login |

Pilot-mustra: I Feel Bad – 1×01

2018. 09. 20. 22:58 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Pedig a leírás alapján esküszöm, hogy úgy tűnt, mintha az I Feel Bad-ben lenne valami pláne (vagy bármilyen koncepció), de megnézve a ma hajnalban leadott két részt (amik egyébként a YouTube-on is fent vannak), baromira nincs így.

Oké, a főhős családanya valóban álmodik egy jópasival (2 másodpercig és a férje is tud róla, meg egyébként sem kerül szóba többet), és tényleg megoldatja a problémáit az alkalmazottaival, ami visszatérő motívum lesz, de ezekre nem nagyon lehet eladható sorozatot építeni. Valójában ugyanis az I Feel Bad egy sima családi szitkom, egy vékonyabb munkahelyi szitkomos komponenssel.

I FEEL BAD – 1×01 – 3/10
I FEEL BAD – 1×02 – 3,5/10

A főhős a tipikus dolgozónő családanya, aki egész nap lót-fut és azt sem tudja, hogy hol áll a feje, azonban elhatározza az egyik részben, hogy nem akar olyan lenni a lányával, mint a túl gyakran hozzájuk járó és kotnyeleskedő anyja, másodjára pedig csak meg akar szabadulni napi 20 percre (vagy inkább többre) a családjától. Utóbbi esetben még értem is a címet, hogy bűntudata van (egyébként nincs), de előbbinél…

Mindegy. Még a cím is hülye, hogy feelbad komédiát akar sugallni, de tényleg elég tipikus a családi vonal a férjjel és a két gyerekkel és a szülőkkel, bár a bé-sztoris munkahely már nem lerágott csont, hiszen egy videójáték-fejlesztőnél dolgozik Anyu, egy csomó kocka között, akikkel ugyan munkáznak is, de mi csak azt látjuk, hogy az otthoni problémáit szórja rájuk, hogy brainstormingoljanak neki megoldási javaslatokat. (Elég hülye ötlet, mit ne mondjak.)

Az I Feel Bad, főleg a pilotja alapján azok közé a sorozatok közé tartozik, amik papíron jól működhetnek, de valahogy nem jönnek át. Pedig már eleve a narráció is hordoz magában poénlehetőségeket (mást gondol, mint amit mond), a fiúkocka szekció is pont olyan, mint a tévés fiúkockák (vagyis elvileg viccesek, éretlenek, enyhén hímsoviniszták és kanosak), a szülők pedig pont annyira alkalmatlankodnak és hozzák az avíttas meglátásaikat, hogy ne legyenek idegesítőek, mégsem tudtam normálisan nevetni az első részen.

– What about “Find My Friends”?
– “Find My Friends” is how I caught my last ex. Ironically, I found her on my friend.
– I have an idea. I’ll turn off “Find My Friends.”
– I literally just said that.

Ilyenkor szokás a színészekre fogni a dolgot, de igazából Sarayu Blue a főszerepben (minden a vállain nyugszik, egyszemélyes a sorozat) abszolút meggyőző, hamar eggyé válik a karakterrel és nagyon energikus, bár egyeseknek biztos idegesítő lesz és már rajta elcsúszik a sorozat.

Paul Adelstein, mint a férje, nem kap sok anyagot, de hülye képeket vág és hangokat hallat, jópofán bohóckodik (aki érzékeny, be fog sérülni, hogy pipogya a karakter, és ezt kivetíti a férfitársadalomra), és a geekek is elég bénák és szánalmasak (ezen is be lehet sérülni nyilván), hogy viccesek legyenek. És mégsem. (A geekeknél a pilotban lehet, hogy versenyeztettek 4 színészt, mert a folytatásra csak 3 maradt. Mint ahogy Aisling Bea karaktere is eltűnt.)

Hiába a pörgős tempó, megint ott vagyok ahol a part szakad, és nem nagyon találom az okát annak, hogy miért nem volt hatással rám az I Feel Bad. Marad az, hogy nem annyira erősek a poénok. Vannak más komédiák, amiket nevetés nélkül is nagyon tudok élvezni és kötelezően nézősek, ez viszont csak elment mellettem. (Oké, a pilot legvégén felnevettem egy fenékpaskoláson, és a második részben is akadt egy-két, faék egyszerű poén, amin mosolyogtam, például a szülők tánca, de ez édeskevés.) Ettől még hiszem, hogy működik valamilyen szinten, de szerintem még a poénokra jobban reagálóknak sem lesz az erős közepesnél jobb a végeredmény.

Talán kábelen egy merészebb megközelítéssel lehetett volna valami erősebb is ebből. Talán idővel rátalálnak arra a ritmusra az írók, amik viccessé teszik a sorozatot, és nem csak egy one(wo)man show-vá, ami jól jön majd a színésznek, ha később szerepet akar kapni valahol. Talán. De nem hiszem, hogy meg fogom várni. Ahhoz vagy több működő poén, vagy több báj kellett volna.

Azt egyébként nagyon látni, hogy a kritikusok zöme miért nem lesz oda a sorozatért, hiszen bármennyire is foglalkozik párbeszédek szintjén is az I Feel Bad az erősnőséggel, illetve az döntési szabadsággal, nyilván, hogy bizonyos karaktereket jellemezzen, illetve poénokat csiholjon, kevésbé PC poénokat is bedob, illetve képes normális, esendő, klisés, lealacsonyítóbb problémákkal küzdő emberként (egyszerre anya és dolgozik, azon aggódik, hogy még jó csaj-e) ábrázolni a főhőst.

9 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2018. 09. 20. 23:07

Egyetértek teljes mértékben. 1 rész után kasza nálam.

human - 2018. 09. 21. 03:51

de hát ha ilyne őszinte a karakterrel, akkor pont azért oda szoktak lenni a kritikusok, mert végre

D - 2018. 09. 21. 10:49

katasztrofa

galocza - 2018. 09. 21. 14:05

hát, ebédhez ez volt, vagy az i love lucy s05e05.
nem tudom, jól döntöttem-e ennek a pilotjával.

goodjohnwin - 2018. 09. 21. 14:43

Ehhez hasonló volt nemrég az Odd Mom Out is 8nem pont ugyanez az alaphelyzet, de sok párhuzamosság), de még annak a sorozatnak a camp-sége és a (szintén) túlpörgetett anyakaraktere sem volt olyan nehezen elviselhető, mint az I Feel Bad – it felt worse.

FrankLuck - 2018. 09. 21. 19:23

Ne már, azt hittem ez jó lesz… végülis megnéztem mindkét részt, szóval nálam azért nem a legalja, de a valóban gyenge írás mellett azért hozzátenném, hogy a gyerekek és a nagyszülők is bántóan bénák (vagy bénának írják őket, nehéz eldönteni, tán a gyerekek született bénák, a nagyszülőket meg arra írják). Mondjuk 5/10, de sima kasza. A kábeles ötletet megnézném, tényleg jobban működhetne.

Balumedve - 2018. 09. 22. 12:18

Az idei upfrontsról nem sok sorozatot jegyeztem fel bepróbálásra, nem is tudom hogyan siklott ez ennyire félre. A gamer srácok érdekesek voltak, de nem annyira, hogy miattuk folytassam. A férj meg… (kézlegyintés)

Necridus - 2018. 10. 02. 14:29

Kellerman, mi lett veled, miután Scofieldékkel hozott össze a sors..?

winnie - 2018. 10. 05. 10:43

1×03: óóó, ez nagyon rossz. annyira nem vicces, pedig szerintem leírva nem lehet rossz, de a megvalósítás pocsék. ennyire semmilyen geekeket, ennyire nem kedvelhető sarayu blue-t…

2/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz