login |

Pilot-mustra: The Good Cop – 1×01

2018. 09. 21. 22:05 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

He’s the guy. I don’t know how he did it, but he did it.

Basszus, a Netflix megcsinálta! Hoztak egy epizodikus krimisorozatot. Nem elég, hogy epizodikusat, de abszolút régimódit. Olyat, amiről azt gondoltuk volna, hogy egy streaming platformon semmi keresnivalója, inkább való egy országosra. Hölgyeim és uraim, tényleg csodálatos korban élünk!

Félre az iróniával, mert valójában a The Good Cop-ot ezerszer jobban vártam, mint a Netflix másik mai élőszereplős premierjét, a Maniac-et (ti nyolcadannyira), mert a Monk készítőjének, Andy Breckman-nek az új (valójában második) sorozatáról van szó. És annak ellenére, hogy totálisan más a főhős, ennek a szériának minden porcikájából a Monk (tudjátok, minden idők legjobbja) sugárzik. (Most komolyan, a poszteleji “idézetnél” majd kiugrottam a bőrömből!)

THE GOOD COP – 1×01 – 5/10
THE GOOD COP – 1×02 – 7/10

Nem csak azért döbbenet a The Good Cop létezése, mert annyira régimódi, hanem mert tényleg semmi csavar nincs benne. Egy pedáns, a szabályokat betegesen betartó rendőr (aki, naná, best of the best a főnöke szerint, de ebből rohadtul semmi nem jön le…) nyomoz. Oké, van egy korrupt zsaruként börtönben is ült apja, de ez nem csavar, inkább csak egy magánéleti szál. Ja, és persze komédiáról van szó. Egyelőre nem annyira érzelmesről, mint a Monk, de egyértelműen könnyedre veszik a figurát.

Viszont. Annak idején a Monk számomra nem csak a főhős karaktere miatt volt zseniális (erről itt szó sincs, sajnos), hanem azért is, mert voltak benne rejtélyek. Szinte minden részben volt valami abszurdnak tűnő, képtelen bűnügy (hogy fulladhatott vízbe a sivatag közepére repülőből kizuhanó ember?, miért ölték meg a világ legidősebb emberét?, stb.), amik esetében általában tudtuk, ki a gyilkos (szia, Columbo!), de totál rejtély volt a hogyan? vagy a miért? kérdésre adandó válasz.

Na, a The Good Cop-ban ez a furfangosság köszön vissza. Nem azt mondom, hogy nem fogják sokan megfejteni, hogy miért fojtották meg, majd lőtték szitává a pilot áldozatát, vagy hogy a második részben a nyuszijelmezes utcai komédiás miért lövi le a random idegent, és miért kezd el vonzódni érhetetlen módon a szupermodell a főhős apjához, de baromi frissítő valódi rejtélyeket látni egy epizodikus krimiben. (Végigfutva a részek címein látszik, hogy a készítőket is a rejtély prezentálása vezérelte: Mi a szupermodell titka?, Ki a ronda német hölgy?, Gurít-e 300-at a jó zsaru?, Vajon a tévésztár tette?, Ki ölte meg a pasit a sífelvonón?)

Mindez nagy öröm számomra, de ettől még ezer sebből vérzik számomra a sorozat. A pilotban bár kedvesen bohókás, mégis elég klisés a jófiú rendőr és a rosszfiú apa dinamikája. Josh Groban és Tony Danza is szimpatikus, de nagyon tipikusak, és előbbi kissé unalmas is. Szerencsére a második részben Danza előtérbe kerül és a fiától függetlenül több időt kap, és így az 1×03 előtt már megbarátkoztam velük. (A Netflix nem csinál pilotokat elvileg, de elég WTF volt, hogy az első rész pártfogó tisztje a folytatásban nyomozóvá válva a főhős társa lesz. Nem bántam, nem rossz a chemistry, van benne potenciál.)

Rejtélyfaktor ide vagy oda elég nagy csalódás volt a leleplezések kezelése, még akkor is, ha a sorozatot nem a “ki tette?” kérdés viszi előre a néző számára. A pilotban mondjuk sokáig kérdés lehet a gyilkos személye (de mivel alig van vendégszereplő, ezért elég könnyen ki lehet totózni), azonban rém otrombán vezetik rá a nyomozót a megoldásra, a tettes elkapására pedig nem valami összegzés vagy AHA!-nyom prezentálása révén kerül sor, hanem eddig 2-ből 2-szer ócska akciójelenetekkel. (Az 1×02 végén a repülő telefont fel nem foghatom, hogy gondolták komolyan.)

Ugyancsak a retró faktorra erősít rá a régies zene (az a Monk-os zongorahangzás kíséri végig a sorozatot), valamint némelyik panel-mellékszereplő, például Isaiah Whitlock Jr. karaktere, akinek annyira 80-as évekbeli a humora (naná, hogy rá is erősítenek, ld. az ugyancsak állandó szereplő geek-kel való csörtéjét a pilotban vagy a nyugdíjra várását a folytatásban), hogy nem hittem a fülemnek.

A sorozat kapcsán még azt nagyon fontos megjegyezni, hogy hihetetlen mértékben karakterizáló. Olyannyira, hogy a konkrét nyomozás nem 30 vagy 20 percre van jelen a személyes sztorik mellett, hanem van, amikor talán még 10-re sem. Akadt mindkét részben egy rövidke, valamit felfedező nyomolvasás, de kikérdezés már alig, szinte minden gondolkodást a karakterek közötti párbeszédek során vezettek le vagy a rendőrségen egy asztalnál.

Szóval az első rész után nem voltam bizakodó, de az 1×02 megnyert, mert kifejezetten élveztem a rejtélyt és a sokkal több időt kapó nem nyomozós sztorit is, amiben ugyancsak jelen volt egy rejtélyszál. Még legalább 2 részre maradni fogok, főleg, hogy érdekelnek, mit terveznek az epizódcímek által sugallt sztorikban. (A részek végén még jópofa “cliffhanger” is van, hiszen a zárósnittes újságcímlap, amin a megoldást látjuk, átvált a következő epizód címévé, és a fent említett Ki a ronda német hölgy?-et olvasva már indítottam is az 1×03-at, csak előtte még megírtam ezt a posztot.)

Azonban ha kilépek a Monk-, illetve krimirajongói bőrömből, akkor bevallom, hogy nehezen tudnék érvelni a The Good Cop létjogosultsága mellett. Aki hozzám hasonlóan viszonyul a műfajhoz, annak talán bejön, de egyébként nem hiszem, hogy ez a sorozat fogja a nyomozósokat megszerettetni a többiekkel. Esetleg Tony Danza karakterére mutogathatnék, hogy szórakoztató figura, nagyon él a komikus, de ennyi.

Nem látok rá sok esélyt, de mekkora poén lenne, ha a Netflix rájönne, hogy van igény a retró epizodikus krimikre, és elkezdi nyomni őket. Nem mondom azt, hogy hirtelen az országos csatornák alternatívájából országos csatorna válik, mert a Netflix-et eleve 30-40 csatornaként kezelem, amik között ott van az HBO-szint, a Syfy-nívó, az ID Discovery és még sok másik, de most egy újabbal bővülhetne a repertoár.

ui: A sorozat alapja egyébként izraeli, de komolyan érdekelne, hogy mit vettek át az eredetiből? A karaktereket? Az ügyeket? Esetleg az anya/feleség halálának ki tudja, talán átívelő szálát? Ja igen, lehet, hogy az is lesz, ha már célozgattak rá. Még egy Monk-párhuzam.

16 hozzászólás Ne habozz!

Jesustomer - 2018. 09. 22. 09:25

Fhu engem meg pont a Monk miatti hasonlósága taszított el.. de ember válogatja.

winnie - 2018. 09. 22. 09:38

azért is írtam bele, hogy mindenki tudja, mire számítson.

Anonymus - 2018. 09. 22. 09:42

Streamingen mi értelme az epizodikus sorozatnak ha ugyis felnyomják az egész évadot? Vagy itt nem teszik fel?

winnie - 2018. 09. 22. 09:52

Anonymus: felteszik az egészet, de miért ne lenne értelme? nem kötelező megnézni az összes részt rögtön, én is szerintem el fogom húzni, ha nem kaszálom.

egyébként is szinte minden epizodikus sorozat, ami a tévében megy, felkerül ide vagy oda, ld. a dc-s képregény-sorozatok is fent vannak a netflixen, az ncis az amazonon, stb. a netfliexen is vannak amerikai és külföldről beszerzett epizodikus darabok. tény, hogy saját gyártás kevés volt ilyen (például egy fuller house ugyanúgy epizodikus, csak szitkom), és engem is meglepett, de _szerintem_ az, hogy valami epizodikus vagy szerializált, nem platformfüggő. mármint egyrészt az emberek többsége esténként megnéz egy netflix-sorozatból egy-két epizódot, és ha erősen rávetődik az évadra, akkor így egy hét alatt kivégzi, de ebből a szempontból nem nagyon számít, hogy epizodikus vagy sem. másrészt, bár a többség nem egydélutános darákban utazik, de még velük kapcsolatban is igaz, hiszen itt is olvasom, hogy mennyi országos csatornás epizodikus sorozatot darálnak le a szezonok végén – akár nyomozósakat, akár kórházasakat, akár képregényeseket, szóval a dara szempontjából sem nagyon számít az epizodikusság. (bár én valóban nem nagyon szoktam epizodikusból napi 2-3-nál több részt nézni, de ez minden másra is jellemző.)

D - 2018. 09. 22. 10:22

Ha ezt most nem olvasom, akkor fel sem fogom, h ez is Netflix, en meg csak az elso reszt lattam tegnap.. :D

De amugy igy egy resz alapjan azt mondom, h nem rossz, bar nekem Tony Danza kb zerot ad hozza – sot ugy altalanossagban a tobbi karakter nem vmi nagy szam.
Bar meg Groban tarsanak vicces szovegeket irtak, ugyhogy remelem ez megmarad a tobbi reszre is.

Na, akkor megyek nezni a tovabbi reszeket.. :D

Amugy a Maniac sem rossz, de az biztos, h nem fog bejonni mindenkinek.

Mardred - 2018. 09. 22. 10:49

Hehe, Clay Shiet Davis-t visszafokozták rendőrnek. :)

human - 2018. 09. 23. 03:52

semmi ritmusa nem volt az első két résznek, nagyon furcsa a főszereplő, de számomra nem MOnkosan, hanem idegesítően

winnie - 2018. 09. 23. 08:26

nem, a szereplőknél semmi monkos nincs, miattuk biztosan nem maradnék, csak a stílus, a szerkezet, a zene, a bűnügyek.

human - 2018. 09. 26. 20:34

még az is lehet, hogy én írok évadkritikát, mert itt ragadtam :D

Dave - 2018. 09. 27. 16:00

Tulajdonképpen és sem tudom abbahagyni. Aranyos.

monya - 2018. 09. 29. 21:51

Észre se vettem, hogy végignéztem, csak berántott ez a kis comfort hangulata:) valójában teljesen megkedvelhetőek a karakterek, pedig a pilot alapján nem gondoltam volna. Szerettem az egysorosaikat, a Who Cut Mrs. Ackroyd in Half?-ban megleptek, mennyire határig vitték a korábban is fel-felbukkanó fekete humort.

Dave - 2018. 10. 01. 15:12

Amúgy kicsit engem a Monk hangulatára emlékeztet.

winnie - 2018. 10. 01. 15:31

kicsit?

monya - 2018. 10. 02. 22:32

Ez most amúgy fájón felidézte, mennyire hiányzik a Monk, pár extra évadig el tudnám még nézni :D

Dave - 2018. 10. 05. 11:13

winnie: nem volt annyira, illetve csak pár részben T.J. furasága, de mégis Monkos volt. Pedig abban annyira nem voltunk rávezetve a nyomokra.

galocza - 2018. 10. 18. 19:01

határozottan szórakoztató, de a főhős nagyon irritáló. idővel szokni lehet, megkedvelni nem tudtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz