login |

A Mayans M.C. pilotja SoA-rajongói szemmel – írta Péterbencze Ákos

2018. 09. 09. 20:58 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(human, aki az első Mayans MC-kritikánkat írta, 3 évad után kiszállt a Sons of Anarchy-ból, most lássunk egy rajongói véleményt, hátha árnyalja a képet – winnie)

Férfiasan bevallom, hogy hiányzik SAMCRO és hiányzott Kurt Sutter a tévéből. Még akkor is, ha a SoA utolsó évadja három epizódot leszámítva egy elnyújtott katasztrófa volt (nem is kellett volna hetedik szezon, sőt, ami azt illeti hatodik sem), de legalább méltó finálét kaptunk.

A Mayans spinoff ugyan, és ezt úton-útfélen ki is hangsúlyozzák, nem ködösítenek affelől, hogy itt bizony lesznek átfedések, cameók, naplementébe motorozások és erőszakban tocsogó epizódok. Ugyanakkor saját atmoszférája, kultúrája, és vérvonala abszolút kidomborodik a mexikói gyökerek által, függetlenítve magát az anyasorozattól. Az univerzum egyezik, mégis úgy tűnik, hogy a széttetovált mazochistának (gyk. Sutternek) sikerül elkerülnie, hogy ne a Sons of Anarchy remake-jét akarja letolni a torkunkon.

A sorozat erőssége az első rész alapján egyértelműen a helyszínül szolgáló, pálmafákkal borított Dél-Kaliforniai-Mexikói határvidék, ahol egy hullára valójában kettő jut, és a bűnözés olyan természetes, mint a lélegzetvétel. Az eddigi kritikák megosztóak, nem igazán éltetik a sorozatot, főleg a túlbonyolított cselekményt és a női karakterek súlytalanságát róva fel hibaként. De most őszintén, egy tesztoszteront pisáló mexikói testvériségben lehet, hogy tényleg nem női fronton fog a sorozat minőséget szállítani.

Ami nagyobb probléma, hogy az előd remekül castingolt karakterszínészeitől eltérően az itteni felhozatal elég vérszegény, senki sem emelkedik ki igazán (bár Edward James Olmos-nak még nem is osztottak túl sok lapot), amely leginkább a főszereplőnek megtett JD Pardo és a Kartel vezérét alakító Danny Pino egyhangú játékában mutatkozik meg. Nincsenek védjegyeik. Nincs nagyzoló Jax Teller veretés, nincs tekintélyes bandavezér, vagy a gyermekét foggal-körömmel óvó manipulatív anyaoroszlán, és nincs morális egyensúlyt biztosító seriff sem.

Hiányzik az a vad, törvényen kívüli életfelfogás (itt már az elejétől kezdve színtiszta bűnözés van), amely beengedett a köreibe, megismertette velünk a belső szabályokat, és amely mindenek fölé emelte a klubot. Persze ennek kialakítására még azért bőven van idő.

Ehelyett viszont van mexikói drogkartell, rajtaütés, tűzharc, csonkítás, árvaságba taszított lázadók, múltbeli beforratlan sebek és belső lázadás. Ezek alapján pedig nagyon úgy néz ki, hogy Sutter már most elültette a magokat néhány későbbi konfliktus kirobbantására. Az majd eldől, hogy ezekből mennyi lesz képes kihajtani, és magasra nőni a tíz részes első szezon során.

12 hozzászólás Ne habozz!

antares69 - 2018. 09. 10. 10:12

Jó lesz ez! Majd hülyék lettek volna kihagyni a ziccert (SoA tag, Danny Pino, Jax anyja a börtönben), nincs is ezzel semmi baj, spin-off sorozat, el is várják a rajongók ezeket. A Better Call Saul is ettől több, mint egy átlag sorozat, alig várom, hogy egyszer ott is feltűnjön Aaron Paul vagy Brian Cranston karaktere!

scz - 2018. 09. 10. 14:04

Jax anyja nem igazán lehet börtönben. A sorozat szerint sose volt, és ugye nem élte túl a sorozatot sem.

Peterbencze Akos - 2018. 09. 10. 14:35

@scz

Flashback volt.

Egyebkent beleneztem a SoA pilotjaba 10 ev utan, es igazabol az sem indult jobban a cselekmenyt tekintve, de a karakterek/szineszek sokkal utosebbek, mint a Mayansban. Es hiaba, Ron Perlman hatalmasat nyomott a latban 10 evvel ezelott.

Annatar - 2018. 09. 10. 17:28

scz:

Flashback, plusz látogatóként volt jelen.

Quantumleap - 2018. 09. 15. 12:16

Akkor jól láttam, hogy az tényleg Gemma volt.
Eszembe jutott, az milyen lenne, ha egyszer egy epizódba azért hoznák be az anyasorozat SOA-chapterének még élő tagjait, hogy azon nyomban ki is szanálják őket. :O
Amúgy azt furcsállom, hogy egyik pilotkritika sem említi, hogy egy a SOA-ból már ismert karakter (Emilio Rivera-Marcus) is az állandó szereplők között van.

Péterbencze Ákos - 2018. 09. 15. 17:00

“Amúgy azt furcsállom, hogy egyik pilotkritika sem említi, hogy egy a SOA-ból már ismert karakter (Emilio Rivera-Marcus) is az állandó szereplők között van.”

Ezt kb már mindenki tudta előre, anno (részben) ezzel is lett eladva a sorozat, hogy ő mindenképp visszatér.

Quantumleap - 2018. 09. 15. 20:19

Én nem annyira követtem a híreket. De azt amúgy nem értem, hogy miért “special guest star”-státusz alatt van?

PRSPCT - 2018. 09. 18. 19:42

A Bëlga után szabadon:
Ha nagyon SOA-s az a baj,
Ha nagyon nem SOA-s az is baj

PRSPCT - 2018. 09. 18. 19:48

A badass faktor elsőre nekem is kevés volt, de a 2. rész után már jobb a feeling. Azért egy Miguel Gomez-t megnéztem volna Mayans mellényben;)

Snoopyzit30 - 2018. 10. 20. 13:11

1×01-06

Daráltam az eddigi részeket, egészen jó szerintem. Már régen volt a SoA, de annak az 1.évadánál ez eddig jobb szerintem. Nagyon csípem, hogy sok színészt már láttam más sorozatokban is, elég sok ismert arc szerepel benne.

fefe - 2018. 10. 27. 21:59

SOA sokkal jobb volt….ez nekem kicsit unalmas…

NPeete - 2018. 11. 01. 12:23

SOA utolsó évadainál jött be, hogy volt 1-1 hosszabb rész, itt viszont mindegyik legalább 60 perc, vagy több, de szerintem a kevesebb néha többet érne… Amúgy nem rossz, az alapfelállás tetszett, az évad közepe kicsit leült, viszont most a vége fele újból jól felpörögtek a dolgok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz