login |

Survivor Hungary: kezdett a 4. évad

2018. 09. 27. 21:54 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, reality,

Nem így terveztem, de estére dupla dózis Survivor került, hiszen a magyar változatban tegnap került sor az első kiszavazásra a magyarban (az amerikaiban ilyesmire egy rész is elég…), szóval most már meg lehet emlékezni a kezdésről, hogy aztán, ha minden jól alakul, 3 részenként jöjjenek posztok a szezonról. Nyilván nem tőlem, mert ha az első 3 rész vontatottsága nem rettentett volna el, akkor az első csavar is bőven elég volt.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ha sokkal több időm lenne, akkor simán lehet, hogy bevállalnám a magyar Survivor-t is, mert azért a formátum elég erős, hogy elbírjon a gyerekbetegségekkel, de most nem fogok rugózni a napi sugárzáson és a három nap bemutatására szánt műsoridőn, hiszen sokkal fontosabb az, hogy milyen játékosokat sikerült összeverbuválni. Nos, első blikkre nem rosszakat.

Persze most még nem látni, hogy előfordul-e a kardinális castingos bűn, miszerint valaki azt mondja, hogy nem akar játszani, de az biztos, hogy ezúttal a résztvevőknek legalább a fele egy-két rész után látszódott, hogy milyen típus, nem egy elég erős személyiség is van köztük – arról nem is beszélve, hogy fejről is könnyebben elkülöníthetők egymástól, mint a tavalyiak. És még játszani, taktikázni is akarnak, szóval ez minimum fél siker.

A másik felét a sikernek pedig azt jelentette, hogy pár játékos nagyon jó és intelligens mesélőnek bizonyult, megnyerően tudtak a kamerába beszélni, értelmesen el tudták mondani a gondolataikat, márpedig korábban ez rákfenéje volt a műfajnak. Eleinte nem is őt hallva jutott ez eszembe, de ahogy közeledtünk a kiszavazáshoz, Dávid volt az, aki kábé hibátlan volt a”confessionalök” során.

A kezdés a rohanással jól nézett ki, még ha nyilván marhaság is volt, de legalább a zihálásból úgy tűnt, hogy tényleg megfuttatták őket egy kicsit, utána pedig az első feladatnál megint az jutott eszembe, mint tavaly, hogy megint sikerült olyat kitalálni, ami hosszú percekig eldöntetlen lesz, így kénytelenek szabályokat módosítani.

Szerencsére nem 5-9-szer kellett a teljes csapatnak sárban bugiznia, hanem utána egyéni körök voltak, de olyan játékokra van szükség, ahol nincsenek ilyen holtesemények, nulla pontos körök. Vagy ha vannak, akkor ki kell vágni őket. (Ha már a feladat, akkor a védettség játék is ősbéna volt azzal, hogy rögtön le kellett volna ugrania mindenkinek, hogy csak egy ember kapaszkodjon. Gondolom, ezeket nem saját kútfőből csinálja az RTL, de az amerikaiban ilyesmi nem fordulhat elő, még akkor sem, ha folyton fizikai versenyeket kombinálnak valami kirakóval.)

Ezek a lányok nem tudják, hová jöttek.

A lányok kontra fiúk tagozódás az egyik oldalon nem meglepő, ezek a fix vonalak mentén történő elkülönülések mindig sok potenciált rejtenek magukba, főleg az elején, hiszen akkor még egál a két oldal. (Engem még mindig meglep, hogy kezdéskor vannak, akik kettes meg hármas szövetségre, vagyis kisebbségre alapozzák betonbiztosnak gondolt terveiket.)

Egymás után megnézve a három részt, rögtön éreztem, hogy például az elején mi az, ami leginkább elrettent: a kezdetek krónikája. Már hozzászoktam ugyanis, hogy ennyire részletesen nem kell látnom totálisan felesleges, a narratívához nem kapcsolódó részleteket, mint a vécéstratégia vagy a kajakeresés. A szállás építése még belefér, hiszen ott a dinamika is átjön, plusz van történeti elem, de a többi esetében csak totál repetitivitás van. Remélem, hogy nem minden szezon így fog kezdődni, és mást is lehet mesélni az első napokról.

Ha már mesélés. Nyilván a 150 perc körüli hosszúságnak köszönhetően (mármint, hogy ennyien fednek le egy szakaszt a kiszavazással) rengetegszer lényegtelen kis színesekhez, életképekhez kényszerülnek nyúlni a szerkesztők és sokkal több a levegőben lógó interjúrészlet is, pedig most direkt olyan szemmel néztem a részeket, hogy miképp, milyen szálakat kiemelve lehetne egy feszes epizódot összevágni a látott anyagból.

(Jut eszembe, a nyitány, vagyis az első 3 epizód nagy részében a szerkesztők/vágók nem sok fantáziával meséltek, sokszor egyszerre narrálva, mutatva és még dialógilag mondva is bizonyos dolgokat, ami nem kicsit redundáns, s épp ezért volt öröm, hogy a kiszavazás előtt végre a képekkel és a vágással sikerült történetet mesélniük és érzéseket átadniuk, nem kellett hozzá beszéltetni a játékosokat rutinszerű vágóképek kíséretében.)

Ha pislákolt is bennem egy rövid ideig a remény, hogy idén a magyar Survivor mellett maradok, az első játék utáni játékoscserének köszönhetően azonnal kialudt. Szeretem a csavarokat, ráadásul a magyar változat kapcsán nincsenek is elvárásaim, nem ragaszkodnék semmihez, minden fair game, de az olyan húzások, amik ennyire irányítottak (nem a szerencsén múlott a játékoscsere, hanem azon, hogy a főszerkesztő azt mondta), nálam válóokot jelentenek.

Egyszerűen csak azért, mert azt jelzik, hogy később is bárki bármikor belenyúlhat a játékba, ha valami nem tetszik neki. Lehet másképp, nem szkriptelve is manipulálni, erre nem vagyok kíváncsi. Még akkor sem, ha egyébként szép feladat, kihívást jelent a készítőnek. (Mondjuk az nagyobb kihívás, ha nem az a céljuk, hogy a játékosok alkalmazkodjanak, hanem sorshúzással kreálnak maguknak egy helyzetet, amihez nekik kell alkalmazkodni.)

Összességében biztatónak mondanám a kezdést, az már tényleg egyéni preferencia, hogy az efféle, irányítható csavarokat nem veszi be a gyomrom. De lehet, hogy csak azért, mert ehhez szoktam, és egyébként más játékokban is előfordul hasonló, így a nézők immúnisak rá. (Kíváncsi leszek, hogy a gazdag kontra szegény sziget tagolódás miképp fog elsülni, mert az amerikaiban például hatalmas benézésnek bizonyult ez a koncepció.)

33 hozzászólás Ne habozz!

Adam - 2018. 09. 28. 01:49

Ez a műsor sokkal érdekesebb lenne, ha a magyar valóságot mutatná.

Pl BKV sofőr, 200 ezres fizuval a belvárosban. Na az az igazi survivor.

Roxi - 2018. 09. 28. 07:37

Adam :akkor elég a Szomszédokat visszahozni,abban mindig sírtak.

Xtian - 2018. 09. 28. 08:14

Szerintem teljesen rendben van a Survivor, nem érzem eddig se rétestésztának se unalmasnak. Bár bejött a jóslat, tegnap már az egyik csajszi a feladáson töprengett.

Mordekai - 2018. 09. 28. 10:07

Ez egy kib. jó műsor lehetne, de nem ezekkel a gagyitévés belenyúlásokkal. Gondolom az RTL-nél az az alapvetés, hogy nézettségileg kevésbé teljesítene egy igazi valóságshow, de ez már rég a ló másik oldala.

Gondolom borzasztóan egyoldalú szerződéseket írnak alá a játékosok, de egy ilyen helyzet után, hogy valaki megnyer egy játékot, aztán közlik vele, hogy bocsika, akkor te most igazából vesztettél, én tuti hogy bojkottálnám az egészet. És hiába sulykolja a műsorvezető, hogy itt bármi megtörténhet, attól én még rákérdeznék, hogy akkor itt most végülis mi a f*szt kell csinálni a győzelemhez. És ezt a tévénézők is ugyanúgy megkérdezhetnék.

Kb. egy szabály lehet (?): Aki több nézettséget hoz, az előnyt élvez.

Magas az eyecandy faktor, jó a környezet, jók a csajok, jók a játékok, hazudnék, ha azt mondanám, nem akarom nézni. Szerencsére ott a weboldal, lehet szűrni a lényeget. De így is valószínűleg csak addig fogom bírni, amíg meg nem érkezik a következő random sz*r.

– A szokásos meglepetés versenyző a semmiből, a már megfogyatkozott keretbe
– A kiesett, agyhalott, irritáló, életképtelen versenyző meglepetésszerű visszahozása csakúgy, “mert megtehetjük”
– Amikor majd szépen körvonalazódik, hogy kit akarnak mindenképpen benntartani a szerkesztők

Egyébként tényleg nagyon gáz volt a csimpaszkodós és a kókuszos játék közben látni, hogy erőből akarták megoldani, a tökegyértelmű, faék egyszerűségű, nyilvánvaló, nyerő taktikai lehetőség senkinek nem jutott eszébe.

winnie - 2018. 09. 28. 10:17

a szerződés kapcsán csak annyi van, hogy ha belemész, akkor a játékszabályokat ők hozzák. az efféle dolog benne van, mondhatni, hogy az nyer, aki legjobban tud alkalmazkodni, de ha már ilyet húznak, tényleg korrektebb a random, és nem azzal kiszúrni, aki nem annyira kell nekik. (mondjuk az is igaz, hogy nem lehet biztosra menni, hiszen ki tudja, hogy egy ilyen döntésnek mi lesz az eredménye.) (a nézettség nem téma, mert a döntéseknél még nem tudják, hogy ki fog nyerni, hogy ki miképp teljesít, szóval emögött nem lehet túl sok filozófia. max most, a vágás során tudnak valakit kiemelni, hogy többet legyen.)

“tökegyértelmű, faék egyszerűségű, nyilvánvaló, nyerő taktikai lehetőség senkinek nem jutott eszébe.”

főleg, hogy előzetesen bőven van idejük megbeszélni a dolgot, de szerintem simán lehet, hogy a készítők tiltották meg nekik. mert ők is tisztában voltak ezzel a lehetőséggel, azért hozták azt a mentőszabályt, hogy ha letelik az idő, az a csapat nyer, ahol többen vannak. és végülis még abban is lehet ráció, hogy ha az egyik csapatnál mindenki leugrik egy kivételével, akkor a másiknál is megteszi mindenki, de kettőt hagynak fent, és akkor lehet, hogy nyernek. de a végén, amikor mindenki potyogott, érdemes lett volna.

rvtull - 2018. 09. 28. 11:28

Nem bántam meg, hogy nem kezdtem bele idén. A tavalyit ‘csakazértis’ végignéztem, de borzalmas játékosok voltak és nagyon irritált, hogy a taktikázás ellen volt majdnem mindenki.

Inkább folytatom is a darát az amerikai évadokkal, van ott bőven mit nézni :)

Fegyula - 2018. 09. 28. 13:40

Nekem három rész pont elég volt ahhoz, hogy kaszát ragadjak a kezembe.
Nem is csavarokkal van a gond, bár elég hülyén jött ki, hanem a játékosokkal.
Szörnyű a lista, unatkozó nők, kigyúrt, de ügyetlen fiúcskák, frázisokkal teletűzdelt monológok. Katasztrófa, a tavalyi egy klasszissal jobb volt.
Az is vicces, hogy valakit két nap után kivágnak. A halottak szigete (tavaly az nagy ötlet volt) már ismétlés lenne, így Feri bácsi most 38 napig várja majd a végső szavazást?

Enzo - 2018. 09. 28. 14:05

Oldalsávba majd rakjátok ki ezt meg az USA Survivort is plíz! köszi :)

turosz - 2018. 09. 28. 20:11

@winnie

A mait még nem láttam, de a castingos “ősbűn” jó eséllyel idén is meglesz, mert már volt aki menne haza. A tavalyi vállalhatatlan volt e téren, a 25-30 általam látott amcsi évadban talán összessen nem volt 3 önként feladó, ráadásul nálunk még kizárás is járt volna az ottani szabályok szerint – Feri ápolása a kórházban.

“Ha már a feladat, akkor a védettség játék is ősbéna volt azzal, hogy rögtön le kellett volna ugrania mindenkinek, hogy csak egy ember kapaszkodjon.”

Szerintem félreértetted a játékot, a győzelem annak járt, akinek több embere van fent a 10-20? perces játélkdő végén. Nagyon nem lett volna jó ötlet csak 1 embert fennhagyva mindenkinek leugrani, mert ő hiába lógott volna napokig ott, ha a másik csapatban van 2 ember aki azt a 10-20 percet kihúzza, akkor azzal nyernek nyernek.

turosz - 2018. 09. 28. 20:21

Közben látom csak megvan a szabály, de akkor meg pláne nem értem miért gondolod, hogy bárkinek le kellett volna mondjuk egy 4-3-as vezetésnél ugornia, akkor már elfértek, senki nem tudthatta, hogy akár ő, akár a többi társa meddig is bírná, azt meg végképp nem, hogy a másik csapat fennmaradói nem húzzák-e ki a gongig, ott már tartani kellett a végéig.
A jó taktikára egyébként ők is rájöttek utólag, a leggyengébb embereknek az erőseket támogatva-jó fogást hagyva erejük elfogytával leugrani, persze itt is kérdés hogy hány ilyet is jelölj ki, hiszen nem tudhatták milyen erős lesz a játék, közülük kik is a legjobbak, az ellenfélnél nincs-e eggyel több potelciális fennmaradó stb.

winnie - 2018. 09. 29. 11:13

turosz: nem 4-3-nál, hanem a legelején. de persze utólag okos az ember, mert senki nem tudhatta, hogy nem fogja mindenki bírni és egy marad a végére. és ugye nem tudni, hogy a másik oldal a véges idő tekintetében bírja-e két emberrel.

de _szerintem_ gondoltak erre, csak az volt a baj, hogy mindkét oldal gondolt erre, ergó az egészből egy kétszemélyes párbaj lett volna, és ezt megtiltották a készítők, mert akkor oda a lényeg. (és ennek kapcsán azt mondom, hogy nem jók az olyan feladatok, amik lehetőséget adnak a rendszer kijátszására.)

(ennek kapcsán egyébként azt veszem észre, hogy tavaly is, amiket láttam, idén is, több játékban is szerepelt a játékra szánt idő. mármint nem úgy, mint az amerikaiaban, hogy akkor nehezítenek, hanem akkor lefújják és döntetlen vagy valami. és nem szerencsés az, ha ilyen sok játéknál kell tömködni ezeket a lyukakat. szerintem például itt, az össznépi kötélhúzásnál sem volt túl izgalmas, hogy percekre beálltak a közepére egálba, meg az első évadban is volt valami, ahol kénytelenek voltak legfújni a dolgot, mert nem ment sem előre, sem hátra a banda.)

turosz - 2018. 09. 29. 12:30

Azzal, hogy kijelentették, az nyer akinek 20 perc múlva több embere van fent kizártak minden 1-1 elleni harc lehetőségét. Azt persze nem tudjuk, hogy ezt nem-e pont ennek felvetése miatt kellett bedobniuk :)
Abban meg egyetértünk, hogy már a tavalyiban is sok gond volt az el nem dőlő, ezért különféle beavatkozást igénylő játékokkal, ilyen sem volt sok külföldön, szóval tényleg belebénáznak a magyar ötletgazdák néha.

Scat - 2018. 10. 01. 20:21

Általában a törzsi tanácsot szoktam a legjobban unni, mert ott csak hazudoznak a játékosok, de azt is semmilyen módon. Pont úgy, ahogyan Bence is játszott. Nem rossz ötlet, hogy titkolózzál a többiek előtt, de azt nem úgy kell csinálni, hogyha kérdeznek valamit, akkor arra azt mondjuk, hogy “nem mondom meg”. Ez így baromság. Hazudni kell, ahogyan Fanni.

Viszont a keverés miatt végre nem volt egyértelmű nekem, hogy ki fog repülni. Tippre Eszti azért árulta el a csajok tervét, hogy büntetésből őt szavazzák ki, hiszen azt szerette volna eddig.

Robi és Jeremy szavazata meglepett. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a nő uralom azt jelenti, hogy nekik végük, mégis Bencére szavaztak. Persze, nem tudhatták, hogy Bence tartja magát a tervhez vagy sem, de akkor is. Mintha a saját sírodat ásnád.

A nők jól játszák a játékot, más kérdés, hogy a való életben is megvetem az ilyen viselkedést, a játék sem teszi őket szimpatikusabbá.
Sajnos a lila srácok nem ismerik az aranyszabályt, miszerint “nem az számít, hogy mit mond, hanem, hogy mit tesz”.
Nóri meg kifejezetten ellenszenves, kiráz a hideg a fajtájától, aki törtet, és becstelenül keresztül gázol mindenkin.

Az meg, hogy új játékosok lesznek a következő nyeremények? Mi van? Holtak szigete utánérzés, csak most még a feladásokat sem várják meg?

winnie - 2018. 10. 01. 22:10

megnéztem a mostani kiszavazást, de mi ez a “ha a következő név, amit a kezembe tartok XY lesz, akkor eldőlt”-marhaság. nem csak a szájbarágás miatt (miért nem írják a képernyőn, ha ennyire nem bíznak a nézőben), hanem azért is, mert ha 4-1-0 lenne az állás, akkor háromszor elismételné ezt a mondatot, ha nem nem a 4-es kapna újabb szavazatot? elég hülyén venné ki magát:)

a másik meg a kiszavazás utáni árulkodás egy elég komoly taktikai elemet kiöl a játékból (cserébe persze konfliktust generál…), nekem az is válóok lenne:)

Enzo - 2018. 10. 01. 22:42

Jaj, ne is mondd, agyf@szt kapok attól, hogy Istenes Bence mennyire nem tudja normálisan lehozni a tribal szavazós részét… persze, egyediek akarunk lenni, de jelen esetben annyi kéne, hogy megnéz 3 részt a kintiből, és Jeff Probst lefordított szövegeit tolja, mert úgy jól működik az egésznek a dramaturgiája, így meg NEM. Eleve minek felolvasni a maradékokat, így kb elveszi belőle a tetőpontot, a szájbarágás (“titkos, senkinek sem kell soha elmondanotok, hogy kire szavaztatok” – no shit) pedig extra idegesítő.

Scat - 2018. 10. 01. 23:50

Ezek szerint megint az én kommentem akadt fent.
Gondolom nyilván egy újabb tiltott kifejezést használtam. Áh…

Szívesen írok kiesőnként egy cikket a műsorról, ahogyan beszéltük is, de ha ott is figyelnem kell, hogy titkosított tiltott kifejezéseket kerüljek (cenzúrázzam önmagam), akkor inkább hagyom a fenébe. Egy tárgyilagos semmit, nem tudok és nem is akarok írni, mivel értelemszerűen jobban kedvelek egyes szereplőket mint másokat, ezért elfogult vagyok.

winnie - 2018. 10. 02. 07:42

scat: nincs tiltott kifejezés, csak próbálunk előszűrni bizonyos kommenteket, hogy átnézhessük őket, hogy nincsenek-e benne OFF-ok, politika, személyeskedés, fals infó vagy bármi, ami flame-re futhat ki. ennyi. ha nincs, akkor megy is vissza, most csekkolom a kommentet.

winnie - 2018. 10. 02. 08:00

scat: nincs cenzúra, max szerkesztés, hiszen nekem az a feladatom, hogy mindenki szívesen olvassa, amit írsz. legyél elfogult. utálj valakiket, szeress másokat, csak maradj a játék keretein belül. hozhatsz párhuzamokat, csak ne olyat, hogy “utálom XY-t, mert az összes gépészmérnök mocsokállat”:) egy ilyen poszt nem megy személyes meglátások nélkül. puszta krónikát nem lenne értelme.

ha gondolod, visszaküldöm neked, amit írsz úgy, ahogy kikerülne, és te megmondod, hogy vállalod-e a neved alatt, vagy inkább ne menjen ki így, és megmondod, hogy miért. én meg próbálom úgy kirakni.

winnie - 2018. 10. 02. 08:01

na, vissza is tettem, két dolgot módosítottam, de a lényeget nem. remélem.

“Általában a törzsi tanácsot szoktam a legjobban unni, mert ott csak hazudoznak a játékosok”

ez meglep. mármint duplán is. nincs tapasztalatom magyarral, de az amerikaiban pont az ellenkezője van, igazat mond mindenki, csak éppen próbál nem konkrét lenni. “azt szavazom ki, akinek a kiesésével legjobb lesz a csapategység” és tsai. és éppen ezért nagyon feszült az egész beszélgetés. nem is nagyon menne a hazugság (nyilván van ott is), hiszen akkor szembesítenek vele, nem? vagy itt is megtörténik, és megy a “nem is! de! nem is!”-duma?

(ahogy olvasom, Istenes tisztában van a történésekkel is, míg az amerikaiban elvileg a műsorvezető a sztorit ott tudja meg a játékostól.)

“Nem rossz ötlet, hogy titkolózzál a többiek előtt, de azt nem úgy kell csinálni, hogyha kérdeznek valamit, akkor arra azt mondjuk, hogy “nem mondom meg”. Ez így baromság.”

ez így tényleg baromság. bár szerintem nem “hazudni kell”, hanem taktikusnak lenni.

“Robi és Jeremy szavazata meglepett. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a nő uralom azt jelenti, hogy nekik végük, mégis Bencére szavaztak.”

egyrészt rengeteg példa van, hogy változnak a preferenciák. ha az ember sztereotípiákra akar építeni (te is ezt teszed, hogy egyes játékosok játékbeli magatartását kivetíted a teljes nemre a játékon kívül, ami szerintem totál téves, hiszen itt mindenki alakíthat olyan embert, amilyen totál nem ő a való életben), akkor azt mondja, hogy “nincs női barátság” meg a “nők úgyis hátbaszúrják egymást”, amik ugyancsak hülyeségek, ha általánosan használjuk, de persze, hogy van rájuk bőven példa.

szóval, amit mondani akarok, itt a szövetségek egy pillanat alatt széteshetnek és összeállhatnak. elég egy szikra. egy női szövetség, annak ellenére, hogy fix választóvonalra épül, simán bedőlhet, nem kell arra gondolni, hogy amit terveznek a 6. napon, az a 12. napra nem változik meg.

a fiúk egyrészt bízhatnak ebben. másrészt szavazhattak azért is így, mert tudták, hogy ha másképp szavaznak, akkor is ez az eredmény. de ami a legfontosabb: lehet, hogy pár nap múlva már teljesen más törzsek lesznek, és akkor minden szövetséges jól jön. ahhoz hiába vagy hűséges, aki már nem játszik. ápolj bármilyen kapcsolatot azzal, aki játszik, még akkor is, ha nem vagy oda érte. max később elvágod a torkát, de nehogy az legyen, hogy ha úgy hozza a sors, hogy mellésodródsz, akkor a korábbi konfliktusod okozza a végzetedet.

“Mintha a saját sírodat ásnád.”

vákuumban ez igaz lenne, de itt tényleg annyi minden történhet még. móricka (fitnesszanyu) elképzeli, amikor megalkotja a szövetséget, hogy papíron mi lesz, aztán kiderül, hogy ebből mi valósul meg.

“A nők jól játszák a játékot, más kérdés, hogy a való életben is megvetem az ilyen fehérnépet, a játék sem teszi őket szimpatikusabbá.”

nyilván, ha a való életben ilyen lenne valaki, akkor nem sok szimpátia jutna neki, de épp ez az, hogy ez nem a való élet. itt ezt kell csinálni. én egy jóravaló ember vagyok a való életben, de ezt csinálnám. akkor is, ha megvet a néző. csak ne gondolja azt, hogy a való életben is ilyen vagyok:)

egyébként meglep a férfiak “lenézése” (nem ez a jó szó), mármint hogy ők is tudnak taktikusok lenni, mint ahogy a nők is naivak. szerintem itt játékosokról van szó, nemtől függetlenül. ha van egy vezérürü, aki tudja hallatni a hangját (és itt van!), akkor maga mellé tudja állítani a szövetségeseit, és a saját gondolatait elplántálja bennük, hogy azt higgyék a társai, hogy ők is így gondolják. ld. fitnesszanyu beszéde, hogy kit szavazzanak ki. nem mondta ki a választ. nem akarta azt láttatni, hogy ő parancsol. nem. kimondatta a többiekkel, miután rávezette őket. ezt kell csinálni, de ezt bárki megtudja.

az amerikai változatban is van, hogy férfi/női a választóvonal a törzseknél, de ugyanolyan gyakori, az öreg/fiatal és az erős/gyenge. attól, hogy itt az egyik törzsben ez van jelen, nem érdemes általánosítani. igazából ezek a külsőségeken alapuló, maguktól értetődő szerveződések.

egy női összefogás olykor nagyon okos lehet, hiszen adja magát, hogy az “erős férfiak” egy gyengét raknának ki először, aki jó eséllyel nő. ergó úgy lehet túlélni, ha összeállnak a papíron gyengébbek és HAMARABB lépnek. ugyanez a motívum mozgatja az öreg/fiatal és az erős/gyenge felosztásokat is. az amerikai survivorben szép volt látni, ahogy a gyengék egyszer feismerték, hogy bajban lehetnek, és még az előtt lecsaptak a “brókra” (mint ‘bro’), hogy ők összeállhattak volna.

“Nóri meg kifejezetten ellenszenves, kiráz a hideg a fajtájától, a modern nőtől, aki törtet, és becstelenül keresztül gázol mindenkin.”

IRL engem is. de a játékban nincs becstelenség. ha betartod a szabályokat, akkor becsületes vagy.

Scat - 2018. 10. 02. 15:48

Nem szükséges visszaküldened nekem, hogy mit módosítasz, csak bosszant, hogy idén már többször is fennakadtam. Egyedül John Olivernél értem, hogy miért, de muszáj volt kiírnom magamból, még akkor is, ha erős volt a gyanúm, hogy ki sem kerül, de ott nem is panaszkodtam miatta.

Itt viszont nem értettem mi a gond, de ahogy látom, a mondanivalómat nem csorbítottad, csak néhány szót.

Na de, áttérve a játékra, valahol bírom, ahogyan vitatkozol, és próbálod kifogni a szelet a vitorlámból :) Jó a retorikai érzéked, komolyan.

Viszont számomra az lényegtelen, hogy lehet csak a műsorban szemétláda egy-egy játékos, a való életben meg nem is. Őszintén, kit érdekel? Én csak a Survivorből ismerem, csakis arra tudok hagyatkozni, ez alapján ítélek, nem hat meg, ha a hétköznapokban aranyember néhány illető (tavaly Barbi közel sem volt ennyire irritáló, pedig ő is helyezkedett végig). Az itt látott magatartást pedig igenis kivetítem a hétköznapi embertípusokra. Ugyanis vannak olyan emberek, amilyenek a Survivorben (vagy amilyennek “tettetik” magukat, mindegy)

Egyébként abszolút, a tapasztalataimra építek, vagy ahogyan te nevezed, “sztereotípiákra”, majd kiderül, melyikünk feltételezése volt helytálló.

Az amerikairól meg te tudhatod, hogy én csak az első évadot láttam, nincs viszonyítási alapom sem arra, hogy “minden megváltozhat”, sem arra, hogy ott milyen a törzsi tanács. (az első kettő után mindig áttekertem, mert indokolatlanul hosszúnak tartottam, és ott sem mondtak semmi érdemlegeset)

“az amerikai változatban is van, hogy férfi/női a választóvonal a törzseknél, de ugyanolyan gyakori, az öreg/fiatal és az erős/gyenge. attól, hogy itt az egyik törzsben ez van jelen, nem érdemes általánosítani. igazából ezek a külsőségeken alapuló, maguktól értetődő szerveződések. “

Erős/gyenge ellentét volt a harmadik évadban is, de az nem zavar, mert logikára épülő érv. A férfi-női viszont sima lenézés, semmi más. Csavarhatod akárhogyan, akkor is az. Legalábbis női részről. Mindent ellinkeskednek, mégis a férfiakat szórnák ki. Azok meg hagyják, nem fognak össze, helyettük güriznek, tipikus RL, mint mikor az asszony az ember fejére nő. De feltételzem, ez is csak “sztereotípia”.
És ez engem hadd bosszantson már.

A becsületről érdekes meglátásod van, ebben annyira ellentétes állásponton vagyunk, hogy inkább bele sem megyek.

Enzo - 2018. 10. 02. 17:24

@winnie: “(ahogy olvasom, Istenes tisztában van a történésekkel is, míg az amerikaiban elvileg a műsorvezető a sztorit ott tudja meg a játékostól.)”

Öööö, nekem sok évad után az a tapasztalatom, hogy Jeffnek mintha minimálisan súgnának – nem tud konkrétumokat, de látványosan olyan esetekre utalva kérdez, amik történtek.

winnie - 2018. 10. 02. 17:29

passz. gondolom, nincs teljes sötétségben, sőt, bár lehet, hogy bizonyos dolgok előkerülnek tribalön, és azokra kérdez vissza, csak az előzményt nem látjuk, így más a hatása.

Scat - 2018. 10. 03. 20:19

Szegény Balázs. Nehéz kibújni a skatulyából, míg egy 5 kilós hal után is.
Talán a lányokhoz kellene közelítenie, Nórin kívül úgyis mindegyik olvadozik tőle.

Eszti meg fel is adta, meglepett ez valakit?

winnie - 2018. 10. 04. 06:22

rákerestem, hogy ki adta fel, és ez a nyilatkozat:

“Úgy éreztem, eddig a pontig tudok tisztán játszani. Így emelt fővel távozhatok, és nem teszek valami olyat, ami miatt esetleg később rosszul érezném magam ”

ez tripla wtf. nem csak az, hogy azt hiszi, hogy ez az elsunnyogás emelt fő, hanem a gondolkodásmód, amit a casting során nem szúrtak ki, hogy ő csak addig játszik, amíg nem tesz “olyat”.

winnie - 2018. 10. 04. 06:27

egyébként kezdem komolyan azt hinni, hogy direkt castingolnak tuti kiszállókat, mert ennyire nem lehetnek amatőrök. így viszont, ha tudják, hogy lesznek kiszállók, tudják, hogy lesz dráma és lesz helye a jövevényeknek, azok nem borítják a tervezhetőséget. lehet, hogy visszavonom a castingosok hozzá nem értéséről szóló kommentemet.

Scat - 2018. 10. 04. 09:19

Van ebben valami. Esztin elég látványos volt, hogy nincs benne kitartás. Pont azok ne vennék észre, akiknek ez a dolguk?

Az adásban az volt az indok, hogy “túl sok az erős karakter és ezt nem fogja bírni.”

elektro - 2018. 10. 04. 13:56

Nekem is ez jön le a műsor előrehaladtával, mintha profin castingoltak volna, de egy előre megtervezett műsor számára. Az embereket is úgy keverték, majd a feladatoknál is sokszor érezhető tervezett kimenetel eredménye.

elektro - 2018. 10. 06. 02:15

10 rész után érezhető különbség a tavalyihoz képest, nincsenek kreált valóság show-k, itt inkább már csak a műsor idő kitöltése miatt vannak üres járatok. A játékosok között már vannak taktikusok Dávid, Gábor szépen szövögetik a hálót, de Balázsnak is jó meglátásai vannak (viszont ebben a törzsben nem ér semmit). Vera is szépen átlátja a helyzeteket, de ennek eredményeit nem igen használja fel. Nóri csak kapott maga mellé 3 gyenge nőt (egy már fel is adta), így “jó taktikusnak” érzi magát, rángatja őket mint a bábukat. Beni a nagy kérdés, kiváló játékos lesz-e belőle a körülmények folytán vagy egyet nyaralva távozik. Gagambánál még lehetnek érdekes játékosok, ha felkavarodik az álló víz, de a másikban Balázson kívül egyéni vagy töltelék játékosok.

Scat - 2018. 10. 08. 20:10

Ma meg kettő játék is volt a műsorban. Most már tényleg nem tudom, hány naponta lesz tanács, vagy “ahogy esik, úgy puffan” módon készült az egész.

Előzetes alapján mintha mindkettő csapat el akarná veszteni a védettségi játékot.
Ilyen amúgy volt amerikai évadban? És ha igen, akkor arra mit reagált a műsor?

Scat - 2018. 10. 09. 20:24

Eljutottam oda, hogy Fitneszanyut már egy kanál vízben is meg tudnám fojtani.
Tomi passzív-agresszív viselkedése meg egyből felhúz. Rühellem az így viselkedő embereket, főleg, hogy még ők kérik ki maguknak, hogy “te most miért vagy mérges”?
Mert hazudozol haver, és még hülye is vagy.

Balázst főleg azért kedvelem, mert megmondja ezeknek az idiótáknak a frankót. Remélem sokáig bennmarad, legalább az egyesülésig, hadd kínlódjon a többi.

Daw - 2018. 10. 10. 20:22

Hmmm… Már a második részt cseszik el a spoilerrel a végén…, nem igaz, hogy nem tudták volna okosabban vágni, ha már mindenáron a rész egyetlen izgalmas történését akarták beletenni…
Tudom, tudom miért nézem meg… :-)

Scat - 2018. 10. 18. 19:53

Oké, megvolt az első blindside a magyar Survivorben (legalábbis nem rémlik más alkalom), aminek az eredményével végtelenül elégedett vagyok.

Scat - 2018. 10. 30. 20:16

A mai Nóri, Vera hisztin felhúztam magam. Annyira idegesítő ez az “erős, modern női” attitűd, főleg mikor hisztivel párosul, hogy elképesztő.

Azért arra volt energiájuk, hogyha összefogva is gyengék, akkor hisztizzenek a srácoknál. Beni meg is tört, bár tőle nem is vártam mást.

Vera és Nóri büszke lehet magára. Remélem mindegyik kiesik, aztán mehetnek vissza a balettbe ugrálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz