login |

BoJack Horseman: az 5. évad

2018. 09. 18. 14:50 - Írta: superpityu

13 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

I tell you buddy, this is going to be a sensational season of television.

Azt hiszem, a BoJack Horseman 5 év alatt hatalmas fanfavorit sorozattá nőtte ki magát. Nem csak itthon, hanem odakint is egyre elismerőbben beszélnek a Neflix beszélő állatos animációjáról. Ez pedig csak azért igazán érdekes, mert míg az első évadot szinte csak közepesre hozták ki a kritikusok, addig a pénteken debütált 5. szezont mindenki csak éltetni tudja. Egyébként teljesen jogosan.

Kevés sorozat tud évadról évadra megújulni és bár tavaly az S4 inkább csak tartani tudta a 3. évad által megemelt lécet, idén fogták és ismételten magasabbra tették azt, hogy még nehezebb legyen megugrani. Úgy érzem, hogy BoJack Horseman most ért a csúcsra, ahonnan nehéz megmondani, merre indul el legközelebb.

A BoJack sikere azért is érdekes, mert hiába az animációs köntös mégis sokkal jobban megcincálja az néző lelkét, mint az élőszereplős sorozatok nagy része. Adja magát a kérdés, hogy akkor miért is szeretjük. Sokszor kérdezem ezt magamtól is, de sosem jövök rá a valódi okára, viszont hihetetlen bizarr érzés, hogy mennyire tudok azonosulni a szereplőkkel. Mert akármennyire is elb*szott figurák ők, mégis mindenkiben van egy kis BoJack, egy kis Mr. Peanutbutter, egy kis Princess Carolyn, egy kis Diane és egy kis Todd is.

Kicsit olyan mintha megélném, sajátomnak érezném az örömeiket és a bánataikat. Felfedezek hasonló vonásokat a saját életemben és a sorozat világában. Mert hiába csak egy beszélő állatos animáció ez, még így is sokkal jobban reflektált a valóságra és az elmúlt évek eseményeire, mint más szériák.

You say, you wanna get better, and you don’t know how.

És ezzel meg is érkeztünk az 5. évadhoz, ami egészen új utakon járt. Tavaly eljutottunk oda, hogy kicsit kacifántos úton, de BoJack kapott egy sorozat főszerepet, aminek a készülését követhettük ebben az évadban. Ezzel pedig sikerült szépen feldolgozni az elmúlt egy évben mi minden történt Hollywood-ban.

Mindezt pedig úgy tette, hogy még véletlenül sem ez volt kimondottan a középpontban, vagyis fogalmazzak inkább úgy, hogy nem rágta az ember szájába a dolgokat, de aki csak fél füllel is hallotta mi minden történt, azok is biztos rájöttek, hogy az aktuális kérdésekre, mind például a #Metoo mozgalom és nők helyzete, különösen sokat figyeltek idén. (Elég az 5×01 meztelenkedős jelenetére gondolni, a kiszolgáltatottságra vagy a rendező hozzáállására.)

Az évad folyamán pedig csak egyre több és több hasonló került bemutatásra. De nem csak ezért volt igazán jó ez, mert láttuk, hogy mi minden történik a kamera mögött. Hanem mert pont ezek miatt az események miatt kapott egy fontos 2. évados szál ismét kiemelt szerepet. Ezzel pedig Diane és BoJack közé egy olyan ellentétet tudtak rakni, ami merőben változtatta meg kettejük dinamikáját.

Ami igazán érdekes volt még, magának BoJack karakterének az alakulása. Már nem ringattam magam abba az álomba, hogy valaha is meg fogja találni a boldogságot, de ahogy fogytak a részek azt vettem észre, hogy nem is szerettem volna, hogy boldog legyen. És ez csak azért furcsa, mert nem érzem, hogy BoJack az évad eseményei ellenére nagyobb antihős lenne, egyszerűen csak nem tudok neki annyira szorítani, mert szinte egyértelmű, hogy valahogyan majd a vesztébe fog rohanni rövid időn belül.

A történet vezetése mondhatni tökéletes volt idén. Remekül illetek össze a szálak, tényleg minden mindennel összefüggött. Egyedül Diane sztorijában volt egy kis mellékvágány idén, de a többiek a személyes sztorik ellenére is elég sokat adtak a főszálhoz.

Usually when people ask how I’m doing, the real answer is I’m doing shitty, but i can’t say I’m doing shitty because I don’t even have a good reason to be doing shitty. So, if I say „I’m doing shitty”, then they say, „Why? What’s wrong?”. And I have to be like, „I don’t know, all of it?”. So instead when people ask how I’m doing, I usually say, „I’m doing so great.”

Külön kedvencem az idei szezonban az 5×06, ilyen epizódhoz eddig még nem nagyon volt szerencsém. Azt egyszerűen látni kell. De a rettentően kreatív volt a pszichológusos rész is. Míg mondjuk a Princess Carolyn-ra hangszerelt epizód ugyan nem volt formabontó, mégis talán annak a vége mart a legmélyebben belém.

Az pedig, hogy megint sikerült a finálé elé valami brutális felvezetést készíteniük, az már szinte megszokott, mégis meglepődtem rajta. Főleg az 5×10 cold open-je alapján számítottam valami másra a végkifejlet kapcsán, de talán így volt a legjobb, hogy ennyire meg lettünk ezzel vezetve. És hiszem, hogy mások is keresték az állukat, amikor kiderült az igazság.

Spoilerekbe nem mennék, azt majd ti a kommentekben, de arról még ejtenék néhány szót, hogy mennyire fantasztikusak a sorozat színészei. Komolyan várom már, hogy behozzanak a díjátadókon számukra egy kategóriát, mert egyszerűen brutális amit Will Arnett lehozott a 6. epizódban, de Alison Brie is messze most volt a legemlékezetesebb. Persze a többiekre sem lehet panasz, főleg, hogy olyanokkal erősítettek be például mint Stephanie Beatriz és Rami Malek.

Úgy érzem, hogy a BoJack Horseman ezzel az évaddal ért a csúcsra. Talán van feljebb is, de nagyon nehéz elképzelni, hogy 10/10 felé tudnának menni. Mert ha eddig szórtam a 9/10-et a korábbi szezonokra, akkor erre nyugodt szívvel adhatom a bűvös 10-est.

Yes, yes, I see you.

13 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2018. 09. 18. 16:22

Nehéz mit hozzátenni, már az első évad is nagyon jó volt egyébként, hiába hozták ki akárkik akármilyenre, csak igazából folyamatosan mentünk felfelé az évadok múlásával.

Elképesztő sorozat, tökéletesen megérdemli a maximum pontos értékelést, minden részlet a helyén van.

Az 5×06 valóban zseniális egyébként, bár őszintén, én örültem volna, ha nem a rossz teremben van Bojack, érdekes lett volna, ha például Diane hallja, amiket elmond.

Silver-sama - 2018. 09. 18. 16:25

“mi minden történt Hollywood-ban” úgy érted *Hollywoo-ban :D

clegane - 2018. 09. 18. 16:28

még csak kb a 8. részig jutottam, de igazából én egyelőre azt érzem, hogy BoJack karakterében nem nagyon jutnak mélyebbre a szerintem kiváló előző szezonnál.
a ravatalos monológ is inkább csak egy ötletes gimmick, de az egész beszéd konkrétan nulla karakterizálást adott hozzá ahhoz, ami benne volt kimondva-kimondatlanul az előző évadban is.
ettől még persze továbbra is nagy kedvenc.

Lordviktor - 2018. 09. 18. 19:32

Elképesztő, hogy a rengeteg fantasztikus Netflix sorozat közül pont egy “rajzfilm” emelkedik ki, de nem nincs mese, Bojack évek óta olyan szintet hoz, hogy le a kalappal. A 06-ért Will Arnettenek valami díjat kéne adni, álló tapsviharral. 1 napos dara volt, de azonnal néztem volna még ugyanennyit belőle. Plusz imádtam, hogy mit csináltak az end Credit songgal, konkrétan csak kétszer hangzott fel az eredeti zene és annak is jelentősége volt.

superpityu - 2018. 09. 18. 21:06

Silver-sama: Hollywoo feldolgozta mi történt Hollywoodban :D

clegane - 2018. 09. 19. 12:42

közben végignéztem!
kicsit közel jár BoJack karaktere az önismétléshez, de azért bőven tudtak még hozzátenni.
közben viszont a többi karakter nagyon jól el lett mélyítve, és idén először a sztoriszálak közt sem akadt felesleges idétlenkedés.
a szociális kommentár meg abszolút top volt ebben az évadban.
szóval bár nekem személy szerint a 4. évad jobban tetszett, ez se marad el tőle sokkal

clegane - 2018. 09. 23. 08:37

méltatlanul kevés itt a komment!
pedig tényleg az egyik legjobb sori.

winnie - 2018. 09. 23. 09:00

én úgy vagyok vele, hogy a fixen nézősökkel nem sietek, ld. még az atypical/american vandal duót sem kezdtem el.

Adam9456 - 2018. 09. 24. 21:50

Most fejeztem be és nagyon jó évad volt tényleg. Minden fő karakternek érdekes volt a törtenete volt jó pár kiemelkedő rész, pillanat.A 6. Rész tényleg zseniális volt ahogy az egész gyakorlatilag BoJack monológja volt, a poénon a végén felnevettem. A 4 idősikon játszódó haloween parti rész, a terapeutás “zebrás” rész is érdekes kísérleti epizodók voltak. A premieres rész epizód végén Diane és BoJack vitàja is jó volt.
És az utolsó előtti “valóság” és fikció közötti átmeneti rész végén a sokk,és ahogy a lufi előtt állt BoJack- ütött.
Ja és Henry Fondle a legjobb karakter volt :DDD
Tényleg szinte hihetetlen milyen jó az írás és a karakterek kidolgozása ebben a sorozatban, jobb mint jó pár drámában.

Edrick - 2018. 09. 26. 03:19

Hát, csak most értem a végére. Nagyon szerettem volna darálni, ahogyan az előző évad is lecsúszott kb egy nap alatt, de ez.. ez most egyszerűen nem ment. Számomra már a harmadik évad is a csúcson volt (10/10-zel), a negyedik egy paraszthajszállal elmaradt tőle, de nem szerettem kevésbé, ezt meg már nem tudom hova emelni.

Mióta rátaláltam tavaly nyáron, annyi kérdésem lenne a sorozat világával kapcsolatban, de az egyik legfőbb, hogy hogy van az, hogy nem feltétlenül emberekkel, de mégis antropomorfizálva tudnak gyönyörűen valóságos emberi pillanatokat alkotni és átadni. Pláne sorozatban ötödjére.
És idén mintha még jobban klappolt volna minden, mint korábban. A szereplők mozgatása és jelenléte (Diane-nek külön örültem, hogy mennyire visszajött), a humor, kritikák, függőség és depresszió (a beillesztett hosszú monológ csodálatos), segítségkérés, tényleg minden. ((Kicsit emlékeztetett a zárás a House 5. évadának végére az elvonóval))

Tényleg nem tudom, hova tudnak még emelkedni, tavaly is attól féltem, hogy innen már csak lefele van, és titkon bíztam abban, hogy az ötödik lesz az utolsó. Most megint megfordult bennem, hogy egy tényleges gyógyulással milyen szépen zárhatnának, de nincs szívem véget kívánni neki. Majd eldől úgy is; amíg mesélnek, addig úgy is velük tartok.

Ja, és: több Margo Martindale-t jövőre! :))

glvcsygrg - 2018. 09. 27. 09:23

Az első évad, amit egy nap alatt ledaráltam, pedig be akartam osztani (Amikor az előző kijött, akkor még úgy a 2.-3. körül tartottam)
Hihetetlen nagy kedvencem a sorozat, és méltatlanul elvész a többi közönségkedvenc sorozat között, sajnos. Az tényleg nagy talán, hogy hová vezet a következő évad. Szokás szerint a fináléban elő lettek készítve a következő évad szálai, de Bojacket nem tudom hova tenni. Szerintem a készítők is tudják, hogy már egyre kevesebbszer jatszhatják el azt a sztorit, hogy az évad elején Bojack próbál jobbnak lenni, majd a végére ismét lesüllyed. Mindazonáltal várom, hogyan folytatják a történetet!

clegane - 2018. 09. 27. 10:15

az előző évadból azt hiányoltam leginkább, hogy milyen gyorsan túltette magát Sarah Lynn halálában játszott szerepén (vagy legalábbis eltemette magában).
ebben az évadban örültem, amikor Diane felhozta, mert látszott, hogy azért még nem felejtettek el a készítők ennek súlyt adni.
én azt várom a következő évadtól (többek közt), hogy ezzel a dologgal foglalkozzon komolyabban BoJack (akár a Rehabon), mert szerintem még nem kerek az a sztori.

aztán meg, amennyire a sorozat készítője ragaszkodik ahhoz, hogy befejezések márpedig nincsenek, nem tudom elképzelni, hogy valaha úgy lesz vége a sorinak, hogy BoJack sínre kerül, vagy éppen öngyilkos lesz.
abból viszont nehéz önismétlés nélkül kijönni, hogy mindig beleesik ebbe a pusztító / megbánó ciklusba, bár lehet azért variálni még kicsit.
Bízom a kreativitásukban, de azért remélem, tudják majd a csúcson abbahagyni.

PingvinMaster05 - 2018. 09. 29. 21:13

Most jöjjön egy negatív kritika is…

A sorozat kezdésekor a nagy hype miatt elkezdtem nézni. Az első két-három rész megnézése után feladtam. Szeretem a felnőtteknek szóló animációs sorozatokat, de ez nem az én világom. Hallottam már, hogy az évek alatt jobb lett, de nekem továbbra sem tetszik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz