login |

Monster

2018. 09. 22. 15:20 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A Monster (magyarul Szörnyeteg címen megy a FilmBox Premiumon) című átívelős norvég krimi messze északon, a sarkkörön túl játszódik.

Hedda Hersoug beteg apját ápolni tér vissza szülőhelyére, és átmenetileg csatlakozik a helyi rendőrőrshöz. Pont kapóra is jön, hogy van egy (egyébként csak picivel) tapasztaltabb kolléga, amikor egy fiatal lány eltűnik, nemsokára pedig a lány barátja halálos sebesüléssel tántorog be a környékbeli motelbe.

A komoly eset miatt a rendőrőrs kap még erősítést délről. Az idősebb nyomozó szintén hazatérő lélek, a fiatalabb, Joel Dreyer esetében meg nagyon adja magát, hogy Heddával párost fognak alkotni a nyomozásban. Nos, ez látszatra tényleg így lesz, de elég enyhe kifejezés, hogy a két nyomozó nem jön ki egymással.

Érdekes a dinamikájuk, de egyúttal ijesztő is. Egymást ugrató párost sokszor szórakoztató nézni, de itt a szívatások (reakciók) direkt tahók és felelőtlenek. Hogyan védik és szolgálják a közt, amikor önmagukra és egymásra is veszélyesek, és úgy általában környezetükre is?

Már a kezdő jelenetből is rá lehet érezni, hogy ez nem egy sima krimi lesz, és nem is csak a “kisvárosban mindenkinek van valami titka” vonalra fűzhető fel. Bőven akad fura, sőt zakkant figura. Kedvelhető nem nagyon, de azt el kell ismernem, hogy emlékezetesek lettek.

A Monster nézése közben az volt az érzésem, mintha összedobtak volna egy csomó ötletet, amit aztán mind megpróbáltak beletenni: rejtélyes eset a jelenben, megoldatlan eset a múltban, megkérdőjelezhető rendőri lépések, mellékesen folyó bűnözés (drogügyletek), túlbuzgó vallási csoport, lelki hadviselés, nehezen kezelhető tinik, egyéb családi konfliktusok.

Az egész sorozat kicsit eklektikus (mint a főcímzene maga). A sok szál közül némelyik szépen összeér, mások nem annyira. A tempó alapból lassú, ami önmagában erény is lehet, de vannak jelenetek, amik csak lógnak a levegőben, mintha tényleg csak a játékidő kitöltésére kellett volna még valami (például amikor az orosz néni énekel). A főbb kérdésekre kapunk korrekt választ, de volt olyan motívum is, amit igazából még csak meg se próbáltak kibontani.

A fényképezésre nem lehet panasz, de a táj, a környék is olyan, hogy van itt minden, víz (tengerpart, folyó), mocsár, kiterjedt sűrű erdő, fátlan nyílt terep (távvezeték-erdővel) – mikor épp mire van szüksége a dramaturgiának.

Végignéztem a 7 részes évadot, de nem voltam maradéktalanul elégedett. Számomra az is rontott az élvezeti értéken, hogy a figurák és viselkedésük láttán jó párszor nyúltam volna a péklapátért.

Úgyhogy a Skandináv-félsziget sarkkörön túli vidékén játszódó átívelős krimit keresőknek szívesebb ajánlom a svéd Midnight Sun-t – egyszerűen összeszedettebb, átgondoltabb, érettebb sorozat. A Monster karakterekben és a karakterek interakcióira épülő jelenetekben tud adni emlékezetesebbet, de érezhetően nagyobb volt a potenciálja, lehetett volna jobb.

4 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2018. 09. 22. 15:47

Ez csak egy egyévados lezárt sztori?

turosz - 2018. 09. 22. 19:46

Mindent leírtál, amik miatt pár rész után kiszálltam: összedobált cselekmény, unszimpatikus karakterek sora, akik ráadásul folyamatosan hozzák a wtf lépeseket, ennyi elég is volt nekem a kaszához.

gromit - 2018. 09. 24. 01:38

Quantumleap:
igen, összesen csak 7 rész és a sztori lezárt – azzal a megjegyzéssel, amit fent is írtam, hogy a főbb kérdésekre meglesz a válasz, de volt olyan (mellékesen felmerülő) kérdés, ami közben teljesen elfelejtődött…

Maga a sorozat 2017-es, és én nem tudok második évados tervről. De ha lenne majd második évad, akkor az egyrészt más történet lenne (átvehetné a helyszínt és/vagy valamely karakter(eke)t), másrészt nem biztos, hogy én ott akarnék lenni a folytatáson.

chros69 - 2018. 09. 28. 17:43

Nekem nagyon bejott, koszi az irast!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz