login |

Pilot-mustra: The Purge – 1×01

2018. 09. 06. 21:39 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Odakint a USA és a Syfy egyszerre mutatta be az előbbire készített The Purge-sorozatot, ami itthon az Amazon Prime-ra érkezett meg, és természetesen azon a filmen, illetve filmeken alapul, amelyekre kis túlzással azt is mondhattuk volna korábban, hogy ennél betegebb ötlettel nem sok minden operál, de azért IRL világszerte tapasztalni olyan dolgokat, amik miatt érthető, hogy nem a scifikra szakosodott csatorna ad otthon a szériának.

Aki burokban élne (jó neki!), azoknak íme az alapsztori: egy alternatív Amerikában minden évben 12 órára felfüggesztik a törvényeket, inaktiválják a rendőröket, mentőket, tűzoltókat, mindent szabad, aki kapja marja, lopni, hazudni és persze gyilkolni. Mi az ÜNNEP (így emlegetik) kitalálásának tizedik évfordulóján kapcsolódunk be a sztoriba.

THE PURGE – 1×01 – 7/10

Mielőtt a sorozatra térnék, szerintem ne hagyjuk szó nélkül a koncepciót. Anno nagyon kíváncsi voltam James DeMonaco Blumhouse-os filmjére, hiszen mégiscsak high concept elképzelésről van szó, ami mögött épp ugyanúgy lehetnek gondolatok, mint ész nélküli mészárszék. Anno csalódtam a mozis végeredményben, többet vártam tőle, de elég nagy siker lett, franchise-t szült, ami azért elgondolkodtatott, hogy mi viszi rá az embert arra, hogy ilyesmit nézzen. Nem akarok mások fejébe látni, mocsok egy dologról szól, így csak a saját oldalamról tudok szólni, mint mondjuk a minden héten az emberi brutalitást és válogatott szörnyűségeket bemutató Law & Order: SVU rendszeres nézője, amit ugyancsak nehezemre esik megmagyarázni.

Engem az egésznek a pszichológiája érdekel, hogy kik hogy viszonyulnak az adott világban az ünnepi eseményhez. Mert bármennyire is elborult és valószerűtlennek tűnő az elképzelés (a The Handmaid’s Tale-re is mondanak ilyet), azzal szerintem mindenki egyetért, hogy vannak olyanok, akik élnének a Purge által kínált lehetőséggel. És olyanok is, akik szavaznának arra, aki biztosítja számukra a fél napos szabad bűnözést… És persze az egyénen túl tovább lehet gondolni ezt a világot is, hogy miképp él együtt tovább az ember, illetve a környezete azzal, amit tett – lehet, hogy erről fog szólni majd a 2. évad?

De most a sorozatról van szó, amihez a fentiek azért kapcsolódnak, mert jelezni akartam, hogy ezek a gondolatok azért ott voltak a fejemben, miközben néztem a pilotot, és ezért jobban bele tudtam élni magam a világba, jobban lekötött, hogy mi történik benne, végig fenntartotta a kíváncsiságomat az 50 perc, még akkor is, ha alapjába véve nem volt túl eseménydús az első rész.

Valamivel több, mint egy órával az éves aktuális Purge előtt kezdünk (igen, a pilot vége előtt pár perccel kezdődik el), és ahogy az lenni szokott, pár teljesen különálló szálon indul meg a sztori: egy fura, vallási közösségben élő lány társaival valami jelentős dologra készül, egy komoly beosztásban lévő nő stábjával a cégében kénytelen tölteni az estét munkával, egy férfi kétségbeesve keresi a testvérét, miután az fura üzenetet hagyott neki, illetve egy házaspár valami puccos partira készül abban bízva, hogy sikerült támogatót szerezni.

Megalapozzák a karaktereket, szép lassan mindegyik szálon lépdelünk előre nagyobb meglepetések nélkül, miközben azért a bizonytalanság ott fészkel bennünk, mert nem nagyon tudjuk, hogy ki mire készül, és közben pedig árad a képsorokból a vészjósló hangulat, ahogy az emberek készülnek ünnepelni, vagy éppen fedezékbe vonulnak az ünneplők elől. Ennyi.

Illetve nem ennyi, mert kiderül, hogy nem béhorroros a stílus, teljesen rendben van a megvalósítás, jól néz ki a sorozat, és azért szőrmentén a világgal is megismertetnek minket, a szokásokkal, a Purge alatti szabályokkal, illetve a sorozatban tippre komoly szerepet játszó ultranacionalista Új Alapító Atyákkal, akik megalkották ezt a totalitárius rendszert a Purge ideológiája köré.

Összességében tetszett a The Purge kezdése, de ez is azon pilotok közé tartozott, amit számomra az ígéret adott el, nem pedig a sztori. Azonban hiába figyeltem érdeklődve a történetszálakat, hogy hova tartanak, csalódás volt, hogy nem nagyon futottak ki sehova. Mire elkezdődött az erőszakorgia, két sztori ugyanúgy a homályban volt, s csupán sejtéseink lehetnek, amelyik meg “payoffot” kapott, ott az eredmény nem hordozott magában semmi meglepetést, hiszen felkészítettek arra, mi vár ránk.

Épp ezért, a kedvező véleményem ellenére amondó lennék, hogy elsőre nem fog nagy sikert aratni a kezdés junkie-körökben, ahhoz minimum dupla résszel kellett volna indítani. Ettől még a Purge-rajongók jó eséllyel a folytatás és az első vér ígérete miatt maradni fognak, az újoncokat (mert ugye nem kell semmiféle filmes előtudás) pedig a kíváncsiság talán megtartja, hogy aztán az 1×02-vel sok minden eldőljön.

40 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2018. 09. 06. 22:23

Ritkan olvasok el pilot mustrat, meg ha tudom is hogy spoilerbe csak jelzessel futhatok bele, de ennel a sztorinal keves spoiler lehetoseget szimatolok :D

Eloszor is tok jo iras volt es amugy ez alapjan fel is dobnam a nezos listara (de mar alapbol ott csucsult)

En szemely szerint (ha mar megpedzegetted a temat) szerintem elnek az unnep adotta lehetosegekkel, de az is biztos hogy az elso fegyveres horda lattan befosnek es hazafutnek :D

Remeltem hogy valami olyasmi lesz a koncepcioja a pilotnak hogy nem tul koran es nem tul keson rak be idoben az esemenyhez kepest (ugy ertem utaltam volna ha hetekkel korabban kezdunk es esetleg az evadzaro lesz a verengzes kitorese es azt is ha egybol a surujebe dobtak volna) es igy lehetoleg elotte is, kozben is, es ami talan a legfontosabb utana is belelatunk majd a dolgokba

Na mar tudom hogy mit nezek holnap munkaba menet :)

Btw bocs a kisregenyert, plane ugy hogy nem is lattam a pilotot :D

FP Jones - 2018. 09. 07. 05:46

20 percet néztem aztán turn off..

Napsugár - 2018. 09. 07. 09:31

Ezt a témát Rick és Morty is felkarolta egyszer, kraft lenne benne, de ahhoz minőségi írás kellene.

Engem a jogi része érdekelne, mert szvsz több bajt okoz, mint hasznot hoz. Pl. ha valaki ellen bírósági eljárás van, és megöli a tanúkat a 12 óra alatt, akkor vége is? Vagy a börtönökben ‘takarításra’ használják ki az időt az őrök, hogy legyen hely?

Ennn - 2018. 09. 07. 13:32

Először is: tuti elbújnék, vagy külföldre menekülnék és ott is maradnék örökre mert nem akarnék ott élni, ahol ez legálisan elfogadott.
Ha külföldön is ez lenne, tuti olyan helyen akarnék dolgozni, ami védett.
Gyereket nem akarnék soha.
Tutira veszem, hogy a fent említett, akkor kinyírom mind a 12 tanút dologgal élnek a bűnözők meg a gazdagok, így kevesebb jogi hercehurca nehezedik az országra, + a gazdagok még gazdagabbak lesznek, mert van pénzük felbérelni egy rohamosztag csapatot, hogy kinyírják a konkurenciát, felgyújtassák a szomszédos szupermarketlánc raktárait vagy épp kinyírják a 20 éves munkatapasztalattal rendelkező gyárvezetőket a ki nem fizetett túlórák miatt.
Pont ezért nem lenne értelme hosszútávon berendezkedni senkinek sem. Kb minden rohadtul magas kockázatú üzletnek bizonyulna.
Kivéve ha testőrcégekről beszélünk.

bvr - 2018. 09. 07. 13:43

elolvastam a kritikát és olvasni fogom a kommenteket is, hátha meggyőz majd valami arról hogy ez tud érdekes lenni. A mozifilmeket sem láttam, mert amiket olvastam róla az alapján az alapötlet, bocs mindenkitől aki szerint nem, de egy b*romság. Ugye idén jött ki az a darab ami a legelsőről szól, moziban nyilván nem mentem el rá, szóval aki látta esetleg majd írja meg hogy van-e benne épkézláb magyarázat a dologra.
Mert nekem az olvasottak alapján ez alig van a ZS kategória fölött (nem meglepő, mert végiggondolt, konzisztens és jó disztópiát írni komoly írói feladat) , de nem is a világot akarták ezzel megváltani, volt egy felvázolt ötlet ami elég volt egy mozis szinten minimál költségvetésű horrorra (elvileg valami 3 millióból csinálták, viszont termelt 90 milliót) , na itt aztán beindultak a pénztárgép csilingelésétől és jöttek a mozis folytatások, meg most akkor már sorozat is. De azért nem kicsit vagyok szkeptikus hogy ezt a disztópikus ötletre kicsit is értelmes sorozatot lehet építeni.
(tehát nem az a bajom hogy ez “beteg” ötlet meg stb, hanem hogy egyszerűen b*romságnak tűnik (ami egy kis költségvetésű horrorfilmnél nem gond, nem a filozófikus mélységet keresik benne akik szeretik)
De ahogy kezdtem is, olvasni fogom a kommenteket hogy akik nézik azok szerint van-e ebben tartalom.

winnie - 2018. 09. 07. 14:00

bvr: szerintem nem ZS-re gondolsz, hanem trash-re, nem? mármint a zs az inkább minőség, Asylum kategória, ez meg a megvalósítás miatt (mozifilmes szint, ez pedig normál, kábeles sorozat) eleve nem lehet ZS – például a pilot rendezője és a házi rendező anthony hemingway, akinek az eddigi házi rendezőségei nem semmi listát tesznek ki: treme, newsroom, american crime story s1, underground, unsolved – mind kritikailag elismert sorozat. nem kicsit meglepődtem, hogy ide jött. ettől még lehet igényes trash a végeredmény.

és ezt alátámasztandó elég jól van megvalósítva, és itt sem arra mennek rá, hogy kaszaboljanak, hanem akarnak valami sztorit. nem akarom túlbecsülni a filmeket (nem láttam mindet, az első sem jött be), de ugye azokra is szereztek normális színészeket, és próbáltak mondanivalót is tenni mögé, még akkor is, ha jól tudták, hogy a többség minden bizonnyal a darálás, a terrorhorror miatt nézi meg – de legalább jól aludtak a készítők.

itt is kíváncsi vagyok, hogy mire húzzák ki a dolgot, bár egyelőre szerintem sanszosabb, hogy az 1×03 után kiszállok, mert kiderül, hogy túl lassan megy egymás mellett a pár szál, és mindössze némi gyilkolászást tolnak be melléjük.

védeni biztos, hogy nem fogom a sorozatot, de szerintem maga a koncepció mindenképp nagyon érdekes, mert sok irányból meg lehet közelíteni, sokféle műfajú filmet, történetet lehet köré vonni. annyira extrém ez az esemény, hogy eleve az időszak alatt bőven lehet (nem csak exploitív) drámát kiaknázni. hogy sor kerül-e rá, majd kiderül. de az biztos, hogy mind egyének, mind pedig mitológia szintjén lehet benne potenciál. ezt a beteg világot felfedezni mindenképp érdekes dolog, és ennyiben tényleg hasonlít a handmaid’s tale-re, mert ugye ott is csak amerika korcsosult el a túlélés érdekében. és itt is ez a helyzet, és mivel a purge prosperálást eredményezett, ezért megtartották.

MadAve - 2018. 09. 07. 14:15

Most akkor az egész évad csupán erről a 12 óráról fog szólni? Sok minden kell, hogy történjen benne ahhoz, hogy lekösse az embert, és itt nem a válogatott kínzások sokszínűségére gondolok, hanem történetre.

Sztem a fekete manager nőben meg a testvérét kereső srác szálban van potenciál, a házaspár nekem még nagyon uncsi, hátha kikerekedik vmi érdekes belőle, főleg h a számomra a kapucnis szektával elmebajilag egy szinten lévő alapító atyáknál vannak bulizni. Sztem azok kitalálnak vmi programot a vendégeknek az éjszakára, hogy ne legyen nyugis az ünneplés.

Én erre számítok, látok benne fantáziát, de ha elmegy a nyers erőszak halmozásába, és történettel nem tudják feldobni, vagy feszültség gerjesztéssel, kaszálni fogom. Szimplán a vérrel nem fognak itt tartani, sőt…

A kapucnis szekta no comment, agybaj. Ja, és 10 éve nem sikerült a népességnek rájönni, hogy osb lappal beszegelni az ablakokat nem ér semmit? Hahaha…

Mate815 - 2018. 09. 07. 15:08

Nem láttam még a pilotot de a filmeket imádom. Egyszerűen nem tudok ellenállni az ilyen beteg disztópiáknak. Viszont a Purge sorozat tipikusan az a cucc ami masszívan igényli, hogy szépen magyarosan fejezzem ki magam, a supsension of disbilief-et. Felesleges mélyen belemenni, hogy, hogyan működhet egy ilyen dolog jogi szempontból mert egyből összedől az egész koncepció mint egy kártyavár.

bvr - 2018. 09. 07. 15:43

@winnie: részemről lehet trash is (az “alig valamivel zs fölött”-be nálam belefér :) A mozifilmes szint azért ebben az esetben 3 millió dollárt jelentett, ami nem egyszerűen csak nem-blockbuster hanem annál sokkal-sokkal-sokkal-sokkal alacsonyabb.
De a mondandóm lényege csak annyi volt hogy természetesen pont emiatt érthető is ha eredetileg nem is a mélyen kidolgozott gondolat volt az esszenciája. Aztán az ehhez képest nagy siker után számomra erősen kérdéses hogy utólag meg lehet-e ezt tartalommal tölteni. Majd ha elérhető lesz, (ha nem is túl nagy várakozásokkal) az idei the first purgebe azért belenézek, de ebbe a sorozatba csak akkor ha nagyon jó kommenteket olvasok.

winnie - 2018. 09. 07. 16:56

trash alatt inkább filozófiát értek, mert azért manapság a 3M töredekéből is nagyon igényes filmeket lehet kihozni. a technikai lehetőségek elérhetősége határtalan, és onnantól kezdve csak meg kell oldani stúdióban a többit, hogy ne költséges, kinti felvételekre menjen el a pénz. a blumhouse-nál ráadásul a költségvetés nem kényszerszülte, hanem tudatos döntés (inkább marketingre költenek, és jó szakemberekre), épp azért, mert tudják, hogy nem kellenek 10 milliók a jó vizuális megjelenítéshez. (tényleg elég csak a nagyon szépen fényképezett, marha jól kinéző sorozatokra gondolni, amiknek az epizódjai 1-2 millióból készülnek.) szóval szerintem ez elég fontos különbség egy random, lakossági megjelenésre készített horrorral szemben, aminél nagyon gyakran látszik is (színészek, rendezés, vágás), hogy milyen igényszintet képvisel.

Balumedve - 2018. 09. 07. 21:52

Én megnéztem a pilotot és nem tetszett. Az volt vele a bajom, hogy a sorozat hangulata inkább a harmadik filmére hajazott, ami anno nagyon nem jött be. Lehet, hogy az elindított történetszálak 1-2 részen belül nagyon érdekesek lennének, de nálam leginkább a rendezésen bukik az egész. Ez persze nagyon frusztráló, mert nem tudom kiemelni, hogy pont mi vele a baj, de egyszerűen nem tetszik. Talán a ritmus és a lendület hiányzik.

Amúgy a filmeket rengetegszer olyan címszó alatt emlegetik, hogy a legnagyobb filmes elpazarolt alapkoncepció. És tényleg azok voltak. Adott egy nagyon drasztikus megoldással operáló politikai rendszer, amit ha meghall az ember rögtön elkezd kattogni az agya, hogy “akkor ez hogy is van/lehet”. A csalódás meg azért jön, mert a filmek kicsiben gondolkodnak, és túl sok az el nem mondott történet. Aki meg a gyilok miatt szereti, azzal semmi közös nevezőnk, teljesen más szemszögből ítélik meg a látottakat.

Yooha - 2018. 09. 08. 05:16

Nem is tudtam hogy lesz ilyen sorozat.
A mozifilm idején is azt gondoltam, hogy ez egy marhaság.
Szóval a szomszéd lemészárolja a fél családodat, mert a kutya hangosan ugat éjszaka, de másnap meg jópofizz vele.
Na persze!
De kíváncsi vagyok rá, mert 1000 lehetőség van benne, meg hátha megmagyarázzák, mitől működik.

winnie - 2018. 09. 08. 05:59

yooha: értelemszerűen úgy működik, hogy a szomszéd nem mészárolja le a családodat. vagy, ha megteszi, akkor teljes munkát véget, hogy ne kelljen jópofizni. de többek között egyrészt ezért is vannak maszkokban az emberek, másrészt elég sok “na, persze!”-jellegűnek tűnő rendszer, állami berendezkedés van és volt a világon, aminek működését az ember nehezen tudná innen és ma elképzelni, és mégis megtörténik. és ezek kapcsán már csak részletkérdés, ölészet, rabszolgatartás vagy random szabadságjogok megnyirbálása a fő motívum.

bvr - 2018. 09. 08. 15:26

@Balumedve: “. Adott egy nagyon drasztikus megoldással operáló politikai rendszer, amit ha meghall az ember rögtön elkezd kattogni az agya, hogy “akkor ez hogy is van/lehet”

Na de pont erre irányult a kérdésem: adnak erre a filmek épkézláb választ? (akár a sorozat is, a végére, de egy “talán” miatt hogy nem nézem meg az halálbiztos)

@winnie: hát itt az nagyon nem válasz hogy miért ne lehetne (persze ezt is el lehetne kezdeni sorolni), ugyanis a filmek/sorozatok tettek egy állítást arról hogy ez van. Innentől az ő feladatuk hogy bemutassák hogy ez egy értelmesen megmagyarázható koncepció.

(már persze ha komolyan akarjuk venni mint valamiről szóló sorozatot. Mert erre mondtam hogy egy 3 milliós kisköltségvetésű horrortól nem várom el hogy alaposan végiggondolt filozófiát tegyen le az asztalra. De hogy négy film után még sorozatot is alapoznak erre az ötletre, azért megnyugtató lenne ha azt mondanátok hogy ezt ebben és ebben a filmben teljesen hihető módon kifejtették.
Na de ahogy írtam, ha elérhető lesz az idei moziba belenézek majd hogy mit tud mondani)

Balumedve - 2018. 09. 08. 20:02

bvr: Épp ez az, hogy az alaphelyzet annyi kérdést felvet, amit lehetetlen mind megválaszolni. Persze minden próbálkozás a franchise-ból elhint egy csomó információmorzsát, de nem fogsz minden egyes kérdésedre választ kapni. Ahhoz, hogy minden ember elégedett legyen a szabályrendszerrel és annak hatásával a társadalomra, esszét kellene írni a témáról (amit szerintem már vagy ezer végzős szociológus megtett) vagy egy sorozatot forgatni a Purge világának másik 364 napjáról – de azt meg ki nézné?

bvr - 2018. 09. 08. 23:18

Balumedve: akkor konkrétabb leszek: az idei film, ami az elsőről szól (ha láttad), akkor abban van annyi válasz hogy legalább 5 perc gondolkodást túléljen hogy miért nem komplett baromság egy ilyen társadalmi rendszer kialakulása és fenntarthatósága? Te az alapján elhitted? És tartod annyira komolynak hogyha én is megnézem és hoznám majd a potenciális alapproblémáimat, akkor az alapján védelmedbe tudnád/akarnád venni?

winnie - 2018. 09. 09. 09:39

bvr: a filmek nem a 364 napról szólnak, amikor esetleg a politikai berendezkedést lehet vizsgálni, hanem azt, hogy az adott politikai berendezkedés fő motorja miképp működik. a purge napja van a középppontban.

érthető, hogy téged ez érdekel, ki is térnek egy csomó kérdésre ennek kapcsán, de a készítőket ennek hatásai érdekli, a többit rád bízzák, vagy csak óvatosan adagolnak dolgokat.

“már persze ha komolyan akarjuk venni mint valamiről szóló sorozatot. Mert erre mondtam hogy egy 3 milliós kisköltségvetésű horrortól nem várom el hogy alaposan végiggondolt filozófiát tegyen le az asztalra. ”

itt van egyébként a hiba: ez filozófiát tesz le az asztalra – de te a fogaskerekekre, a fizikára vagy kíváncsi. és ugyancsak “hibás” feltételezés a másik is: ez nem horror. sosem az erőszakra mennek rá. itt is írom, hogy ami gyilkolás van a pilotban, azt nem is mutatják, bár lehet, hogy így még borzasztóbb, hogy egy klisét citáljak elő. épp azért lehetett ilyen elismert filmeseket megnyerni, mert sosem az erőszak lesz a középpontban, hanem a filozófia, a gondolatok

winnie - 2018. 09. 09. 09:48

“miért nem komplett baromság egy ilyen társadalmi rendszer kialakulása és fenntarthatósága? ”

ez a gondolkodás hasonlít az ártatlanság/bűnösség bizonyíthatóságához. más az, ha valakinek az ártatlanságát kell bizonyítani – és más, ha azt, hogy nem bűnös (vagy nem bizonyíthatóan bűnös).

te azt “várod el” bebizonyítsák, hogy nem komplett baromság a rendszer, és ha jönnek az érvek, akkor azt mondod, hogy “jó, de…” és bedobsz valami más aspektust, ezzel lesöpörve mindent. én meg azt mondom, hogy bizonyítsd be, hogy baromság, és bármit fogsz mondani, lehet, hogy én is le fogom söpörni. miért ne söpörném? nyilván a nay-sayernek van könnyebb dolga, és ezért ez parttalan dolog, és ezért nagyon is jó, hogy nem ez van a középpontban, hanem mondjuk az egyének, akiknek a világában sokkal jobban be lehet mutatni.

(a kulcs ott van, hogy (dettó írom fent) sok olyan rendszer vagy politikai sajátosság van a világban, amit máshonnan nézve komplett baromságnak tartana az ember. idehaza is vannak olyan dolgok, amiknek a létezését máshonnan el sem tudják képzelni. ez amerika, és ha hoznának egy ilyen döntést, akkor mit tudna tenni az átlagember ellene? semmit. elfogadná. aki aktív, az utcára megy ellenkezni, de a többség ülne a fenekén, főleg, hogy az ellenkezők zöme a normális, nem agresszív ember, míg a támogatók mondjuk a fegyvertartók és a politikailag vehemensek, szélsőségesebbek.

és ha megfelelő a politikusok szintjén a rendszer támogatottsága, és nincs épp szavazás, amivel az átlagember véleményt nyilváníthatna, és őt nem érinti rosszul a PURGE, és azt látja, hogy tényleg javulnak a döntés hatására a körülmények, akkor bizony egyre nagyobb lesz a támogatottsága a dolognak, és ha az első szavazáson bizalmat kapnak az új alapító atyák, akkor onnantól kezdve csak szilárdítják a hatalmukat.)

winnie - 2018. 09. 09. 09:50

(mert, ha ez esetleg félreérthető lenne, a Purge nem arról szól, hogy mindenki elmegy öldökölni. az emberek 90%-a elbújik és szurkol, hogy ne érje őt baj, csak egy bizonyos réteg éli ki magát – egyrészt nyilván a deviánsok, nagyon, nagyon kis százalék kicsinyes bosszút dédelgető, valamint a nagyon gazdagok, akik izgalomra vágynak, és akik a rendszer alapjait megteremtik.)

lalakov - 2018. 09. 09. 11:48

Szerintem nem lenne rossz bevezetni ilyen “ünnepet” egy országban, mondjuk épp Amerikában, ahol úgyis olyan sok fegyvermániás köcsög van. Öljék csak egymást halomra. Én a börtönökből is kiengedném azokat a rabokat, akik ki akarnak menni. A fejükre lehetne vérdíjat tűzni. A különböző bandák nyugodtan mészárolhatnák egymást, anélkül hogy vétlen áldozatok kerülnének az útjukba.
4-es szintű fegyverek, ha jól értettem. Gondolom ebbe nem esnek bele a robbanószerek, aknavetők, páncéltörő rakéták. Amivel azokat az embereket is meg lehetne támadni, akik nem akarnak részt venni az “ünnepen”. Egy ilyen esemény után kisebb lenne a bűnözés, a túlzsúfolt börtönök is lélegzethez jutnának.
Persze ezzel együtt szigorítanám a fegyvertartást, de így a fegyver lobbi is ki lenne szolgálva. Feltételezem jelenleg nem adnak el annyi fegyvert/lőszert, mint amennyi fogyna, egy ilyen esemény alatt.

winnie - 2018. 09. 09. 12:47

lalakov: de ki mondja, hogy a fegyvernácik egymásra utaznának? nekik az lenne az érdekük, hogy előbb rendet tegyenek az “ellenállással” szemben. bármennyire is “vonzó” valakinek ez a szcenárió, egyáltalán nem biztos, hogy az események arra mozdulnának el, amerre mondjuk a hatástanulményok előre jelzik. utána meg jöhet a káosz:)

bvr - 2018. 09. 09. 15:40

winnie: én most annyiból a filmekről beszéltem hogy ahogy írtam is egy sorozat-pilottól nem várom el hogy rögtön magyarázattal álljon elő, főleg ha egy “franchise” tagja ahol (elvileg) joggal lehet hivatkozni vissza a már elkészült négy filmre.
Az első mozifilmet mindenfelé horrornak láttam besorolva, pl. human is így emlegette a filmbuzin/nyilvános vetítésben.
Hát szerintem azért az egy elég jogos nézői elvárás hogy egy disztópikus mű (ami ezzel kelti fel a leendő nézők figyelmét) az építse fel a saját világát (de megintcsak ismétlem: nyilván ha valami megmarad egy kisköltségvetésű horror szintjén ott nem túl magas az elvárás, csak hát itt már ezen túlnőtte magát a dolog) Nehogymár a nézőnek kelljen az ellenkezőjét bizonygatnia. Azért forgatókönyvírók hogy ezt megoldják. Egyébként az értelmes vita azért nyilván nem abból állna hogy a felek random dobálják egymáshoz a “jó, de…” ellenkezéseket :))
Azért hogy társadalmi rendszerek hogy és mennyire működőképesek, az nem egy szűz terület, sőt nagyonis kurrens téma, elég komoly irodalma van, nem csak szakembereknek (pár éve pl. elég komoly visszhangot kapott a Robinson-Acemoglu: Miért buknak el nemzetek?)
Én nem azt várom hogy 364 napról szóljon, és hogy aprólékosan dolgozza ki a részleteket, fogaskereket. Viszont egy értelmes koncepciót azért le kéne tudni tenni az asztalra. De természetesen lehet azt is mondani hogy ugyanmár nem kell ezzel komolyan foglalkozni, ez csak arra van hogy legyen valami vázlatos háttér hogy a szereplők erőszakosan hajkurászhassák egymást. És nyilván akkor annak kell nézni akinek ez elég, és akit az ilyesmi érdekel.

bvr - 2018. 09. 10. 00:45

Nnna, délután csak megnéztem a pilot-ot, meg a legelső filmet (de utóbbit aztán csak a háttérben miközben a lakásban rendezkedtem, kb még így is sajnáltam rá az időt zenehallgatás helyett. Vagy bármi)
A filmre tényleg nem tudok mást mondani mint hogy a háttértörténet az baromság. Egyébként a felállást azt tök egyértelműen ki is fejtik: válság volt, jöttek az új alapító atyák, bevezették ezt az évente egy éjszakát, stb, stb, innentől aztán minden szárnyal, nincs munkanélküliség, nulla bűnözés,(a háttértévén mond pár mondatot egyszer egy viselkedéspszichológus egyszer meg egy kriminológus) De igazából a film szempontjából a részletek nem is fontosak, ez egy háttér amire fel lehet húzni ezt a megtámadják a bezárkózott háziakat horrort/thrillert/akármit. A cselekmény innen van akinek bejön, van akinek nem (hogy nem ültem le elé az elmondja a véleményemet. Szerintem cselekmény szintjén is zsinóron rángatott és harmatgyenge, eleve röhej hogy egy jól menő biztonsági szakember háza ilyen (se szünetmentes, se pánikszoba, 12 órácskát kéne csak kihúzni. Nyilván akkor nem lenne film. A lány barátját is hagyjuk)
Namost ehhez háttérnek valóban elég ennyi, nem érdekes hogy a purge bevezetéséből hogy is következik hogy “a bűn visszaszorult, a gazdaság virágzik” (megoldódik a drog, prostitúció, fegyver meg úgy általában minden probléma) Valamint azt is értem hogy ha 3 millióra bejön 90 millió bevétel, akkor az folytatásért meg folytatásokért kiállt (ahogy olvasom közben azért más műfajok irányába tolódtak el) Tényleg egyszerűen csak el kell fogadni ezt atotál barom alapgondolatot, és utána aki ilyet szeretne nézni annak csak hátra kell dőlni.

Szerintem a sorozat pilotja ehhez képest jobb (persze könnyebb helyzetben is van, egyrészt a filmekkel a háttértörténet adott, másrészt mivel még csak pilot, még csak felvezetés zajlik, a cselekményben törvényszerűen jövő nagy hülyeségek majd csak később jönnek (amúgy a magas labda önfeláldozós vallási szektán máris csak röhögni tudtam)
Ha valakit megfognak a karakterei, tud értük izgulni, akkor el tudja majd nézegetni.

A magam részéről ezt tuti passzolom, az idei moziba viszont belekezdek majd (bár ha jól olvasom az se az alapkérdés megválaszolását fogja céljául kitűzni, valamint relatíve kis léptékkel dolgozik)

bvr - 2018. 09. 10. 00:47

(de azt kell mondjam nagy szerencse hogy ma este kvázi non-stop nfl közvetítés van, így szerencsésen ki tudtam mosni ezt a sorozatos-filmes “dupla-élményt” a fejemből :)

winnie - 2018. 09. 10. 01:04

bvr: ahogy írod, a legtöbb disztópia (ld a YA-regények), amíg nem válik valósággá, addig sokak szemében mese, nem is lehetne más, hiszen egy ember találta ki. attól, hogy valaki előáll valami logisztikai bakival a hunger games alapfelállása kapcsán, még nem azt cáfolja meg, hogy nem jöhet olyasmi létre, max annyit, hogy a leírás pontatlan:)

“: én most annyiból a filmekről beszéltem hogy ahogy írtam is egy sorozat-pilottól nem várom el hogy rögtön magyarázattal álljon elő,”

általánosságban mondtam a fentieket, nem hiszem, hogy bármelyik is ezzel akarna foglalkozni (ha erről fog szólni (vagy szólt) az új film, passz, nem követem), a készítőknek biztosan sokkal érdekesebb az adott alaphelyzetben eljátszani a figurákkal és a gondolatokkal, a következményekkel és motivációkkal. ettől függetlenül, én továbbra sem látom, hogy mi lenne benne a baromság. ha az az érved, hogy az emberek nem ilyen csúnyarosszak, hogy ilyet csináljanak, vagy hogy nem birkák, hogy ne lépjenek fel ellene, akkor az nem tűnik erősnek. ha valakinek, aki hatalmon van, ez jut az eszébe, akkor meg tudja csinálni törvényi szinten, csak elég befolyás kell hozzá pár beosztottja meggyőzéséhez. az emberek zöme pedig semmit sem tudna mit kezdeni ilyesmivel, elfogadná, ez megszoksz vagy megszöksz szituáció. szóval: megvalósítható és fenntartható a befogadói oldalról – egyedül a logisztika a kérdés, de az meg olyan, hogy a kezdeti akadozások után, tapasztalatok révén meg tudják találni a gépezet működtetésének optimális módját.

a dzsóker érvem pedig továbbra is az, hogy attól, hogy valami abszurdnak tűnik, még lehet megvalósítható. sokadjára is csak azt tudom leírni, hogy olyan diktatúrákat láttunk a múltban és a jelenben, olyan dolgokat kényszerítenek bizonyos országon rá a hatalmon lévők a népre, hogy jó alapokra építkezve (ld. a fegyvertartás amerikában), még ez is megvalósítható lenne. én nehezen tudok elképzelni annyira abszurd dolgot, amit ne lehetne megvalósítani akkor, ha az ember kezében elég hatalom összpontosul, és van egy erős hátországa, mely hasznot tud húzni.

“Az első mozifilmet mindenfelé horrornak láttam besorolva,”

igazából afféle terrorpornónak mondanám. inkább azért horror, mert horrorisztikus az alapötlet:)

bvr - 2018. 09. 10. 04:10

“én továbbra sem látom, hogy mi lenne benne a baromság”

hát az első filmet megnézve erre még könnyebb válaszolni, mert ahogy írom ott nem egyszerűen úgy vezetik fel mint valami kultuszt (én ugyan ott se gondolom hogy kötetlenül szárnyalhat a fantázia és minden lehetséges, de erre még visszatérek), szóval a film egy nagyon erős állítást tesz: bevezették a purge-öt és _ettől_ megszűnt a bűnözés, szárnyalt a gazdaság. Namost ahogy erre már utaltam, a fejlődésgazdaságtan/intézményi gazdaságtan egy nagyon is virágzó, kurrens tudományterület, és természetesen nem hogy nincs olyan elmélet amiből ilyen következne, hanem tökéletesen szembemegy a sikerkritériumokkal.
Egyébként is, az erőszakmonopólum az állam egyik legesszenciálisabb összetevője, legyen akárhol a demokrácia-autokrácia skálán, erről nem fog egy éjszakára sem lemondani.

(De mielőtt bárki félreértené, ahogy mindig kiemeltem, az eredeti filmtől nem is kell elvárni hogy tudományosan védhető gazdaságfejlődési modellt dolgozzon ki, azt a filmet tökéletesen lehetett egy baromságra alapozni. Ez arra válasz hogy rákérdeztél)

De ezen túl is, ahogy erre is utaltam, attól hogy évente egy napot szabadon lehet erőszakoskodni, az év többi napján mégis mitől szűnne meg a drogkereskedelem, fegyverkereskedelem, prostitúció, korrupció, hogy a bűnözésnek csak a szervezett formáit vegyem, de természetesen mindez vonatkozik a teljesen hétköznapi bűncselekményekre is. És ez a film állítása, amire nem az a válasz hogy cáfolja meg a néző ha akarja (de megintcsak, ez csupán akkor fontos ha egy pillanatra is komolyan szeretnénk venni.
(mint ahogy egy 1984 az nagyonis komolyan vehető, egy Szép új világ az nagyon is komolyan vehető, stb)

De abból a szempontból mindez természetesen mellékes hogy aki ezeket a filmeket/sorozatokat élvezni akarja, annak ezeken egyáltalán nem kell fennakadnia: el kell fogadni mint kiinduló feltételeket és máris el tud merülni abban ahogy a szereplők majd egymásra vadásznak.

“igazából afféle terrorpornónak mondanám”
részemről rendben, elég plasztikus kategóriamegnevezés :) Olvastam egy olyat is hogy precízen, al-műfajként home invasion horror, az se rossz :))

MadAve - 2018. 09. 14. 12:42

Én vagyok az egyik kieső, a 2. rész után kaszáltam is :) a házaspár puccoséknál még mindig rettentő unalmas, annyi történt velük kb., h 45 perc alatt eljutottak odáig, h 3 mondatot sikerült váltani a zöld ruhás csajjal. Tudom, h még kibontják ezt, de ebben semmi megkapó nincs eddig.
A fekete csajról tudtunk meg vmivel többet, a srác meg akadálypályára került, wow, mennyire váratlan :D nekem erre nincs időm :)

Mate4182 - 2018. 09. 15. 13:36

nalam meg pont az dolt el 2 resz utan hogy biztos hogy az evad vegeig maradok mert nekem bejon.

az elso 2 resz alapjan legalabbis mindenkepp.

Quantumleap - 2018. 09. 19. 13:21

Engem megvett. Az első szezont biztos végignézem.

Quantumleap - 2018. 09. 20. 11:30

Működni amúgy szerintem sem működhetne a dolog a valóságban így ebben a formában. Ott lenne az esélye, hogy esetleg leég egy város, és nyilván lennének, akik nem állnának le a zárósziréna után sem (bár az nem kizárt, hogy itt majd ilyet is kapunk). Azt már inkább el tudnám képzelni, hogy a dolgot elszeparálnák egy vagy több elzárt területre. És aki bemegy, az nem jöhet ki a 12 óra hossza lejártáig, és odabent amolyan vadászat formájában zajlanának a dolgok. Esetleg lennének, akiknek börtönbüntetés alternatívájaként ajánlanák fel a dolgot. De így ugye csak egymást gyilkolászhatnák az erőszakra hajlamosak, nem lennének ártatlan civilek kirabolva és meggyilkolva. Ezt még annyira kizártnak sem tartom, hogy még esetleg ebben az évszázadban megvalósul. A túlélő-show-k szerintem valamilyen fokon tekinthetőek ezen dolog előfutárjának.

winnie - 2018. 09. 21. 06:25

Quantumleap: szerintem a valóságban sokkal durvább dolgokra is van esély. az esély megvan arra, hogy működjön, az emberektől mindenképp kitelne, és szervezői oldalról, ha intézményesítik mindezt, akkor pár éven belül bele tudnak rázódni, és akkor kordában tarthatják, plusz az emberi mindset is átállhat.

Quantumleap - 2018. 09. 21. 13:28

winnie: Ha úgy vesszük egy legális mód az öldöklésre már napjainkban is létezik: a háború. Csak beállsz zsoldosnak, és jó eséllyel lesznek olyan helyzetek, hogy gyilkolnod kell.

FrankLuck - 2018. 09. 26. 20:11

A harmadik rész után azért nem kaszáltam, mert néhány unalomba fulladó szál nagyjából körbeért, így gondoltam a negyedik részben új szálak indulnak.
A negyedik részben SEMMI sem történt, egy kis 100% öncélú, Blood Drive-jellegű értelmetlen gyilkolászást leszámítva. Tombol az idiotizmus, a összes karakternek mintha kioperálták volna az agyát (pasas leüvölti a gazdag házigazda lányát egy x éves románc miatt, businesswoman kirohan az utcára, szektás kiscsaj próbálja védelmezni a vadidegen öregembert). A végén belibbentettek ezt-azt megint, de ennyi szenvedés után nincs szereplő, akinek minimális szinten is érdekelne a sorsa, így megválunk egymástól. Kár érte.

Mate4182 - 2018. 09. 30. 20:01

FrankLuck igencsak megremitettel most :D eddig tokre bejott az elso 3 resz es ma este terveztem a negyediket is megnezni de mostmar tartok tole hogy csalodni fogok … na meglatjuk!
mindenesetre meg 3 resz utan is abszolut nezos !

Tyberius06 - 2018. 10. 25. 20:26

1×01-1×08

Kezdjük a lényeggel. Kaszáltam a 4-dik résznél :D :D
És igen láttam az összes részt? Confusing? Felkúrt a fekete csaj benne, baromi életképtelen a karaktere és feszt hülye döntéseket hoz vagy épp nem döntéseket. Plusz a mehikói srác és tesója története is gyenge. És valahogy a házaspár története se volt az első négy rész alapján olyan érdekes. Mi maradt akkor?
Kíváncsiság.

Nem értek egyet @bvr gondolatával, hogy az egész egy baromságon alapszik, ugyanis olvasva a kommenjeit meg se próbálja elképzelni, hogy egy ilyen létre jöhetne. Teszem hozzá anno szerintem a kommunizmust se sokan gondolták komolyan, hogy a náci Németország létrejöttéről ne is beszéljünk, és hogy aztán egy ember kultusza hogyan döntötte romba az egész világot egy pár év alatt. Ugyanis az egyik érvelés valami ilyesmiből indul:
“szóval a film egy nagyon erős állítást tesz: bevezették a purge-öt és _ettől_ megszűnt a bűnözés, szárnyalt a gazdaság”
meg ebből:
“De ezen túl is, ahogy erre is utaltam, attól hogy évente egy napot szabadon lehet erőszakoskodni, az év többi napján mégis mitől szűnne meg a drogkereskedelem, fegyverkereskedelem, prostitúció, korrupció, hogy a bűnözésnek csak a szervezett formáit vegyem, de természetesen mindez vonatkozik a teljesen hétköznapi bűncselekményekre is.”
Oké ebből látszik, hogy meg se próbált belegondolni, mert a fentebbi gondolataiból nekem az jön le, hogy ő mindent elhisz, amit a TV-ben mondanak. Ezt valahogy nem tartom reálisnak a kommentjei összességét nézve, viszont akkor nem értem, hogy ő miért nem érti, ahhoz hogy a nép elfogadja ezt ahhoz erős media és propaganda nyomás kell. Tehát a film fenti állítása csont nélkül igaz, mert a hatalom azt mondja, hogy ez így van. 40 éve keresztül Magyarországon a “mocskos kapitalista-imperialista disznók” volt a jelmondat, de ez gondolom senki nem hiszi, hogy abban formában igaz is volt. Az egész Purge a háttérben a propagandáról szól.
Mindenféle politizálás nélkül, de vegyük a 16-18 éve történt eseményeket az USA-ban: 9/11 majd az iraki háború. Persze gondolom sokan megették azt a sok hülyeséget, ami az akkori amerikai elnöktől jött, hogy így Saddam meg úgy Saddam, de azért sokan tisztában voltak vele, hogy miről is szólt az az invázió. Ettől még a média azt szajkózta, hogy felszabadították a Közel-Keletet, persze mi nagyjából tudtuk a saját történelmünkből, hogy ez a felszabadítás már a szovjeteknek is baromi sokáig tartott (40 évig) kis hazánkban.
És valóban a még a sorozatban is ez az alapgondolat, hogy a Purge megoldotta a problémákat és aztán jött a 8-dik rész mehikói srác felhozta a témát:
“- dehát működik csökken a bűnözés”
Mire a kiégett exrendőr:
“- valóban? Legalábbis ezt mondják…”
Nagyon benne volt az, amit egyébként bvr jól fogalmaz meg, ettől az egy éjszakától még nem fog megszűnni a bűnözés stb, de ez nem is számít. Mert valójában nem a sorozat állítja azt, hogy ez így van, hanem a sorozatban megmutatkozó hatalmi gépezet. És ez meg lehet egy üzenet a nézőnek, hogy nyisd ki a szemed, mert ha jobban belegondolunk akkor az emberek többsége tudja, hogy ez egy baromság, de nem tudnak ellene mit tenni. Legalábbis a harmadik mozifilmig.
Számunka mennyire borzalmas, hogy egy olyan “rendszer”, mint amit az ISIS üzemeltet működőképes lehet, és közben meg látjuk, hogy igen. Ha a valóságban létezhet az a fajta borzalom, akkor a Purge-re és világára se lehet azt mondani, hogy baromság. Az, hogy a készítők nem rágják a néző szájába a saját álláspontjukat és forgatják ki az egészet azzal, hogy leszögezik egy adott ponton, hogy ez egyébként egy agymenés (egyébként nem az, mert megtörténhet – lásd második világháborúhoz vezető évtizedeket vagy az ISIS felemelkedése), azt én nem tekintem készítői hibának. A nézőnek magának kell tudnia eldönteni a saját morális elgondolásai által, hogy miképp vélekedik a látottaktól, de ettől ez a disztópia még nem lesz baromság. És mivel ez nem egy dokusorozat vagy tényfeltáró műsor, pont nem az a lényeg, hogy egyébként a háttérben a sok propaganda meg agymosás mögött valójában mennyire is működképes a rendszer és mennyire csak az új alapítók érdekeit szolgálja.

Szóval ezután a szép hosszú bevezető után kitérek kicsit erre a 8 részre.

Az első rész még fokozta a feszültséget, de voltak benne így is érdektelen momentumok, viszont a második résztől részenként mindig másik szálon (többnyire az iroda és a fekete nő szálán) simán kaptam 10 percet, amikor ásítoztam erőteljesen. Ahogy fentebb írtam az irodai szál az totál unalmas és ezen az se segített, amikor a főnök nőci megindul a városba, hogy megmentse a főnökét, akit ki akart nyiratni. A helyettesei “harca” eléggé szánalmas volt, de szépen mutatta, hogy mennyire beteg az ember úgy általában.
A házaspár szála sokáig építkezik, semmi meglepő nem történik, egyszerűen annyira adta magát, hogy mi fog történni, de kb végig a 7-8 rész alatt, hogy egy fél pillanatnyi “wow” pillanatot se tudott okozni.
Az egyetlen ilyen pillanat a 8-dik rész végére jutott, mert ott picit kerülgetett a WTF érzés. Ugyanis egy karakterrel totál félre vezettek, mármint éreztem, hogy valami nem stimmel vele, de nagyon jól építették a karaktert, bár az gyanús volt, hogy mindig specifikusan adott embereknek ment segíteni. Az már más kérdés, hogy mégis hogy a rákba talált rá mindegyikre… gondolom ezt majd magyarázzák.

Összességében lassú a sorozat (ami nem lenne baj, de ugyanakkor unalmas is) és sajnos a karakterek legtöbbje nem is érdekes. A házaspár is csak néha, a testvér pár totál 0 dimenzió. A sorozat nem horror, inkább thriller, vizuálisan szerintem belefér a PG-13-ba, mert a Helyszínelőkbe vagy épp a Gothamben több a vér, inkább a témában rejlő értelmetlen brutalitás emeli magasabb korcsoportba, meg néha a nyelvezet, de összességében semmi gore nincs benne. A legdurvább a távolról mutatott élve égetések meg néhány sejtetés, hogy mi is fog történni egyik-másik áldozattal.

Maradok az utolsó két részre, mert kíváncsi vagyok. A karakterek fejlődése egyébként érdekes lehetne, ha lenne okunk megkedvelni a karaktereket vagy átérezni a döntéseiket. Ezen a ponton a fekete nőcit próbálták nagyon magyarázni és kapott a karakteren keresztül a PC meg a MeToo egy “”fehér” lovagot”, de ugyanakkor Baldwin karaktere baromi szépen összefoglalta, hogy mennyit változott a világ, hogy az amit x éve még lehetett vagy épp sokaknál ugródeszka volt, az mostanra köztörvényes bűn…

Szerintem sokkal jobban is össze lehetett volna rakni, mert maga a világ baromi érdekes, borzalmas, de érdekes, de a karakterek rosszak és érdektelenek így pedig a mondani való egy része is elvész…

szp - 2018. 11. 07. 20:36

Na, most néztem meg az évad utolsó részét és néha kicsit sablonos, de nagyon jól összerakott lett így a végére a sorozat.
Úgy a 7. résztől kezd el javulni a dolog, a korábbi részek kicsit túlhúzott előkészítése miatt gondolom azért sokan abbahagyták. A végére az összes szereplő tök jól eltalált lett, gondolom a berendelt 2. évadra is átviszik őket (akik megmaradtak közülük persze).

Blobov - 2018. 11. 08. 16:05

Az első 8 rész után a 9-10. kamaradrámája (hehe, szó szerint a színházban :D), az utolsó részt szó szerint végigaludtam. Maradtam le valamiről?

Tyberius06 - 2018. 11. 08. 17:38

Ez fura, én az első 4-5 részt aludtam végig, viszont valahogy a végére mintha picit helyre állt volna a dolog. Bár az utolsó két rész valóban nagyon egyhelyszínes lett és míg Joe izgalmas karakter volt az elején, amíg nem ismertük a motivációit, nálam totál mélypont lett a karakter az utolsó két részre. Rick elhullása kötelező volt, viszont Jane-en meglepődtem, mert amit és ahogy képviselt az egy oldalról szintén izgalmas volt, másrészről meg baromi korlátozottá tette a karaktert, plusz az elején igen hülye döntések sorozatát hozta, de a Joe-val való szembenállása viszont nem volt rossz. A noname leányzó elhullása is inkább egy pipa volt a rublikába.
Amit azért nem teljesen értettem:
– Szóval Joe egyik szeme ki lett szúrva. Erre ő biztos, hogy gyakorolt, mert egyébként nem is zavarja meg az ember koordinációját, ha elveszíti a látását és közben még azért fájdalmai is lehetnek. Ahhoz képest eléggé határozottan mozgot meg célzott stb… Aztán, hogy kishíjján szarrá verte a képzett harcedzett katonát, azon is ráncoltam a homlokom, viszont az meg valahol vicces volt, hogy a sziréna után visszakapcsolt mintha mi sem történt volna módba… Majd jövőre… :)
Egyébként nem vagyok száz százalékosan meggyőződve róla, hogy meghalt.
Mondjuk jobban örülnék egy évados antológia jellegnek többnyire másabb szereplőkkel… és az itteni túlélők max visszatérők lennének kisebb epizódokban.

Tomi - 2018. 11. 12. 12:15

En nagyon elveztem ezt a sorozatot, varom a 2. evadot.
Kicsit a vegen eroltetetnek ereztem, ahogy a szalakat egy iranyba tereltek. Most komolyan a Penelopeval az volt a baja, hogy nem koszont neki vissza? :D Jobb indokot nem tudtak volna kitalalni?

scz - 2018. 11. 13. 09:16

@Tomi: pont ez volt a lényeg. Hogy emberek mondvacsinált indokkal másokat hibáztatnak a saját szar életükért. Mert a mai fiatalok. Mert a gerinctelen vállalkozó.
Aztán jön 12 óra, és kedvedre lehet szarozni.
Mint a szomszéd, aki valami faszsággal ment át, hogy én most bosszút állok, mert úgysem csináljátok meg a kocsibeállót.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz