login |

SIX: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Zsanna

2018. 09. 02. 15:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Az idei első rész után kicsit szkeptikus voltam, de azért végül magára talált a sorozat.

Persze, ahogy arra már utaltam, nem ez a történet volt az évszázad kriminalisztikai rejtélye, amit hőseink véres-verejtékes küzdelmek árán megoldottak. Jó, a SEAL-esek csak az erőemberek, akiknek elég rámutatnak egy pontra a messzi távolban, ők pedig lerohanják, de nyilván kedvenc Hatos Osztagunk jobban belebonyolódott a dolgokba. A fő vonal most is az volt, hogy összerakják az apró kis puzzledarabokat, mégis kik állnak a haláleset mögött, és ki is a szervezetet irányító Herceg.

Most is hasonlóképp szippantott be lépésről lépésre a sorozat, mint tavaly, ugyanis ha megfelelő hangulatba kerül az ember és ráérez, akkor azon kapja magát, hogy egymás után darálja az epizódokat.

Nem mondom, hogy nem voltak gyengébb megoldások az idén is, amikor csak fejcsóválva bámultuk a képernyőt, de végül szerintem jó szájízzel állhattunk fel, és az etap csak egy hajszálnyival lett gyengébb az előzőnél.

Azt tudom, hogy az első évadot lazán megtörtént események inspirálták, arról azonban nincs információm, hogy a második szezon mennyire követte – már ha követte – az eredettörténetet, de valahogy úgy éreztem végig, hogy azért gyengébb a mostani sztori, mert nincsen kapaszkodó. A tovább mögött spoileresen elmesélem, miért is adok 6,5-es értékelést a 10-ből.

Szóval Rip meghalt, eltemették, az osztag pedig Gina Cline ügynök saját kis „zsebseal” csapatát játszotta. A nő teljesen elvakultan küzdött mindvégig azért, hogy bebizonyítsa régi informátora nem más, mint a Herceg, aki az egész dzsihádista mozgalom fő mozgatórugója. Természtesen személyes bosszú állt a háttérben, hiszen a Herceg árulása miatt halt meg Gina főnöke/szerelme kb. 15 évvel ezelőtt.

Gina ezért mindent elkövetett, hogy megtörje Micheal Nasry-t. Kérdezgette, fenyegette, kínozta, zsarolta. Nasry beadta a derekát, és csepegtetett némi információt, amivel már tudtak mit kezdeni, de a Herceg sem most esett le a falvédőről, így a kezdeti próbálkozások nem jártak sikerrel.

Nem lett volna ez igazi hidegháborús sorozat, ha az oroszokat nem keverték volna bele. Elég sok cselekményszál játszódott a volt Szovjetunió területén vagy Csecsenföldön. Nem meglepő módon most is volt emberrablás, de hála Istennek nem a csapatagok és családjuk közül valakit, hanem az elnök egy személyes tanácsadóját és egyben jóbarátját – a férfi olajról tárgyalt az egyik posztszovjet államban – ejtették túszul a két asszisztensével.

Végülis ez az emberrablás indította be a gépezetet, mert Nasry bebizonyította, hogy értékes információkkal bír. A Herceg is rájött, hogy elárulták, és úgy gondolta, hogy itt az idő, hogy megszabaduljon régi tartótisztjétől és az árulótól is.

Mivel mindenki találkozni akart a másikkal, így létrejött a várva-várt ütközet, ahol nem úsztuk meg áldozatok nélkül a csatát, de az elnök emberét sikerült megmenteni és végül a Herceget is likvidálták. Ennél több részletet nem árulok el, mert akkor nem nézi meg senki az évadot.

Pár szóban azért megemlékeznék a főbb karakterekről, mégis csak véget ért a sorozat.

Bear végre rájött, hogy nem olyan vezetőnek kell lennie, mint Rip. És bár egy darabig kísértette őt – szó szerint – a régi barát, valahogy túl jutott rajta, és kialakította saját vezetési stílusát. Emiatt Buddhával gyakorta konfliktusba is került.

Feleségével a kapcsolatuk igencsak mély hullámvölgybe jutott, úgy is tűnt, hogy nem fog megoldódni a probléma. Ennél a béna bazsalygásnál, amit leműveltek, csak Caulder sztorija volt nyögve-nyelősebb és valljuk be, érdektelenebb.

Láthatóan fogalmuk sem volt, hogy mit akarnak ebből a drámából kihozni, majd miután Bear elküldte a csajt melegebb éghajlatra és le is feküdt egy másik nővel, hirtelen kibékültek, amiből azonnal következtetni lehetett, hogy mi fog történni kettejük újrasarjadó románcával. És persze be is jött, mert ez lett a NAGY cliffhanger.

Ha már szóba került, akkor folytassuk Caluderrel, aki már az első küldetésen megsérült, és agyrázkódása lett. Én nem tudom, milyen orvosi stáb van az amerikai tengerészgyalogosoknál, de hogy egy vérömlenyt nem vesznek észre egy fejtraumánál, és a táppénzes pacák mindenkit simán átver, azért egy kicsit durva. Hisz nem csak az orvosokat vezette meg, hanem társait is, akik cseppet sem aggódtak, hogy egy-egy nagyobb durranás után Caulder semmilyen hívásra sem reagál, és elveszíti egyensúlyát.

Persze ez a helyzet nem volt elég drámai neki, ezért a kezét is átlőtték, hogy fél órát izgulhassunk, vajon tudja-e majd finommotoros mozgásokra használni valaha. Azt hiszem, nála következett be a világtörténelem legrövidebb plátói románca az amputált lábú őrmester csajjal. A lányával is folyamatos volt a feszkó, mert nem hallgatott a józan – ennek jelentősége van, mert Caulder az oxicodont is nagyon szereti – szóra, így újra merenghettünk azon, vajon Caulder jó ember-e vagy sem.

Sajnos Caulder szálát abszolút nem sikerült eltalálni, nem volt hiteles, és bár Kyle Schmid-et a Blood Ties óta kedvelem, láthatóan ő sem volt elragadtatva a baromságoktól, amiket képernyőre kellett vinnie.

Buddha családja is idegesítő volt. Főként a lánya, aki totál kikészült azon, hogy a család elköltözött, és semmilyen megértést nem tanúsított, hogy apu legjobb barátját megkeresték és lelőtték a dzsihádisták, miután a náluk tartott családi banzájról eljött. Nem tudom, hogy ennek felfogásához milyen értelmi szint kell, de egy felnőttkorhoz közel álló gimnazista szerintem veszi az akadályt. Itt persze nem ez történt.

A körülöttük zajló dráma nem igazán jött be, de persze kellett egy kerettörténet, hogy a kedvenc beszervezett tini merénylőnk gyanútlanul felbukkanhasson, és bár tejesen értelmetlenül és zavartan viselkedett, mindnyájan azonnal megszerették, és minden másnap náluk vacsorázott, úgy, hogy előtte a régi barátokkal sem találkozhatott senki. Fura.

Ezt leszámítva Buddha az egyik kedvenc karakterem volt, úgy éreztem, nála megvan az ív, a fejlődés íve. Ahogy Rip távozása miatt hitét vesztette, majd szépen lassan rájött, hogy ezt akarja csinálni, és saját csapatot szeretne irányítani, mert neki nem az az útja, hogy Bear segédje legyen.

A többiek is egész jól alakultak. Harvard szépen lassan maga mögött hagyta a régi konzervatív, öltönyös életét. Az új fiú, Trevor kicsit őrült, de üdítő volt minden megmozdulása, és bár csodabogárnak tűnt, azért elég éles meglátásai voltak jó pár dologgal kapcsolatban.

Hal történetét is jobban kibontották, és talán az övé volt a legmegkapóbb, és legeredetibb sztori. A bevándorló afgán, aki Amerikáért harcol, mert hisz a változásban. Feltűnt egy új őrmester is Erik Palladino előadásában, aki kicsit jobban adta a csapatért felelős műveletis tisztet. Bár nagy szerepe nem volt, de mindenképp szerettem volna megemlíteni, mert szimpatikus figura volt végig.

A végére hagytam egy kicsit a másik csapatot, akiket fémjelezhetnénk a „rosszak” vagy „gonoszak” címszóval is. Először is, még egy ilyen idegesítő CIA ügynököt nem láttam egy sorozatban, filmben sem, mint Gina Cline. A vele kapcsolatos drámák szintén hiteltelenek voltak.

Ha valaki jó szakember, de önfejű és a szabályok felett állónak képzeli magát, akkor addig amíg meg van a támogatója, tud menetelni előre, és elérni a céljait. A nő folyamatosan a gombhoz kereste a kabátot, és ezt Nasry ki is használta. Ilyen fokú megszállottság és bosszúhadjárat nem hiszem, hogy sokáig titokban maradhat a hírszerzésnél, majd utána is szemet hunynának felette.

Azt sem hiszem, hogy ilyen egyszerűen kirugdosnak, majd visszavesznek bárkit, miközben azzal fenyegetik meg, hogy emberöléssel fogják megvádolni, ha nem áll le. Cline folyamatosan következetlen volt, bármit és bárkit hajlandó lett volna feláldozni a célja eléréséért. És pontosan ezért egy jottányival sem volt jobb, mint Nasry vagy a Herceg.

Essék pár szó a Hercegről is, aki az évszázad bűnözőjének volt beállítva, a titkos faszi, akit senki nem ismer… Aha, persze, hát végülis kb mindenki tudta ki ő, és annyira volt nagy koponya, hogy simán bedőlt a szerbeknek, az oroszoknak és Nasry-nak is. A nagy beharangozás ellenére bennem csalódást keltett a karakter.

Micheal Nasry azonban igazi túlélő, igazi elpusztíthatatlan, romlott antihős, akiről – és ez most tök komoly – Thanos jutott eszembe. Valahogy Nasry is így van vele, ha kinyírjuk az emberiség felét, akkor helyre áll a rend, és visszaáll az egyensúly az univerzumban, akarom mondani… ha kinyírjuk fél Amerikát…, na akkor helyre áll a rend a Földön…, vagy Afganisztánban…, ehhh, mindegy.

Szóval Nasry felhasznált és átvert mindenkit, eltekintett a kicsinyes bosszúktól, és haladt tovább egyenesen a célja felé. Az utolsó húsz percben volt egy jelenete a Herceggel, amikor megkérdezte tőle, hogy ki számít Nasry-nak. Választ nem kapott, de a tekintetében ott volt, hogy neki csak a saját túlélése számít, és nem önös érdekekből meg félelemből, hanem mert nem fejezte be a küldetését.

Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de ő tényleg kemény volt, félelmetes, és igazán utálnivaló. Mert a végére, bármennyire is játszotta az elesett, segítőkész foglyot, ő volt a báránybőrbe bújt farkas, az igazi főgonosz, Dominic Adams pedig mindezt úgy oldotta meg, hogy a karakter nem volt irritáló, így egyáltalán nem bántam, hogy kicsusszant a Hatos Osztag karmai közül.

Ahogy feljebb említettem, az írók cliffel zárták az évadot, amiért Nasry kis segítője, Marissa felelt. Bár ez a vonal is kicsit elkapkodott volt, azért szódával elment, így Nasry igehirdetését követően Marissa fogta a fegyverét és elment Buddháékhoz, hogy bevégezze a küldetését. Azért kíváncsi lettem volna, hogy miként oldják fel a történteket, de erre már nem fog sor kerülni.

Összességében azért jó volt a SIX, bár a második évad létjogosultságában még mindig kételkedem, de nem lett gyengébb, mint bármelyik másik SEAL-es sztori. És ha valaki ilyenre vágyik, annak bátran ajánlom, mert azok között igenis megállja a helyét.

10 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2018. 08. 02. 22:21

Szerintem meg az első évad totál kuka volt, a végén volt némi cselekmény, amitől valamennyire nézhető lett, de nem vártam a 2. évadot. Ez viszont már olyan lett, amilyennek egy seal teames sorozatot elképzelek közepes megvalósításban. Volt akció, hősiesség, mentek erre-arra. Mondjuk a gyilkos lány elég béna sztori szál volt, de mindegy. Kár, hogy kaszálták, mostanra megszerettem.

Python - 2018. 08. 03. 11:53

Szerintem jobb, és pörgősebb volt mint az 1 évad, ez lett olyan igazi SEAL-es sorozat. Persze a vége most is úgy lett megcinálva, hogy jöhetne a még véresebb 3. évad, de kaszát kapott. Az látszik, hogy a kommandós akciókon, meg a hozzá felvonultatott eredeti (gondolom a Pentagon filmes háttértámogatási programján keresztül) katonai technika, helikopterek, stb. most nagyon nem spóroltak semmit, a CGI -n igen, de az látszódik, hogy nagyobb költségvetés lehetett rá, mint az 1 évadra, vagy Walton Goggins tavalyi gázsijának 3/4 -e az idén erre fordítódott. (Hisz Goggins az első 2-3 részben szerepel, pár percnyit, és kész.)

Igazából a két évadból kellett volna egy 13 részes évadot csinálni, úgy lett volna tökéletes SEAL orozat. A kaszát sajnálom, mert még egy 3. évad lehetett volna, az egész keretszerkezet teljes lezárására. Ami inkább a CIA -ra és a korlátok nélküli (a motiváció meg lenne rá az évadzáró után…) embervadászatra, meg még pár szeretett karakter halálára, vagy emberi tragédiájára koncentrálhatott volna. Legalább is az évad második fele, és az évadzáró cliffhanger -e erre alapozott meg.

Az új fóka karakter a csapatban nekem bejött, jó választás volt ez a belülről őrlődő, kifelé nagyon kemény vagyok karakter. Az Olivia Munn által alakított eléggé badass CIA ügynök csaj pedig egyre inkább rohant a végzete felé az évadban. Nem pont erre a végre számítottam, de összességében nekem jobban bejött, mint az 1. évad. Olyan 7-7,5/10 nálam az évad egésze.

thinky78 - 2018. 08. 03. 12:46

Én is megnéztem az Hbo Od-n végig s szerintem nagyon hülye vége lett, vagy legalább is nem zárták le rendesen szerintem!

bobi64 - 2018. 08. 12. 16:24

Ez a sorozat konkrétan egy ostoba, keszekusza irreális hülyeség volt. Pedig igen kedvelem a kommandós sorozatokat.

scz - 2018. 08. 14. 12:51

Elkaszálták?
Kár érte. Limonádé faszságnak elment, én is Walton Goggins miatt kezdtem nézni.
De akciósorozatnak gyenge. Sose lesz egy Strike back. Nem csak a kasza miatt :D

symor - 2018. 09. 02. 20:32

Ritka sz@r sorozat volt a ráfordított energiák ellenére.

Ma már vagy látványosan szórakoztatsz, okosan pörgeted az eseményeket (John Wick, M:I6) és akkor elnézik, vagy fel sem tűnik a sutaságod vagy csinálod ezt, amit a SIX összehozott és untatsz.

Melodráma vagy akciósorozat, jelenetről, jelenetre nem tudták eldönteni.

Kemény, gyilkos, durvalelkű katonákból csináltak moralizáló, már-már liliomszagolgató szappanopera-figurákat, akik néha célba is találtak.

Még mindig várom a Generation Kill karaktereit a BoT zsigeri(valós)-tűzharcjeleneteivel.

Pont ezekkel a különleges katonákkal ennyire untatni, az már kínos a különböző médiákból ismert háttérsztorik mellett.

Olivia Munn pedig a keménycsaj-szerepben nálam alaposan leszerepelt…

Kemény csaj lista:

Glenn Close, Jennifer Garner, Sarah Connor (Hamilon és Headey is). Ennyi. Évek óta nem került be más a klubba.

Geza Kovacs - 2018. 09. 02. 21:27

A 2. évada már nézhető volt, bár az otthoni szál nagyon trágya maradt, és baromira uncsi és erőltetett volt. Megérdemelte, hogy vége legyen, bár az akciók már tetszettek, néztem volna tovább is. A Boreanaz-féle Seal Team sokkal jobb.

symor - 2018. 09. 03. 05:10

BoT = Band of Brothers, BoB akart lenni :)

Zsanna - 2018. 09. 03. 11:24

Ö. Köszi a javításokat, de Kyle Schmied valóban a Vámpíraktákban szerepelt, Blood Ties volt az eredeti cím asszem. :)

kpeter - 2018. 09. 06. 13:05

Szerintem még az első évadnál is gyengébb lett a második. Otthoni, családi szál érdektelen és túltolva. Egész évadon keresztül gyászoljuk és sírunk Rip után túltolva. De a legiritálóbb a dzsihados csajszi jelenetei. Ha ennyit sírtak RIP után, akkor elképzelni se tudom mi lett volna a feleség halála után egy esetleges harmadik évadban. A herceget az évad elején meg beállítják valami szuper ellenségnek, aztán egy nevetség lett kb. belőle is. Nasry meg kb. god mode, mindenből jól jön ki. Nem kár a kaszáért.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz