login |

Pilot-mustra: Rel – 1×01

2018. 09. 10. 18:33 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

A FOX úgy gondolta, hogy az egyik új, többkamerás komédiáját támogatja meg tévés előpremierrel (miközben a CBS a netre tolta fel a God Friended Me-t), ráadásul az amerikai focis felvezetéssel, ami már csak azért is fura volt, mert a meccsek közben leadott promók nagyon nem lettek olyanok, amikre felkaptam volna a fejemet. Persze lehet, hogy majd a nézettségi adatok rám cáfolnak, de végig az a kérdés volt a nyelvemen, hogy “Miért???”.

REL – 1×01 – 3/10

 

Oké, ilyenkor mindig jelzem előre, hogy a többkamerás, azaz az élő közönség előtt felvett, színpadon játszott komédiáknak nem én vagyok a célközönsége, de a jókat azért értékelni szoktam, és szinte minden évben van egy ilyen sorozat, ami nézős is. Szóval a Rel-t sem írtam le, de nagyjából már az első másodpercekben elveszített, annyira tipikus és minden fantáziát nélkülöző volt.

A helyi közönség a röhögések alapján nagyon élvezte, amikor a főhős egy telefonba szó szerint belemondja az alapsztorit (a készítők láááátványosan tettek mindenféle erőltetett expozíciótól óva intő szabályokra – később is sok mindent elmeséltetnek, sőt, karaktereket mutatnak be kvázi a leírásukat ledarálva), miszerint a felesége megcsalta őt a borbélyával, és el is költözött tőle (nem azért, mert megcsalta), sőt, még a gyerekeket is vitte magával. Ennyi.

Mondjuk ez nem is sztori, csak egy kiinduló pont, amire felhúznak egy haverszitkomot (csajbaráttal és öcsivel, plusz egy faterral) némi romantikus felhanggal (mert ugye a friss szinglinek randiznia kell), de szinte száz százalékban a főhősre támaszkodva, valamint a gyors és tényleg elég ritmusosan megírt oda-vissza dialógokra.

Nem lett szörnyű a Rel, csak rohadtul nem jött le belőle, hogy Lil Rel Howery miért akkor arc, hogy ezt a komédiát köré kellett írni. Tény, hogy szimpatikus, de ő már a The Carmichael Show-ban sem volt a szememben kiemelkedő, és nyilván papíron vicces, hogy a sorozatban, miképp Eddie Murphy a régi komédiáiban, alakít egy másik karaktert, egy kopaszodó, idősebb prédikátort is, de én inkább kínosnak és elcsépelt megoldásnak éreztem. Ő inkább mellékszereplő-alapanyag.

Mondjuk, ha megnézem Lil Rel egyikmásik standupját, akkor látszik, hogy valamennyire átültetik a személyiségét erre a karakterre, és minden bizonnyal a saját anyagaiból is ezt-azt belevisz ebbe a sorozatba, ami révén van benne potenciál, de ettől még a pilot fájóan tipikus lett. Nyilván idővel rá fognak érezni ők is, és a néző is belerázódhat, főleg, hogy nézhető a végeredmény, de addigra lehet, hogy késő lesz.

6 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2018. 09. 11. 11:20

“Nem lett szörnyű a Rel”
dehogynem, ez valami iszonyat. Nem vagyok híve a pontozósdinak, de itt lenne értelme a 2/10-nek.
Idén nagyon sok pilot van, amikben a fekete szereplőgárdát forszírozzák, helyenként nem öncélúan -erre ez nem igaz. Az egész egy hatalmas gettó-klisé parádé, én megsértődnék a fekete közösség helyében…
A nézettsége a focis felvezetésnek köszönhetően értékelhető lett, de majd kiderül a 2. epizódnál, hogy mi az igazság – kreatív és piaci szempontból is.

winnie - 2018. 09. 11. 11:46

itt nem forsziroznak semmit (megjegyzem, mashol is torekednek a sokszinusegre, ami meg anyagi megfontolasokbol is ertheto), hiszen mi mas is lenne egy fekete komikusrol szolo sorozatban, aminek az alapsztorijaban borbely van? a vilag legtermeszetesebb dolga, szerintem az lenne a fura, ha nem igy lenne. ezt persze lehet oncelu jelzovel illetni, csak a definicioja kene akkor:)

a gettoval meg plane nem ertek egyet. marmint getto, mint bunozes? mert, ha csak azert, mert feketek, akkor alairom, hogy tipikus, de ha valaki oszinte akar lenni, valosaghu, akkor klises lesz, mert a klise pont ezert klise, nem? borbely. vallas, crackes ocsi. buszos nagyfiuk. nyilvan lehetne ezek nelkul is, de megiscsak egy apolorol szol a sorozat, akinek az apja pap, nem valami seftes. ha pedig mindez azt bizonyitja, hogy a klisek ervenyesek, akkor az nem a sorozat hibaja.

tipikus, nem ad ujat, de nyilvan nem akar olyasmit, amit a foszereplo nem tapasztalt meg.

Castor - 2018. 09. 11. 13:20

Kicsit, de csak nagyon kicsit védelmembe venném a sorozatot. 10/5-nél én se adnék rá többet. Inkább a klisék kiparódizáló jellegét látom benne, nem a klisé parádét.
És ha már szóba jött Eddie Murphy, pont a Norbit film első felének az érzete jött vissza.
Agykikapcsolásnak pont megfelelt a pilot, aztán lehet a 2. rész 2. percénél kasza lesz.

winnie - 2018. 09. 11. 15:01

egyébként én is ezt látom benne, a közepes szintet, csak amikor komédiánál nem nagyon nevetek, lejjebb húzom. de szerintem itt nem voltak szörnyűek a poénok, legalábbis látszott, mi és miért vicces, nem kértem elnézést. csak kis pluszt várnék, akár karakterek akár szituációk terén.

FrankLuck - 2018. 09. 16. 19:37

Persze, nem a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam/átpörgettem, de azért már a harmadik percben egyértelmű volt, hogy esélye sincs. A FOX egy nagyon érdekes irányba indult el szitkom-fronton.

winnie - 2018. 10. 01. 21:34

1×02: oké, azért ilyet ritkán látni többkamerás komédiában. mármint pisztolyt, meg egy tucatnyi gengsztert egy helységben és kvázi élet-halál szituációt. és még “halál” is volt.

alig vártam, hogy túl legyek a kezdő percek után, amik megint elég tipikusak voltak, de hazudnál, ha a mosogatószobás hosszú jelenet ne jött volna be. nem fogom nézni, de 4,5/10. és a végén a konkrétan kimondott üzenet és a slusszpoén sem volt erőltetett, illett ide. (meg a dirty gangsta is ász volt.)

és rohadtul nem esett le, hogy megint kettős szerepben volt a főszereplő, csak a végén, a stáblistánál.)

(egyébként az elején, amikor dumálnak a bandákról, nagyon érződik, hogy standupos matéria, csak három szereplő párbeszédében fejtik ki.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz