapott Eugene és Hitler, akik a pokolból megszökve egy ideig átlagéletet élve (Hitler, aki a Hilter nevet felvéve egy gyorsétteremben a hónap dolgozója lett, zseniális) bujkáltak, de a már második évadból ismert Saint of Killers értük jött, hogy visszavigye őket a pokolba.

Vele tartott még Abaddon/Azrael/Angel of Death/The Devils Right Hand (ebben a groteszk sorozatban mégis az borít ki a legjobban, hogy mindenkinek van vagy 3-4 kamuneve, és lehetetlen megjegyezni őket…), s együtt vitték a sátánhoz a pokolba tartó busszal Tulipot, Eugene-t és Hitlert is, aminek útját elállta a már említett nácisereg… egy tankkal. Később, Saint of Killers kivégezve Sátánt, felszabadította a pokol vezetőjének irodáját, ahova Hitler boldogan ült be.

Na de hogy ne csak történetet meséljek, mindenképp kiemelném, hogy a sorozat mennyire jól adja vissza a Vertigo-s groteszkséget és az egyes jelenetek valódi tartalmát, még akkor is, ha a jeleneteknek és karaktereknek több értelmezése is lehet. Elég csak az elhízott vallási vezetőre gondolni, aki folyamatosan zabál, s ha már végleg tele van, akkor segít rajta bulimiája, majd ismét csak zabál; arcán mindig ételmaradékok, lélegzetvétele nehézkes, már a beszéd is fárasztó számára.

Az Allfather egyébként a Grail vezetője, amiről idén tudtunk meg a legtöbbet. A szervezet egy az angyalokkal és a pokollal is összedolgozó, 113 országból ügynököket toborzó szekta, akik Jézus leszármazottját, a beltenyésztett (ebből következően még beszélni sem képes, csupán táncolni tudó) Humperdoo-t tartják a messiásnak.

Nukleáris háborút akarnak indítani, hogy az apokalipszis után Humperdoo, mint Messiás vezesse a földi életet. Starr egy ideig Jesse Custert akarta Messiásának, de az megtagadva ezernyi másik Humperdoo-t kreált, akik most a város utcáit járva makognak a fehér-piros melegítőjükben. Starr az évadzáróban háborút hirdetett Jesse ellen, s látszólag teljes erőbedobással indul a küzdelembe, miközben a zsebében van Jesse legjobb barátja, Cassidy.

Az AMC sem a legkiválóbb CGI-ról híres, de cseppet sem zavaró és egyszerre működő megoldások keletkeztek e téren, ahogy az ördög irodája, az előtte lévő út, Gran’ma drasztikus öregedése, Jody arcából kiálló szöges palló, Starr mókás sebhelye, az égő vámpírok, Eccarius gyors átváltozásai és repülése is mutatta. Nyilván nem lehet minden tökéletes, de egyre többet próbálkoztak az alkotók, és sikerrel is jártak, nem lett olyan nevetséges a végeredmény, mint néhány CW-s sorozat esetében.

És nem csak az alkotók érdemelnek dicséretet, hanem a színészek is. Tulip karakterétől már lassan a hideg ráz, annyira jól játsza Ruth Negga, iszonyat jól eltalálja a hanglejtést és a mimikát, de persze Dominic Cooper előtt is le a kalappal, főleg azután, hogy ismét láthattuk a Mamma Mia!-sorozatban szépfiúként. Joe Gilgun lazasága és Pip Torrens állandó komolysága, akcentusa és akciójelenetei is mind-mind nagyot dobnak a sorozat élvezhetőségén.

De muszáj kiemelnem a legnagyobb negatívumot is, amit az évad közben éreztem, mégpedig azt, hogy túl rövid a szezon. Túl rövid, mert nem igazán ismertük meg Gran’mát, az Allfather is hamar elköszönt, Eccarius szerepeltetése se jelentett többet 4-5 résznél. Nem éreztem sűrítettnek az évadot, sokkal inkább olyannak, ami tele van még potenciállal, mégis túl akartak esni ezen a történetszálon, s inkább egy újat kezdeni.

Ez van, simán elnéztem volna még pár részig, vagy akár egy új évadban, ahogy Gran’ma és Jesse komolyabban egymásnak feszül, hogy Cassidy jobban megismerkedik a vámpírléttel, vagy ahogy Eugene és Hitler a földi életben próbál ismét helytállni.

És ha már Gran’ma és Jesse háborúja, akkor az évadzáró legnagyobb csalódása számomra, hogy nem volt valódi küzdelem Jesse történetében. Megszerezte a Genesis-t, így mindenkinél hatalmasabb volt, T.C.-t simán lelövette önmagával, Jody-val egy ideig küzdött, majd őt is felgyújtotta, s végül Gran’ma se tudott semmilyen vudu varázslatot felmutatni, mert Jesse ráparancsolt, megkínozta, és meghalt.

Random és WTF dolgok egymás hegyén-hátán, de mégsem csökkentette ezekkel saját élvezhetőségét a Preacher, hiszen ebben az elborult világban az előbb említetteknek abszolút helyük van. Rettentően szórakoztató, elborultan undorító a sorozat, és még izgalmas is az akciójeleneteknek köszönhetően végett.

Az egész évad csak a fentebb említett negatívumok miatt nálam 7/10 lett, de már alig várom, hogy bejelentsék a következő szezont, amire mindenképp maradok. Ugye be fogják rendelni?

20 hozzászólás Ne habozz!

polovcev - 2018. 08. 27. 20:34

Ez is milyen beteg finálé volt. :)

Valahogy abban reménykedem, hogy Hoover “samesz” lesz a pokolban az új vezetés mellett.

payskin - 2018. 08. 27. 23:55

Rettentő beteg volt az egész évad. Ezt most nagyon eltalálták. Néztem volna még. :D

Kpeter - 2018. 08. 28. 10:28

Számomra még mindig az első évad a legjobb. A második elég vontatott volt, majdnem be is fejeztem a sorozatot. De örülök,hogy a harmadik évad ismét jó volt. Kíváncsian várom a negyedik évadot.

FP Jones - 2018. 08. 29. 21:21

Humperdoo-n én annyit röhögtem… :”D De a sorozat zseniális. Eddig szerintem ez volt a legjobb szezon.

FP Jones - 2018. 08. 29. 21:25

Ó, tudtam!! Ezért volt ismerős TC.. ő volt Pope a Falling Skies-ban :P

Turbo - 2018. 08. 29. 21:34

2. évad csalódás volt, de ez a 3. nagyon adta. Viszont Tulip nekem kezd sok lenni.

botka5 - 2018. 08. 29. 23:07

Akkor én kicsit a másik oldalt fogom képviselni, mert bár még mindig szórakoztató a Preacher, nekem eddig ez az évad volt a leggyengébb.

Cassidy szála kimondottan unalmasra és érdektelenre sikeredett számomra, amolyan valamivel ki kell tölteni az időt, szóval tegyünk bele egy ilyen sztorit.

Ahogy a Gran’ma szál is sokszor lassú és unalmas volt, nem igazán tudtak vele mit kezdeni, amolyan AMC-s időhúzós évad érzés volt sokszor.

De mondom, még így is szórakoztató az összkép, de meg sem közelíti az előző etapok szintjét.

A végére pedig egy kérdés: lehet elsiklottam felette, de tudja valaki, hogy most akkor God miért néz ki úgy, mint az első évadból a Fake God?

bvr - 2018. 08. 30. 01:18

Én az első évad a második legelejét megnéztem és nem folytattam, most is csak azért írok mert a cikk még címoldalán lévő része tartalmazza Arseface képe és még futólag is rossz ránézni, szurkolok hogy jöjjenek a holnapi cikkek és ez átkerüljön a következő oldalra :))))

ubul - 2018. 08. 30. 07:11

1. évadot imádtam, a kisvárosi elborultságával (hiányzik is nagyon, az ottani karakterek is), 2. évad unalmas volt, egyben meg se tudtam nézni.
Viszont ezek szerint a 3. évad megint pörgősebb lett… na majd egyben megy ez is heteken belül, remélem megéri visszatérni :D

Kitana - 2018. 08. 30. 08:24

Az első évad bejött, a második csalódás volt, de a harmadik megint jól sikerült. Végig szórakoztató volt, a kevesebb epizódszám miatt nem volt üresjárat, sokkal pörgősebb volt, mint a második évad. Nekem pont elég volt ennyi mindenkiből, egyik szálat se éreztem unalmasnak vagy épp kihasználatlannak, a poénok ütöttek, elborult jelenetekből pedig nem volt hiány. Remélem, lesz negyedik évad!

mark - 2018. 08. 30. 08:31

Nagyon erős volt ez a szezon, főleg a második fele. Az első 2-3 részt, amikor még csak Angelville-ben voltak történések, kicsit lassúnak éreztem, de szerencsére nem lett belőle TWD-farm szitu, jó ötlet volt a három főszereplőt háromfelé szakítani. Tényleg rendkívül elborult és beteg az egész, nem hiszem, hogy sok ilyen elvetemült sorozat lenne most. Egyszerre mosolygok, nevetek rajta, de közben csóválom a fejem, hogy ezek mennyire hülyék. (Persze a képregény jó alapot szolgáltat ehhez.) Nekem ez az évad tetszett eddig a legjobb, mert mindegyik szál érdekesre sikerült, és megfelelő arányban volt jelen akció, kaland és (elborult) humor. Pont elég a 10 rész egy évadra, tavaly a 13 soknak bizonyult, idén feszesebb volt a tempó, ami jót tett a sorozatnak. Nagyon remélem, hogy lesz 4. évad.

Shyllard - 2018. 08. 30. 09:11

Kifejezetten szórakoztató volt az évad, gondolkoztam az elején a kaszán, de aztán nagyon jól sült el, remélem folytatják is. A fő problémám a sorozattal viszont továbbra is Jesse és Tulip, akik tudom, hogy antihősök, de sehogy sem tudok megkedvelni, most sem őket kedveltem a legjobban, Jesse szenvedése a Genesis nélkül meg megint negatívum volt, bár annyira nem vett vissza az élvezetből. Viszont Cassidy, Herr Starr remekelt, még ennyit meg többet belőlük, illetve Eugenee és Hitler / Hilter is remek volt, de ők nagyon keveset szerepeltek most, viszont Eugenee és Saint of Killers ütős párosnak tűnik, kíváncsi vagyok miket fognak művelni.

Összességében úgy érzem kezdi megtalálni magát a sorozat, első sem volt az igazi, a második már kicsit lejtmenetre sikeredett, de itt már valahogy eltalálták az arányokat. Ebben a minőségben még nézném pár évig.

Balumedve - 2018. 08. 30. 11:18

botka5: “God miért néz ki úgy, mint az első évadból a Fake God?”

Már én sem emlékszem pontosan a részletekre, de nekem úgy rémlik, hogy a kutyajelmezes fazon maga volt God, csak a bagázs nem vette komolyan, mert miért tették volna. Meg az is rémlik, hogy akkor is volt mellette egy csaj, aki fogta a nyakörvét. Azt meg tudjuk a 3. évad fináléjából, hogy God nem akarja, hogy Custer megtalálja őt.

Balumedve - 2018. 08. 30. 11:19

Bocs, most esett le, hogy mit kérdezel.

Gatts - 2018. 08. 30. 16:21

botka5: Ezt a kérdést Tulip is felvetette. Ha jól emlékszem, az volt a válasz, hogy nagyon hitelesek akartak lenni, ezért a fake God ugyanolyan lett. Ehhez persze kellett pár plasztikai műtét is. Valami ilyesmi rémlik, de vissza kellene nézni a párbeszédet a 3. részben.

heidfeld - 2018. 08. 30. 16:46

Jó volt olvasni, hogy nem csak nekem hiányoznak első évadból, beteg karakterek…
Második évad elment, pár jó résszel. a 3. az igazi, mert a beteg, humoros dolgokat nagyon megnyomták, casting is példát kel szolgáljon, sok széria számára. Herr Starr- Rip Ruth, Noah Taylor – Hitler, Erinn Ruth – _Angel of Death, hogy csak a legjobbakat említsem.
Sajnos, Ruth Negga a másik véglet. Nem, nem, nem jó, és a karakter is a legrosszabb, képregényben meg másabb is, tudtommal. A bevarrt-szálú gyerek sem érdekel, de Hitler “hétköznapjaiból” jóval többet láthattunk volna! A nácik nagyon nem néztek ki egyszerűen. Hatalmas ziccer maradt kihasználatlanul..
És itt jutottunk el konkrétan a legnagyobb gondhoz: Az évad záró epizódja volt a leggyengébb.
Komolyan mondom, nem is ugrik be hasonló, hirtelen. El lett sietve, zsúfolva, kiaknázatlanul hagyva. A megoldások meg.. Most komolyan.. Még a Halál _Angyalát is neccesen, de a Legfőbbet?? És a Prédikátor is túl egyszerűen zárt. Igaz, már ott a Genesis.
Heti résznek is csak átlagos lenne, de évadzárónak igen kevés. Megy is heti csalódásnak.
16 rész lett volna ideális az évadnak, de egy 7.5 a beteg, élvezhető poénokért-hangulatért így is jár.

Yamagato - 2018. 08. 30. 23:39

A 2. évadban majdnem kaszáltam és most nagyon örülök, hogy adtam egy esélyt a 3. évadnak. A kevesebb rész jót tett és ismét szerethetővé tették a karaktereket. Jesse szála kellően erős volt, a nagyi meg méltó ellenfél (kár, hogy a leszámolásnál semmi katarzist nem éreztem, pedig remekül építették a konfliktust és adagolták az infókat az évad során). Jody-t nem nagyon árnyalták, de a szimpla brutalitása elég volt. Jesse „I don’t hate you that much” szövege T.C-nek is emlékezetes marad nálam. Cassidynek használt a kis különválás, kiszámítható volt ugyan mire megy ki a játék, de érzelmileg erős volt és végre kiaknázták a Cassidyben lévő fun faktort, kimozdítva a 2. évados unalmas/depressziós zónából. Még Tulip is teljesen elviselhető lett annak ellenére, hogy teljesen random dobálták ide-oda, Japánba, pokol buszra vagy ahogy épp jól esett.

A fénypont, mint az előző évadban is a Herr Starr, Humperdoo és Allfather szál volt, minden jelenetük kellően elborult. Gyanítom utóbbi kettőt már nem látjuk, úgyhogy remélem Starr-t nem teszi el láb alól túl hamar a Genesissel ismét felvértezett Jesse. Most nagyon jót tett, hogy nem volt elérhető Genesis ereje, remélem ezután tudnak majd vele egyensúlyozni, hogy egyrészt érződjön mekkora erő, másrészt valami challenge is maradjon a hőseink előtt. Plusz Eugene-t és Hitlert tudnám mellőzni.

mark - 2018. 08. 31. 21:43

heidfeld: érdekes, amit írsz, szerintem egy 16, de már egy 13 részes évad is csorbított volna a minőségen. Ugyanez volt tavaly is. Nyilván ez csak feltételezés, lehet, rám cáfoltak volna, de úgy érzem, így, hogy tudták, “csak” 10 részük van, sokkal feszítetebb tempót tudtak diktálni, ami jót tett a sorozatnak. Ha 13-16 rész jutott volna a szezonra, lehet, 2-3 rész helyett 4-5 vagy több rész játszódott volna csak Angelville-ben, ami még tovább tartó egy helyben toporgást jelent. Szóval szerintem inkább kapjunk egy kicsit kapkodós évadzárót, mint egy túlnyújtott, üresjáratos hosszabb évadot.

Zsazsa - 2018. 09. 03. 20:49

Nekem van egy elméletem meg osztom veletek xd
Bár eddig soha semmilyen teoriám nem jött be sorozatokkal kapcsolatban remélem ez most sikerül
Spoiler..
Hogy miért néz ki úgy az Isten mint a kamu Isten ???
Mert ő az Antikrisztus

1. Miért jelent meg Jesse boszorkány nagymamájának a házában a 2.évad végén miért jelent meg ott ahol a sátán is járt és telefonon hivogatja a helységet ????
Na ez az amin érdemes elgondolkodni

2. Jesse mikor koporsóban volt megjelent egy csávó aki rávezete hogyan gyan szöktesse meg a koporsóból és mint ki derült hogy többször is találkoztak ergo ha ő a valódi isten akkor Jesse egy proféta. Mert mi a sorozat címe ? A Prédikátor??? ez egy biblia könyv!!

Sztem ez egy jó fordulat lenne a sorozatba ha kiderülne hogy nem az az isten akit valojában gondolunk. Ja és ki felejtetem hogy a beltenyészet miért visselkedett úgy mint egy kutya ??? Mert ők már genetikailag hibásak és az antikrisztusra ütöttek

Rorki - 2018. 09. 05. 20:52

Úgy látom, hogy kisebbségben vagyok, de szerintem az egész évad egy nagy piros léggömb volt, ami végül nem bírta tovább és kipukkadt.

Kezdem a jó dolgokkal:

Bevállalós a sorozat, sőt kifejezetten tökös.
Cassidy karaktere annyira el lett találva, hogy inkább róla néznék egy spin off-ot, ami ebben a világban játszódik. Ha Ő nem lenne, már kaszáltam volna. A második évadban is csak az ő jelenetei és Starr elborult marhaságai voltak értékelhetőek.

Tulip még pont az elviselhetőségi határon belül van és egyértelműen lubickol a déli vadóc szerepben.

A Grál néha az Archer féle ISIS céges hangulatát hozza néha ami állati jó.

És sajnos ennyi.

Mert Dominic Cooper mostmár a harmadik évadot tolja végig ezzel az unott pofával, pedig tud színészkedni. Nem is csodálom, mert Jesse karaktere egy 5 éves rinyáló óvodáséval vetekszik, aki nem tudja mit akar, sodródik az árral és egy darab szimpatikus tulajdonsága sem volt még (ok, tud bunyózni, pazar).

A bunyók teljesen komolyan vehetetlenek, semminek sincs tétje. Komolyan, Tulip beszólt Istennek, Jesse szinte érinthetetlen, az ereje és bármilyen fegyver nélkül kicsinálja a Grál belső testőrségét, a GYilkosok szentje pedig megölte a Sátánt, miután kitépte Azrael szemét. Ez csak az utolsó 3 részben történt.

Az évadban behozott új szereplők közül senki sem lett kibontva (csak Allfather, de ő fizikailag). A Nagyiról hallottuk, hogy csúnya, meg rossz, de csak egy flashbackben mutattak egy 1 perces sztorit. Ez kevés. Nem akarom a képregényhez hasonlítani, mert értelmetlen, de ott azért egy igaz rohadék banyát tudtak bemutatni, akinek a halálát mindenki szomjazta a 4 füzet végére (reklám: a Kingpin kiadónál be lehet szerezni a történetet).

TC és Jody a két legnagyobb kihagyott ziccer. A képregénytörténet két legpontensebb, legelmebetegebb anyaszomorítói, itt meg alig kaptak színt. Kár értük.

Euguene és Hitler története még feleslegesebb volt, mint a 2. évadban. Azt meg sem említem, hogy kb 2 hét alatt Hitler fanatizálta egy szendvicsbár dolgozóit, akik egy sms-en felbuzdulva valahonnan leakasztottak egy tankot, amivel utolérték a Pokoljáratot.

Hihetetlen összecsapott vacak volt az évad. Cassidy mentette meg nálam egyedül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz