login |

Pilot-mustra: New Amsterdam – 1×01

2018. 09. 26. 23:33 - Írta: winnie

49 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

– You do know the whole system’s rigged, don’t you? I mean, they’re not gonna let you come in here nd just help people.
– So let’s help as many as we can before they figure us out.

Azt hiszem, hogy a This Is Us mögé pont egy ilyen felemelő sorozatot érdemes rakni, kérdés, hogy az amerikai nézőnek lesz-e kedve egy zsebkendő telezokogása (vagy éppen feelgood fergeteget megtapasztalva) ráduplázni az élményre. Ugyanis az NBC-s New Amsterdam pontosan ezt kínálja: mosolygást, könnyeket és egy javíthatatlan idealistának tűnő főhőst, aki elefántként tombol egy állami porcelánboltban.

NEW AMSTERDAM – 1×01 – 6,75/10

A történet címszereplője a New Amsterdam (haveroknak csak Dam), az első állami finanszírozású kórház, amely nincs túlságosan eleresztve anyagilag annak ellenére, hogy iskolai és börtönrészleg is van benne, plusz még a diplomatákat is ideszállítják, ha véletlenül szénmonoxid-mérgezésre kerül sor az ENSZ-ben. A rész elején pedig egy reptérről kilépő fura, fekete srác is ide indul el két nagy csomagjával egy taxiba ülve.

Persze a fő főhősünk egy orvos, mégpedig Max Goodwin doktor, aki frissen kinevezett orvosi igazgatóként már azzal kitűnik, hogy gyógyítani akar, de miután hirtelen reformokat vezet be az első napján, majd kirúg egy csomó túlszámlázó orvost kiderülhet számunkra, hogy ő tényleg olyan ember, aki mindent meg akar tenni minden egyes betegért. Még akkor is, ha mindenki tudja, hogy ez lehetetlen.

A kórházat azonban rendbe lehet tenni – még akkor is, ha az pár gyümölccsel kezdődik, sok kicsi, sokra megy, vagy mi? Szóval elindul a nagy hadjárat, ami gyógyult betegeken át vezet az egészet intézményt lefedve, ugyanis a New Amsterdam nem csak egyetlen osztályra épül, a kiemelt szereplők közül Janet Montgomery sürgősségis, Tyler Labine pszichológiai, Jocko Sims pedig kardiológus főorvos, és van még egy neurológus is.)

Bár elég jól ismert arcok vannak a mellékszerepekben is, ez a sorozat abszolút Ryan Eggold-ra épül, ő az, aki végigrohanja a pilotot, mindenbe beleszól (segítő szándékkal!), aki kellően atipikus karaktert hoz ahhoz, hogy annak ellenére elfogadjam, hogy a világon semmit sem látok a színészben. Őt nehezen szokom meg, cserébe a karaktert nem lehetett nem szeretni már a kezdetektől, hiszen jófejkedik, és beint annak, aki nagypofájú. Ráadásul még csak nem is tévedhetetlen. (Bár az, hogy ennyire pozitív a figura (szigorúan szakmai szempontból!), azt a veszélyt is magában rejti, hogy a köré írt sztorik feledhetőek és egyszólamúak lesznek.)

A folytatásban érdekes lesz látni, hogy mennyire akarnak foglalkozni a főhős múltjával. Ugyanis róla nem sokat tudunk, azt meg főleg nem, hogy miért lett olyan, amilyen. Eleve adja magát a kérdés, hogy kell-e egyáltalán törődni az idáig vezető úttal, nem lenne-e jobb homályban tartani az előtörténetét és elfogadni annak a karakternek, akit a pilotban ismerhettünk meg. Elég jó.

Mint írtam, felemelő volt a kezdés, és annak ellenére, hogy valójában semmi kiemelkedő nincsen benne (mondhatni középvonalas), valahogy jó volt nézni, bár az egyik orvos szála, a c-sztori nem volt túl érdekes, és akkor meg is fordult a fejemben, hogy nekem ennyi is elég lesz ahhoz, hogy kaszáljam, de még ezt a szálat is jól kikupálták, és végülis vehetem úgy, hogy ekképp karakterizálták azt a bizonyos szereplőt. (Mint ahogy a többiekről is a pácienssel való törődésük közben tudtunk meg a legtöbbet.)

A New Amsterdam annyiban tényleg hasonlít a The Resident-re, hogy mindkettőben az amerikai egészségügy visszásságaira próbálnak rámutatni olyan orvosok segítségével, akik ez ellen, a betegek érdekében akarnak küzdeni, akik számára valaki megmentése (akár a haláltól, akár az eltévelyedéstől) mindent megér. A különbség annyi, hogy a New Amsterdam-ben egy csöpp cinizmus sem volt. Vagyis a főhősében.

Szóval, akinek egy elég idealista megközelítés, optimizmus és sok érzelem hiányzik az életéből, az lehet, hogy nagyot fog nyerni ezzel a sorozattal, de akit kicsit is kikészít az, ha a nagyfináléban Coldplay-számra (Fix You, mi más?) életmentések, családi összeborulások és még dolgozói vastapsok is vannak, annak semmiképp sem ajánlom. Één szeretem, ha valami kifejezetten pozitív, szóval még maradok.

49 hozzászólás Ne habozz!

elliot - 2018. 09. 27. 10:18

Nekünk bejött. A Black List miatt kezdtük persze nézni, de nem csalódtunk. Mondjuk előtte a Resident új részét néztük, amiben szörnyű esetek voltak, aztán meg ezt, amiben szintén, szóval kb. egy órás bőgéssel telt a tegnap este, de hát ez már a mi hülyeségünk.:D

gevin - 2018. 09. 27. 10:27

“6,75/10”

What the hell is this, winnie? :D

Lassan atmegy a pontozasod teljesen Imdb-styleba? :D

winnie - 2018. 09. 27. 10:43

gevin: :) egyszer vagy kétszer volt már ilyen, de nagyon alapos indok van mögötte (plusz senkit nem érdekel a pontszám): a 6/10 lett mostanság a lehető legtipikusabb kezdés, azzal lehet legjobban eltemetni valamit, az a “tipikus”, “nézhető”, míg a 7/10 azt jelenti, hogy tetszett, lehet belőle valami. és itt a 6,5-et túlságosan közel éreztem a tipikus 6/10-hez, márpedig nem volt annyira tipikus ez a pilot, és tetszett annyira, hogy ne csak egy hajszállal tegyem fölé. viszont, ha visszagondolok a manifestre, ami 7/10 volt, ebben többször volt hümmögés a részemről, szóval jobb, mint a “valamivel a korrekt szint feletti”, de azért nem egy 7/10 még.

gevin - 2018. 09. 27. 13:00

Gotcha! :D :D

eanna - 2018. 09. 27. 13:43

Engem pl érdekel a pontszám. Ha épp nincs időm, alkalmam elolvasni az egész kritikát, arra gyorsan ránézek és az alapján is tudok dönteni ismerve a pontozási szisztémátokat és izléseteket valamennyire :)

human - 2018. 09. 27. 13:51

“plusz senkit nem érdekel a pontszám”

szerintem nagyon sok embert érdekel, filmbuzin elég sokszor azon veszekednek, hogy mennyit adtam. sajnos.

DarkEagle - 2018. 09. 27. 17:36

Húú, engem ez nagyon betalált. Szerethető szereplők egytől egyig. Mondjuk én már csak Janet Montgomery miatt is belenéztem volna de egyszerűen remek Pilot volt. Érzem előre hogy ez meg a Good Doctor közösen ki fognak készíteni hétről hétre. :D

Nálam simán egy erős 8/10 a Pilot. Na meg a nézettséget elnézve reménykedhetek hogy nem fogják kaszálni. Kíváncsi vagyok meddig lehet ezt majd húzni hiszen a főszereplő haldoklik és gondolom nincs gyógymód a betegségére hiszen akkor eleve nem erre építenének.

Amúgy meglepően nagyon pörgős volt a pilot még egy dokis sorozathoz képest is. Csak kapkodtam a fejemet.

Shannen - 2018. 09. 27. 22:20

Valahogy így kell egy jó (bár valóban nem kiemelkedő) pilotot összerakni. Engem megvettek (legalábbis a következő 1-2 részre még biztosan).

Meglepő módon mindegyik főbb karakter tetszett, kivéve a főszereplőt. Mármint ő se rossz, de azok a bociszemek és ez a szuper idealista hozzáállás nekem kicsit sok együtt.

Tetszett, hogy pörgött az egész rész, voltak benne jó szövegek, és a felvázolt sztorikban is van potenciál.

Ez lenne a harmadik nézős országos kórházas sorozatom, ami lehet kicsit sok, és egy idő után megunom, de egyelőre ennyi még belefér.

Winnie pontozásán én is néztem egyet (a magyarázat után is). :D Nálam megérdemli a 7/10 ez a pilot.

Tyberius06 - 2018. 09. 28. 00:43

A This is Us-szal nem igazán haladok, néha túl sok nekem az érzelem abban és ezzel is ez lesz a bajom, pedig a pilot bejött. Talán ha sikerül heti rendszeresítenem, akkor nem égek ki tőle…

Voltak benne jó részek meg érdekes gondolatok… Szóval én még maradok.

FrankLuck - 2018. 09. 28. 19:35

Engem nem a pontszám érdekel, hanem ez: “a nagyfináléban Coldplay-számra (Fix You, mi más?) életmentések, családi összeborulások és még dolgozói vastapsok is vannak” – ha egy pillanatra is megfordult a fejemben, hogy megnézzem a pilotot, ezzel meggyőztél, hogy 2 perc is időpocsékolás lenne :)

antares69 - 2018. 09. 29. 17:20

Bejön, bejön, bejön! The Resident és The Good Doctor mellé jöhet harmadiknak.

human - 2018. 09. 29. 20:43

azt hiszem a Birdman a pilot rendezőjének kedvence.

Necridus - 2018. 09. 29. 21:52

Sosem voltam oda a kórházas sorozatokért, de ez megvett magának.

Shannen - 2018. 09. 29. 21:57

Igen, a Birdman nekem is rögtön beugrott. Végülis jól megadta a pörgés ritmusát.

Indie - 2018. 09. 29. 22:17

Az egyik kedvenc idei network pilot volt amit láttam. Valószínűleg sokat dobott rajta nálam, hogy szintén egy javíthatatlan idealista vagyok, és valószínűleg ez a vonal az egész sorozatban végig erős lesz, ezért pár részre még biztosan megvettek.

Kicsit sajnálom, hogy kórházas a tematika, el tudtam volna képzelni változatosabb és egyedibb helyszínt, de ez egy országos széria és érdemes a többi hasonló sorozathoz hasonlítani, azok közül pedig szerintem egyelőre kitűnik ez a fajta felütés. Ha tudnak jó heti sztorikat írni és a karaktereknek is adnak érdekes háttérsztorikat, akkor biztos maradok.

A tónusa valóban kicsit a This is Us-ra hajazós, azt az elején szintén szerettem, aztán valahogy a második évad közepén elhagytam, talán a túl hangsúlyos egybefüggő sztorivezetés miatt. Ehhez a hangvételhez talán jobban passzolhatnak a heti ügyek, és némi karakterizálás, pont amit ennél a sorinál várni lehet majd.

Aldo - 2018. 09. 30. 13:32

A kórházas sorozatoknál kb. 20 perc után kezdem el nézni, hogy mennyi van még hátra. Ez a pilot viszont meglepően lekötött és a játékidő is hamar lepergett. Valóban elég eseménydús volt és több szálat is bedobtak, amiből sokat ki lehet hozni. Egyelőre egyik szereplőtől sem tudnék a falra mászni, így maradok pár részig.

sorozat/gyilkos - 2018. 10. 01. 13:09

Sajnos túl nagy rálátásom van az EÜ-re családtagok révén, hogy ez komolyan vehető legyen, ami nem lenne probléma, ha a sorozat nem venné magát komolyan.

Amúgy persze: a költségvetés le van tojva, gyógyítsatok, ahogy jólesik!! :DDDDDD.

winnie - 2018. 10. 01. 15:14

sorozat/gyilkos: ne legyél csőlátású – attól, hogy valamit (egy mikronnyit) tudni vélsz, még létezik más is, amiről nem tudsz. attól, hogy látsz egy szeletet egy világból, még nem látsz semmit. “sok egészségügy” van, sokféle forradalmi próbálkozás, olykor idealista, olykor más céloktól vezérelve, ezeknek elég jó irodalma van. mint ahogy ez a sorozat is egy konkrét ember munkáján alapul, az ő medical directorságáról szól. (nem ismerem a könyvet, de mivel az nonfiksön, szóval doku, érdemes lehet utánanézni, hogy mi minden van benne. és ugye eric manheimer is ott van a készítői gárdába, szóval ha valakinek, neki jobb rálátása lehet a dolgokra, mint a családtagoknak.)

(tényleg viccen kívül. ezt a könyvet nem ismerem, de én is láttam dokukat, illetve olvastam könyvet, amiről ugyan nem vonok le általánosításokat, de azt látom, hogy “basszus, olyasmik is léteznek, amiről fogalmam sem volt”

“Amúgy persze: a költségvetés le van tojva, gyógyítsatok, ahogy jólesik!! :DDDDDD.”

szerintem félreértetted, egyáltalán nem erről volt szó, ráadásul még spórolt is azzal, hogy kirúgott sok agyonfizetett embert, akik egyébként is csak a tébét fejték. (elismerem, elég radikális és kevésbé hihető a teljes osztály kirúgása, de biztosan menedzselhető valahogy.)

másrészt magyarországon vagyunk, 2018-ban. őszintén meglep ez a reakció, mármint, hogy azt gondolod, hogy egy állami intézmény esetében csak a racionalitás dolgozhat. ez most olyan, mintha egy közszolgálati csatornáról szólna a sorozat, és kinevetnéd, hogy nem gazdaságosan vezetik:) (főleg azok után, hogy a gazdasági oldallal még nem is foglalkozott a sorozat, sem az előzményekkel, hogy miképp érkezett az új főnök, hogy mi mindent készített elő. vagy az nem hihető, hogy kipakolnak pár gyümölcsöt az előtérbe?

nem kötözködni akarok, csak arra célzok, hogy túl egyszerű azt mondani, hogy “ilyen nincs”. oké, te valamivel alátámasztod, de miért nem merül fel valakiben, hogy hiányos lehet a tudása?

Aldo - 2018. 10. 01. 15:21

“Sajnos túl nagy rálátásom van az EÜ-re családtagok révén, hogy ez komolyan vehető legyen, ami nem lenne probléma, ha a sorozat nem venné magát komolyan. ”

Én dolgoztam is az eü-ben mégsem állítom, hogy akkora rálátásom lenne. Az amerikaira meg pláne nincs.

sorozat/gyilkos - 2018. 10. 02. 01:29

@winnie Isten az atyám nem trollkodásból írtam, most még is úgy vigyorgok, mintha az lett volna. Ne vedd már ennyire komolyan :D

Ez egy idealista, kórházas sorozat, nincs ezzel semmi baj, hardcore west wing rajongóként még azt se mondhatom, hogy immunis vagyok az ilyenre. Akinek bejön, fogyassza!

Ami a valósággal való kapcsolatot illeti, a családtagokon túl nekem is volt kis szerencsém olasz, német és még amerikai közkórházban is járni, nem betegség, hanem ilyen szervezési, meg gazdasági jellegű ügyben (régen volt, az is igaz). A magyarokról ne beszéljünk, tényleg más világ, minden szempontból. De ettől még az EÜ rohadt drága mindenütt a világban, és készséggel elhiszem, hogy vannak hős rendszerborogató zsenik, néha csodák is, de a költségvetést sehol a világon nem lehet tökönrúgni az idealizmus jegyében, vagy csak rövid távon.

Ahol precízen optimalizált betegutakon át, és a viziten ipaden ellenőrzött protokollok (az adott tünetegyüttes diagnózisára, és a diagnózis kezelésére kialakított sablonok) szerint megy a gyógyítás, – amiből csak igen kemény bürokratikus harccal lehet átlépni (ezt láttam), ott ez nem tűnik valóságosnak. Aztán ki tudja, lehet ez államilag kiemelt díszkórház, amivel a politikusok villognak, de hogy nem ez a jellemző, mert nem fér bele, arra itt fogadhatunk egy rekesz sörben.

De mondom, ez egy sorozat, és én senki szórakozását nem akarom elrontani, szóval sok sikert neki. :D

winnie - 2018. 10. 02. 06:57

én elhiszem, sőt, biztos vagyok benne, hogy sokkal több a tapastralatod és rálátásod a témára, főleg elsőkézből, míg nekem csak közvetve lehet. csak arra célzok, hogy egy efféle “vitában” (ez nyilván nem az), mindig annak van könnyebb dolga, akinek rá kell mutatnia arra, hogy “íme, itt egy példa, ami valóban kimeríti a tényállást” (értsd: kiválasztani a sok millióból egy konkrétumot), mint annak, aki kevés számú példa (akár 10, akár 100, akár 1000, még akkor is csak töredéke az egésznek) alapján akar, ha nem is általánosítani, de cáfolni. ez az utóbbi mindig infóhiányos álláspont lesz.

szerintem nem véletlen, hogy manapság egyre több az ilyen sorozat. ott a code black, ami egy konkrét kórházról szóló dokufilm alapján készült, itt van ez, ami egy konkrét kórházról és emberről szól dokukönyv alapján. ott a for the people, ami egy konkrét bíróságról szól (utóbbi kettő pont egy olyan intézményt emel ki, ami fő-fő kategóriás). még az olyan, majdnem scifi sorozatok, mint a pure genius, amik nem konkrétan valós alapokra épülnek, létező programokból vettek át motívumokat és metódusokat.

más kérdés, hogy mindig benne van, hogy a valós alapú dolgokat összemossák a fiktívvel (ahogy azt kell), és akkor már nem tudjuk megmondani, hogy melyik hova tartozik.

sorozat/gyilkos - 2018. 10. 02. 15:13

winnie Az nem gondoltál, hogy az ilyen fél/ál dokumentarista dramatizált anyagokra egyszerűen igény van? Nézői és gyártói oldalról egyaránt. Végül is erről szólnak a realityk, sőt a realitykről készített fikciósok egészen közel állnak ehhez a valóság elemei re/ből építkező, dramatizált kórházas/jogi cuccokra.

Az idealizáltságuk pedig részben nézői igény, tehát üzleti szempont. A hős, a realitásokkal szembeszálló kórházigazgató pozitív üzenet, és kellemes kikapcsolódás, ellentétben azzal, amikor az orvos közli, hogy ezt a beavatkozást már nem fedezi a biztosításod, és sajnos leszel szíves otthon csendben meghalni, amit persze nagyon sajnál abban a 3 percben, amit rád tud szánni.

Van igény ilyen igazán valóságszagú sztorikra is, csak gyanúm szerint sokkal kisebb, mert egy fárasztó, kemény nap után az ember inkább vágyik könnyed kikapcsolódásra, mint arra, hogy ezzel terheljék. Szerintem ezért (is) olyan eszeveszetten népszerűek a valóságtól a lehető legtávolabb eső szuperhősös mozik, de még a walking dead is. Az utóbbi hiába posztapok szenvedéspornx, a problémái és kihívásai (lényegében a túlélés) legalább annyira távol állnak a modern élet kusza, és bonyolult bajaitól, mint Thor kalapácsa.

Az idealista szuperdirektor, aki egész osztályok instant kirúgásával állítja helyre az erkölcsi igazságot, nem is nagyon különbözik Vasembertől, aki az elpusztíthatatlan szörnyet vágja haza a puszta kezével. Mindkettő funkciója, működése a néző elemelését szolgálja a valóságtól. A sprituális feloldozás, és remény napi adagja, hogy kicsit elviselhetőbb legyen az élet.

Persze mindkettő a nézőközönség igényeinek pontos felmérésével, azaz pénzügyileg kiszámítható keretek között. :D

winnie - 2018. 10. 03. 21:06

sorozat/gyilkos: bocs, de most elég lufi, amit írtál, és erre már tudok érdemben is reagálni, hiszen a sorozatokhoz már egy fokkal jobban értek. ezek azok az üres lózungok, amit pro és kontra le lehet írni, úgy, hogy az ember sajátmaga mellett érveljen és mindent lesöpörjön kamu modellekkel, hogy “az embernek idealziáltság kell”. ez bullshit. miért? mi bizonyítja? az a legutóbbi 10 sorozat, ami ordas nagy bukta volt? (rákerestem a szóra és láttam, hol emlegettem.)

ez a legnagyobb baj, amikor valaki azt hiszi, hogy van recept. hogy az ember egy jellemző miatt néz valamit, és nem az összélményért, aminek egy összetevője a jellemző. antihős kell! tisztelelkű hős kell! cserzett arcú, borostás pasi kell főszerepbe! babarcú pasi kell!

ld. még a spartacus nagy siker, mert vér és szex kell a népnek. vs a spartacus rétegsorozat, nagyon kevesen nézik, mert véres és szexes, és ez az átlagnézőt eltaszítja a sorozattól. mindkettő igaz és baromság egyszerre, ergó nem érvelési alap. nem azért lesz sikeres a sorozat, mert vér és szex. a siker azon túlmutat. nem azért lesz kevés nézője, mert vér és szex. lehet bőven pro és kontra példákat hozni, amik ezt fényesen bizonyítják.

azt csak egyetlen gondolatra reagáltam, erre: “ilyen fél/ál dokumentarista dramatizált anyagokra egyszerűen igény van?” – röviden kábé fejfogás és szobából való kirohanás a reakció részemről. hol voltam, hogy nem vettem észre, hogy ilyesmire bármi igény lenne? a realitykben például pont nem ez a siker titka, hanem az egyik felüknek a versengés, a dokusoknak pedig az, hogy pont olyanok, mint bármelyik dokusorozat, és az ember a szereplőket karakternek tekinti, ergó az, hogy valóságra épül, szinte semmit sem tesz hozzá. egyszerűen elmosódik a határ, vagyis nincs reality meg nemreality, csak sorozat.

“és kellemes kikapcsolódás”

igen, és eközben a másik adón meg pont az FBI megy, ami felkavaró, cseppet sem kellemes, ijesztő, mert épp 30 embert robbantanak fel, vagy ezen a héten egy másik tömeggyilkosságot mutatnak, amiben egy salátásbárt mérgeznek meg. és akkor jöhet egy másik kommentelő, és megkérdezi tőlem, hogy nem gondolom-e, hogy ez kell a nézőnek? hogy…, stb. és racionalizálja annak ellentétét, amit te mondtál.

nincs recept. megyek és megnézem a szexuális erőszakokkal, pedofilokkal és emberfelgyújtásokkal foglalkozó, 20 éve töretlen sikerű law and order: svu évadnyitóját, amiben majd keresem a tisztalelkű hősöket:)

viccen kívül. azért jó az utólagos okoskodás műfaja, mert az ember tévedhetetlennek tűnhet. és egy év múlva senki nem fogja számonkéri ezt a véleményedet. szerintem hiba ennyire leegyszerűsíteni. illetve nem, mert sokkal jobban le kell egyszerűsíteni a dolgot. arra, hogy valami a csatornának (amelyik berendeli), illetve a nézőnek (amelyik nézi) jó-e. vagy nem jó. minden más csak sallang, amit rá lehet aggatni egy érvelésre, de nem bír jelentéstartalommal.

winnie - 2018. 10. 03. 21:10

a lényeg, hogy nem az igazságtartalmát vitatom annak, amit írsz, csak az ürességét kérem számon. na.

más. még bírósági tárgyalótermük is van, mint kiderült az 1×02-ben – ha ilyet lát az ember, rögtön scifinek véli, de ugyebár tényleg van:) egyébként a folytatásban kitérnek a fent felvetetett némely kérdésre, arra, hogy meddig lehet így elefántkodni a porcelánboltba, meddig engedni a dean of medicina.

winnie - 2018. 10. 07. 12:06

1×02: 5/10. Ehh, persze várható volt, hiszen látszott, hogy itt minden héten pár orvos megkapja a maga kis történetét, amit a főhős szépen összefog ide és oda is beleszólogatva. Ez sajnos elég nagy csalódás, hiszen egyrészt egy ilyen kis, szinte különálló sztori vagy bejön, vagy nem, másrészt a sorozatot a főhősért nézné inkább az ember, azért, ahogy küzd mondjuk a betegért, itt meg sokkal kevesebb teret kapott, mint a pilotban.

A pszichodoki és Kapoor betege jó volt, elég kemény, a szívdoki és a vudu sajnos egy cseppet sem izgatott, és a két C-szálnál is 1-1 volt az eredmény, mert a médiadokit szívesen néztem volna, viszont pont a főhős magánéletes szála totál érdektelen volt számomra. Verdikt: Ez így egál, 2-2, nem? Ha csak ennyire futja, nem lesz nézős a sorozat.

Az azért jó volt, hogy emlegettek pár vonatkozó törvényt kritika gyanánt, a dübögő dobzene is lehetne gyakoribb, és tényleg van bíróság a kórházban? Nem rossz. Ja, a vége megint nagyon, nagyon cukrosra sikeredett, de tetszik, hogy a készítők nem fogják vissza magukat, hanem kőkeményen bevállalják a giccset. Önazonosság-tudat, ha van ilyen szó. És ha ezt jelenti.

Shannen - 2018. 10. 18. 23:33

1×04

Kicsit vegyes érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban.
Alapvetően bejön, sőt, előbb nézem meg ebből az új részeket, mint mondjuk a The Resident-ből. Tetszik a humora (én tök jókat szórakoztam az elmúlt részeken), jó, hogy nem egy újabb flancos kórházról van szó. (Mondjuk fogadjunk, hogy még ebben az évadban lesz egy olyan rész, amiben a börtönkórház részből elindul valami lázadás vagy egy elítélt megpróbál megszökni/megtámadni az orvosokat.)

A karakterek többsége is érdekes idáig. De például a főhőssel azért vannak fenntartásaim. A betegségének a szála tetszik, kíváncsi vagyok merre viszik, de ez az szuper nyugodt, nagyon pozitív személyisége kicsit sok. Várom, hogy mikor fog elszakadni a cérna.

Másrészről viszont az írás azért nem túl erős valljuk be. Sokszor elnagyolt, bugyuta és a nagy monológok mintha mind tartalmukat, mind előadásmódjukat tekintve Sorkin-t próbálnák megidézni. Nyilván messze vannak attól, de az erőfeszítés érződik, és ez elég zavaró.

Összességében én tuti maradok az évad hátralévő részeire, bár lehet, hogy ezt egy másik kórházas sorozat(The Good Doctor) fogja bánni.

winnie - 2018. 10. 19. 13:39

1×03 – 5/10: nem nagyon kötött le, megint az esetek egy része felejtős, a másik része pedig megérintős volt, de a főhős magánélete döbbenetesen nem érdekel. főleg emiatt kasza nálam.

Eltiron - 2018. 10. 25. 14:28

Hát azért… Nem hittem volna, hogy felül lehet múlni a Grey’s Anatomyt sziruposságban, de ott csak nagykanállal adagolják, itt vödörből öntik a nézőre. A 3. rész végén amikor ilyen nagytotálok meg lassított felvételek mennek és a háttérben José Gonzalez bazseválja a Heartbeats-et, az már tényleg nevetségesen giccses volt. Mégis nézem tovább, mert kikapcsol, és hát mert Martha Jones van benne (gyk: Freema Agyeman).

Eltiron - 2018. 10. 25. 16:34

Megvolt az első öt rész. Az ötödik még klisésebb volt, mint az eddigiek, a visszaemlékezős formátumot tucatnyi sorozatban láttam már ellőni, köztük az összes kórházasban (a GA-ban kétszer is). Borzasztó gáz, hogy minden epizód végén van egy akusztikus gitárral elpengetett giccses kis dalocska, ami alatt mindenki bőg, és néhányan ilyen Szomszédok-jellegű bölcsességeket mondanak.
Kasza?
Szó sincs róla :) Az életem épp elég borzasztó, tehát ennyi szentimentális pozitivizmus hetente párszor belefér, szóval marad ez nekem a GA és a Good Place mellé, végülis papírzsepi úgyis mindig van itthon ;)

Eltiron - 2018. 11. 01. 14:10

1×06: Ez még inkább GA a köbön volt, meleg pár, az egyikük zsidó, örökbefogadott bangladesi muszlim kislánnyal, bűnözők, mint áldozatok, globális felmelegedés, pénz vs. minden más, sorolni is fárasztó :) Egyelőre még nem lövöm le, de kedvenc nem lesz ebből.

Shannen - 2018. 11. 11. 09:23

Igen, felesleges lenne tagadni, hogy nincs egy kis GA-s beütése a dolognak, de azért a szappantól még így is arrébb vannak. Ráadásul azok a klisés húzások, amik pl a GA-ból (vagy máshonnan is akár) ismerősek, valahogy mégis frissnek hatnak, bár nyilván azért hátast nem dobok tőlük. Ebben persze az is benne lehet a részemről, hogy a GA-t már 7 éve nem nézem, sem más hasonló típusú sorozatot, szóval ezért is lehet nem zavarnak annyira az ilyen húzások.
Sőt, őszintén szólva az 1×06 vége a táncparketten kifejezetten tetszett, nagyon szép megoldás volt.

Eltiron - 2018. 11. 20. 18:48

1×07 – Az eddigi legjobb epizód. A domino-műtétet már amúgy ellőtték (most hirtelen nem ugrik be, hogy GA-ban, vagy Dr House-ban?), de így is érdekes/izgalmas volt.
Tényleg az a helyzet, hogy jó nézni, annyira szimpatikus népeket szedtek össze. A legtöbb kórházas sorozat tele van idegesítő, nyomasztóan arrogáns seggfejekkel (a The Good Doctort ezért is hagytam abba), itt viszont szinte mindenki kedves ember. Tudom, hogy ennek semmi köze a realitáshoz, mégis jó látni :)

Eltiron - 2018. 11. 28. 20:24

1×08-09
(THUD)
ez egy igen mocskos húzás volt a készítőktől.

Eltiron - 2018. 11. 28. 20:27

Folyt. Köv. január 8:
https://youtu.be/fCAKxXFkLsc

Shannen - 2018. 12. 07. 21:41

Továbbra is bejön a sorozat, sőt egyre jobban, ami főleg a karaktereknek köszönhető, mindenki így vagy úgy de szerethető és tud hozzájuk kapcsolódni az ember.

Egyedül azt sajnálom, hogy ez a téli szünet előtti rész egy totál értelmetlen cliffel zárult. Most komolyan, ki az aki izgul azon, hogy vajon mi történik a főszereplővel? Mármint persze lehet ezt érdekesen folytatni utána, csak most a rész vége úgy lett felvezetve, mintha most halálra kéne aggódnunk magunkat, hogy vajon túléli-e főszereplő.

e-batta - 2018. 12. 10. 11:48

Egyetértek Shannen-nel. Az egész sztorit a főszereplő rákbetegségéről elég nagy kétkedéssel fogadtam, mert akkor hova futna ez a sorozat? Csak egy évadra terveznének? Ütősebb lett volna, ha valamelyik fontosabb szereplő kerül ilyen helyzetbe (pl. az onkológus Dr. Sharpe, az sokkal érdekesebb lett volna). Így viszont a legteljesebb nyugiban fogom nézni a januári epizódot. Az is igaz, hogy annak ellenére nagyon tetszik a sorozat, hogy a legkevésbé sem valóságosak, ilyen szuper kórházi közösség nem létezhet a való életben. Dr. Bloom-ra leszek még kíváncsi, teljesen szétesett, hibát hibára halmoz, vele biztos történni fog valami tragikus.

winnie - 2018. 12. 10. 11:56

cliffnek elég fura, de egyébként gondolom, nem a “meghal-e” kérdésre futtatják ki a sorozatot, hanem arra, hogy a rák, mint érdekes ketyegő óra mennyiben befolyásolja a karaktert, a döntéseit. remélhetőleg azok túlmutatnak a “minden mindegy”-hozzáálláson és a kvázi következménynélküliségen.

Eltiron - 2019. 01. 24. 23:56

No, hát folytatódtunk. A visszatérő rész (1.10) nem meglepő módon nagyon érzelmesre sikeredett és ugyanakkor nagyon jóra. Lisa O’Hare nagyon nagy telitalálat Georgia szerepére, ebben a részben ő vitte a prímet, gyönyörű volt és nagyon hiteles az alakítása.
Az 1.11 a szokásosnál sötétebbre sikerült, jól érzékeltették, hogy a kemó hogyan rombolja Maxet, Lauren és Sharpe kapcsolata érdekes konfliktusforrás lett. Nekem egyedül a Kapoor doki és fia-szál nem jött be, borzasztó erőltetettnek érzem. A farkasról vizionáló fiú esete pedig kimondottan érdekes volt.
Az 1.12 pedig zseniális, benne van minden, amiért megszerettem ezt a show-t. A névtábla jelenetnél úgy éreztem, mintha egy Monty Python-jelenetet néznék (Ja! Azt hittem, hogy Őt! Gondoltam minek őt őrízni, amikor ő őr!) és az epizód végig tele volt remek poénokkal – emellett persze jutott hely két érdekes orvosi esetnek is.
Most ismét egy kis szünet, február 5-én jön az új rész.

Eltiron - 2019. 02. 20. 10:36

A 13. epizód gyengécskére sikeredett. Sajna tovább nyomják a Kapoor-vonulatot, ami teljesen érdektelen és eléggé nevetséges (egy öregecske idegorvos és rockzenész fia egy csúnyácska büfésnő kegyeiért versengenek – wtf).
A Bloom-Iggy dolog érdekes lehetett volna, de sajna csúnyán sablonosra sikerült, a végén pedig még kaptunk egy kis Martha Jones – Mohinder (bocs, nem tudok másképp gondolni rájuk :D) románcot.
Az érdekes szál a redundáns munkaerő újrafelhasználása volt, a szokásos Bernie Sanders-féle turbószocialista megoldással. Megért volna egy bővebb kibontást, a freudista könnypatak helyett…

Eltiron - 2019. 02. 20. 15:58

1×14 – Jobb volt mint az előző, de szintén lassú és erősen szappanoperás. Az új doki (az ideiglenes sürgősségis Bloom helyett) jó karakternek ígérkezik.

Eltiron - 2019. 03. 09. 15:22

1×15
<3, zseniális epizód.
Ez mondjuk pont olyan volt, amit az is megnézhet, aki már kiszállt a sorozatból – és újragondolhatja :)

Eltiron - 2019. 03. 15. 15:56

1×16 – Mielőtt tavaszi szünetre megyünk (áprilisban lesz csak új rész), még odacsapunk egy nagyon erős epizóddal.
A körházas sorozatok akkor működnek a legjobban, amikor válsághelyzet van, most megszületett az NA első katasztrófa-epizódja. Hóvihar van, az extrém helyzet extrém megoldásokra kényszerít, és előkerül egy olyan emberi aspektus is, ami a sorozat kezdete óta leppengott a háttérben. A végén egy jókora baszom cliffhanger, ahogy kell.
Kritikaként felhozhatnám, hogy a kevesebb több lett volna, Vijay esete nyugodtan kimaradhatott volna, hogy több idő legyen a fő szálra (Max&Helen*)

*Most már Helenként gondolok rá, bár a mikor azt mondja, hogy “doctor”, akkor én gondolatban mindig eléteszem, hogy “The” :)

Tyberius06 - 2019. 03. 20. 14:35

Nem megy ez a sorozat nekem hetiben, szóval ilyen 5-6 részes blokkokban nézem. Kapoor és a fia szála agyhalál… Bloomnál tudni lehetett, hogy előbb utóbb jön a rehab téma, én mondjuk meglettem volna. Kicsit erőltettnek éreztem ezt a fajta karakter építést/mélyítést az esetében.
A kemós viccelődős rész, illetve a munkaerő újrahasznosítás baromi jó volt. Ami már most nem tetszik ez a Helen-Max erőltetett kapcsolat. WTF? Erre mi szükség volt. Teljesen jól elvolt a két karakter egymással, Max visszakapta a feleségét, Helennek ott van Mohinder, most miért kellett ebbe beleerőltetni bármi többet? Először Mohinder piszkálódása a “vibe”-bal, aztán a “látnok” nő hülyesége, majd a végén a cliff előtt az az elkezdett mondat… Az ilyenek szoktak eredményezni hirtelen felindulásból elkövetett kaszákat nálam. Mert hogy nálam ez inkább bosszantó, mint izgalmas vagy érdekes…

Eltiron - 2019. 04. 10. 13:22

3×17 – Jó sokat vártunk erre.
A sorozatfüggők elkezdhetnék számolni, hány áramszünetes epizódot láttak, óriási klisé ez. A NA íróinak sikerült azért egy elég jó részt kihozni ebből az elcsépelt ötletből, de azért nem lett valami hú de emlékezetes a dolog.

Eltiron - 2019. 04. 21. 16:04

Kicsit húzom a szám az 1/18 után, mert Bloom-ot és Max feleségét epizódok óta nem láttuk, de a totál unalmas büféscsaj-sztorit csak erőltetik tovább.

Eltiron - 2019. 05. 09. 13:27

No, hát eljutottuk ide: ki lett mondva, hogy Max haldoklik.
Mivel be van rendelve a második évad, nem hinném, hogy lenne bátorsága a készítőknek kinyírni a főhőst, aki köré az egész sori épül, szóval itt valami nagy csavar fog kelleni.

Necridus - 2019. 05. 09. 14:02

Eltiron:

Igen, de ez nem végleges. Azért haldoklik, ahogy kezelik, és ahogy ő is hajtja magát. Helen mondja is, hogy hazaküldi, amivel már segít neki, és ezután ő lesz az orvosa és megmenti az életét.

Én egyébként már tényleg elgondolkoztam azon, hogy mi van, ha mégis megölik? Simán meglehet (jó, idén még nem, de ha sokáig tart a sorozat, el tudom képzelni, hogy mondjuk egy év után ismét megbetegszik és meghal), és akkor azzal megy tovább a történet, hogy hogyan viszik tovább Max stílusát a kórházban. A sorozat elvégre nem Max, the Medical Director, hanem New Amsterdam. Szóval bennem megvan a stresszfaktor, hogy mi van, ha mégis. Vagy legalább valami maradandó sérülés?

Az évadzárós írásnak már nekiálltam, úgyhogy jövőhéten hozom is:)

Necridus - 2019. 05. 09. 14:05

Helyesbítek – és elnézést a duplázásért – a teljes évad kritikájának megírását már elkezdtem (elvégre évadzárós kritikát nehéz lenne írni évadzáró nélkül).

Eltiron - 2019. 05. 15. 14:36

Nincs új a nap alatt, az évadzáróban féltucat kórház-sorozatos klisét elsütöttek.
@Necridus: Én is készültem évadértékelővel, de akkor rád hagyom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz