login |

Pilot-mustra: Bite Club – 1×01

2018. 09. 13. 15:05 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Pár hete indult ez az ausztrál sorozat, amihez annak idején annyira WTF-leírást raktunk ki (oké, inkább értelmetlen volt), hogy muszáj volt csekkolnom, hogy mégis mi a franc. Mit ne mondjak, elég nagy csalódás volt, amikor kiderült, hogy egy szimpla krimiről van szó. Oké, nem annyira szimpla, mert van benne egy csavar, de a vicces, hogy pont a linkelt leírás nem csak ellövi, hanem még később infókat is elárul.

BITE CLUB – 1×01 – 3,5/10

Persze az, hogy valami krimi, nem rettent el, mégiscsak a nyomozós a kedvenc műfajom, és mivel nemrég szegény The Detail kaszát kapott, így ezzel az újonccal ki lehetett volna bírni az országos évadkezdésig. Mondjuk már ekkor gyanakodnom kellett volna arra, hogy az ausztrál krimikkel elég gyakran nem jövök ki jól, bár persze akadnak zseniális kivételek.

A Bite Club-nak már a címe is félrevezetőnek tűnhet, de persze idővel jó eséllyel jelentősége lesz: olyan emberek csoportjáról van szó, akik cápatámadást éltek túl. Ilyen a két főhős is, akik éppen házasság előtt állnak, azonban egy cápa rájuk támad szörfözés közben, minek hatására a férfi elveszíti a lábát – ráadásul még szét is mennek a menyasszonyával a traumatikus élmények hatására.

Persze amikor látjuk a felvezető képsorokat, akkor még gőzünk sincs arról, hogy két rendőrről van szó, akik közül a nő a 3 éves ugrás után is nyomja az ipart Sydney-ben, a férfit pedig frissen érkezik a városba, hogy rögtön volt barátnője mellé helyezzék (annak elég nagy elkámpicsorodására) dolgozni egy tök véletlenül cápás ügyön – valójában szimpla gyilkosság, csak a holttestet megcsócsálták.

Ezzel az alaphelyzettel meg is alapozták a sorozat motorját, ami a romantikus múlttal rendelkező, de egymásra némiképp fújó társakat illeti (illetve csak a nő fúj némiképp, nem fűlik a foga a közös munkához), azonban mindez csak a látszat, mert valamiért alig foglalkoznak a nyomozással. Először az merült fel bennem, hogy azért nem, mert átívelős lesz a sorozat és kihúzzák az egészet 8 részre, de kiderült, hogy csak azért, mert a szappan fontosabb az írók számára, inkább azzal karakterizálnak, mintsem párbeszéddel vagy nyomozási közbeni interakciókkal.

Adott ugyanis egy marha jó tengerparti környezet és egy első blikkre szimpatikus szereplőgárda (egy pillanatra még a bite club is feltűnik), de mi csak a lényeghez annyira nem tartozó eseményeket látunk. Meg Dominic Monaghan-t egy kutyás rendőrként totál mellékszerepben. Persze a kép elkezd összeállni, amikor a visszatérő férfi nyomozó elkezd rugózni egy régi ügyén, amit összeköt egy jelenbeli gyilkossággal, de aki meglepődik a pilot “csavarján”, annak letekerem a fülét.

A Bite Club elég nagy mellényúlás, olyan krimi, amiben a heti ügyeket teljesen zárójelbe teszik (az 1×01-ben van kábé 2 szereplő, az 1×02-ben pedig a gyilkos személye végképp gáz…), az átíveléssel pedig csak tessék-lássék foglalkoznak. Gondolom, idővel egyre nagyobb súlyt fog kapni a sorozatgyilkos személye és az utána való hajsza, ami a személyes érintettség miatt még érdekessé is válhat, de az addig vezető kínosságot most nem toleráltam, 2 rész bőven elég volt ebből a semmitmondásból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz