login |

Pilot-mustra: Magnum P.I. – 1×01

2018. 09. 29. 10:53 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Úgy tűnik, nálam ez az ismert IP-n alapuló sorozat is megy a többi közé, hiszen a(z ugyancsak CBS-es) Hawaii Five-0-tól a MacGyver-ig, vagy a filmesek esetében a Lethal Weapon-től a Rush Hour-ig, szinte mindegy próbálkozás ugyanarra a sorsra jutott. Teljesen vállalható a sorozat, amiben szimpatikus szereplők vannak, azonban manapság csak ennyi nem elég, hogy megragadjon.

Épp ezért, ha nem tudnám, hogy milyen nézettséggel nyitott az új Magnum, azt mondanám, hogy tuti, megtalálja a közönségét, főleg, hogy Justin Lin-ék olyan kezdést rittyentettek a pilotnak, ami előtt papíron ott kell ragadnia a nézőnek: most komolyan, az AC/DC-s Thunderstruck-kal és egy kvázi az űrből történő HALO-ugrással nyitunk. (Más kérdés, hogy a Magnum-ot várók erre felvonhatták a szemöldöküket, de pár perc múlva meg is nyugodhattak.)

MAGNUM P.I. – 1×01 – 5/10

A reboot pontosan arról szól, amiről az eredeti, és ahogy olvasom, még a pilot is hasonló történetet dolgozott fel. A helyszín Hawaii, a főhős egy magánnyomozó, aki egy sikeres író birtokát őrzi mellékállásban egy gondnok társaságában. Az ügyei megoldásában pedig két katonacimborája segít, az egyiknek egy helikopteres biznisze van, a másiknak meg egy tengerparti klubja, de leginkább jó kapcsolatai.

A sorozat négyük dinamikájára, a festői környezetre és annak hangulatára, valami az akciójelenetekre épül, amikből már a pilotban is van bőven, ugyanis egy barát elrablásának ügyében kezd el nyomozni a kis csapat, hogy kiderítsék, mi is áll a háttérben.

Aki nincs oda a nyomozós sorozatokért, annak nem kell félnie, a Magnum P.I. nem az, inkább akciózós móka (autós üldözés, lövöldözés, verekedés), és többek között épp ezért tudtam, hogy nem nekem való, mert én oda vagyok a krimikért. Itt nyilván van egy rejtély (nem annyira a ki tette?, hanem a miért tették?), azonban nincs okoskodás vagy dedukció, nekem pedig a hackerkedős elven való előrejutás sosem volt a kedvencem.

(Arra gondolok, hogy amikor valami akadály tornyosul a nyomozó előtt, akkor a Magnum-ban “varázslatosan” megkapjuk a következő nyomot: vagy betöréssel, vagy egy ismerős megkérdezésével (mert Rick mindenkit ismer), vagy egy MI6-os kontakt felhívásával. Vagy hackerkedéssel, csak lesz majd ilyen is. Ezzel mindössze az a gondom, hogy nem kényszeríti agyalásra az írókat, írnak valami zsákutcát, majd azonnal megmutatják a kiutat, nincs semmilyen következtetés vagy fonalas felfejtés, nem kell agyalniuk.)

Nyilván, ahol nincs krimi, ott nem is kellene keresnem, főleg, ha a Magnum deklaráltan ilyen, azonban ennek ellenére még így is bőven kap képernyőidőt ez a mechanika is (ráadásul a zsaruk konstans akadékoskodásának kíséretében), ahelyett, hogy mondjuk egymás mellé raknának két szereplőt, és a közös munkájuk során maximumra tekernék a karakterizációt.

Mert, mint a Hawaii Five-0-ban, itt is a főhősökre kell építeni, minél több időt velük tölteni, ugyanis, mint írtam, ők tényleg szimpatikusak, de sokkal hús-vérebbek lesznek, ha jobban megismeri őket a néző. (Mert az nem elég, hogy Rick pár másodpercig táncikál, szóval értelemszerűen a pilot után leginkább Higgins volt az, akit megtudtam kedvelni, belőle elég sok minden át is jött, a stílusától kezdve a badass-ségig.)

Akinek humoros akciózás és sok eyecandy (főleg a tájra, a vízre, az autókra gondolok és a szép felvételekre) kell, annak tökéletes kikapcsolódás lesz a Magnum, mert ártalmatlan, s mint írtam, teljesen vállalható a sorozat, amelynek a karaktereivel sincs gond, idővel meg fogja szeretni őket a néző. Aki többet, esetleg komolyabb krimit keres (most komolyan, van ilyen?), annak erősen felejtős, legalábbis a pilot alapján.

Mondhatjuk azt is, hogy ugyanúgy limonádé, mint amilyen az előd volt. És annak ellenére, hogy felújításról van szó, természetesen a régi sorozat ismerői (én passzolok, már nagyon régen láttam, alig emlékszem valamire) is kapnak utalgatásokat, játékos kikacsintásokat, és nem csak a kocsival kapcsolatban. Bár az nekem kissé túlzás volt, hogy egy ilyen könnyed hangulatú darabban, az egyik szereplő, ha jól rémlik, hidegvérrel lelőtt egy másikat.

5 hozzászólás Ne habozz!

Starcos - 2018. 09. 29. 14:56

A régi Magnumnak az volt az ereje, hogy egyrészt létező volt a főszereplő sármja (és színészi képességei), másrészt a laza bohóckodás mellett rendes dráma is előkerült olykor, és működött.

A mai napig libabőrzök, ha a “Did you see the sunrise this morning”-ra gondolok.
(Nyilván azért is, mert akkoriban láttam, amikor először adták nálunk, és abban a tv-s környezetben hasonló hatása volt mint anno 83-ban odakint.)

Necridus - 2018. 09. 29. 21:54

Fast & Furious más karakterekkel, más helyszínen, más platformon. Ott is zavaró néha a “áá ezt lehetetlen megcsinálni” jelenetek, mint itt a helikopteres akciójelenet, na de ott a cserébe kedvelem a karaktereket. Itt egyik se fogott meg igazán, úgyhogy kuka.

nevermind - 2018. 09. 29. 22:07

Megnéztem nem volt rossz, az írás minősége talán még jobb is volt mint az eredeti változatban, de valami hiányzott.
Tom Selleck azt hiszem.

winnie - 2018. 10. 03. 21:07

1×02: 4/10. (Ugyanazt kaptunk, mint a pilotban, csak pepitában, a linkelt kritikában pedig kifejtettem, hogy mindezt miért nem találtam túl érdekfeszítőnek. Innen infó, onnan infó (a boncolást nem is mutatják, mert minek, csak a halottkém-infót közlik), egy ismerős, egy random hallomás, és most szó szerint is hackerkedtek. Naná! De legalább a sorozat mindezt felvállalja, tényleg nem akar más lenni, mint aminek látszik.

Az a gond, hogy még mindig sem derült ki nagyon, hogy Rick és TC miért jó arc. Cserébe viszont Higgins legalább működik, és a főhőssel való dinamikája is nagyon jó. Nyilván nem fog érinteni, de remélem, sokáig (akár örökre is) távoltartják őket a közös romantikától, addig jobban húzhatják egymást.

Verdikt: nálam ez középszer, de valójában a limonádé akciós műfaj az, ami nem izgat, így kaszálnám is 2 rész után, ha az 1×03-ban nem jönne Ken Jeong, mint másik magánnyomozó. Lehet, hogy azért belenézek a részbe, de egyébként teljesen esélytelen, hogy bármikor is elcsábuljak, ld. szinte minden országos sorozat évadnyitóját megnézem, hogy hátha, de például a Hawaii Five-0 még esélyt sem kap, annyira nem az én stílusom. És ez is olyan.

Ja, több helyen is valami fertelmes utószinkron volt. WTF.

winnie - 2018. 10. 19. 09:00

1×03 – ??: általában az újoncoknak megadtam a 3 részt, de itt maradok kettőnél. picit beletekertem, megnéztem az első jelenetet ken leunggal, de tudtam, hogy tök felesleges csekkolni a részt. nem azért, mert rossz lenne, mint írtam, aminek szánják, annak tökéletes, de engem ez a műfaj már nagyon rég nem köt le.

kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz