login |

Pilot: The First

2018. 09. 24. 21:45 - Írta: human

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha lett volna ma időm, akkor szinte biztos, hogy egyben megnéztem volna a House of Cards készítőjének Hulus sci-fijét. Így azonban csak három rész csúszott le, viszont nagyon junkie problem, hogy holnaptól meg főleg nem tudom majd folytatni, hiszen rengeteg dolgunk lesz. Francért halogattam idáig, nem?

Igazság szerint egy olyan dolgot le kell lőnöm, ami nem volt az előzetesekben, és 10 percnél történik, de igyekeztek rejtegetni. Előtte még annyit mondanék azért, hogy aki a valamennyire reális, lassú sci-fikért oda van, annak mindenképp ajánlott a sorozat. Kicsit az Apollo 13 ugrott be róla, meg a Contact, bár űrlények eddig nem voltak.

Tehát a sorozat röviden arról szól, hogy az emberiség a közeljövőben újra az űr, pontosabban a Mars felé néz. Mármint a jelenleginél komolyabban, látszólag 2030-ra kitalálták miképp jöhetnek haza is az odautazó emberek. Az első bevetés amolyan 70 milliárd dolláros tesztút, a második lenne a tudósokkal teli járat.

Mivel egy tisztán technikai sci-finek nem igazán lenne esélye, főleg nem 10 részen át, így természetesen a drámába is belehúznak. Nem elég, hogy egy főbb karakternek sem volt könnyű az élete, de villámgyorsan 11-re tekerődik a drámamérő, amikor a tesztjárat a Challenger katasztrófához hasonlóan az űr felé tartva felrobban.

Az 5 áldozat hatására a közvélemény álláspontja is megváltozik kicsit, így nem csak a program sorsa lesz kétséges, szenátusi meghallgatásokon dől el, de a természetesen minden a programban résztvevő ember is meginog kicsit. Kivéve Sean Penn karakterét, mert benne olyan hajtóerő van, amivel simán eltolná a gépet a Marsig.

Azért igyekszem kiemelni a drámai részt, mert az lesz szerintem a legmegosztóbb. Az érdekes, hogy miképp készül fel az új legénység a második kilövésre, még az is, amilyen politikai machinálások folynak a háttérben, rengeteg kemény döntés kell a Marsra jutáshoz. És még a közeljövő képe is üt. Nem a technológiai cuccok, hanem ahol az emberiség tart a klímaváltozás közben. Vajon tényleg kell ez a B-terv a fajunk fennmaradásához?

Viszont ezek mellett a magánéleti is kiemelten jelen van, hiszen erősen meghatározza a szereplők viselkedését – ez is ráerősíti a valósághűségre. Sean Penn karakterének a lánya gyógyuló drogfüggő, ütnek a jelenetek ahogy aggódik érte, bár remélem nem lövik el, hogy tényleg visszaesik. Az alatta dolgozó nő nem ért egyet a kapitány összes parancsával, a program jelenlegi irányával. És a pénzt projektet vezető főnök sem tűnik a legegyenesebb embernek.

Az előbbiek miatt teljesen realistának érződik a sorozat. A technológiához is úgy igyekeznek nyúlni, de a karakterek viselkedésére aztán főleg rásüthető. Már ettől is működhetne a The First, viszont Sean Penn és Natascha McElhone kettőse löki ki a sorozatot a középmezőnyből.

Na meg a rendezés és a zene se semmi. Ritkán hat meg ennyire hatásvadászra kihegyezett jelenet, mint ami itt volt az 1×02-ben, de berántott. Ott voltam, Penn eladta, a dög.

Ha már első részek, akkor elsütnék valami pontszámot. Csak nem tudom, mennyi legyen, mert amikor Penn karakterének a lányát mutatták, az szinte az agyamra ment. Valahogy kilógott a sorozatból, még akkor is, ha pontosan értem miért van rá szükség. Azért egy 7/10 jár a kezdésre.

31 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2018. 09. 15. 16:40

Megnéztem az első részt. Ez alapján nehezen tudnám ajánlani. Olyan érzés, hogy a sorozat sem tudja mi akar lenni. LEhet, hogy csak első résznek rossz, de ezt csa kaz évad befejezése után tudom meg. Az biztos, hogy nem vágyok a folytatásra, szóval mint pilot, nem igazán működött nálam.

winnie - 2018. 09. 15. 16:59

igen, ezt egy rész alapján esélytelen lenne. ahhoz egy évad kéne. de ki az, aki megelőlegezi a bizalmat?

viszont szerintem elég konkrét elhatározással mentek neki, a gond csak az, hogy ezt nem sorozatként közelítették meg, és még csak nem is filmek sorozataként, hanem a több évados terv tesz ki egy filmet – ezt látom mostani trendként. ez egy olyan sorozat, aminek az első harmada, az alapozás az első évad. és tippre az első évadban (aminek a közepére vagy végére valóban elindulnak) megalapozzák a másodikat, ahol jöhet a lényeg, bonyodalom.

cherockee - 2018. 09. 15. 17:04

Röviden: az elsőtől az utolsó részig ugyan az a hangulat, ugyan az az emberi egyéni drámák, a fordulatok előre láthatóak, ahogy az első rész első percében lehetett tudni mi lesz az első rész nagy nagy nagy fordulata. A scifi tényleg csak díszlet, a politikai részek kicsit érdekesek (egy rész erejéig), színészileg jó, történetileg unalmas. Winnie amit írt, az kb. igaz is lehetne, ha az első évad alapján a második évad nem szintén arról szólna, hogy milyen nehéz is emberileg ez a küldetés, a család, az előítéletek, “a múlt árnyékai”, … Volt itt is bonyodalom, de kizárólag sírás a múlton.

kulup - 2018. 09. 15. 20:05

SPOILER
Ez bizony a pilot 15. percében felrobbant, mint a Columbia. Gondolom most Sean Penn megy majd a Marsra, de addig a junkie lányát kell bámulni, családi nyáladzás lesz. Kap még egy rész esélyt de szerintem ez kasza.

joshua7 - 2018. 09. 16. 13:42

Első két részt megnéztem, de a harmadikba már beletört a bicskám… Az utolsó részt kb. 10 perc alatt átpörgettem. Az egész évad beleférne 90 percbe a rengeteg kínlódás nélkül.

Annatar - 2018. 09. 19. 00:08

Annak a telefonszerelőnek volt valami értelme, és én siklottam át valamin, vagy majd a következő évadban fejtik ki?

Bár azt nem tudom, akarnám-e nézni a folytatást. Valahogy túl művészieskedőre sikeredett, és túl sokat időztek a részleteken, és ahhoz képest nem sok minden történt. Pedig a karakterek még érdekeltek is, azért néztem végig, de így nagyon vékony volt.

Bence - 2018. 09. 24. 22:02

Nagyon nem éreztem a kémiát a pilottal, de kap még egy esélyt.

winnie - 2018. 09. 24. 22:05

ennél a sorozatnál nagyon kell az, hogy tudja az ember, hogy mire számíthat, hogy ne olyasmit várjon, ami ez nem. (nyilván a hozzáállás nem változtat a minőségen, de mindenki tudja, hogy el kell-e kezdenie.)

Shannen - 2018. 09. 24. 22:34

Én másfél nap alatt ledaráltam és teljesen levett a lábamról, mondjuk így. Simán Top3-as újonc idén számomra.

Kicsit mintha félrement volna a marketing (vagy nekem rémlettek más dolgok), de ahogy human is írta ez egy realista sci-fi, aminek középpontjában a karakterek állnak, rajtuk van a drámai fókusz, nem pedig azon, hogy sikerül-e feljutni vagy sem.

Számomra az évad simán 9/10-es, a legerősebb rész pedig, az évadkezdés és zárás mellett, az 1×05 volt. Akit mondjuk zavar a családi drámázás, annak lehet kevésbé fog bejönni, de aki ad egy esélyt a sorozatnak, az szerintem mindenképp jusson el az 1×05-ig.

Penn és McElhone tényleg remekelnek, de ez azért nem meglepő.

És igen, a zene! Ritkán hallani sorozatban ennyire fülbemászó és hatásos eredeti zenét.

human - 2018. 09. 24. 23:13

“igen, ezt egy rész alapján esélytelen lenne. ahhoz egy évad kéne. de ki az, aki megelőlegezi a bizalmat?”

de hát a többi rész is pont olyan. nem kell megelőlegezni semmit, ha nem tetszett a pilot nem érdemes folytatni.

“megalapozzák a másodikat, ahol jöhet a lényeg, bonyodalom.”

már most van bonyodalom folyamatosan. Aki űrjelenetekre vágyik, annak persze nincs, de ez nem az ő sorozata.

D - 2018. 09. 24. 23:30

***SPOILER***=
Szoval a telefonszerelos reszre akkor nem reagal senki? Mert en sem ertettem asszem. Illetve egeszen az evad zarasig vartam, h most akkor mondanak-e vmit, h mi van az apro penzzel, h vki esetleg “direkt eszabotalta-e” vele az elso hajot, vagy vmi..

Shannen - 2018. 09. 24. 23:32

Ja igen, ez a megalapozzák a második évadot-dolog…Hát nem tudom, nyilván lehetne folytatni (és fogják is?) más hangsúlyokkal, de ez a 8 rész pont így kerek, ahogy van. Én végig egy hosszú filmként tekintettem rá (de lehet ebben Sean Penn is belejátszott, akit ugye eddig nem nagyon láttunk sorozatban).

cherockee - 2018. 09. 24. 23:56

@D:

SPOILER

A csaj modern házában ki van állítva egy ilyen telefon. És az egyik részben a csaj épp gondolkodik valamin amikor valami olyan szöveget mond épp a narrátor, hogy “jobbnak kell lenned náluk”. Szerintem a telefonszerelő az apja.

cherockee - 2018. 09. 24. 23:58

Fentiekhez kiegészítés: Direkt újranéztem a trailer-eket, hogy abból mennyire látható, hogy csak emberi drámák lesznek, legnagyobbrészt magánéletiek, amikhez az űrutazás csak díszlet, nekem félrevezetőnek tűnik.

Thomas - 2018. 09. 25. 03:36

“nem sorozatként közelítették meg, és még csak nem is filmek sorozataként, hanem a több évados terv tesz ki egy filmet – ezt látom mostani trendként. ez egy olyan sorozat, aminek az első harmada, az alapozás az első évad.”

Pont ez a bajom nekem is ezekkel a mostanában olyan divatos 8-10 részes évadokkal, hogy megnézem, és olyan érzésem van, mintha csak egy bevezetést láttam volna valamihez, amire utána várhatok 1 évet (ha berendelik egyáltalán). A lassú tempó önmagában nem baj, de ha kevés részes és még a tempó is lassú, akkor a falat kaparom nézés közben is, hogy mindjárt vége, és még el sem kezdődött. Szóval a téma miatt érdekelne, de lehet, hogy kivárok vele pár évet, vagy akár a végét is, mert így nincs sok kedvem belekezdeni.

human - 2018. 09. 25. 03:52

Thomas: még egyszer mondom, szerintem ez a történet, amit itt van, összehozni a missiont. A következő meg lehet a mission, ha most sikerült. Nem hiszem, hogy ez a tipikus 3 felfonásból 1 lenne, hanem magában egy darab már ez is. Az esetleges következő évad pedig egy másik történet lesz, ami kapcsolódik ehhez. Hogy arra többen kíváncsiak, mert esetleg az űr lesz benne? Hát ez lehet.

Látod, Shannen végignézte, és szerinte “ez a 8 rész pont így kerek, ahogy van.”

winnie - 2018. 09. 25. 04:59

“már most van bonyodalom folyamatosan. Aki űrjelenetekre vágyik, annak persze nincs, de ez nem az ő sorozata. ”

igen, ez tiszta sor. a bonyodalomra úgy gondoltam, mint bevezetés – tárgyalás (alias bonyodalom), már ha az űrutazásra építjük fel a dolgot. először felvezetjük, és utána jön az űr. (a zűr)

értelemszerűen mindent, amit írtam, elméletben írtam. nyilván a the innocents-ben is sok érdekes dolog történik, de amikor elérsz a fináléhoz, és meglátod a legvégét, akkor azt mondod, hogy “végre, most elkezdődik a sorozat”. kis túlzással a lost in space is ilyen, mert annak ellenére, hogy az első évad is 3 film kábé, az egész sorozat bolygón játszódik, és a legvégén indulnak el elveszni az űrben. stb.

Shannen - 2018. 09. 25. 08:03

“ha kevés részes és még a tempó is lassú, akkor a falat kaparom nézés közben is, hogy mindjárt vége, és még el sem kezdődött”

Értem, hogy itt mire gondolsz, de ennél a sorozatnál ez nem áll fenn. Egyáltalán nem lassú.
Egyszerűen félrement a marketing és a többség egy űrben játszódó sci-fire számít (mondván a trailerek direkt nem akarták lelőni a nagy poénokat), de hamar kiderül, hogy nem erről van szó. És ha ezt elfogadja az ember, akkor szó sincs arról, hogy ez valaminek a bevezetése lenne. Nem akarok nagyon spoilerezni egy pilot-os írásnál, szóval a lényeg, hogy itt az emberi akaratot és elszántságot és mindezeknek az árát akarták szerintem bemutatni. Ez többször inkább sima dráma, mint űr sci-fi.

És mondom, persze lehet folytatni simán egy második évaddal és lehet, hogy az többeknek bejönne, de például engem nem biztos, hogy már annyira érdekelne (na jó, de, mégiscsak Sean Penn).

És ráadásul persze a cím sem azt mondja, hogy az első űrutazás a Marsra vagy az első ember a Marson, szóval ilyen szempontból ez is elég rendben van.

D - 2018. 09. 25. 09:38

@cherockee:
Igenigen, meg emlekeim szerint van olyan resz is, mikor a csaj szereli a telefont (ket hete volt, es azota mar sok mindent neztem, szal lehet rosszul emlekszem), de hogy szerinted semmi kapcsolodas a telefonos coinok es akozott a coin kozott, ami miatt felrobbant az elso urhajo?

cherockee - 2018. 09. 25. 10:32

@D:

Nekem nem úgy tűnt, hogy lenne, értem mire gondolsz, hogy azért csak nem véletlen, de szerintem az. Abban a korban minden érme múzeális emlék, a telefon azzal ment (odaát is tantusz volt, vagy simán centtel?), a talizmán vagy mi is az volt (nem emlékszem, konkrét cent, nem valami medál?), ennyi.

Thomas - 2018. 09. 25. 13:22

Nem akarok így látatlanban nagyon okoskodni, de inkább azzal értek egyet, amit winnie ír.

SPOILER 1×08

Ezt tényleg az űrutazás miatt kezdtem volna el (most akkor már ha ketten is utaltatok rá, kimondom, hogy azonnal elolvastam a wikin az 1×08 tartalmának első mondatát, pedig nem szeretem a spoilereket, és látom, hogy a kilövésre készülődnek, tehát nyilván nincsen űrutazás az 1. évadban), így hogy tisztában vagyok vele, hogy csak egy felkészülést látunk egy űrutazásra, nem hoz annyira lázba, lehet akármennyire jó is. Mostanában több ilyen sorozatot láttam, pl. legutóbb az Impulse-t, amit egyébként a lassú tempója mellet is baromira élveztem, az év egyik legjobb újonca nálam, az 1. évad mégis olyan volt, mint egy extended pilot, mint egy mozifilm első fél órájának 10 részesre nyújtása, és nagyon átverve érezném magam, ha nem rendelik be a másodikat.

Vagy ott a Humans, aminek kb. minden évada ilyen, mire beindul, vége:) Annyira kevés az a 8 rész ilyen formában, hogy szinte csak egy helyzetjelentést kapunk, hogy mi van velük. Az, hogy még kettesével is néztem meg, 4 nap alatt, tovább fokozza ezt a “bepillantás-hatást”. Még a The Crossing is ilyen volt, pedig az országos, csak a végére történik meg, aminek már az elején meg kellett volna, ami beindítaná az eseményeket.

Még jó, hogy írtad a Lost is Space-t, winnie, mert akkor azzal is megvárom a 2. évadot. Az eléggé napirenden volt, hogy ledarálom mostanában. Szóval nem tudom, nem tetszik ez a trend. Nincs bajom a komótos történetmeséléssel, a szálak lassú bontogatásával, csak akkor ezekből kéne 22 rész, hogy el is jusson valahova, ne az legyen, hogy az 1. évad csak egy bevezető, egy ígérete, hogy majd látunk valami sokkal érdekesebbet, ha berendelik. Az országos sorozatoknál meg tényleg sokszor sok a 22 rész, de van hogy még a 13 is, leül, nem tudnak mit kezdeni a karakterekkel, nem tudnak normálisan haladni emiatt, mert ki kell tölteni a kérd epizódszámot, stb. Szóval az lenne az ideális, ha minden annyi részes lenne, amennyi kell a történet elmeséléséhez az alkotók által megadott tempóban, és azért hogy el is jusson a sztori egy bizonyos pontig (de ne csak a bevezetés végéig, hanem a tárgyalás egy fontos fordulópontjáig).

TheAndrasBognar - 2018. 09. 25. 19:18

Imádtam! Simán 9/10! :)

A telefonszerelővel kapcsolatos teóriák:

https://www.reddit.com/r/Hulu/comments/9ghjli/can_someone_please_explain_wtf_the_telephone_guy/

bara - 2018. 09. 27. 19:40

Lassú volt, de pont a küldetés és annak hatása a családokra, társakra nekem bejött. Penn meg egy isten, nagyon tetszett, ahogyan játszott, le a kalappal, hogy ilyen brutál formában van 58 évesen és hála, hogy nulla botoxszal nyomja, mert így látjuk is a játékát.

A történetet egy mondatban el lehet mondani, szóval azért senki ne nézze. Közeli jövőben játszódik de nulla sci-fi jelleggel.

Az utolsó rész katartikus elnyújtott vágásait a drámai zenével viszont tekertem és rohadt sok volt belőle.

Egyáltalán nem érdekel a következő évad, ez így amúgy is egy kerek _dráma_ volt. De ha lesz folytatás, egy év alatt még megjöhet a kedvem hozzá, ha valamiért, akkor Penn játéka miatt.

TheAndrasBognar - 2018. 09. 29. 16:45
_Peter - 2018. 10. 12. 18:16

2. résznél tartok nem tudom még tetszik-e. A két színész miatt maradok még. Idegesített a gyászoló szülők és a szenátornő szűklátókörűsége. Ha autóbalesetben hal meg a gyerekük akkor az autókat tiltanák be? A szenátor demagóg előadása is fárasztott a pénzről, ha a körzete iskoláira akar költeni talán nézze meg mennyivel több pénzt költenek hadiiparra, háborúkra. Miért a Mars küldetés száz milliárdja szúrja a szemét?

ayren - 2018. 10. 20. 19:56

Én egészen az 5. epizód 12 percéig bírtam, akkor döntöttem úgy, elég volt. Ami addig elvitt, az főként Sean Penn meglehetősen meggyőző játéka. Mondom ezt annak ellenére, hogy soha nem volt kedvelt színészem, sőt számomra mindig antipatikus figura volt.
A legnagyobb baj ezzel a sorozattal, hogy annak ellenére, hogy a közeljövőbe helyezték a sztorit, zsáner szempontjából ez nem sci-fi, hanem dráma, abból is a szenvedős, depresszív fajta, amitől én többnyire igyekszem távol tartani magam.
Ráadásul sokszor éreztem hidegnek és távolságtartónak, ami csak részben tudható be a steril látványvilágnak, valószínűleg inkább a karakterek kezelése tehet róla.
Márpedig én szeretem szeretni a szereplőket – vagy legalábbis egyet-kettőt közülük.

_Peter - 2018. 10. 22. 19:39

Megnéztem végig, elég kemény dráma ez Sean Penn és a lánya alakításával. (“I hate you because I love you”) Nem erre számítottam, így sem bántam meg. A sztori kiszámítható volt nagyon, a drámai játék mégis eladta az évadot. De csak Penn és a lánya szálán, a többi űrhajós szála nem sok vizet zavart, csak kötelezően letudták.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 26. 14:21

Nekem is vegyesek az érzéseim. Hamar leesett, hogy nem fognak az évad folyamán a Marsra menni, szóval emiatt nem vagyok csalódott, viszont nekem a Sean Penn lánya már kicsit sok volt. A többi űrhajós közül az a pár érdekelt, ahol a csajt először kivágtak, majd újra visszavettek, a pasi meg közbe már gyereket akart. Ami nagyon tetszett, az hogy végül mi okozta az első csapat kudarcát, mekkora poén már.

Nem ez lesz az év sorozata, de én sem bántam meg, hogy megnéztem.

6,5-7/10

Jeje - 2018. 10. 29. 23:59

A veget nem igazán értettem, hogy ki volt az ürge a végen a telefonokkal..

Sigismundus - 2018. 10. 30. 20:36

Ez a sorozat tényleg csak egy családi dráma volt Sean Penn és lánya közt, főleg. Volt némi háttér/kerettörténet is persze azért.

Ami még érdekes volt az a második részben a szenátusi meghallgatás, ahol kiderült mi okozta a tragédiát és ahol volt pár megjegyzése az egyik szenátornőnek arról hogy milyen károkat okozott sok embernek a fejlődés, az önvezérlő autók például. Ezt örömmel vettem volna ha jobban és hosszabban is kifejtik, némi futurológia nem ártott volna.

Másik, ami miatt viszont megérte, a utolsó rész utolsó fél órája. Imádtam azokat a jelenteket. És ez miatt várom a második évadot ha lesz.

atlantisguru - 2018. 11. 13. 20:16

Jó, hogy ezt elolvastam és megtudtam, hogy ilyen a sorozat, mert én az 5. résznél még mindig azon töprengtem, hogy „mikor lesz már vége a pilot-nak?” :P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz