login |

La Peste / The Plague / A pestis: az 1. évad – írta heidfeld

2018. 09. 08. 15:30 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Talán nem mindig jut el a tudatunkig, milyen szerencsések vagyunk, hogy ebben az időben élünk. Megvannak ugyan a magunk gondjai, bosszankodunk kisebb-nagyobb dolgokon, de van mit ennünk, le tudunk zuhanyozni, van orvosi ellátás, stb… – ilyen gondolatok futottak át az agyamon, a magyarul A pestis címen bemutatott spanyol La Peste első epizódjának megtekintése után.

Igen, ez egy olyan sorozat, ami nem akarja szépíteni a valóságot. Kőkeményen bemutatja, milyen is volt az élet a 16. század végén, egy gazdag, spanyol városban, amit hiába árasztanak el a gyarmatok kincsei, a betegség, rothadás, mocsok már-már elfedte a látszat csillogását.. Hiába a paloták, fényűző életmód, polgárok vagyonosodása, a szegények, kiszolgáltatottak élete még annyit sem ért, mint egy ing, amiben a gazdagok alszanak.

Őszintén mondom: olyan képi világot kapunk, amit jóval nagyobb büdzsével rendelkező sorozatok is megirigyelnének. Hol megdöbbentő, hol szomorú jelenetekkel naturálisan mutatják be a szegények küzdelmét az életben maradásért, mindezt a kontinentális bubópestis-járvánnyal súlyosbítva.

A sorozat története szerint egy száműzetésből visszatérő, korábban az Inkvizíció által halálra ítélt katona, Mateo próbálja betartani ígéretét, és megmenteni halott barátja törvénytelen fiát, Vaslerio-t. Utóbbi nagy szegénységben, de hihetetlen leleményességgel küzd a napi betevőért, “különleges képessége” pedig, hogy nem hat rá a vírus.  A Szent Inkvizíció azonban elkapja hősünket, majd szabadságáért cserébe megbízza azzal, hogy társával kezdjen nyomozni egy ördöginek ható bűntett-sorozatban.

A fő csapás mellett megismerhetjük Mateo gazdag testvérét, aki a városi tanácsban próbál minél magasabbra jutni, mindenkin átgázolva, mindenkit megvesztegetve. És ugyancsak fontos szereplő Mateo halott barátjának volt felesége, aki titokban irányítja néhai férje vállalkozásait, ami körülbelül akkora bűnnek számíthatott ekkoriban, mintha Szent könyveket égetne, valamint egy igencsak tiltott kapcsolatban is keveredik, amivel saját életét is kockáztatja.

A La Peste lenyűgöző képest fest a 16. századról, de már megszokhattuk, hogy a spanyolok értenek a középkor ábrázolásához. Bővelkedik megdöbbentő és szívszorító jelenetekben bővelkedik, az Inkvizíció ítéletének végrehajtásának bemutatása a legmenőbb amerikai sorozatokkal is felveszi a versenyt. Részemről legalább 9/10-et érdemel a hat részes első évad, és mondanom sem kell, hogy nagyon várom a már berendelt folytatást.

5 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 09. 08. 15:48

Szeretem a spanyol kosztümös sorozatokat, és a korszak is érdekes. Engem meggyőztél. :)

Snoopyzit30 - 2018. 09. 08. 17:11

Néztem én is (szinkronosan) és azt kell mondjam, hogy néha nem könnyű követni az eseményeket, de ezt inkább pozitívumként fogtam fel. Nagyon, de nagyon oda kell figyelni, hogy most akkor melyik szereplő mit is akar tulajdonképpen. A 2-3 főszereplőn kívül én a nevekkel is hadilábon álltam.

A képi világa tényleg lenyűgöző, nem győztem szörnyűlködni, hogy milyen undorító körülmények között, szinte állat módjára éltek emberek, nincs min csodálkozni, hogy így terjedt a pestis. Ennél talán csak a szegénység a letaglózóbb.

“bosszankodunk kisebb-nagyobb dolgokon, de van mit ennünk, le tudunk zuhanyozni, van orvosi ellátás, stb…”

Ezen a mondaton kicsit elgondolkodtam. Sajnos ma a magyarok jelentős részének nincs mit enni, vagy összetételében csak egészségtelen ételre futja, lezuhanyozni vagy le tudnak vagy nem (talán még ezzel állunk a legjobban), de hogy orvosi ellátás nem jut az egészen biztos.
Ez egyébként a sorozatban is nagyon jól ki van domborítva, hogy orvosi ellátás ott is a jómódúaknak volt csak, akik meg tudták fizetni. Nyilván az orvosi tudásuk az nagyon kezdetleges szinten volt, de több olyan jelenet is van, ahol nyomatják a pénzt és máris előkerül egy orvos, vagy amikor bemennek a gazdagoknak fenntartott elfekvőbe stb.
Persze, értem én egyébként, hogy össze nem lehet hasonlítani az akkori körülményeket a mai körülményekkel, de jobban örültem volna ha azt írod, hogy jelenleg azok a problémák, hogy megy-e az internet vagy milyen magas a benzinár, de nem. Még mindig probléma az étkezés, a tisztálkodás és az orvosi ellátás is, de egy más szinten.

Elgondolkodtató sorozat ez, több szempontból is. A kor bemutatása a legérdekesebb, de említsük meg azt is, hogy a nyomozás néha már követhetetlen és a motivációk sem egyértelműek mindig, de várom a 2. évadot.

7,5/10

Qedrák - 2018. 09. 08. 17:42

Felkeltetted az érdeklődésem, belenézek, ha akad némi időm.

poorgarian - 2018. 09. 10. 16:24

“van orvosi ellátás”
:DDDD

chros69 - 2018. 09. 12. 09:35

2 reszen tul, es valoban egy gyongyszem, ezrt erdemes sorozatot nezni, nem a tobbi… :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz