login |

Pilot: Maniac

2018. 09. 21. 14:50 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Owen, do you know what is real?

Talán a leghype-osabb Netflix-premier mostanában ez a norvég alapokra építkező sorozat, hiszen nem csak agyeldobós a témája és felépítése, de az összes részt Cary Joji Fukunaga rendezte, aki legutóbb a True Detective első évadjánál csinált ilyet. A Maniac beváltja ezt az ígéretet?

A hivatalosan kiadott történetet már ismerjük: egy férfi és egy nő gyógyszerkísérletben vesz részt. Illetve nem csak ennyi, de a pilot után le nem tudnád jobban írni. A férfi skizofrénnek tűnik, nem szedi az erre felírt gyógyszereit, és kénytelen a bátyja védelmében hazudni egy tárgyaláson.

The pattern is the pattern.

Már az első rész is tele van furcsasággal, ami tudatja velünk, hogy nem egy sima történetről van szó. A technológia nem stimmel, behatárolhatatlan, sci-fis minden eszköz. Miközben az emberek a katódcsöves tévé előtt ülnek, addig egyszerűbb kiadásokra igénybe vehetnek egy reklám-havert, aki metrózás közben reklámokat olvas fel nekik, léteznek pótférj szolgáltatások, és akkor még rengeteg részletet nem említettem, mert nem akarok elveszni bennük.

Az viszont biztos, hogy a pilot alapján csak a hangulat lőhető be. A Maniac is a “10 rész egy nagy film” sorba áll be, ami nem csak azt jelenti az 1×01-et megnézve, hogy van átívelő szál, hanem azt, hogy kisebb problémák nincsenek. Van különbség egy Ozark 1. évadja és eközött, hogy példával érzékeltessem, de még a rá leginkább hasonlító Legiontől is eltér.

Viszont ha beránt a furcsa világ, a remek rendezés, akkor szerintem ott is maradsz. Aki nincs oda az efféléért (lehet, hogy winnie este írja is kommentben a véleményét), annak egy nagy semmi, vagy még rosszabb lesz a Maniac, viszont aki szereti az agyeldobós, kreatív, furcsa cuccokat, annak tuti minőségit szállítottak most.

A színészekről nem is írtam, de nyilvánvaló, hogy a két kétszeres Oscar-jelölt, Emma Stone (ő egyszer nyert is) és Jonah Hill jelenléte is növeli a filmes élményt. Gondolom, a végén találkozunk, lesz majd évadkritika. Ennek megfelelően próbáljatok ködösen fogalmazni a kommentekben, hiszen a Netflix filozófiája miatt már az egész évad elérhető, szóval van aki már tovább jutott az első résznél.

24 hozzászólás Ne habozz!

- 2018. 09. 21. 17:58

Király szerintem egy rész után. De a hétvégén valszeg le is tolom az egészet.

Shyllard - 2018. 09. 21. 21:46

6. résznél járok, ebben az évben rengeteg piszok erős újonc volt, de talán ez eddig a kedvencem. Mondjuk nekem a Legion magasan stilizált mindfuck-ja is iszonyat bejön, úgyhogy nagyon az én zsánerem a dolog. A világ fantasztikusan van megalkotva, a párbeszédek sokszor gyönyörűek, a színészek is fantasztikusak. Kicsit félve vártam, hogy mi lesz ez, de egyáltalán nem kellett csalódnom.

kd - 2018. 09. 21. 21:57

Én az első 2 rész után egyelőre csak várom, hogy történjen valami (velem), de egyelőre szinte semmi.

Az első rész erősen kezdett, érdekesnek tűnt a világ, de ez valahogy eltűnt a következőben.

A 2. rész legeslegvége adott most egy kis lökést, hogy folytassam, mert mindfuck, meg tényleg rettenetesen igényesnek tűnik az egész.

clegane - 2018. 09. 22. 06:51

piszok jól indult, de a szőrmés epizód elég uncsi üresjárat lett, ami kicsit elvette a lelkesedésemet.
hát itt tartok most.

Dave - 2018. 09. 22. 07:53

Ahogy tanult kollégám szokta mondani, ez elég köldöknézősre sikerült. Annyira erőltetetten szeretnének valami nagyot… lehet Humannak van igaza, és nem tesz jót az alkotóknak ez a fene nagy szabadság.

Jonah Hill only lands Emma Stone after ‘action’

D - 2018. 09. 22. 10:25

Szoval elegge elvont valoban – meg igy 8 resz utan sem vagyok 100%-osan meggyozve, h tetszik. Nem rossz, de egyelore nem tobb ennel.

Balumedve - 2018. 09. 22. 12:02

Az írás felkeltette a figyelmem, mert szeretem a stílust, de volt, hogy koppantam már nagyot vele. Nem olyan rég volt az az angol mini könyvadaptáció, amiben két világ volt egymás mellett valami láthatatlan fallal elválasztva. Az is az alapkoncepció alapján nagyon ígéretes volt, de aztán hatalmasat csalódtam. Annyira nem tetszett, hogy ha megpusztulok sem jut eszembe a címe.

Gevin - 2018. 09. 22. 14:30

5. résznél vagyok. Érzelmileg üres, és az a baj, hogy pont az ellentétét vártam.

Mint sci-fi ötletes, innovatív, friss és kreatív, de valami oknál fogva nem áll össze, nem működik, nem ránt be. Plusz Emma Stone számomra kicsit sok (ne üssetek)

Shyllard - 2018. 09. 22. 15:41

Végignéztem, rétegsorozat, de ha bejön, szerintem nagyon bejön. Szerencsére én pont beletartozok ebbe a csoportba. Már mindent elmondtam előző kommentemben, ami jó benne szerintem, kivéve, hogy bár nagy Emma Stone fan vagyok, 10. rész végével azt kell mondanom Jonah Hill talán élete alakítását nyújtja a Maniac-ban. Ha mást nem, remélem legalább ezt díjazni fogják.

Ginevra - 2018. 09. 23. 09:37

Első rész után egyszerűen lenyűgöző. Imádom az alternatív New Yorkot. A színészek mind remekek. Ez gyakorlatilag egy anime filmen. Ha végignéztem majd még írok. :)

Geza Kovacs - 2018. 09. 23. 22:27

Az 1. rész után kuka. Valami egészen borzalmas. A Legion kiskutya füle ehhez képest (na jó, a 2. évad már nem). Próbáltam belelátni az új Mátrixot vagy Harcosok klubját vagy Mr Robotot, de simán csak egy poszt-posztmodern szutyok. Jonah Hill tényleg nagyot alakít, sajnálom, hogy nem fogom látni, mert nem sokra becsültem eddig. Már előzetesen se fogott meg az ismertetése régebben, de a nagy hájp miatt csak belenéztem, kár volt.

Pilgrim - 2018. 09. 24. 15:44

Megvan az év csalódása! :(
A trailer egyből megvett, erre 3 rész után még mindig keresem az okot, hogy miért is folytassam. Vártam, és vártam, hogy beinduljon, de az előzetes átvert, mert alig történik benne valami lényeges és érdekfeszítő. Ráadásul hiába egy Jonah vagy Emma, ha sem ők sem a mellékszereplők nem érdekesek vagy nézői azonosulásra érdemesek. Hatalmas kihagyott ziccer a True Detective 1. évadának rendezőtehetségétől. Shame!

clegane - 2018. 09. 27. 12:44

nekem a legnagyobb bajom az volt vele, hogy a való életbeli képsorok sokkal érdekesebbek voltak, mint az álombeliek. mintha az összes kreativitást az alternatív jelenben ellőtték volna, az álomra meg megelégedtek valami klisével.
meg az álmok felvezetése is túl hosszadalmas volt ahhoz képest, hogy igazából kit érdekel egy random álom aprólékos háttere. annyira nem volt releváns minden részletük, mint amennyit elidőztek rajta.

a főhősök problémája is kicsit mondvacsinált, nem annyira mindenki által átérezhető. hogy a srác skizofrén… óóké, hát rossz neki. a lány meg véletlen balesetet okozott amiben meghalt a húga… jjjaj hát ez annyira művies. mintha mittudomén csak az lett volna számukra a lényeg hogy a főszereplőknek “van valami problémája”, aztán azt csak utólag erőltették össze, hogy mégis mi az.

ami meg a koncepciót, meg a mondanivalót illeti, igazából tényleg ellőtte már az egészet korábban az Eternal Sunshine of the Spotless Mind, nemigen sikerült ahhoz semmit hozzátenniük, ami elég szomorú a játékidő különbségét tekintve.

ezzel együtt szerintem összességében egy nagyon aranyos, szerethető kis indie cucc. nagyon kis játékos, kreatív, nem veszi komolyan magát, ezért aztán egyáltalán nem tudok rá haragudni.
simán megérte végignézni, de nem az a hatalmas durranás sajnos, amire számítottam.

clegane - 2018. 09. 27. 13:58

Ja! meg volt még egy hiányérzetem:
hogy van az eredeti norvég sori, amit ez elvileg feldolgoz – na azt bár nem láttam, de elolvastam imdb-n a tartalmát:

“We meet Espen in various situations where everything is amazing and whatever happens, Espen knows how to handle it. It is simply too good to be true. Espen has escaped into his own head and where his life is a fantastic fantasy world. In real life he is a patient at the psychiatric ward. What would you choose if you were in Espen’s situation – to be a fantasy hero or an everyday loser?”

na hát ez alapján akár egy merő véletlen névegyezés is lehetne a két sorozat kapcsolata, ez a motívum ugyanis baromira nincs benne az újban. amit nagyon sajnáltam, mert sokkal inkább egy “átlagos ember számára” átérezhető dilemma ez, hogy a fantáziábeli élet érdekesebb a valóságnál, mint az, hogy “véletlenül megöltem a testvéremet”.
talán pont emiatt is vette ki magát olyan furcsán, hogy ebben az új soriban egyáltalán nem volt érdekesebb a fantáziabeli világ a valódinál.

SilentPuma - 2018. 09. 28. 18:07

próbáltam valamilyen kapaszkodót, egyáltalán bármit keresni, ami miatt tovább nézném a pilot után, Emma Stone annyira nem jó csaj, hogy miatta tovább gyűrjem, és ez volt a legsanszosabb lehetőségem arra, hogy elindítsam a második részt….. rengeteg sorozatot néztem/nézek, de nem emlékszem olyanra, amit elindítottam, és ennyire mellément volna! nem szoktam kommentelni, se hangzatos szavakat használni, de minden megnézett másodpercét sajnáltam…..

Annatar - 2018. 09. 30. 15:24

Most értem a végére, ez valami zseniális.
Egyébként végig az az érzésem volt, hogy a való világ is szimuláció, nem lennék meglepve, ha az esetleges folytatásban ez kiderülne.

clegane - 2018. 09. 30. 15:44

Annatar: igen, arra én is gondoltam, de örültem hogy nem ez lett, mert akkor nem csak az Eternal Sunshine-t másolná nagyon, hanem az Existenz-t is.

Claire8310 - 2018. 10. 03. 18:32

Azért ott a 9. részben a vágás nélküli folyosós menekülés ez elég menő volt, még a kaszkadőrt is sikerült berakni majdnem feltűnés mentesen a jelenetbe.

annak5604 - 2018. 10. 08. 15:17

Na jó, de _miről szól_ ez a sorozat? :)
Sem a kommentek, sem a bejegyzés alapján nem jön le nekem…

clegane - 2018. 10. 11. 16:43

annak5604: hát nézd meg :)

kb annyi, hogy van két főhős akik elég rossz passzban vannak mentálisan, ezért bejelentkeznek egy gyógyszerkísérletre, ami kb egy antidepresszáns, ami nem csak múló könnyebbséget, hanem igazi gyógyulást ígér, azáltal, hogy álmában feldolgozza az ember a problémáit. eközben egy érzelmileg labilis AI által vezérelt komputer köti össze az alanyok agyhullámait, hogy pszichológiailag kiértékelje az álmokat, és részben emiatt is a kísérlet során főhőseink folyton egymás álmába keverednek. aztán történnek különféle bonyodalmak, végül valami olyasmire akar kilyukadni a mondanivaló, hogy egy ilyen őszinte emberi kapcsolat a kulcsa a mentális gyógyulásnak.

G. - 2018. 10. 12. 23:54

Összességében tökre érdekes volt az évad. Az mindenképp negatív, hogy kissé túlságosan lassú volt a történet, és hogy nem igazán van mondanivalója az évadnak, de a felépített világ, az atmoszféra, a látvány és az a bizonyos akciójelenet megmenti az egészet. Szerintem érdemes bepróbálni, az első pár rész alapján elég jól el lehet dönteni, hogy érdemes-e hagyni a francba az egészet, meg amúgy is “csak 10 rész” az évad.
8/10, kíváncsi vagyok, folytatják-e. Ha igen, jövök én is repetáért.

G.

s.cs. - 2018. 10. 20. 18:47

Nekem tetszett, bár a negatív kommenteket olvasva, világos, hogy elfogult vagyok, mivel az érzelmi mondanivalója közel áll hozzám.
Jonah Hill nagyot alakít, a karakteréhez is jól állt ez a lefogyott beesett arc.
Külön tetszett vagy csak meglepett, hogy a nem kötött játékpercet negatív irányba vitték el, míg más netflixes sorozatnál sokalltam, hogy egy-egy rész akár az órát is meghaladta (rád nézek Luke Cage).
Folytatást nem tudom szeretnék-e látni, ha igen más szereplőkkel, de ebben a világban játszódhatna.

DelMaar - 2018. 10. 27. 03:22

na, én vagyok az, aki nem ugrik a nagyon elszállt mindfuckra, de az úgy berántott, mint a sicc. ráadásul szépen le is lett zárva, Emma Stone ebben is király, és Hill, akit kifejezetten nem komáltam eddig, kifogástalan, pöpec alakítást gurított, végre nem kalácsképpel.

ez a keridzsudzsi fukunaga meg egy kib@#tt zseni.

terika - 2019. 10. 14. 10:25

Egy este alatt sikerült megnézni. Amit kicsit bánok is meg nem is. :)
Az első 5 perc elég volt, hogy dara legyen belőle.
Nagyon tetszett az atmoszféra, amit megteremtett. Folyamatosan ott lebegtünk ebbe a félig cyberpunk világban, ami vagy valós volt vagy sem. Végső soron számomra nem derült ki, hogy melyik valóság volt a tényleges valóság vagy valaha voltunk-e benne egyáltalán.
A másik nekem nagyon tetsző dolog az érzelmek fizikális ábrázolása volt. Ahogyan megismerhettük egyes emberek szonorgásait, ami nem volt annyira speciális, hogy ne érezze az ember legalább egy kicsit a magáénak. A veszteségkezelés, amiről ha jobban megnézzük az egész élete szólt az itt levő embereknek és valószínű a közönségnek is.
Nekem nagyon tetszett. Olyan nyugodtan volt egyszerű emellett valahogy mégis izgalmas. Az utolsó részekben azért befigyelt pár vérengzős jelenet is, amit annyira nem látok indokoltnak, a nyugodt, hullámzó érzelmi világhoz nem feltételenükl kell az, hogy lógjon valakinek a bele. :)
Én csak ajánlani tudom. Egészen érdekes élményt ad. Nem tudok viszonyítani, nem láttam a Legiont pl (még), de úgy gondolom igen emberközelire sikerült az érzelmek és állapotok ilyen fajta bemutatása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz