login |

Luke Cage: a 2. évad – írta kovg1987

2018. 09. 03. 14:57 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

A Luke Cage első szezonja itthon, és talán külföldön sem aratott osztatlan kritikai és közönségsikert, köszönhetően talán annak, hogy az évad második felére eléggé leült a sorozat. Emellett talán az nyitóévad időzítése sem volt a legjobb a Netflix részéről, hiszen az egészen remeknek bizonyuló Daredevilhez és Jessica Jones-hoz kellett volna felnőnie, az viszont nem igazán sikerült.

Azóta azonban – a The Punishert leszámítva – némileg talán visszaesett a Marvel-Netflix koprodukciónál a színvonal, így nem is kapkodtam Luke történetének továbbnézésével. Amikor azonban végre rávettem magam a folytatásra, akkor kifejezetten pozitívan csalódtam.

Az évadnyitó kritikában már elhangzott, hogy történet nem olyan sokkal az első évad után veszi fel a fonalat: Luke Cage Harlem hőse, akit mindenki szeret, tisztel, látni szeretne, azonban egy új veszély, Bushmaster jelenik meg a színen, aki első látásra felveszi golyóálló hősünkkel a versenyt.

És itt meg is állnék egy pillanatra, ugyanis a Luke Cage második szezonja alapvetően arról szól, ki a legnagyobb kutya a falkában, ki az, aki uralja, uralhatja Harlemet. Ez jelenti a fő konfliktusforrást: mindenki főnök akar lenni. Luke, Mariah, Shades és Bushmaster, sőt, még a kívülállók is állandó konfliktusban vannak egymással, múló szövetségeket kötnek attól függően, ki kit gyűlöl jobban az adott pillanatban.

Ebből a szempontból nagyon jól van felépítve az évad dinamikája, a szereplők egészen jó jellemíveket kaptak (talán csak Shades lóg ki némiképp a sorból, de nekem nála is elsősorban Theo Rossi nem túl meggyőző játékával volt a fő bajom), mindenki motivációját meg lehetett érteni, és lehetett vele azonosulni.

A szezon végére persze sokak kezéből kicsúszik az irányítás, s végül – talán nem árulok el nagy titkot – nem sok legény marad talpon a gáton, feláll az új status quo, amivel egyébként engem baromira kíváncsivá tettek az egyelőre még be nem rendelt harmadik évadra. A tovább mögött folytatom spoileresen.

Ahogy azt többen is írták, ez a szezon elsősorban nem Luke Cage-ről szólt, hanem Mariah Dillard (Stokes)-ról: ott egyértelműen Alfre Woodard a fő karakter, az ő tettei mozgatták a szálakat, szinte minden köré összpontosult. Woodard bármennyire is jó volt az első szezon nagy részében, most színészileg nekem sokszor túl sok volt. Fogalmam sincs, hogy ez a rendezők/írók kérése volt-e, vagy ő látta így a legjobbnak lehozni Mariah karakterét, de számomra sokszor már hiteltelennek tűntek a túljátszott érzelmek, pedig történetileg jól fel volt építve a karakter útja.

A többiek közül Theo Rossiról már szóltam, Mike Colter Luke-ja nagyon kiegészítő karakterként sokkal jobban működött, mint főhősként. Sokat árnyaltak a róla kialakított képen – főleg az évad végén –, s meggyőzően hozta magát. A visszatérők közül Simone Missick hozta talán a legjobb teljesítményt ebben a 13 részben Misty-ként: végig remekül alakította a karaktert, egyértelmű céljai voltak, ugyanakkor ha kellett, képes volt mérlegelni és akár a saját elveivel is szembemenni a nagyobb jó érdekében (lásd Mariah vallomása).

Az új belépők közül Gabrielle Dennis Tildaként annak ellenére volt üde színfolt, hogy különösebb színészi játékot nem kellett bemutatnia. Összességében jól teljesített az előbb megtérő, majd később saját anyja ellen forduló lány szerepében.

Az évad legjobbja viszont egyértelműen Mustafa Shakir volt: Bushmaster karaktere – köszönhetően részben az európai fül számára rettenetesen idegen jamaicai akcentusnak is – zseniális volt, a Marvel-Netflixes főgonoszok (már ha ő annak számít) között nálam top háromba került. Mellette a mellékszereplők castingja is jól sikerült, Comanche, Sugar, Piranha Jones, Ridenhour megjelenései is sokat dobtak az összképen.

Az egyéb sorozatokból átugrók (Colleen, Danny, Claire, Foggy) ugyancsak hozták az elvárhatót, különösen előbbi kettőnek örülök: eddig csak Colleen miatt volt esély arra, hogy belekezdek az Iron Fist következő évadjába, ám Finn Jones megjelenése azt sejteti, hogy jelentős változáson ment keresztül a karaktere.

Összefoglalva: a Luke Cage még mindig nem tökéletes, ám ez a harlemi történet sokkal jobb volt, mint az ezt megelőző. A nagy kérdés, hogy a Netflixnél végérvényesen belátják-e, hogy a 13 rész sok, vagy a szeptemberben érkező Iron Fist második évad csak egy egyszeri kísérlet lesz a feszesebbre vágásra. Csak mert az továbbra is vitán felül áll, hogy a 13 az bizony sok…

Nálam a Luke Cage első évadja egy gyenge hatos volt, így erre most egy erős 7/10-et adok. Ja igen: a zenék még mindig ütősek!

21 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2018. 06. 29. 16:19

Én már végignéztem az évadot és összességében nagyon tetszett, egyedül a legvégével nem voltam elégedett, de az összkép nagyon pozitív.

LaCRossE - 2018. 06. 29. 18:05

Az évaddal, a finálét leszámítva nagyon meg voltam elégedve.

Az évadzáró azonban jól felnyomta a vérnyomásom.

Zsoty27 - 2018. 06. 29. 19:10

Számomra az első évad a közepesnél picit jobban teljesített, emiatt én sem vártam annyira a másodikat, viszont szerencsémre rámcáfolt ez az évad. A sorozatnak megvannak a maga típushibái, viszont a készítők tanultak sok korábbi esetből és ez meg is látszott a mostani eredményen. Számomra mindenképp előrelépés volt az előzőhöz képest, volt karakterizáció, megérthető “hősök” és gonoszok, úgyhogy én csak ajánlani tudom ezt az évadot, bár tény, hogy kell neki egy kis idő, míg beindul.

Mindazonáltal ezeknél a marveles sorozatoknál még mindig túl sok a 13 rész szerintem, sokkal jobbak lehetnének kevesebb résszel.

mikkamakka - 2018. 06. 29. 19:57

Nagyon lassan indul be, sokat építkezik, de messze jobb mint az első évad. Meglepő volt a zárás de én az alapján fogom csak megítélni hogy mit hoznak ki belőle

végképp bebizonyították nekem hogy Danny karaktere működik, egy pillanatig nem idegesített, csak iron fist készítői rontották el anno, ennek hála most már várós IF is

Brynden Rivers - 2018. 06. 30. 23:22

Bushmaster kicsit olyan mint a Killmonger a Black Pantherben – oké ő a főgonosz, de lehet vele együtt is érezni, és a célja is indokolható.

Afro-amarikai közösségen belüli törésvonalak és csoportok ábrázolása külön jó volt, a jamakiai vonal új színt vitt a soorzat világába.

Annak nagyon örültem hogy több Netflix/Marveles mellékszereplőt emlegetnek sőt egy fel is tűnik, remek módon beépítve a történetbe.

Összeségében tehát jó volt az évad.

Az évadzáró nekem is furcsa volt, mintha kimaradt volna 2 rész az utolsó előtti rész után ami megalapozza ami ott történik – annak ellenére hogy megint elég lett volan 10 rész 13 helyet, de ezt már megszoktuk a Netflixtől.

Claire-rel valahogy nem tudnak mit kezdeni a Netflix/Marvelnél, vele ellentétben Misty kapott saját szálát, kompetenciát, és könnyebb vele azonosulni a nézőnek. (meg egy cool cuccot)

SPOILER
SPOILER

Dannyről kiderült hogy valójában cool és érdekes karakter, kár hogy keveset szerepelt és az is furcsa hogy az évadzáróban nem tűnik fel (de majd biztos az IF 2. évadban utalnak az ott történtekre).

Rmek hogy nem csak simán egy főgonosz van hanem folyton változnak az ellentétek, kényszerszövetségek és erőviszonyok.

Viszont lehetett volna kevésbé kiszámítható 1-2 fordulat, volt ami az évad utolsó negyedében történt jelentős durva esemény, de már az első negyedében lehet tudni hogy meg fog történni – közben meg nem suspense volt hanem csak időhúzás.

bluevoodoo - 2018. 07. 08. 20:31

A 9-10. részig nem tudtam, hányadán állok az évaddal, nagyon lassú az egész, de a végére jól összeállt. A Danny Rand részben meglepően jó a karakter, nem az a szerencsétlenkedő arc, mint az IF – Defendersben.

Számomra amúgy úgy tűnt, hogy ebben az évadban LC csak egy fontos mellékszereplő, az egész évad főszereplője leginkább Black Mariah, az ő karakterfejlődését/lejtmenetét követi nagyon szorosan az egész, Luke-ot kb. Shades-szintű kiemelt mellékszereplőnek érzem. A lezárás érdekes, előrevetíti, hogy ha lesz következő évad, ott Tilda lehet vmiféle villain-szerepben.

payskin - 2018. 07. 09. 12:14

Nagyon szép ívet írtak meg, jó volt nézni, csak a végét, úgy éreztem, összecsapták. Többen is írtátok, hogy fura volt az utolsó rész — nekem is. Egyrészt történt egy csomó minden, spoiler nélkül nehéz róla beszélni, de bizonyos dolgok valahogy csak úgy megtörténtek egyik pillanatról a másikra, aztán kampó, és már túl is voltunk rajta. Nem volt katarzis. Másrészt az utolsó 10 perc, hát ennél szájbarágósabban nehezen lehetett volna elmondani, hogy mi van. Értettük, értettük, jól van.

A zene a Harlem Paradise-ban, mint az éppen hatalmon lévő csoport jelképe, egyszerűen zseniális. Csak pont a vége mi volt? Maradt gangster rap?

Claire8310 - 2018. 07. 12. 23:30

Na kész kalap. Végig kitartott az évad, jobb lett mint az első, és tényleg ez Mariah sorozata volt. Alfre Woodard egyes jelenetekbe erős volt, de aztán máshol nagyon kilógott, végig furcsa kettősség érzésem volt vele kapcsolatban. Mindenesetre engem érdekelt az a vonal igen csak. Meg a Luke-Mariah szál is. És ha még valakinek szép íve volt az Misty. Ebben az évadban jó sztorit kapott, a mesterkélt badasség is eltűnt belőle. Tényleg az volt, és pl az a jelenet mikor Shades vall, és kimegy vízért… az nagyon megmaradt.
Danny pozitív meglepetés volt, remélhetőleg mostmár ráéreznek hogy milyen irányt vegyen a karaktere.

Az utolsó rész nekem is fura volt, elég gyorsan eszkalálódtak a dolgok, Bushmaster meg nyög kettőt az uccsó részben elfuvarozzák és ennyi… más lezárást vártam. Gondolom nem utoljára láttuk.
Az dialógusok néha tényleg elég szájbarágósok voltak, meg pl. befigyelt egy klasszikus “we are not so different You and I” ott lefejeltem az asztalt, meg ez a Tilda musical betét is kicsit sok volt itt a végén, de összességében és zenében is nálam verte az elsőt.

Arcfej - 2018. 07. 13. 01:50

Sokkal jobb volt mint az első éved, azt untam asszem, de már alig emlékszem, mi is volt vele a bajom. Ebben a zenéket imádtam! És a történet és karakterek is érdekesek voltak. És ahogy többen is említették, végre Iron Fist is jó volt.

Brigante - 2018. 08. 22. 08:22

Végre volt karakter fejlődés! A sztori 7/10 a történet íve jó. Dani – ezek után jöhet még – Clair jó tették, hogy kimozgatták a sorozatból, a karakter jó, a szerepe jó, a színész jó, de ide most nem kellet.

Az utolsó részt is megnéztem! Nekem bejött 9/10.

JcGross - 2018. 08. 22. 14:10

Az elsőhöz képest sokkal jobb volt, de azért továbbra sem lett a kedvencem. Sokat fejlődött karakterek szempontjából, és sztori szempontjából is. Sokat segített Bushmaster jelenléte, és hogy Luke közel sem volt olyan Superman jellegű mint korábban.
Azzal nem értek egyet, hogy Reg E. Cathey halála nem tett be a sorozatnak. Én fel is figyeltem, hogy hova tűnt, valahogy nagyon lógva hagyták azt az egész szálat. Sajnos ez ellen nem nagyon van mit tenni, de szerintem igenis érezhető.
Azzal pedig egyetértek, hogy Luke inkább csak másodhegedűs ebben az évadban, aminek nem feltétlenül örülök, mert a többi karakter teljesen érdektelen számomra. Tildának voltak jó megjelenései (úgy értem a színésznek), viszont Shades nagyon alulteljesített, Mariah pedig minden szinten visszataszító, a karaktere is, a története is, az előadásmódja is. Sajnos rajta van a hangsúly az évad nagy részében. A Danny team-up rész nagyon bejött, Misty is jó volt, főleg miután “kezeskedtek” felőle. Claire meg teljesen eltűnt, olvastam, hogy jobban háttérbe akar vonulni, de nem gondoltam, hogy az első pár rész után nem is látjuk újra. Na, szóval egy 6/10-et adnék neki (vagy inkább 6.5-öt).

Mate4182 - 2018. 08. 29. 13:05

Na, lassan de biztosan en is ledaraltam a masodik evadot.

NEkem is nagyon bejott! Jobb volt min az elso hatarozottan.

Amiket kiemelnek mint plusz:

– Bushmaster – alapbol imadom a jamaikai akcentust, de ez a ficko meg ra is tett egy lapattal, raadasul jol osszerakott karakter volt, bar en ugy ereztem volna teljesnek ha avegen meghal

– Luke sokkal jobb volt min az elso evadban
– Danny jelenelte baromi jo volt! ha ilyen lett volna az IFben is … na mindegy
– nalam a legnagyobb pozitivum Shades. Egyszeruen imadom ezt a csavot (a leheto legheterobb modon :D) a SOAban is birtam, de Shadeskent az igazi ez a Theo Rossi. Akar egy evadon at neznem ahogy tanu vallomast tesz :D (tok jo lenne elovenni a karakteret a punisherbe vagy a daredevilbe)

ami kevesbe jott be:

– a zenek. igen a zenek. baromi jok voltak olykor, es a jelenetet is feldobtak, de olykor nekem mar sok volt

osszessegeben szemrebbenes nelkul 7/10

JKJ - 2018. 09. 03. 16:23

Egészen kiváló lett a második évad is! Bushmaster rettentő jó karakter lett. Szépen fel van építve. Az első perctől az utolsóig tetszett. Brávó!

serra - 2018. 09. 03. 16:48

Nem, sajnos nem lett jó a második évad. Abból a kevés bunyóból is a többség tét nélküli volt, Mariah ellopta a show-t, a soundtrack pedig a közelében sem volt az előzőnek. Bushmaster, Comanche és Luke apja jól el voltak találva de Mariah-tól már az idegbaj kerülgetett, és nem a karaktere miatt, hanem mert túl sok volt belőle. Én inkább az előző évadra adnék 7-et, erre pedig egy gyenge 5-öt.

Zuzu - 2018. 09. 03. 18:23

serra – ízlések és pofonok… Nekem ez az évad nagyon adta, szemben az elözövel. Ha olyan ritmusban folyt volna, biztos kaszálom max 3 rész után. De ebben annyi szív, meg flair volt hogy csak na!
A zene meg megintcsak személyes ízlés kérdése. Bár nem volt semmi bajom az elsö évados soundtrackkel, ez az idei nálam mindent vitt! Föleg a Tanya Stephens számok!

Összefoglalva nálam egy erös 8-as, és az új status quo-val ngggyon várom a köv évadot.

Geza Kovacs - 2018. 09. 03. 19:13

Nézhetőbb volt az 1. évadnál, de borzalmas volt most is.

Trallala - 2018. 09. 03. 20:06

Én három részig bírtam, lapos volt és unalmas számomra. Kasza lett.

serra - 2018. 09. 03. 20:06

Zuzu – Ja, az asszonnyal néztem és neki sokkal jobban tetszett. A zene viszont nem volt olyan fülbemászó mint az első évadban. Talán egy két számot tudnék csak visszaidézni (egy hete néztem a sorozatot), az első évad sountrackjét viszont szinte azonnal leszedtem, annyira fülbemászó volt a többség.
A gondom inkább az, hogy tisztességes iparosmunka, de hol voltak az olyan pillanatok, mint Daredevil verekedése a folyosón, vagy amikor Punisher-re ráengedik a rabokat? Ez marhára hiányzott, és szerintem Bushmaster-t sokkal jobban ki kellett volna használni Mariah helyett.

kmaate - 2018. 09. 04. 07:37

volt olyan rész, amint 4 napig néztem, egyszerűen bealudtam 2-3 perc alatt, annyira lassú volt (szerintem leadtak egy egyórás koncertet a 13 rész alatt vágatlanul, mint a Twin Peaks-be, kinek van erre igénye). Plusz ilyen rossz színészi játékot, amit főleg a címszereplő meg a Mária levág vég (az, mintha zsarolták volna, hogy szerepelnie kell, de mintha ott se lett volna) ritka látni. Az első évad jobban adta magát, de simán lehet, hogy visszasírom ezt majd a LedÖköl2 után:)

Aredhel - 2018. 09. 10. 17:54

Hát számomra elég rétestészta jellege volt a dolognak. Egész részeket éreztem tök feleslegesnek, vagy időhúzásnak. Pl. amikor D. Rand épületében vártak, és semmi más nem történt, csak dumáltak. Nem baj, ha van ilyen, csak ne töltsön ki egy epizódot, mert minden feszültséget megöl. Meg ne zenéljenek már ennyit Ha zenés filmet/sorozatot akarok, akkor musicalt nézek. Ezek a zenés betétek is tökre megtörték egy-egy rész lendületét, már ha volt egyáltalán. Ezt mindig olyan gagyi ak éreztem, amikor nincs egy egész filmre/sorozatrészre elég matéria, akkor rakjunk bele egy zenés klipet. Mint kb. a Valami Amerika kettőben. Ami jó volt,az Shades karaktere, meg a bizonyíték, hogy semmi baj Finn Jobes-szal, ha normális szerepet írnak neki.

Enzo - 2019. 10. 23. 01:37

2×13 (pótlás múlt vasárnapról)

Szerintem korrekt évadzáró…izé, sorozatzáró volt, minden fontos szereplőnek a szálát lezárták, a békés újrakezdés is megjelent, de ugyanakkor kaptunk olyan erős jeleneteket és 1 igazán meglepő húzást, ami a sorozat legjobb jelenetei közé tartozik.

1. Érdekes döntés, hogy a Mariah letartóztatása után kialakult hatalmi káoszt a beszéde alatt bevillantva mutatták csak meg, kvázi flashbackekként, először nem is tudtam hova tenni ezeket a jeleneteket.
2. A női börtönös gyilkossági kísérlet talán a Rumpunch Massacre után a második legdurvább volt a teljes sorozatban az őr döfködésétől kezdve a benzinnel locsoláson át a végső torokelvágásig – amikor Mariah kést kért, akkor már sejtettem, hogy át fogja verni a rokont.
3. Luke letárgyalta rendesen Rosalie Carbone asszonysággal a “Harlem, mint biztonságos zóna” kérdéskört, ügyes. Továbbá vicces, hogy emberek még mindig lőnek Luke-ra, hátha most átviszi a golyó :D (ezt pont említette ő is)
4. Az is durva volt, amikor Mariah az összes emberét megölette, kicsit ilyen Star Wars “Order 66” érzés, nem? :D Mondjuk ezekből egyedül csak Alexet ismertük (mivel Sugart megkímélte), őt egy picit sajnáltam azért.
5. Tilda húzása az abszolút csúcspont. Már amikor mutatták, hogy valamit kotyvaszt, és a következő snittben bemegy a böribe látogatni, akkor tudtam, hogy van valami terve, csak a módjában nem voltam biztos. A csóknál pedig ez is leesett, és külön szép, hogy a szernek ezek szerint van némi lappangási ideje. Mariah mindenkivel kapott egy búcsújelenetet, és aztán kampec. Ja és így meg lett magyarázva az is, hogy Bushmaster a “Mariah must burn” fogadkozás ellenére miért lépett le Delaware-be – ezt furcsálltam elsőre, de talán megbeszélték, hogy Tilda elintézi a dolgot? Na jó, azért még ezzel a magyarázattal is kurtán-furcsán lett befejezve a jamaikaiak szála, ezt sajnáltam.
6. Röhögtem, mikor kiderült a kiskapu, hogy Shades-t is lecsukják, mivel Mariah halálával nem érvényes az alku sem, nice, két legyet egy csapásra!
7. A záró történések alapvetően tetszettek: D-Dub átveszi a fodrászbizniszt és kardoskodik amellett, hogy az üzlet visszatérjen a “Svájc” szerepébe (még ha ez azt is jelenti, hogy Luke se pocolhat ott) ; Luke se marad hely nélkül, mert megkapja a HP-t ; és még Claire is majdnem visszatért. Ja meg Misty milyen elegáns volt a végén így felcicomázva!
8. RIP Reg E. Cathey :( Hja, a fater szála se kapott befejezést, nemtom pontosan mikor hunyt el a forgatáshoz képest, de gondolom akkor ez nem forgatókönyvírói hiba.

Az első évad után kevésbé fájt volna a kasza, a második meglepő módon kifejezetten tetszett, de ebben a legnagyobb szerepe Bushmaster karakterének és az egész jamaikai szálnak volt (hiába, önmagában már az akcentus kilóra megvett :)), illetve annak, hogy sokkal több olyan jellegű merész dolgot húztak meg a készítők, amit nem ettől a sorozattól vártam volna, hanem mondjuk a Jessica Jones vagy a Daredevil sztorijában (vagy még ott se). Gondolok itt az évadzárós történéseken kívül a karóra tűzött fejekre, az Uncle Pete-féle megerőszakolós történetre, és persze a Gwen’s-beli mészárlásra, de például Comanche lebukása is remek szál volt.
A színészi teljesítményre sem tudok rosszat mondani, Alfre Woodard (Mariah) brillírozott néha, Mustafa Shakir-t nem tudom hogy találták, de ilyen erőszakos fejű ember még egy nincs, az tuti, Simone Missick (Misty) osztotta a jó dumákat, és nekem Theo Rossi is hiteles volt, mint Shades. A vendégszereplések (Colleen, Danny) is üdítően hatottak, és ugyan a zenei betétekkel kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak, de ebben az évadban legalább már volt egy szám, amit innen kedveltem meg!
Ja, szóval jóféle ez a 2.évad, úgy tudnám megfogalmazni, hogy azon kaptam magam a nézése közben, hogy érdekel – örülök, hogy tudott pozitív irányba változni, mert ez nem mindegyik Defender sorozatáról mondható el. Remélem, látjuk még valahol a Marvel valamelyik Univerzumában Mike Colter-t, mint Luke Cage.

#hétidézete kivételesen Ben Donované:
“-Can we be candid in here?
-Yes. It’s the attorney-client room. It would be illegal for anyone to listen in, and anything that they heard would be inadmissible. Besides, I bought the head CO a Porsche.” :DD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz