login |

Pilot-mustra: Manifest – 1×01

2018. 09. 25. 20:26 - Írta: winnie

46 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Funny how one little decision can ruin your life. But also save it.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Vajon megint kapunk egy “egy évad és ennyi” rejtélyes, high concept sorozatot, vagy az NBC-s Manifest lesz az, ami végre befut és hosszabb távon is siker lehet? A lehetőség megvan rá, hiszen a pilot nem a rejtély forrására, a “mi történt?”-kérdésre koncentrált, hanem arra, hogy mik az Esemény következményei és utóhatásai, illetve, hogy ki miképp birkózik meg az új status quo-val.

MANIFEST – 1×01 – 7/10

Ha valaki nem ismeri a Manifest alapsztoriját, akkor érdemes csekkolni az első 10 percet, mert ütős, amikor elhangzik az a bizonyos mondat, és onnantól kezdve hirtelen rátörnek az emberre az érzelmek. Persze nagyon kevesen lesznek teljes sötétségben, szóval annyit elárulok a történetről, hogy egy repülőgépről szól és annak utasairól, akik felszállnak, majd pár óra múlva landolnak, de eközben odalent eltelt több, mint 5 év, és őket halottnak nyilvánították.

Szerencsére nem aprózzák el minisztorikkal a sorozatot, hanem egy háromgenerációs családon és a tagok tapasztalatain át mutatják be a történéseket, amik nyilván kőkemény sokként érnek mindenkit, a fedélzeten lévőket és hozzátartozóikat egyaránt. Az efféle “feltámadást” (illetve időkiesést) eleve nem egyszerű feldolgozni, így az már csak hab a tortán, hogy a túlélők/előkerültek furcsaságokat kezdenek el tapasztalni.

A furcsaságok révén rögtön adnak is egy heti epizodikus motort a sorozatnak (hát nem pont nyomozó az egyik főszereplő?!), plusz egy mini rejtélykomponenst (miért történik, mit jelent?), ami révén minden részben kaphatunk apró válaszokat – ez annak ellenére, hogy elég egyszerűre lett véve, működött nálam, hiszen magában is kedvelem az efféle puzzle-öket, még ha kicsit random is.

How about the fact that I have no home, no phone number, not a single worldly possession at all to my name? How about that I lost 5 years, 6 months, and 28 days of the world, of life?

Az biztos, hogy a pilotba nagyon sok mindent akartak belezsúfolni, egy kicsit felsorolásszerűen, pipálgatva pakolnak egymásra jeleneteket, így több olyan érzelmi mérföldkő is volt, ami nem váltotta ki a kívánt hatást – ha egyes pillanatoknál (főleg a 36 órás ugrás előtt) tovább időznek el, jobban megalapozhatták volna a karakterek érzéseit. Persze a játékidő szabott volt, gondolom, nyirbálták is a pilotot, meg így legalább a tempóra nem nagyon lehetett panasz.

Annak ellenére, hogy mélyebbre nem hatolt a Manifest, persze rám az alapszituáció, az a bizonyos első tíz perc, bőven gyakorolt hatást – az efféle sorozatok esetében mindig szeretek eljátszani a felvetett gondolatokkal, de az nyilván nem a megvalósítás érdeme, hogy belegondoltam abba, milyen érzés lehet, amikor az ember meglátják halottnak hit szeretteit, illetve amikor a gyerek meglátja az 5 évvel idősebb ikertestvérét. Ijesztő és felkavaró, a Les Revenants-ból és a The Returned-ből tudjuk, hogy ezzel a szállal sok mindent lehet kezdeni

A folytatás kapcsán, mivel csak a főszereplőkkel foglalkoztunk eddig, bőven van feltárni való, bár nem vagyok benne biztos, hogy javítana a sorozaton, ha FlashForward-szerűen mellékkarakterekkel hígítanák a történetet, miközben a kiemeltekre kevesebb idő jutna. Szóval elég nagy kihívás előtt állnak a készítők, szerintem piszok nehéz lesz megtalálni az arányokat a családi dráma, a rejtély és a “heti” dolgok (esetek, új karakterek) között.

Arról nem is beszélve, hogy még a múlt is komoly szerepet kaphat, hiszen némely karakter előtörténetével kapcsolatban is kapunk homályos utalásokat, hogy ez vagy az történt, illetve emlegetnek még be nem mutatott karaktereket, így ha még flashback-elni is akarnak régi sztorikat mesélve, akkor pláne nem lesz egyszerű balanszírozni.

Kötve hiszem, hogy bármilyen szempontból kiemelkedő lett volna a Manifest kezdése, inkább amolyan variáció volt egy témára, ami kapcsán sok más sorozat eszébe juthat az embernek (nekem főleg azok, amikben dettó visszatérnek a halottak – van, amelyikben ugyancsak van ikrek-szál), de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem keltette fel az érdeklődésemet (HÁTHA!), és ha előttem lett volna a teljes évad, azonnal indítottam volna a folytatást. Aztán persze jó szokásom szerint lehet, hogy 4-5 rész után búcsút is intettem volna neki, de ugyebár a remény hal meg utoljára.

What is this? What’s happening?

46 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2018. 09. 25. 11:09

A pilot jó volt, de ebből még nagy baromság is kisülhet, meg agyonbonyolított, elnyújtott, szétdrámázott, egy évadon át szétrejtélyezett dolog is.

payskin - 2018. 09. 25. 20:42

14 évvel az Oceanic 815 után most van (illetve… izé) egy Montego 828-unk. Eddig jó. De mindenképpen kell (nekem) még pár rész, hogy kiderüljön, mi lesz ebből.

DenisaW - 2018. 09. 25. 21:14

Ez a pilot korrekt volt. Nagyon remélem, hogy a következő rész még ennél is jobb lesz, mert jó lenne egy ilyen sorozat is a listában.

Pocok - 2018. 09. 25. 21:23

Meg kell néznem!

Piros11 - 2018. 09. 25. 21:43

Jajj Desmond,hát nem megmondtam,hogy be kell írni azokat a rohadt számokat.

Na,de viccet félretéve nagyon várós,holnap csekkolom is,mindenesetre a trailer és az írás is bíztató.

abba - 2018. 09. 25. 22:30

Sajnos beigazolódott, amit az első 10 perc megnézése után mondtam.
Minden párbeszéd, minden történés előtt mondtam magamban, hogy most ez meg ez fog történni, aztán szóról szóra az is lett, valahogy nagyon sémára íródott ez a pilot.
Az emberi sztorik azért érdekelnek, és például ez a belső hang azért ígéretes volt – persze a cím már maga is árulkodó lehet (lehet!), mert a Manifest vallási kontextusból való szó, és Isten megmutatkozásához van köze azt hiszem.

5,5/10 nekem, lehet maradok még pár részig, csak kár, hogy minden ennyire megjósolható volt nekem.

Shannen - 2018. 09. 26. 00:07

Bepróbáltam,mert az alapszitu elég érdekes, de sajnos túl sokszor jártam pórul az elmúlt években az országos kínálat high concept sorozataival, és ebből is ugyanaz az a korrekt, középszer sütött, ami általában szokott a hasonló sorozatoknál. Sajnos az ilyenekre már nem futja az időmből. Mindenesetre majd időnként utána olvasok, hogy merre halad a sztori vagy, hogy kiderül-e egyáltalán, hogy mi miért történt.

Azért a rész első fele, addig a pontig, amíg találkoznak a családtagokkal, tényleg ütős volt.

Deny - 2018. 09. 26. 00:48

Na ez a “Nem érdekel – Hú, nem is rossz az első 10 perc, csekkolom a pilotot, de azért nem fűzök sok reményt hozzá”-ból egy szuper pilot lett, és már meg is van az első kedvencem idén. Én is darálnám most rögtön. Várom a folytatást.

Tyberius06 - 2018. 09. 26. 01:07

Oh, a számokkal itt is elkezdtek játszani… Azt mondjuk kihagyhatták volna, hogy direktbe összekötik a házszámot az összes többi utalással, hagyva rácsodálkozást az embereknek. Én hamarabb kiszúrtam a 828-at mint, hogy mutatták volna hogyan kapcsolódik a főszereplőhöz, szóval eléggé adta magát, hogy mit fog találni.

Ezzel rész végével azért vannak bajaim. Mert ezt hogy fogják magyarázni? Bocsi mind ugyanazt a képet láttuk, hogy ide kell jönnünk, meg közben hangokat is hallunk stb… Ha ezen következmény nélkül átsiklanak, akkor baromi csalódott leszek.
Egyébként tetszett a pilot, ami nem tetszik, hogy majd jön a párkapcsolati drámázás, ami érthető, az egyiknek 3 óra telt el az életéből a másiknak 5 és fél év…

Pár részt még kap, és meglátom mennyire ránt be…

winnie - 2018. 09. 26. 04:49

” mert a Manifest vallási kontextusból való szó, és Isten megmutatkozásához van köze azt hiszem.”

komolyan mondom, hogy nem is értem, hogy eddig ez hogy nem esett le nekem… de persze, tényleg, teljesen jogos, most fogom a fejem.

payskin - 2018. 09. 26. 10:58

Manifest mint manifesztálódás!!! abba, zseni vagy, mekkora döbbenés! 10/10

sorozat/gyilkos - 2018. 09. 26. 13:32

Tökéletes példa arra, miért nem nézek network sorozatot már évek óta. Minden! Az izgalmas koncepciótól a drámákig precízen és sablonosan kalkuláltak, a meglepetés esélye zéró. A karakterek pedig, – abban a nagyon szűk sávban, ahol egyáltalán mozoghatnak -, minden gesztusukkal, rezdülésükkel azt azt a pillanatnyi hatást szolgálják, ami az excelben lefuttatott érzelmi narratíva előír.

Egyetlen figura se hús-vér, nem is kell annak lennie. A szövegek, de még párbeszédek sem valóságosak, inkább a kamerának mondott hatásmozaikok, jelenetek, amelyeket csak az excel tábla narratívája tart össze.

Vessük össze a hasonlóban utazó Lost érzelmi hullámvasútjával: a dráma a karakterekre építve, azokat dobálva, kínozva, de az integritásukat nagyjából tiszteletben tartva formálódik meg előttünk, és ettől minden eszetlen baromság hitelessé válik. Az exceldráma éppen ellenkezőleg hat, mivel minden karakter hamis, a legvalóságosabb, húsbavágó drámát is eltávolítja, hitelteleníti.

Nem a Manifest az ok, ez csak egy másodlagos terméke, következménye a sokból, a Spielberg->Marvel univerzum pszichológiailag másodpercre megtervezett nézőmaximalizáló hatásvadászatának.

winnie - 2018. 09. 26. 14:06

sorozat/gyilkos: ó, de miért így kezded? hogy nem tudod, hogy milyenek az országos sorozatok, utána meg leírod?:) ez így kontraproduktív. de amit írsz, az nem azért nagyon nagy luft, mert tapasztalat híján nem is nagyon tudsz megmondóember lenni velük kapcsolatban.

én tavaly kezdtem el az újakkal hirtelen sokat nézni (előtte már csak 4 maradt, most megint 10+ lesz), de azért nagyjából képben vagyok, egy-két részt látok mindből évente, és meg kell, hogy mondjam, hogy az efféle általánosítás nagyon, de nagyon mellémegy, mert elég széles a választék a stílusokból, karakterekből, stb. vannak nyilván jobbak és rosszabbak, még olyanok is, amikre igaz lehet, amit írsz, de ettől még totális tévúton jársz.

pilotokra igaz lehet az efféle, annak köszönhetően, hogy egyetlen szkript több, mint egy éven át készül. a 20 vagy 40 percet egy éven át alakítják, számtalan iteráción megy át, legalább tíz-hússzor futja be a note-folyamatot, aminek része a produkciós cég, a stúdió, a csatorna, az összes executive producer, és akkor még mindig nem volt forgatás, ami során dettó alakul minden.

viszont egy random epizód szkriptje egy hét alatt íródik. ott is van note folyamat, meg szobaírás, de utómunkával is max egy hónap az egész.

a pilotokra, mivel azok toolok, hogy a sorozatot eladják a csatorna, igaz lehet sok minden, de általában a sorozatokra nem.

szörnyen el van tévedve az, aki azt hiszi, hogy egy random, mondjuk feltörekvő író, amikor hazamegy, hogy egy hetet írja az évad talán egyetlen rá jutó szkriptjét, nem tesz meg mindent, hogy az az élete legjobb munkája legyen. és pontosan azon a téren teszi meg, amit te írsz, hiszen előtte már megírják a sztorit, minden adott, neki a párbeszédeket kell papírra vetnie, a karaktereket megtölteni élettel, mindent hitelessé tenni.

de mondom, a végeredményről annak nem sok fogalma lehet, aki “nem néz network sorozatot már évek óta”.

ha pilotot írtál volna, akkor még simán elgondolkoznék a meglátásokon, de ott is például színészek terén mindenki a legjobbját akarja hozni, mert tudják, hogy ez életük lehet, hogy egyetlen lehetősége.

winnie - 2018. 09. 26. 14:11

(egyébként mindig ott lyukadok ki, hogy nagyon érdekes hallgatni általam nullának, tipikusnak tartott sorozatok készítőit ahogy abszolút szenvedéllyel beszélnek munkájukról, hogy mennyit jelent nekik, hogy minek mi a jelentése, hogy melyik sorral mit akarnak mondani, stb. nem azért, mert attól jobb lesz a megítélésem a sorozatról, hanem azért, mert tudom, hogy mennyire szívügyük a projekt.

most megfordítottam a folyamatot. van egy podcast, a happier in hollywood, amiben két sorozatkészítő beszél a showrunnerkedésről és az életükről, és a heti részek során szó volt az új pilotjuk készítésének állomásairól is. szkriptberendelés, pilotberendelés, forgatás, és megkapták a sorozatberendelést is, azóta már az 1×02 írásáról, buktatókról, visszadobott szkripekről is volt szó. tök jó hallgatni őket, illetve azt, hogy mennyire szenvedélyesek, kábé mindennek ellentmondanak, amit írtál. kíváncsi leszek, hogy ha kijön a sorozatuk (a the fix), akkor vajon rutinmunkát, klisés gagyit látok-e benne, vagy azt a 10/10-es zsenialitást, aminek általában minden író látja a saját művét.

Silver-sama - 2018. 09. 26. 18:07

Természetesen közelébe sem áll a Lostnak és a Leftovernek, viszont egy “szegények akármijének” elmegy. A gyenge színészi játék mellett az utolsó jeleneti robbanás egyúttal az illúziót is lerombolja és kizökkent, de a koncepció miatt el lehet nézegetni. Attól függ, milyen irányba kanyarítják el. (Annyit szeretnék, hogy ne arról szóljon, hogy hangok segítségével jobbá teszik a világot, illetve, hogy ne felejtsenek el foglalkozni a “kívülállók” a rejtéllyel.) Lehet heti nézős, de akár 3 rész után kasza is.

sorozat/gyilkos - 2018. 09. 26. 20:44

@winnie De hát a véleményem nyilván nem azt jelenti, hogy egytől-egyig mindegyik ilyen, ez csak egy jellemző, nagyon jellemző tendencia, amivel szerintem neked sem mondok újat.

Mondjuk az elmúlt 3 évben bepróbáltam 30 network sorozatot, a fele a pilotnál, a harmada 2-3 rész után, a maradék néhány pedig később, de ugyanúgy elsikkadt a fentiek miatt. Abban lehet igazad, hogy a pilotokat pláne grammra és tesztcsoportra mérik, előfordulhat, hogy vannak, amelyek később képesek kibújni a stúdió kabátjából, de egyrészt eleve válogatott anyagokról volt szó, másrészt ezt ettől még gyávaság, és biztonsági játék (végül is erről beszélünk) ami szerintem komoly probléma a network tévéknél.

Persze a törvényi szabályozáson túl, – ami eleve korlátozza őket, ez lehet telesen racionális döntés is, a streaming szolgáltatók dömpingje mellett talán ez a kiszámított biztonsági játék az egyetlen út a veszteség, a néző elvándorlás minimalizálására. Nem zavar, ha másnak ez tetszik, de engem untat.

Hogy miért, azt leírtam.

FrankLuck - 2018. 09. 26. 21:59

Az első 10 perc szuper volt, aztán oké, aztán jöttek a hangok… jajj. Bele fogok nézni a második részbe, de azt hiszem ez nálam nem lesz nyerő. A Les Revenants remekül megmutatta, hogy mi lehet szuper egy x év után visszatérős témában (pl. hogyan sikerü/nem sikerül integrálódni a visszatérőknek), a Glitchnél jól működött a természetfeletti rész is (a Resurrection sajna kimaradt), itt meg mindennel foglalkozunk, semmivel sem eléggé, még le sem szállt a gép, máris hero of the day lett a rendőrcsajból (nah, ennek se nagyon örülök, inkább lenne óvónő vagy bolti eladó vagy lényegében bármi más). Szóval pilotszagú volt nagyon, hátha a második rész kicsit lelassít, de a hangok meg a rendőrős téma nálam nagy mínusz.

nargli - 2018. 09. 27. 12:15

A pilot abszolút lekötött, de furcsamód mégis azt érzem, hogy, ez egyetlen filmben jobban érdekelne, mint így széthúzva. Már most azon gondolkodom, hogy lesz ebben elég izgalom, feszültség, hogy egy, pláne több évadon át érdekeljen. De tudom, e sorozatkészítők dolga, hogy ezt megoldják.:)

Snoopyzit30 - 2018. 09. 28. 17:00

Az első 10 perc az szerintem mindenkit levesz a lábáról, aztán ahogy haladunk a pilot vége felé, úgy egyre kevésbé lesz biztató.
Azt pozitívumként értékelem, hogy nem azon járt az eszem az egész pilot alatt, hogy mi is történt a repülővel, ez a része kicsit sem érdekel. Szóval a rejtély része nekem most nem fontos, örülök, hogy a következményekkel, a hatásokkal foglalkoznak.
Még azzal sincs bajom, hogy hangokat hallanak és próbálnak ennek következményébe valami változást eszközölni, de azzal már igenis van bajom, hogy ebből azt hozzák ki, hogy Isten változtatta meg őket, vagy ő jelölte ki őket bármire. Na egy ilyen sorozatra abszolút nem lennék kíváncsi, ahol minden részben Isten szólogat meg mindenkit és próbálnak jót cselekedni, na ezt inkább ne. Pláne, hogy ha Isten akarják behozni ilyen módon a képbe, ahhoz nem kellett volna repülő meg kihagyott 5 év. Ha ebbe az irányba mennek el, akkor nálam kasza.
Ha a drámára mennek rá, hogy mégis hogyan lehet áthidalni azokat a változásokat, amik az 5 év alatt történtek, az sokkal jobban érdekel. Konfliktusok, lehetőségek stb.
Ami engem is zavart a végén az a repülőgép felrobbantása, illetve az nem hogy felrobbantották, hanem, hogy odament az összes ember. Sokkal nagyobbat ütött volna, ha csak másnak a hírekből vagy akárhonnan értesülnek, hogy amúgy a repülő meg megsemmisült. Ez kicsit gagyi húzás volt. Azt is lebegtethették volna még egy kicsit tovább, hogy mindenki hallja-e a hangokat vagy csak a testvérpár. Így most hirtelen csináltak 100x mellékszereplőt, akiket majd elő lehet rángatni a kalapból ha szükséges.

Még 2 részt megnézek, a 3. rész végén már okosabbak leszünk szerintem.

DarkEagle - 2018. 09. 29. 00:06

Tipikusan az a sorozat ami attól függ hogy marad hogy merre viszik el. Lehet belőle jó dráma vagy jó scifi is akár vagy valami hitvallásos dolog is. Esetleg a Hősök és az X-Akták szerelemgyereke. :D

Tetszett a Pilot de tényleg csak sablon Pilot volt. Az alap sztori érdekes van pár kedvelhető színész de csak engem háborít fel hogy dúl a nagy szerelem, eltelik 5 év és mindenki tovább lép? Ez annyira klisé. Miért kell erre építeni a drámát ráadásul még titkolni is. Ez annyira nem kéne bele hogy hihetetlen. Már most látom hogy részeken át megy majd a vita hogy elváljanak-e vagy sem és mi legyen a titkos pasival. Plusz ugye a rendőr csaj meg a pasija is tuti hogy kavarni fog még.

Ha már tovább léptek akkor legalább legyenek tökösek és vállalják fel és ne keverjék a szart mert ez felháborító. Ennyi erővel szappanoperát is nézhetnék.

Viszont ha a sicfi irányba viszik el vagy valami fantasy dologba akkor még jó is lehet mert a dráma az tuti hogy nem az erőssége. Nem olyan jók ezek a színészek és nem is igazán karakteresek. Talán csak Josh Dallas húga aki kilóg a sorból mert van benne némi karizma. Dallast is bírom de fapofa az egész csávó sajnos.

A Pilotra adok egy 6/10-et de ha sokáig fog menni a kavarás akkor hamar megy a kukába. Értem én hogy a This is Us óta nagy divat a családi dráma de nem mindenkinek áll jól ez a dolog.

infinity - 2018. 09. 29. 14:15

Tetszett a pilot! A sztori is érdekel, meg persze az is, merre halad tovább a sorozat. -remélem a rejtélyre is fény derül-. Jó lenne ha ütős szezont dobnának össze és nem csak egy évadot élne meg a sorozat. Kíváncsian várom a folytatást!

oldNemo - 2018. 09. 29. 15:54

az utóbbi évek legjobb pilotja amit láttam 10/10 vagy inkább 11, bízom benne hogy nem rontják el

Energiavampir - 2018. 09. 30. 16:13

Az a gond az ilyen sorozatokkal, hogy nincs hová kivezetni…ez nem tipikus heti részes..persze biztos lesznek belsőhang megoldású ügyek..de az összkép, a sorozat lényege nem jöhet elő vagy 2-3 évadon át..mert akkor hogyan tovább? tehát nyújtani kell a megoldást évadokon át, és addig jobb rosszabb heti nyomozósdit játszani…meg senyvelegni…ezt nem lehet kivezetni sehová..
vagy kaszálják első évad végén..vagy belefullad önnön megoldatlanságába.

Thomas - 2018. 10. 01. 22:06

Most akkor komoly, hogy a cím valami vallási dologra utal? Nekem a manifestről mindjárt az utaslista ugrott be, mint jelentés, ha már egy repülőnyi emberről szól. És tökre élveztem is a pilotot egy darabig, na, mondom, ez pont olyan, mint azok a sorozatok, amik miatt elkezdtem sorozatozni 10-15 évvel ezelőtt:) Szóval olyan kellemesen retrósnak tűnt, és baromi érdekes is volt, hogy nem a rejtélyen van a hangsúly, hanem az érzelmeken, meg hogy ki min megy át.

Egészen addig, amíg a templomos résznél le nem esett, hogy mit akarnak (akarhatnak). Ha most tényleg arról fog szólni, hogy majd isten hangjára heti ügyeket oldjanak meg, azt biztosan nem fogom nézni. Én sem örülök, hogy pont rendőr a főszereplő, annyi minden más lehetett volna. Na mindegy, még nagyon sötét ennyi alapján, hogy mi akar ez lenni, majd pár hét múlva okosabbak leszünk.

winnie - 2018. 10. 01. 22:13

nem, de jópofán kétértelmű a dolog. viszont abban szinte biztos vagyok, hogy nem mennek el vallásos irányba. viszont mindenképp kell foglalkozni a vallással is, hiszen lenne, aki ahhoz fordul.

Thomas - 2018. 10. 01. 22:48

Ha szinte biztos vagy, az jó, mert most felrémlett bennem a The Messengers, aminek baromira élveztem a pilotját, tök örültem, le sem estek a vallásos utalások, utána elolvastam a kommenteket és paff:) Micsoda zagyvaság lett belőle. Na mindegy, csak azt nem szeretném, hogy isten hangját hallha, az lenne a legrosszabb:( Mondjuk így is csak természetfeletti irányba mehet ezek után, és igazán nem is számít, hogy isten vagy szellemek vagy marslakók vagy akármi dumál neki? Csak ne legyen belőle heti probléma megoldás. Szóval vagy nagyot koppanok ezzel, vagy jó kis sorozat lesz, még bármi kisülhet belőle. De azt elérték, hogy tűkön ülve várom a folytatást, hogy merre akarnak elmenni vele, és gondolom ez volt a céljuk:) Még jó, hogy csak ma néztem meg:)

winnie - 2018. 10. 02. 14:18

1×02: 3/10. Á, ismerős a recept: 42 perc 10 másodperc tömény unalom, a végén pedig 20 másodperc “Úúú, WTF, mi van, ezt most miért, és ki?” Na jó, a WTF túlzás de magát a részt szörnyen untam. És emiatt nem törnék pálcát a készítők felett, mert tudtuk, hogy erre kell vinni a sztorit, végig kellett menni a két főhős szálán. De azért a többi szál lehetett volna érdekesebb.

Ahogy arra számítani lehetett, kaptunk érzelmes, karakterszálakat a beilleszkedés kapcsán, és emellett jelen voltak a fejben megszólaló hangok is, valamint a rejtély is egyharmadban (a hatósági nyomozás, illetve a többi túlélő tevékenysége) Alapból közepes szintre lőttem be volna ezt a folytatást, csakhogy a “nyomozós” sztori, azaz hetieset annyira fantáziátlan és magától értetődő volt, hogy teljesen elkedvtelenített. Főleg, hogy a fejben hallott hang is totál erőltetett volt, a következtetések belőle is azok, illetve véletlenszerűek, az ilyesmihez semmi természetfölötti nem kellett volna, anélkül is prezentálható lehetett volna a sztori.

Verdikt: azért még kap egy részt tőlem. Mert a folytatásban, most, hogy elkezdték tisztázni őket, talán nem a kiszámítható (és az összkép, valamint a karakterek szempontjából egyébként nagyon fontos) párkapcsolatok kerülnek előtérbe.

Energiavampir - 2018. 10. 08. 15:53

Hát,azért ez erős esés a szintben..még elmegy kategória, de ha a 3. rész is így esik..kuka..

winnie - 2018. 10. 09. 10:05

1×03: i’m out. ez nem túl érdekes. de legalább kiderült, hogy a “cliffhanger” ordas nagy kamu, nézőcsali volt:)

– krimiszál (hangok nélkül): felejtős – bár most nem esett le, de mint az 1×02-ben, megint a manapság agyonhasznált, “van egy egyjelenetes mellékalak és ő a tettes” metódust vetették be, amiről tavasszal többször is írtam, akkor talán az Instinct kapcsán, hogy mennyire zavar.
– laboros kutatós eü szál: nem izgat
– ikrek: ez tetszett
– fiútesó magánszála: lelkizés. nincs gond vele, de nem érdekes.
– lánytesó magánszála: nem túl izgi flashback

volt más is? a mostani “cliffhanger” is whatever-kategóriás, nyilván lehet egy nagy semmi is, mint ahogy lehet köze is a dolgokhoz.

gőzöm sincs, hogy mit várok a sorozattól, de az a minimum, hogy szórakoztasson és végig lekössön, de ez így semmi, csupán némi rejtély és érzelmek, amivel nincs is gondom, de valahogy az egész nem megkapó.

Tyberius06 - 2018. 10. 11. 19:03

OK, szóval nem csak én érzek hasonlóan. Nálam lehet kap egy plusz rész ráadást, de ez semmi volt valóban.
Talán az az egyik legnagyobb bajom, hogy nagyon 2 szereplős a sorozat. oké 2 plusz két fél… Bár lehet most, hogy a lánytesó múltja tisztázva lett, ami kb egy vállvonást ért meg tőlem, foglalkoznak másokkal is. A fiú tesó beleerőltetése a nyomozásokba szerintem érdekes időt von el mástól.
Mellesleg megint volt a számmal varia, a 8:28 ismét felbukkant, bár ezúttal kevésbé volt értelmes a felbukkanása. Bár lehet még máskor is előjött a részben, csak arra nem figyeltem.
Szóval nálam is közelít erősen a sorozat a kasza szinthez.

Sawyer - 2018. 10. 15. 22:53

Hatalmas Lost fanként vártam nagyon, de ez… az átlagos mércéjét sem ütötte, béna karakterek, sablon sztori, kapkodós megvalósítást. Dugják fel maguknak, potenciál pedig lett volna benn…

Tyberius06 - 2018. 10. 18. 00:25

1×4

ajjaj, elkezdtem tekergetni… Annyira evidens volt, hogy a szobor nem az aktuál helyzetre jelent meg és annyira tipikus volt, hogy elbassza a csaj. Nah meg előkerült a másik férfi… Egész jól oldották meg egyébként az írók azt a szálat, főleg utána a feleséggel való dumálás “reális” volt és amilyen pozitívnak van felépítve a csávó a reakciója is teljesen hihető.
Ami már kevésbé hihető az a tesóval való telefon beszélgetés, amiben azt fejtegetik, hogy melyik ügynökségnek miről hazudnak éppen, de azért még el is mondják, hogy de hát azok a szervezetek figyelik őket… És mindezt nyílt telefonvonalon 2018-ban… NORMÁÁÁÁÁlis???
Viszont végre mások is kaptak szerepet és a tesó is csak a végére lett az eseményekbe erőltetve.
Nah megnéztem a következő rész promóját, abban azt mondják: it’s all connected… azt még megvárom, hát ismét pofára esek :D :D

winnie - 2018. 10. 18. 05:08

“Annyira evidens volt, hogy a szobor nem az aktuál helyzetre jelent meg és annyira tipikus volt, hogy elbassza a csaj.”

mi volt az alapszitu? olvastam egy rövid recapet, de nem nagyon jött le a konkrét mission és a csavar benne.

Tyberius06 - 2018. 10. 18. 12:11

Rosszul fogalmaztam. Nekem, mint nézőnek volt totál evidens.
A mission egy meleg jamaicai megmentése volt, akit a légiutas kísérő csempészet be a gépen keresztül az országba, mivel a sztori szerint Jamaicában nem nagyon tolerálják a melegséget, pláne ha az valaki felvállalja. Viszont a csávesz aztán abba a kórházba került, ahol az indiai dokinő is dolgozik. Az elkezdett látni egy szoborszerű alakot, közben valahogy a NSA is tudomást szerzett a csávó létezéséről, persze egyből a nemzet biztonsága forgott kockán, valójában ahogy az a szánkba lett rágva a csávó (jamaicai) papíron nem létezett az országban, szóval rajta lehetne jókat kísérletezgetni, mert hát a többieknek jogai vannak, ez meg senkinek nem hiányozna.
Másik szálon a lánytesó meg a volt pasija valami megfigyelésre mennek, ahol egy beépített ATF ügynököt kell biztosítani, ahol a lánytesónak is megjelenik a szoborszerű alak és asszongya neki, hogy “Save him”.
Lány tesó persze egyből ugrik, hogy akkor a beépített ügynököt kéne megmenteni, meggyőzi erről a pasit, bemennek az épületbe és kiderül, hogy semmi gáz nem volt, de a megfigyelés/rajtaütés így nem érte el a célját, elkefélték az ATF nyomozását bla-bla… itt igazából tekergettem.
A dokinő elmondja a fiútesónak, hogy mit látott, aki elmondja közben a lánytesónak, hogy mit látott a dokinő, szóval így ő elindul a kórházba, hogy találkozzon vele stb-stb…
A végére még a fiú tesó is oda keveredik valahogy, addigra meg a jamaicait is megtalálják egy parkban egy szökőkútnál, amin egy angyal szobor van (ez a szobor beszélt a dokinőhöz és a lánytesóhoz is.)

Plusz volt még egy szál, ami a fiú tesó és felesége meg lánya körül bonyolódott…

winnie - 2018. 10. 19. 09:01

hát, jó. akkor nem volt rossz döntés. azért, remélem, hogy marad valaki, mert olykor szívesen olvasnék helyzetjelentést.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 22. 12:53

A 2. rész után még 1-2 részt megnéztem volna, hogy eldöntsem kasza-e, de így hogy a fordítója nem fordítja tovább, így szerintem megoldódott a dilemmám (és gondolom nem csak nekem).

eszemix - 2018. 10. 23. 23:07

Hogy nekem mi tetszik ebben a sorozatban?
A címben használt betűtípus.

Eltiron - 2018. 10. 24. 20:12

Én maradok, évek óta nem néztem országosat (A Grey’s Anatomy-n kívül). Engem eléggé a 4400-ra emlékeztet, ami nem rossz dolog, mert az az egyik all-time kedvencem :)
Az epizódok is hasonlóan épülnek fel, minden rész egyik visszatérőre van kihegyezve és közben a háttérben megy a főszereplők saját története.
Tényleg nagyon sok klisé van benne,(a”baseballütő az esernyőtartóban”-on fel is nevettem), de a karakterek elég jók és van egy érdekes hangulata az egésznek. Szóval majd néha írok róla egy pár mondatot.

Tyberius06 - 2018. 10. 25. 01:15

1×05

Kiszálltam. Talán a végére visszanézek (illetve ha kaszát kap, akkor talán bedarálom a maradék részeket), de nekem ez így nem jön át. Egy részről baromi érdekesen kezelnek benne szituációkat. Most, hogy többet megtudtunk a családtagokról, azokról akik végig élték az 5,5 évet, amíg a gép el volt tűnve még szarabbnak tartom egyes helyzetek kezelését. A feleség új pasijának tök igaza van, 3 évig szerves része volt a nő és gyereke életének, majd egyik pillanatról a másikra ki van rúgva… izé értem én, meg a csávó is baromi megértő, de bakker ez az egész így nekem nagyon raklap… Mondja a férj, hogy nem számít mi volt 5,5 évig, mert neki az csak néhány óra, és különben is már itt van… WTF??? Ez nem így működik és ezzel együtt a feleség reakciói is baromi hiteltelenek.
Talán még a rendőr és a lánytesó kapcsolata valahogy fel van építve logikusan, de azon a vonalon meg nem érdekel, hogy a csávó mindig is őt szerette és a legjobb barátnő csak pótkerék és majd jól összehozzák őket stb…
De sebaj, jövő héttől jön a titkos black-site meg a kormány összeesküvés és fiú tesó nyomoz, mint az állat…
köszi nem…

Squazee - 2018. 11. 28. 16:45

Januárban már nem hiszem, hogy visszatérek a sorozathoz. Max. évadzáróra visszanézek. Az nem elég, hogy a doki csaj, az ikrek, meg a rendőr csajszi és az exe picit szimpatikusak.
A “főszereplő” csávó borzalmas, a felesége még inkább.

Silver - 2018. 12. 17. 22:39

Na erre se tértem vissza 1.rész után :/ Talán az évadzáróra.

Eva - 2019. 02. 06. 12:54

Én visszajöttem. Nem rossz, nem jó. Vajh, egyedül maradtam?

krigin - 2019. 02. 18. 17:14

Én is nézem még (ne kérdezzétek miért, én se tudom…), bár levagyok maradva 3 résszel, majd együtt megnézem az évadzáróval. S2-re nem számitok, meg attól függ mi lesz az s1 vége, ha ilyen “nesze semmi fogd meg jól” akkor kukázom is ha lesz folytatása akkor is.

winnie - 2019. 02. 19. 10:14

vóóóóóóó!

ez a cliffhanger? ez komoly? wtf. 1995-ben vagyunk? komolyan ennyire futotta?

nem mondom, hogy előtte volt két fejlemény, ami engem nem, de a rajongókat feldobhatja vagy beindíthatja, mindkettő akár cliffnek is elment volna, de ez, ami lett a végén, ami, basszus, már egy perccel a vége előtt sejthető volt, de képtelen voltam elhinni, hogy képesek meghúzni a mai sorozatos világban…?

teljesen kész.

winnie - 2019. 02. 19. 10:15

arra azért kíváncsi vagyok (és semmi cinizmus nélkül, komolyan kérdezem), hogy az átlagnézőt tényleg érdekelni fogja valamelyik veszélyben lévő karakter?

krigin - 2019. 02. 19. 19:59

Szerintem senkit. Az azért sokat elmond a soriról, hogy 16 rész után alig jutnak eszembe a karakterek nevei (piszkosul hozzám nőttek…)
Szeretem a high concept sorikat, de ez szó szerint a büdös nagy semmiről szólt. Megyek nézem tovább a Sex Educationt, az legalább nem ilyen vontatott, a semmiről mesélünk 16×40 percet.
Bocsi, csak kiadtam a frusztráltságot, amit a finálé okozott, ilyenkor bánom hogy nehezen kaszálok futó sorit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz