login |

Pilot: Mayans M.C.

2018. 09. 04. 21:30 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Egy dolgot mindenképp el kell ismernem már az elején, míg a Sons of Anarchy-nek vagy 6 részbe került a bekeményítés, a tetoválásos jelenet, addig itt az FX-re érkezett spinoffban rögtön belevágnak. A kérdés, hogy a SoA rosszabb húzásaiból mennyi szivárgott át?

A történet a Mayans motoros banda ügyletei körül fog bonyolódni. Egy újonc karakterén keresztül merülhetünk el mi is a bűnügyekben. Már most is látszik, hogy itt is összefonódik majd minden, és várható jó pár hátba szúrás idővel. A nevek alapján most nem Shakespeare-ből merít majd Kurt Sutter, legalábbis a főszereplőt Ezekielnek hívják, és már az első részben is az ördögöt emlegették.

A nagy kérdés az, hogy kinek milyen viszonya lesz az ördöggel, ami a kartelleket takarja. A motorosok egy drogszállítmányt őriznek a pilotban, amit valaki meglovasít, és ennek az ügynek a kapcsán fedik fel nekünk a szereplők közötti hálót. Itt-ott a család is bonyolítja a szálakat, hiszen azok erősebb kötelékek, mint az anyagi vagy a pusztán “tartom a szavam” hátterűek.

Igazából a kezdés csak az alapozásra ment el, a legnagyobb kritikám mégis az lenne, hogy ezt már láttuk. Mármint nem a konkrét történéseket, hanem olyan az egész Mayans, mintha a Sons of Anarchy egyik későbbi évadja lenne. Az egyedüli ami feldobja, hogy ezúttal más a közeg, és ez nem csak a zenékben, de nyilván a karakterekben és viselkedésükben is megmutatkozik.

Viszont itt nincs olyan erőteljes szereplőgárda. Bírok pár színészt, és a főszereplő J. D. Pardo legalább annyira korrekt választásnak tűnik egyelőre, mint Charlie Hunnam anno, viszont a többiek… Nyilván a karakterek sem erősek még, egy Gemma sem a legelején ütött, viszont egyelőre az is biztos, hogy nincs Clay-ünk, vagyis Ron Perlmanünk ellenpontnak.

Sőt, talán pont ez volt a Mayans kezdésének a legnagyobb baja, túl sok információt dobott fel, mintha a 3. évad elején járnánk, ahelyett, hogy valami kézzelfogható konfliktust az előtérbe tolt volna. Nem tudom, a látottakból pont melyiket kellett volna felnagyítaniuk, tippre az újonc belső konfliktusát, visszaemlékezéseit. Ezt a puskaport későbbre tartogatják, meg azt a szerelmi háromszöget is nyilván.

Ami viszont még inkább lehúzta a részt, hogy van benne egy hatalmas akciójelenet, ami sajnos mintha egyenesen a The Walking Deadből érkezett volna. Nem elég, hogy szinte nulla fedezék mellett pisztolyokkal harcolnak gépfegyverek ellen, de még a geometriát sem alapozzák meg közben, tojva a nézőkre. Ezt amúgy nem is értem sokszor, amikor megnézik a végterméket, akkor nem látják, hogy mi van? Vagy nincs elég anyag, esetleg addigra már túl sokszor látták, és nem is tudják észrevenni?

Részemről a negatívumok miatt 6/10-es lett csak a kezdés. A napokban egy Sons of Anarchy-s rajongói kritikára is számíthattok, meglátjuk, ő hogy látta ezt a kezdést. Engem mindenesetre ezzel a nyitánnyal nem győztek meg.

21 hozzászólás Ne habozz!

Gascoigne - 2018. 09. 04. 23:15

Valóban, a temetős csata elég viccesre sikeredett, meg miközben Sutter mindenhol elmondta, hogy ez egy teljesen más történet, körülbelül tíz egyértelmű/szimbolikus utalás van a SoA-ra, lásd nyitókép, kóbor kutya döglött holló tetemet piszkálgat. Ez mondjuk engem nem zavart, szerintem anno a SoA 3-4-5 évad baromi jó volt, ha azt megközelítik, engem megvettek.

otto - 2018. 09. 05. 08:22

Nekem a SOA a kedvenc sorozatom, egyben, darálva néztem végig a 7 évadot. De azt el kell ismerni, hogy az első részekben még erősen egybefolytak a szereplők, Ron Pearlman csak azért lógótt ki, mert eleve ismert volt, plusz nagyon jellegzetes feje van, ha egyszer látod, nem feleded, tényleg jelen van a “vásznon”. Szóval – bár persze szubjektív dolgokról, mint ízlés, kár vitatkozni – szerintem idő előtti lehalványozni a szereplőket, jó pár rész kell ahhoz, hogy kinőjék magukat. Én nagyon reménykedem, hogy ikertoronnyá növi ki magát a sorozat.

winnie - 2018. 09. 05. 08:32

otto: azért egy edward james olmos pont ugyanolyan ismert arc, de nyilván az, hogy mi lesz a 2. vagy a 23. részben (ameddig lehet, hogy a néző vagy a szerző el sem jut soha) nem része egy pilotírásnak, minden sorozat esetében lehetne írni, hogy vagy igen/vagy nem a karakterekre vagy a sztorira. ebben csak arról lehet szó, ami jelen volt a pilotban, és ebben a jelek szerint (nem tudom) halványak voltak a szereplők. vannak sorozatok, amiben mindvégig azok, máshol pedig azonnal erősek a karakterek. ennyi, amolyan fyi, érdemes tudni, főleg úgy, hogy az értékelésében, amit azért illik alátámasztania, ez is szerepet játszott.

Balumedve - 2018. 09. 05. 09:09

Annak idején belekezdtem a SOA-ba és végig is néztem, de nekem túl sok volt az áskálódás. Nem is gondoltam belenézni a Mayansba, csak ha 10 pontból 11 kap.

2008 óta rengeteg idő eltelt, a sorozatok felhozatala és megítélése is sokat változott. Nem hiszem, hogy ma egy Mayans felveheti a versenyt az anyasorozatával. Na de meglátjuk, és cáfoljanak meg a nézettségi adatok.

Sheriff Hood - 2018. 09. 05. 12:55

A nézettségi adatok? Miért nem inkább a nézői vélemények és a sorozat általános fogadtatása? Számtalan olyan sorozat van, ami kiemelkedő nézettséggel fut, de engem hidegen hagy vagy éppen még mindig elég sokan nézik, de egyértelműen csökken a színvonal.

A Banshee például a Cinemax számára abszolút zászlóshajónak bizonyult, de összességében nem nézték kiemelkedően sokan, mégis az egyik legjobb ponyva volt a képernyőn (csak az az elbaltázott utolsó évad ne lett volna).

Nem tartom kizártnak, hogy ha az emberek belenéznek és csak a S.O.A. utánérzést kapják, rövid úton elpártolnak, holott simán kinőheti magát egy sorozat az első évad végére, vagy éppen később, ha kap még esélyt. Sutternek voltak nagyon jó és kevésbé jó húzásai is, de inkább jó írónak tartom, mint rossznak. Ezzel együtt a Bastard Executior-ből egy részt sem tudtam végignézni, olyannyira nem fogott meg a kezdés. Tehát értem én azokat is, akik szkeptikusak, de az is biztos, hogy a Mayanst nem a nézettségi adatok alapján fogom megítélni

Marko92 - 2018. 09. 05. 19:18

Engem meggyőzött a pilot. Imádtam a SOA 7 évadját, de nem vártam ezt a spinoffot. Rávettem magam, hogy megnézzem és az első rész alapján én maradok az évad végéig.
Sutter azt nyilatkozta, hogy Shakespeare helyett Scarface sztorit kapunk. Így a negatívum sokaknak az lehet, hogy sok újat nem fog tudni mutatni a Mayans de ettől még lehet jó sorozat.

norby - 2018. 09. 06. 08:46

Hatásvadász volt, de azért bejött, ahogy bekanyarodott a SOA könnyűlovasság :)

Érdekes, hogy rögtön a pilotban kiderült EZ hármasügynök volta, de gondolom lesz még itt csavar.

winnie - 2018. 09. 06. 18:21

“A Banshee például a Cinemax számára abszolút zászlóshajónak bizonyult, de összességében nem nézték kiemelkedően sokan, ”

a banshee magasan a cinemax legnézettebb sorozata volt, még a csökkenő 4. évad is több, mint kétszerannyi nézőt hozott, mint a mostani próbálkozásaik. éppen ezért volt annyira überérthetetlen a kasza. (az igaz, hogy összességében sehol sem volt egy kábelcsatornás nézettséghez, de mindent a sajátjai között kell kezelni.)

Sawyer - 2018. 09. 06. 19:06

Nekem a SoA a negyedik évad után totál mélyrepülés volt, akkora csalódás, hogy a spinoffba semmi kedvem belekezdeni. E kritika után meg pláne.
Ha az alapból kifogyott a szusz, mit várhatnék ettől?

andrE - 2018. 09. 07. 13:03

“Hatásvadász volt, de azért bejött, ahogy bekanyarodott a SOA könnyűlovasság :)”

Na az volt az a pillanat amikor azt mondtam magamban hogy nem rossz ez a Mayans, de sokkal szívesebben néznék egy olyan spinoffot amiben a Reaper van a középpontban továbbra is, persze új környezetben, sok új arccal. Pl Chibs mint a Belfast Charter elnöke, vagy ilyesmi.

RadicalEnemy - 2018. 09. 07. 17:24

Úgy gondolom 3 évad simán benne van. Ahogy a készítőket ismerem, akár ötöt is kihoznak belőle, de azt nem várom, mert nincs újra előre bemondani, hogy mikor fog következni egy könnyen megjósolható „We love you Jackie bro.”
A főhősben van potenciál, de őszintén, azon kívül, hogy EZ meg Angel, senki másnak nem jegyeztem meg a nevét. Pedig erős karakterekkel simán meg tudnák kedveltetni velem az amúgy örök ellenség Majákat a szintén unszimpatikus majomfark-kormányaikkal.
@andrE ötletére: Mekkora poén lenne egy ilyen spin off antológia, ahol egy évad mondjuk Chibs mint President, egy másik a Mayans egy Prospect szemszögéből, de lehet még egy ír évad, ahol terjeszkednek Európa felé, vagy ahogy a SAMCRO romjain az új SOA vezetők “kiskirályságokra” szakadnak…

h3x0r - 2018. 09. 07. 18:07

Mintha csak a SOA-t neztem volna, amikor mar a resz elejen bajba kerul a klub es szegeny motorosoknak csunya dolgokat kell tenniuk a jovojuk erdekeben. A hangulat hasonlo, rengeteg az utalas, az alap sztori mondjuk varhato volt, de kezdesnek nem volt ez rossz. Ami meg erdekesseg, hogy a foszereplo nem az alelnok, vagy valamelyik csapaton beluli rutinosabb tag, hanem egy prospect, aki szeretne az asztal melle jutni.

Engem mostmar csak az erdekel, hogy mivel tud tobbet mutatni ez a sorozat, mintha a soa-bol kaptunk volna egy nyolcadik evadot, amiben a korabban megszokott fo elemeket ujra lejatszottak volna. A soa-ban a karakterek erosek voltak, mar csak ranezesre is volt mindegyikukben valami egyedi, itt egyelore kicsit halvanyabbnak erzem oket. Persze megertem, hogy egy pilot alatt nem lehet mindenkit felepiteni. A folytatas erdekel, nehany resz erejeig mindenkepp maradok.

hezo - 2018. 09. 09. 20:03

Szerintem nagyon jó volt a pilot,nekem nagyon tetszett bár én son fan vagyok, akinek az bejött ezt is szeretni
fogja.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 19. 21:23

1×01-06

Ma daráltam az eddigi részeket, egészen jó szerintem. Már régen volt a SoA, de annak az 1.évadánál ez eddig jobb szerintem. Nagyon csípem, hogy sok színészt már láttam más sorozatokban is, elég sok ismert arc szerepel benne.

Jack - 2018. 11. 08. 09:13

SPOILER

Nekem tetszett az évad, de azért a SOA közelébe nem ér. Végre belengették, hogy jön a SAMCRO, erre megjelenik 2 és fél tag, amiből egyet ismertem fel, kicsit csalódás volt. Az unokatesójukat is meglepően simán kinyírták, itt vártam volna valami csavart, hogy mégsem ölik meg, de most ennyire futotta. Kíváncsi vagyok, hogy rendezik le Happyt. Valakinek kiderült egyértelműen, hogy mégis mi a fene történt a kartel főnök testvérével?

Snoopyzit30 - 2018. 11. 10. 16:58

Habár az elején még jobbnak éreztem a SoA első évadánál, de valóban nem jobb, viszont közepesnél azért erősebb. Túl könnyen elvarrtak olyan szálakat, aminek én sokkal hosszabb kifutást hagytam volna. Viszont van annyira lendületes és érdekes az egész, hogy nézzem tovább. Én a karakterekre sem panaszkodom, lehet hogy nincsenek benne annyira domináns karakterek, mint a SoA-ban voltak, viszont cserébe nem is szerepel annyi idegesítő ember benne és nem futnak rá hatalmas túlzásokra sem, mint a SoA-ban.

Az elején már volt egy olyan jelenet, ahol megérkezik az egész samcro, de szinte csak a vezetőjüket mutatják, aki egy öreg fazon. Ő lett volna Jex apja? Mivel az első részben mutatják a börtönben Gemmát, így az egyértelmű, hogy jóval a SoA eseményei előtt járunk. Ami kicsit megzavart még az a Chucky karaktere volt, akkor ezek szerint ő előtte a mayáknál volt és úgy került át tőlük a samcrohoz.

@Jack: “Az unokatesójukat is meglepően simán kinyírták, itt vártam volna valami csavart, hogy mégsem ölik meg, de most ennyire futotta.”
Ez a rész nekem is csalódás volt, hogy ilyen simán kinyírták. Bár olyan nagy érzelmi kötelék nem lehetett köztük, de hát mégiscsak rokon volt. Az viszont jó pillanat volt, hogy a papi nem tudta megtenni, ő nem tudta megölni.

“Valakinek kiderült egyértelműen, hogy mégis mi a fene történt a kartel főnök testvérével?”
Ja, ezen én is agyaltam már az utolsó 2 részben. Már korábban is volt róla szó, de nem figyeltem annyira, így a végén én is fogtam a fejem, hogy akkor most ezzel mi van?Vissza kell majd nézni, talán okosabbak leszünk.

Várom a 2. évadot, lesz ez még jobb is.
Most olyan 7/10 az évad.

Jack - 2018. 11. 10. 22:32

Spoilerek

A Gemmás jelenet az a sorozat múltjában játszódott, miután lelőtte a rendőrt a srác, és börtönbe került. (Akkor vetette el a szöszi a gyereket) A sorozat jelene, az a mostani jelen szerintem, vagyis a SoA vége után járunk időben. Potter is mondta, hogy majdnem lekapcsolta őket, de végül a CIA nem engedte, az már eléggé a SoA vége fele volt.

JaniRazor - 2018. 11. 11. 02:53

Gallindo testvére betegségben halt meg. Csak Devante akarta elhitetni vele, hogy az apja adta oda cserébe a hatalomért kb. Tehát hogy tegyen ő is így a saját gyerekével, mert ő azt látta egyedül jónak, hogy ne várjon semmire, inkább haljon meg a gyerek, de maradjon meg a hatalma, meg az irányítás. Ezért is nyíratta ki végül Devantét mikor rájött, hogy át akarta verni, hogy áldozza fel a saját gyerekét. Erre jött rá, mikor megtalálta az orvosi papírokat.

A Mayans meg pár évvel a SoA után játszódik. Pl az utolsó részben Alvarez említi is Jaxet múlt időben.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 14. 15:46

@Jack

Ja, tényleg igazad van, pedig így gondoltam én is, nem értem miért keveredtem bele. Ez zavart meg valószínűleg. Na mindegy a samcro vezetője most akkor is egy öreg fószer, mert volt ilyen jelenet a jelenben.

@JaniRazor: ” Ezért is nyíratta ki végül Devantét mikor rájött, hogy át akarta verni, hogy áldozza fel a saját gyerekét.”

Ennél a jelenetnél viszont nekem nem ez jött le. Akkor nem az ellenállókkal köttetett alku kellett meghalnia Devanténak? Ezért fejezte le személyesen a csaj. És természetesen a püspöknek is, ezért kellett meghalnia, mert elárulta a csaj apját és emiatt irtották ki az egész családját a csajnak.

Jack - 2018. 11. 15. 09:53

@Snoopyzit30

Az nem a SAMCRO vezetője volt, hanem valami helyi charteré. A SAMCRO az konkrétan a Charmingi banda. A Mayans MC elején, amire te gondolsz, az a SAMDINO charter volt.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 15. 18:10

@Jack

Aha, oké, szerintem újra fogom nézni az elejét. Köszi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz